Skocz do zawartości
IGNORED

Potrzebna listwa sieciowa - Jaka?

kardas

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Przymierzam się do zakupu listwy sieciowej. Od razu na wstępnie wspomnę że jestem sceptycznie nastawiony do poprawiania dźwięku tego typu urządzeniami. Chcę aby listwa po prostu służyła do zabezpieczenia mojego zestawu stereo oraz żeby nic nie zepsuła powiedzmy w walorach sonicznych zestawu (jesli w ogóle jest to możliwe).

Zastanawiam się także czy nie podpiąć zestaw prosto do ściany ale boję się wszelkiego rodzaju wyładowań i zakłóceń. Mam instalację trzyżyłową (z uziemieniem).

Podobno bardzo dobrą listwą jest Filtercon ale kiedy zadzwoniłem do nich to powiedziano mi że nie wyślą mi pojedynczego zamówienia tylko w większych ilościach. Może ktoś wie gdzie taką listwę można kupić? Może w jakimś sklepie? Czy tylko bezpośrednio Filtercon sprzedaje te listwy?

Chciałbym na listwę przeznaczyć maksymalną kwotę 200zł tak aby była solidnie wykonana i poprostu spełniała swoje zadanie czyli ochrona przed przepięciami prądu.

Może ktoś podpowie co kupić?

Naim CD5XS + NAT05XS + Supernait + Hicap 2 + FlatCap x2 + HiLine + Naca5 + Spendor A5

https://www.audiostereo.pl/topic/78670-potrzebna-listwa-sieciowa-jaka/
Gość Audio_Newby

(Konto usunięte)

Jeśli ma być nie audiofilska listwa - to ja miałem podobny problem z zabezpieczeniem sprzętu poza tym były słyszalne zakłocenia gdy. np nagle w pokoju zapalilo sie wszystkie swiatla albo wlaczylo odkurzacz. W tym momencie pojawiało siejakieś "trzysk". Kupiłem w markecie zwyklego Belkina za jakies 80 zeta. Juz nie ma takich zakłóceń. Dzwieku raczej nie popsuło ale trudno mi powiedzieć bo jednocześnie ze zmianą kabla zmieniłem położenie sprzętu i tak dźwięk się zmienił. Najważniejsze, że zakłocenia zniknęły. Nie wiem czy opłaca sie kupować Gigawata za 2000 - 4000 zł. Chyba lepiej kupić nowego klocka...

Dzięki za info. Gigawata bym na pewno nie kupił. Uważam że za taką kwotę można w innym bardziej zdroworozsądkowy sposób spożytkować na poprawę brzmienia zestawu stereo.

Niektórzy producenci listew sieciowych oferują ubezpieczenia nawet do bardzo znaczących kwot i to nawet w tych listwach za 100zł. Nie wiem tylko czy to prawda czy raczej takie opowieści i zapewnienia można miedzy bajki wsadzić. Podpinając stereo prosto do ściany to nie jest trochę ryzykowne? Dopiero co nabyłem nowe klocki i nie chciałbym za szybko się z nimi pożegnać. Przerabiałem już powylewane kondensatory na płycie głównej w moim komputerze. Prawdopodobnie przyczyną była właśnie za duża dawka prądu.

Naim CD5XS + NAT05XS + Supernait + Hicap 2 + FlatCap x2 + HiLine + Naca5 + Spendor A5

Niektórzy producenci listew sieciowych oferują ubezpieczenia nawet do bardzo znaczących kwot i to nawet w tych listwach za 100zł. Nie wiem tylko czy to prawda czy raczej takie opowieści i zapewnienia można miedzy bajki wsadzić.

Bajki....Listwa Ci nie pomoże, jak napięcie skoczy do kilkuset voltów...

U mnie żadnych trzasków nie słychać. Mam nową instalację trzyżyłową i gniazdko gdzie jest podpięte stereo jest na osobnym zabezpieczeniu w skrzynce rozdzielczej. Zatem nie ma po drodze żadnych przeszkód i nie słychać żadnych pisków i trzasków. Chodzi tylko o zabezpieczenie antyprzepięciowe. A może tak jak pisze zyzio nie ma potrzeby podłączenia listwy? A bezpiecznik w skrzynce nie chroni przypadkiem przed przepięciami? Sorry ale nie jestem specjalistą w tej dziedzinie.

Gość Audio_Newby

(Konto usunięte)

Jeżeli na produkcie masz oświadczenie producenta, iż gwarantuje wypłacenie odszkodowania w przypadku zniszczenia sprzętu do określonej wartości to oczywiście można prawnie dochodzić tego zobowiązania. Niejako taka deklaracja może stanowić ofertę: produkt + gwarancja ochrony. Zawsze możesz twierdzić, że gdyby nie to zapewnienie gwarancji to nie kupiłbyś produktu a zatem wpłynęło to na twoją decyzję.

Belkin chyba oprócz info na opakowaniu daje również jakieś pisemko w pudełku....

W każdym bądź razie można dochodzić tego co przyrzekł producent. Niestety proces byłby długotrwały i kosztowny. Napewno odpowiedni biegły musiał by dociec, czy zniszczenie Lavardina za 25tysi było spowodowane przepięciem przed którym miał chronić Belkin zgodnie z deklaracją producenta.

Ja miałem podobny problem czasami były słyszane trzaski w głośnikach i listwa z filtrem Belkin załatwiła ten problem

belkin wplynął słyszalnie na dźwięk (popsuł/poprawił) ?

U mnie żadnych trzasków nie słychać. Mam nową instalację trzyżyłową i gniazdko gdzie jest podpięte stereo jest na osobnym zabezpieczeniu w skrzynce rozdzielczej. Zatem nie ma po drodze żadnych przeszkód i nie słychać żadnych pisków i trzasków. Chodzi tylko o zabezpieczenie antyprzepięciowe. A może tak jak pisze zyzio nie ma potrzeby podłączenia listwy? A bezpiecznik w skrzynce nie chroni przypadkiem przed przepięciami? Sorry ale nie jestem specjalistą w tej dziedzinie.

Tym bardziej nie ma potrzeby psucia dźwięku tanią listwą....nie myśl o przepięciach i ciesz się prądem ze ściany :-)

Belkin oferuję ubezpieczenie chyba do 125tys dolarów zatem dając taką gwarancję jest pewien że listwa uchroni przed ewentualnym skokiem napięcia. Ja tak to rozumiem, chociaż w sprawach prądowych nie jestem specjalistą.

Belkin oferuję ubezpieczenie chyba do 125tys dolarów zatem dając taką gwarancję jest pewien że listwa uchroni przed ewentualnym skokiem napięcia. Ja tak to rozumiem, chociaż w sprawach prądowych nie jestem specjalistą.

Tia, tere fere, udowodnią że awaria nie miała podłoża prądowego - sądź sie latami i dochodź swojego.... - jeszcze nikt nie wypłacił żadnego odszkodowania :-))) - lep dla naiwnych i tyle.....

Tym bardziej nie ma potrzeby psucia dźwięku tanią listwą....nie myśl o przepięciach i ciesz się prądem ze ściany :-)

Nie jest to taki typowy prąd ze ściany. Przechodzi przecież przez bezpiecznik za 10zł i przez gniazdko za 20zł :) Dla mnie to czysta abstrakcja z tym prądem :)

Tia, tere fere, udowodnią że awaria nie miała podłoża prądowego - sądź sie latami i dochodź swojego.... - jeszcze nikt nie wypłacił żadnego odszkodowania :-))) - lep dla naiwnych i tyle.....

To nie chodzi o to żeby podpiąc listwę aby ubepieczyć sprzęt w firmie Belkin ale o to aby to urządzenie zadziałało i bezpiecznić wyskoczył jak pójdzie za dużo prądu.

Nie jest to taki typowy prąd ze ściany. Przechodzi przecież przez bezpiecznik za 10zł i przez gniazdko za 20zł :) Dla mnie to czysta abstrakcja z tym prądem :)

No i wystarczy, odizoluj sieciówki od kabli sygnałowych jak najdalej i zapomnij o prundzie :-)))

Gość Audio_Newby

(Konto usunięte)

... do kilkuset akurat powinna. Dodatkowo przyzwoite listwy, poza przepięciami, filtrują śmieci w.cz..

No wlaśnie u mnie wuraźnie przefiltrowało śmieci o których pisałem wyżej.... Czy ktoś z posiadaczy nie-audiofilskich listew zauważył pogorszenie dźwięku ? Uważam również, że warto kupić trochę lepszy kabel zasilający. Nie mam na myśli jakiegoś za 1500 ale taki przynajmniej za 100 - 200. lepiej zapodaje prąd niż zwykly noname za 7 zeta i ma ekranowanie.

Tym bardziej nie ma potrzeby psucia dźwięku tanią listwą.

Wytłumacz jak listwa (prawidłowo działająca) może "psuć dźwięk".

...nie myśl o przepięciach i ciesz się prądem ze ściany :-)

Czyli jesteś zwolennikiem podejścia w stylu:"mam wszystko w .. ... .. a jak padnie mi szybciej sprzęt z powodu kilku przepięć to kupię sobie nowy"

W opakowaniu były papiery potwierdzające ubezpieczenie podłączonego do listwy sprzętu ale też podejrzewam że uzyskanie tego ubezpieczenia nie jest takie proste i może być czasochłonne .

Wmontowany w listwie filtr przeciwzakłóceniowy tak jak już wspomniałem zlikwidował całkowicie trzaski w głośnikach powstałe przy włączaniu niektórych urządzeń .

Listwa nie wpłynęła na zmianę dźwięku oprócz tego że go oczyściła z niepotrzebnych zakłóceń z sieci

... do kilkuset akurat powinna. Dodatkowo przyzwoite listwy, poza przepięciami, filtrują śmieci w.cz..

No to jaką w takim razie kupić? Belkin? A moze coś innego? W granicach 200zł. Może profigold? Bandridge? Ma to w ogóle jakiś wpływ na dźwięk?

No wlaśnie u mnie wuraźnie przefiltrowało śmieci o których pisałem wyżej.... Czy ktoś z posiadaczy nie-audiofilskich listew zauważył pogorszenie dźwięku ? Uważam również, że warto kupić trochę lepszy kabel zasilający. Nie mam na myśli jakiegoś za 1500 ale taki przynajmniej za 100 - 200. lepiej zapodaje prąd niż zwykly noname za 7 zeta i ma ekranowanie.

Z tym ekranowaniem to się mogę zgodzić ... natomiast z "lepszym zapodawaniem" to traktuję jako kolejny gęsty kit :}

No to jaką w takim razie kupić? Belkin? A moze coś innego? W granicach 200zł. Może profigold? Bandridge? Ma to w ogóle jakiś wpływ na dźwięk?

Jeśli ma wpływ na dźwięk to nie negatywny.

Ma wpływ....ale nie na tym poziomie cenowym...a i na wysokim, na pewno nie taki jak w recenzyjkach wyczytać można :-) Pomimo wszystko zasilanie jest bardzo ważne, ale nie mając specjalnie środków nie bałbym się prądu ze ściany, bo listewką za parę złotych więcej się popsuje niż poprawi...tak popsuje....niestety...

Jak już chcesz koniecznie tanią listwę to ten Filtercon S z mniejszym tłumieniem...jak ich przyciśniesz to za 2 miechy Ci przyślą tą listwę..., trzeba mailować...dzwonić co tydzień - są beznadziejni...to firma rodem z komuny...ale w końcu Ci przyślą.....

Ja kupiłem taką

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale są z lepszymi filarami i z większą kwotą ubezpieczenia Belkin Extreme . U mnie się sprawdziła ale wyboru musisz dokonać sam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ma wpływ....ale nie na tym poziomie cenowym...a i na wysokim, na pewno nie taki jak w recenzyjkach wyczytać można :-) Pomimo wszystko zasilanie jest bardzo ważne, ale nie mając specjalnie środków nie bałbym się prądu ze ściany, bo listewką za parę złotych więcej się popsuje niż poprawi...tak popsuje....niestety...

Jak już chcesz koniecznie tanią listwę to ten Filtercon S z mniejszym tłumieniem...jak ich przyciśniesz to za 2 miechy Ci przyślą tą listwę..., trzeba mailować...dzwonić co tydzień - są beznadziejni...to firma rodem z komuny...ale w końcu Ci przyślą.....

Co takiego można popsuć listwą za kilkadziesiąt złotych?

Co takiego można popsuć listwą za kilkadziesiąt złotych?

Choćby zamulić wzmaka....zmatowić dźwięk, wyjałowić...oj wiele złego uczynić można..., ale żeby się o tym przekonać...trzeba samemu popróbować....

Ja kupiłem taką

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale są z lepszymi filarami i z większą kwotą ubezpieczenia Belkin Extreme .

Kilka zł. drożej można kupić Lestar LFT 2005 (większa obsorbcja energii, większe tłumienie zakłóceń, wskaźnik prawidłowego uziemienia i ... jedno gniazdko więcej).

Belkiny są ciekawsze te droższe (większa absorbcja, wskaźnik uziemienia i jak ktoś potrzebuje to np. ~8 gniazdek).

Ukryta Zawartość

Gość Audio_Newby

(Konto usunięte)

Ja kupiłem taką http://allegro.pl/belkin-filtr-przepieciowy-4-gniazda-ubezpieczenie-i1439118985.html ale są z lepszymi filarami i z większą kwotą ubezpieczenia Belkin Extreme . U mnie się sprawdziła ale wyboru musisz dokonać sam

Ja sie zastnawiałem na tymi droższymi belkinami ale stwierdzilem, że od tego 4 kontaktowego rózniły się tylko ilością wejść na gniazdka i jakimiś bajerami do telefonu, USB etc. Więc ten za 49 jesst wystarczający.

Mnie zawsze uczono że prąd ma stałe parametry. Nie ma prądu lepszego i gorszego. Jak listwa moze poprawić jakość prądu? Listwa ma co najwyżej chronić i odfiltrować zakłócenia. Już czytałem różne opinie nawet takie że ktoś kupił "audiofilską" listwę i poprawiły mu się kolory w plaźmie :) Chyba czas na założenie wątku "Najbardziej audiofilskie baterie do twojego pilota".

Ja sie zastnawiałem na tymi droższymi belkinami ale stwierdzilem, że od tego 4 kontaktowego rózniły się tylko ilością wejść na gniazdka

To źle stwierdziłeś - poczytaj jeszcze raz :) ... jest różnica pomiędzy ~700J a 2700J

Mnie zawsze uczono że prąd ma stałe parametry.

W praktyce jest sporo zakłóceń, generowanych choćby przez świetlówki kompaktowe ;)

Jak listwa moze poprawić jakość prądu?

Odpowiedzi udzieliłeś sobie sam:

Listwa ma co najwyżej chronić i odfiltrować zakłócenia.

A co powiecie o tym Belkinie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mnie zawsze uczono że prąd ma stałe parametry. Nie ma prądu lepszego i gorszego. Jak listwa moze poprawić jakość prądu? Listwa ma co najwyżej chronić i odfiltrować zakłócenia. Już czytałem różne opinie nawet takie że ktoś kupił "audiofilską" listwę i poprawiły mu się kolory w plaźmie :) Chyba czas na założenie wątku "Najbardziej audiofilskie baterie do twojego pilota".

Daleka droga...bierz w takim razie byle jaką listwę...nie ma znaczenia jaką....wsio rawno :-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.