Skocz do zawartości
IGNORED

układ sali

piatal

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zastanawiam się nad zbudowaniem jakiegoś kina domowego w mieszkaniu, które wkrótce odbiorę. Nie oczekuję cudów techniki i niewiarygodnej jakości dźwięku i obrazu - raczej trochę więcej niż sam 40 calowy telewizor. Coś na ciekawie wieczory przy piwku itp. Natomiast mam inny zgryz i poszukuję rozwiązania nietypowego problemu. Jeśli ktokolwiek ma podobne doświadczenia lub o czymś takim słyszał - będę zobowiązany za wskazówki, bo sam w tym temacie jestem laikiem.

Załóżmy, że pokój, w którym mam zamiar zamontować zestaw do kina domowego ma kształt prostokąta. Na dłuższej ścianie zamontowany jest telewizor. Na prawo od niego i prostopadle (na krótszej ścianie) jest zamontowany ekran dla rzutnika - rzutnik oczywiście naprzeciwko. Oprócz tego 4 jednakowe głośniki + subwoofer. Subwoofer może być ustawiony np. w kącie na prawo od tv (i na lewo od ekranu), bo z tego co słyszałem nie jest to specjalnie istotne gdzie to stoi. 4 głośniki chcę ustawić w każdym roku pomieszczenia, niech mają numery 1,2,3,4. W momencie kiedy oglądam TV i siedzę na kanapie na przeciwko niego układ głośników jest następujący:

1 - prawy przedni

2 - prawy tylny

3 - lewy tylny

4 - lewy przedni

a jak oglądam na ekranie i siedzę na drugiej kanapie na przeciwko to sala "obraca się" o 90 stopni i jest:

2 - prawy przedni

3 - prawy tylny

4 - lewy tylny

1 - lewy przedni

No i tu jest problem. Jak zmienić ten układ w kinie domowym? Ponieważ nie wymagam cudów jakości dźwięku, to nie jest istotne dla mnie drobne odchylenie punktu centralnego nieuniknione przy takiej zmianie. Wszystkie 4 głośniki mogą jak dla mnie działać z taką samą mocą i w dokładnie taki sam sposób. W związku z tym najprościej jest oczywiście wyjąć wtyczki i włożyć je ponownie tworząc taki układ przód-tył i prawo-lewo jaki w danej chwili oczekuję. Natomiast nie jest to specjalnie wyrafinowane rozwiązanie i szukam czegoś lepszego. Czy są już takie zestawy, gdzie możnaby zdefiniować jakieś profile ustawień? Ewentualnie myślałem o tym, żeby zbudować lub kupić jakiś przełącznik, do którego z jednej strony podłączę głośniki, a z drugiej z niego kable będą wychodzić do kina domowego. Przełącznik miałby dwa tryby i umożliwiałby uzyskanie efektu obrócenia. Czy to się w ogóle da zrobić? Czy są tego typu rozwiązania na rynku? No i oczywiście ważna sprawa - ile takie zabawki mogą kosztować?

W dodatku ze względu na układ pokoju, conajmniej jeden z głośników (nr 2) chciałbym podłączyć do zestawu bezprzewodowo. Czy to jest możliwe zakładając właśnie zachowanie możliwości "obracania sali"? Czy można podłączyć wszystkie 4 głośniki bezprzewodowo?

Jakie produkty byście polecali do tego celu? Ja generalnie celuję na razie w samsunga, bo firma mi pasuje pod względem designu, jakości i ceny. Poza tym mam tv samsunga i jeśli będę wymieniał na inne to też raczej tej firmy, więc chyba dobrze jest zgrać kino z tv.

Będę zobowiązany za wszelkie porady.

https://www.audiostereo.pl/topic/78841-uk%C5%82ad-sali/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.