Skocz do zawartości
IGNORED

Pro-Ject Debiut III Phono-SB vs ZOMO DP-5000 USB

plantman

Rekomendowane odpowiedzi

W takim razie jaki zestaw akcesoriów gramofonowych, polecacie na start jako absolutny must have?

Zamówiłem już koperty wewnętrzne do płyt na allegro od użytkownika Ramadus:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Foliowe okładki zewnętrzne dla ochrony przed kurzem i wycieraniem się okładek:

Ukryta Zawartość

Obecnie stoję przed wyborem wagi i ewentualnej wymiany maty (Chociaż Yul powiedział, że to nie ona winna elektryzacji płyt).

Widzę, że wymieniona przez Yul-a myjka Knosti, też by się przydała...

Pytanie co dalej? Zbierać i kupić wkładkę czy na razie darować sobie ten zakup i jak najszybciej uzbierać na DENON-a PMA-710AE?

Wiadomo, że budżet jest ograniczony więc trzeba sobie wyznaczyć jakieś priorytety bo na wszystko odrazu siana nie będzie :/

Proszę pamiętać, że oprócz sprzętu, najważniejsza jest muzyka, więc chciałbym uzbierać trochę płyt... Na pierwszy zakup udało mi się nabyć 4 pozycje, których w kółko słuchać nie będę :)

Pozdrawiam.

Plantman

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Waga daje naprawdę dokładne wyniki. Jestem przekonany że położenie jej na tej twardej powierzchni nie uszkodzi igły - one mają naprawdę sporą wytrzymałość. Ale jeśli masz obawy - dla komfortu możesz położyć coś miękkiego (ale to chyba zbytek). Koperty Ramadusa są ok - używałem czas jakiś i chyba wrócę do nich. No i nie szalej z osprzętem! Choć wiem jak to kusi:) Kupuj płyty, ale tez spokojnie - jak to ktoś napisał i co bardzo mi się spodobało - "lepiej mieć kilogram złota niż tonę g...:))) A zakupy w necie używanych płyt to jak ze wszystkim, choć bardziej boli - loteria...

Koperty kopertami, wagi wagami, ale jak się chce zasadniczo udoskonalić brzmienie systemu stereo, to napewno nie przez takie zakupy. Przysłowiową kula u nogi jest ta integra techniksowa. I w tym momencie, dopóki ona będzie w torze, to koperty, maty, myjki, wagi i nowe wkładki nie pomogą. Kupując to wszystko tylko rozproszysz środki i nadal będziesz dreptał w miejscu.

Pozdro,

Yul

P.S. ewentualnie kup jakąś matę gumową, może być tania i używana, np. od jakiegoś polskiego gramofonu. Płyty pozostaną wprawdzie nadal naelektryzowane, ale ponieważ mata jest ciężka, to nie będzie przynajmniej zjawiska "klejenia się" płyt do maty filcowej.

>>>>> Maciek1

Dzięki za poradę, dzięki Tobie nie kupię jakiegoś Analogisa za 150 zł tylko wagę jubilerską za 30 zł i zostanie mi w kieszeni 120 zł na płyty :)

>>>>> Yul

Mam już upatrzoną matę gumową od DENON-a DP-300F. Znam kolesia co ma ją nową na zbyciu za 60 zł. Oglądałem ją dzisiaj w salonie DENON w Poznaniu i jest naprawdę gruba, ciężka i solidna. Wzbudziła moje zaufanie :)

Masz też rację, że najsłabszym ogniwem jest u mnie wzmacniacz Technicsa więc po zakupie wagi do nauki regulacji wkładki i maty gumowej, koniec inwestycji w akcesoria... Będę od czasu do czasu powiększał moją skromną płytotekę o jakieś ciekawe winylki i odkładał na nową integrę. To podstawa by myśleć o dalszej rozbudowie systemu itp. pierdołach.

Pozdrawiam.

Plantman

Jeśli możesz, wyszukaj takiej z dokładnością 0,01 czyli do drugiego miejsca, ale do 0,1 tez spokojnie może być - ja mam taką do 0,1 i nigdy mnie nie zawiodła. Przy okazji sprawdzisz jak działa wskaźnik przeciwwagi. W moim PJ okazuje się ze całkiem dobrze:) Jeśli chodzi o mycie, na początek spokojnie możesz to robić delikatnie płynem forumowym i delikatnymi chusteczkami no do czyszczenia ekranów tv, a nawet takimi chusteczkami z pojemnika Velvet. Bez obaw! Jak do tego zaopatrzysz się w szczoteczkę - pędzel artystyczny z włosia koziego (w sklepach dla plastyków koszt 7złotych), to masz cudny komplet:) Pędzelkowi zrobić zabieg fryzjerski skrócenia radykalnie włosia i gotowe! Do igły warto zakupić magiczną gabke Jana Niezbednego lub te z Rossmana (chyba lepsza?) koszt kolejne około 7 zeta:) I jak podsumujesz oszczędności to wyjdzie że jestes całkiem bogaty!:) Powodzenia w świecie winyli, który i tak Ci nie daruje żadnej zaoszczędzonej złotówki:) Ale lepiej wrzucić je w płyty i osprzętowienie - fakt ten wzmacniacz to raczej puść w świat. I bedzie inaczej na pewno! .

Jeśli możesz, wyszukaj takiej z dokładnością 0,01 czyli do drugiego miejsca, ale do 0,1 tez spokojnie może być - ja mam taką do 0,1 i nigdy mnie nie zawiodła. Przy okazji sprawdzisz jak działa wskaźnik przeciwwagi. W moim PJ okazuje się ze całkiem dobrze:) Jeśli chodzi o mycie, na początek spokojnie możesz to robić delikatnie płynem forumowym i delikatnymi chusteczkami no do czyszczenia ekranów tv, a nawet takimi chusteczkami z pojemnika Velvet. Bez obaw! Jak do tego zaopatrzysz się w szczoteczkę - pędzel artystyczny z włosia koziego (w sklepach dla plastyków koszt 7złotych), to masz cudny komplet:) Pędzelkowi zrobić zabieg fryzjerski skrócenia radykalnie włosia i gotowe! Do igły warto zakupić magiczną gabke Jana Niezbednego lub te z Rossmana (chyba lepsza?) koszt kolejne około 7 zeta:) I jak podsumujesz oszczędności to wyjdzie że jestes całkiem bogaty!:) Powodzenia w świecie winyli, który i tak Ci nie daruje żadnej zaoszczędzonej złotówki:) Ale lepiej wrzucić je w płyty i osprzętowienie - fakt ten wzmacniacz to raczej puść w świat. I bedzie inaczej na pewno! .

A ten pędzel artystyczny to do czego? Do fazy wstępnej czyszczenia jako zbieracz kurzu na pierwszym froncie :)?

Do igły używam takiego małego pędzelka, który był dodawany do aksamitnej szczoteczki zomo, którą dostałem w standardzie do mojego gramiaka. Nie wiem czy to dobre ale coś tam ściąga z igły...

Co do chusteczek Velvet to wydaje mi się, że będą zostawiały swoje własne pyłki więc taka ściereczka do LCD będzie chyba lepszym pomysłem... Chociaż już moja stara ściereczka od pianki do czyszczenia LCD firmy Spectral, też na początku zostawiała syf więc ciężko wyrokować co lepsze :)

Co do mojej integry to na bank ją wymienię bo głuchy nie jestem i słyszę jak gra heh. Dobrze, że ucho potrafi się przyzwyczajać do dźwięku bo po pewnym czasie aż tak nie kuje w uszy :) Będę zbierał pewnie na DENON-a PMA-710AE albo jakiegoś używanego w takim samym budżecie. Od kiedy pamiętam byłem fanem marki DENON (szkoda, że oprócz DP-A100 mają obecnie takie kiepskie gramiaki) więc to moje kolejne marzenie, które chciałbym zrealizować :)

Pozdro chłopaki!

Pędzel jako szczota szorująca na mokro cokolwiek by to miało oznaczać:) Można naprawdę solidnie szorować płytę! A co chusteczek, to możesz się zdziwić... Osobiście jakoś te velevetowe bardziej mi odpowiadają - te do lcd właśnie raczej puszczają kłaczki ale bez szaleństwa! wstępnie to warto zebrać gruby kurz na sucho jakąś szczoteczką velvetową - w necie jest kilka doskonałych i tanich (niestety, nie audiofilskich:))) Do igły poza szczoteczka naprawdę warto zainwestować w gąbki - to inne czyszczenie, szczoteczka tez ale również a nie zamiast:) A wzmacniacz... Skoro nie masz pre, to może warto pomyśleć o jakiejś integrze NAD? Z tego co pamiętam mają dobre pre a i brzmią dobrze. Dwa w jednym jak na dobry początek całkiem ok! A i kolejne oszczędności:)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.