Skocz do zawartości
IGNORED

Pro-Ject Debiut III Phono-SB vs ZOMO DP-5000 USB

plantman

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie szanownych forumowiczów,

Jest to mój pierwszy post na forum audiostereo więc na wstępie się przedstawię.

Mam na imię Paweł, mam 22 lata i pochodzę z "Grodu Przemysława" :)

Od jakiś 6 miesięcy zaraziłem się pasją do winyli i gramofonów co musiało się skończyć jednym... stanięciem przed dylematem zakupu :)

Nie zarabiam jak szejk z Abu-Dabi i ma to być mój pierwszy gramofon w życiu więc chce najlepsze z możliwych rozwiązań dla rozpoczynającego swoją przygodę z czarnymi krążkami miłośnika audio.

Pewnie podobnych apeli o pomoc macie już serdecznie dość ale zrozumcie jedno, chce wydać moje ciężko uciułane pieniążki w możliwie jak najlepszy sposób więc wolę się podpytać kogoś z większym doświadczeniem.

Na początku w grę wchodził jakiś używany gramofon z allegro w stylu vintage (jakiś Sansui czy inny DUAL) ale parę osób wybiło mi ten pomysł z głowy i stwierdzili, że więcej będę miał z taką używką kłopotu niż pożytku więc mam się zastanowić nad czymś nowym...

Z racji, że pracuje w handlu to trafiła mi się ostatnio okazja taniego nabycia gramofonu niemieckiej firmy ZOMO (nazwa starszym użytkownikom forum pewnie niezbyt dobrze się kojarzy :) ) Konstrukcja wygląda na bardzo solidną i mimo, że jest to model DJ-ski to wzbudza u mnie większe zaufanie niż np. DENON DP-300F. Kilka osób bardziej zorientowanych w temacie, również się pozytywnie wypowiedziało o konstrukcji tego gramofonu. Jest to mój typ nr. 1. Podaję linka dla zapoznania się z produktem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Drugim typem jest już pewnie lepiej wam znany produkt a mianowicie Pro-Ject Debiut III Phono-SB.

Link do strony z opisem produktu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Są to zupełnie inne gramofony więc sam nie wiem co będzie dla mnie lepsze na początek.

Będę wdzięczny za wszelakie sugestie i obiektywne, poparte argumentami opinie.

Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Daj sobie spokój z tym ZOMO ,wygląd nie gra ,jak ma być nowy to ten Pro-Ject może być na

początek przygody z analogiem.

A możesz jakoś merytorycznie uargumentować swoje stanowisko w tej sprawie?

Bo nie ukrywam, że może i masz rację ale chciałbym się również dowiedzieć skąd wynika przewaga jednego modelu nad drugim pod względem technicznym co przekładało by się na konkretne różnice brzmieniowe.

Słyszałem opinię, że ten gramofon ZOMO jest praktycznie klonem gramofonu Technics SL-1200 o którym słyszałem wiele dobrego.

Konstrukcja jest masywna, gramofon ten ma ciekawe ramię. Napęd bezpośredni ma zadziwiającą moc 4,5 kg/cm... wydał mi się interesujący.

Jestem otwarty na merytoryczną dyskusję. Wszystkie wasze uwagi i sugestie będą dla mnie naprawdę cenne.

Nie ukrywam, że sam poprzez rozmowę z wami chciałbym również zgłębić swoją wiedzę na temat gramofonów, która napewno jest daleka od waszej :)

Pozdrawiam.

Ówczesne ZOMO ekscytują - to naturalne, ale czy mógłby ktoś cokolwiek merytorycznie? Człowiek chyba nie tego oczekuje. Może ten gramiak to faktycznie klon "jedynego"? Plastik? Waga ponad 10 kg... VTA, anty skating. Aż taka kiepścizna? USB straszy ale czasów nie zatrzymamy...;) Może i ramię ciekawe? proszę choć dwa zdania w temacie - sam jestem zainteresowany, choć nie zamierzam zmieniać mojego PJ:)

Ciekawa jest Rega RP1:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Kupuj to co Ci się podoba, i tak skończysz na wymianach wkładek, zmianie kabli, po jakimś czasie stwierdzisz , że chcesz posłuchać na osobnym przedwzmacniaczu, zajmiesz się kupowaniem płyt....a potem stwierdzisz co tak naprawdę potrzebujesz- i zaczniesz (może ) szukać czegoś od 3,5 tys wzwyż. Ja bardzo podobnie uczyniłem i niczego nie żałuję (kupiłem reloopa rp 6000). A ponieważ mam jako takie zdolności manualne - to kolejny gramofon po prostu sobie zrobie na podstawie jakiegoś lenco, czy gerarda, lub całkowicie coś nowego - przynajmniej ja mam taki plan.WIęc kupuj to co czujesz.

Ten ZOMO ma reverse :-) będziesz mógł sobie posłuchać secret message na The Wall Floydów albo sprawdzić czy faktycznie Another one bites the dust to od tyłu bierzcie kokainę czy co tam jakiś oszołomiony katol wymyślił w Stanach :-)

Tak poważnie to trzeba by to cudo pomacać i zobaczyć czy to nie kompletny szajs. Widać na fotce, że jest regulowana wysokość ramienia, a to bardzo przydatne, nie trzeba nic odkręcać, wystarczy poruszyć pokrętłem i jeździ góra-dół (przydatne przy różnej grubości płyt, a tego od cholery: 140g, 160g, 180g, 200g). Nie zawsze te djsko wyglądające graty to kompletne g...no :-) aczkolwiek jeśli nie technol 1200 to przynajmniej audio-technica atpl120 albo reloop6000, to są sprawdzone i na pewno na lata a taki ZOMOwiec to może Cię spacyfikować i się zrazisz do analogu (jeśli okaże się badziewiem).

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Widzę, że nazwa tego niemieckiego producenta wzbudziła w założonym przeze mnie temacie niemałe emocje :-)

Oczywiście mnie to nie dziwi ale tak samo jak forumowicz maciek1 wolałbym aby dyskusja w tym wątku była oparta na obiektywnej wiedzy i faktach a nie subiektywnych przeczuciach i emocjach. Chciałem tym samym podziękować wszystkim, którzy starali się dodać trochę merytoryki do założonego tematu ;-)

Kupuj to co Ci się podoba, i tak skończysz na wymianach wkładek, zmianie kabli, po jakimś czasie stwierdzisz , że chcesz posłuchać na osobnym przedwzmacniaczu, zajmiesz się kupowaniem płyt....a potem stwierdzisz co tak naprawdę potrzebujesz- i zaczniesz (może ) szukać czegoś od 3,5 tys wzwyż. Ja bardzo podobnie uczyniłem i niczego nie żałuję (kupiłem reloopa rp 6000). A ponieważ mam jako takie zdolności manualne - to kolejny gramofon po prostu sobie zrobie na podstawie jakiegoś lenco, czy gerarda, lub całkowicie coś nowego - przynajmniej ja mam taki plan.WIęc kupuj to co czujesz.

To, że gramofon w perspektywie czasu będzie "tuningowany" to oczywista oczywistość ponieważ zawsze jest tak, że chcemy udoskonalić coś co już posiadamy :) Nie mniej jednak nieprędko będę myślał o konstrukcjach za 3,5k złotych ponieważ mam jeszcze do wymiany głośniki i elektronikę towarzyszącą. Zaczynam budowanie mojego audio właśnie od gramofonu (by mieć pretekst do kolekcjonowania i kupowania vinyli). Chce mieć tym samym dobrą bazę startową.

Ten ZOMO ma reverse :-) będziesz mógł sobie posłuchać secret message na The Wall Floydów albo sprawdzić czy faktycznie Another one bites the dust to od tyłu bierzcie kokainę czy co tam jakiś oszołomiony katol wymyślił w Stanach :-)

Tak poważnie to trzeba by to cudo pomacać i zobaczyć czy to nie kompletny szajs. Widać na fotce, że jest regulowana wysokość ramienia, a to bardzo przydatne, nie trzeba nic odkręcać, wystarczy poruszyć pokrętłem i jeździ góra-dół (przydatne przy różnej grubości płyt, a tego od cholery: 140g, 160g, 180g, 200g). Nie zawsze te djsko wyglądające graty to kompletne g...no :-) aczkolwiek jeśli nie technol 1200 to przynajmniej audio-technica atpl120 albo reloop6000, to są sprawdzone i na pewno na lata a taki ZOMOwiec to może Cię spacyfikować i się zrazisz do analogu (jeśli okaże się badziewiem).

Hehe jak widać funkcja reverse może być czasem ciekawym bajerem :) Chociaż jak dla mnie mało istotnym. ZOMO-wca widziałem na żywo i wygląda bardzo solidnie. Jest to co prawda plastik ale bardzo gruby i masywny. Wygląda na dużo mocniejszy niż we wspomnianym przez mnie wcześniej DENONie DP-300F. Sama waga też robi wrażenie chociaż jest to zapewne spowodowane zastosowaniem napędu bezpośredniego. Wizualnie jest prawie identyczny jak AudioTechnica AT-PL120 (opinia na podstawie zdjęć). Mogę się mu dokładniej przyjrzeć przy najbliższej okazji (i nawet zrobić zdjęcia jak trzeba) bo jest on do obejrzenia w Poznaniu w Salonie Firmowym DENON. Powiedzcie mi tylko na co powinienem zwrócić uwagę i co przetestować by dowiedzieć się trochę więcej o tym sprzęcie? Bo ja osobiście na znaczki nie patrzę i jeżeli jakiś sprzęt mniej znanej firmy jest dobry to jest jak najbardziej godny mojej uwagi :)

Gdybyście mieli tak na sucho porównać wymienione w temacie drapaki i wypunktować plusy i minusy obu konstrukcji (na podstawie tego co da się zobaczyć na zdjęciach i wyczytać z specyfikacji) to jakby się to kształtowało?

Pozdrawiam i z góry dzięki za podzielenie się waszą wiedzą.

Cześć plantman

Jeśli chodzi o ZOMO to rzeczywiście trzeba uważać czy nie jest to jakiś plastyczak, nie zawsze klon zachowuje zachowuje się i działa tak jak oryginał, jeśli chodzi o Pro-jecta to polecam poczytać tutaj i zastanowić się mimo wszystko nad PRM5.1:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Tych ZOMOWCÓW to natrzaskali różnych typów bezliku:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cześć plantman

Jeśli chodzi o ZOMO to rzeczywiście trzeba uważać czy nie jest to jakiś plastyczak, nie zawsze klon zachowuje zachowuje się i działa tak jak oryginał, jeśli chodzi o Pro-jecta to polecam poczytać tutaj i zastanowić się mimo wszystko nad PRM5.1:

Ukryta Zawartość

Witaj, dzięki za radę ale RPM 5.1 jest poza planowanym przeze mnie budżetem. Muszę wymienić jeszcze całą resztę sprzętu więc kupienie tak drogiego (jak na moje możliwości finansowe) gramofonu mocno by mi ten proces wydłużyło. Wydaje mi się, że przedstawiona przez Ciebie propozycja jest już dla bardziej doświadczonych (lub zamożnych) wielbicieli czarnej płyty :) Brałem pod uwagę Pro Ject-a RPM 1.3 ale bardziej do mnie przemawia konstrukcja drapaka Pro Ject Debut III Phono SB.

Swoją drogą w temacie mamy pojedynek ZOMO-wca z SB-ekiem hehe :)

Ukryta Zawartość

>>>> plantman

Nie sugeruj się cenami RPM 5.1 jakie są na allegro i cenami w sklepach to są ceny umowne i jak dobrze pogadasz w sklepie to powinieneś jakieś dwie trzy stówki ubić a to jest dużo i masz gramofonom do którego w przyszłości możesz podwiesić już całkiem niezłe wkładki i nie będzie mezaliansu. Zwróć uwagę że np. we Włoszech (eBay) taki nowy RPM5.1 oscyluje w granicach 1900-2200 zł. Tak więc nikt nie powiedział że jak w Polsce sprzedawcy nie będą elastyczni to musisz kupić u nich.

Pozdrawiam,

Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

>>>> plantman

Nie sugeruj się cenami RPM 5.1 jakie są na allegro i cenami w sklepach to są ceny umowne i jak dobrze pogadasz w sklepie to powinieneś jakieś dwie trzy stówki ubić a to jest dużo i masz gramofonom do którego w przyszłości możesz podwiesić już całkiem niezłe wkładki i nie będzie mezaliansu. Zwróć uwagę że np. we Włoszech (eBay) taki nowy RPM5.1 oscyluje w granicach 1900-2200 zł. Tak więc nikt nie powiedział że jak w Polsce sprzedawcy nie będą elastyczni to musisz kupić u nich.

Pozdrawiam,

Paweł

W Polsce sklepy też oferują go za około 2100 zł (oczywiście bez wkładki, którą trzeba dokupić) co nie zmienia faktu, że jest to sporo droższy gramofon (przynajmniej jak dla mnie). Trzeba pamiętać o tym, że w przypadku Debuta III Phono SB też będę mógł podyskutować o cenie i kupić go taniej. Unikam tym samym dodatkowego kosztu zakupu wkładki. Suma sumarum różnica cenowa pomiędzy tymi dwoma modelami wyniesie jakieś 700-800 zł a to jak dla mnie naprawdę sporo.

I tak zmieniłem swoją początkową koncepcję zakupu używanego gramofonu z lat ubiegłych (jakiś Sansui czy inny Dual) za jakieś 500 zł na gramofon nowy z którym (jak słyszałem) będę miał mniej problemów na starcie (lub w przyszłości). ZOMO mogę kupić w bardzo atrakcyjnych pieniądzach a wymienionego w temacie Pro Ject-a mogę się postarać kupić taniej gdyby faktycznie był dużo lepszy od konstrukcji ZOMO. Moja wiedza nie jest jednak wystarczająca do wyciągnięcia takich wniosków stąd ten temat i prośba o waszą pomoc. Jestem początkującym miłośnikiem czarnych płyt i ma to być mój pierwszy gramofon w życiu więc na konstrukcje typu RPM 5.1 przyjdzie jeszcze kiedyś czas :)

Pozdrawiam i czekam na kolejne opinie.

Plantman

nie wiem czy to dla Ciebie istotne- ale podejrzewam, iż waga ok 10 kg wynika tylko z tego iż w spodniej części gramofonu zamontowana jest gruba stalowa płyta - tak wykonana jest np. Audiotechnica , - więc myślę, ze tu jest podobnie skoro oba są plastikowe.

nie wiem czy to dla Ciebie istotne- ale podejrzewam, iż waga ok 10 kg wynika tylko z tego iż w spodniej części gramofonu zamontowana jest gruba stalowa płyta - tak wykonana jest np. Audiotechnica , - więc myślę, ze tu jest podobnie skoro oba są plastikowe.

A to dobre czy złe rozwiązanie? Gramofon ten faktycznie wydaje się być bardzo zbliżony do wspomnianej wcześniej Audiotechniki...

>>>>> plantman

Napisałeś że ZOMO możesz kupić w bardzo atrakcyjnych pieniądzach, zastanów się teraz i zadaj sobie pytanie: Dlaczego tak jest? Nie wiem ile masz wiosen, ale wydaje mi się że powinieneś już wiedzieć że Świat jest tak skonstruowany że nic dobrego za darmo i tanio nie dostaniesz i koniec. To tak jak wyposażyć sobie mieszkanie towarami ze sklepu "Wszystko po 5 złotych" Decyzja należy do Ciebie.

Pozdrawiam,

Paweł

A to dobre czy złe rozwiązanie? Gramofon ten faktycznie wydaje się być bardzo zbliżony do wspomnianej wcześniej Audiotechniki...

Decyzja należy do Ciebie, ja też zastanawiałem się nad Audiotechnicą....ale właśnie ten plastik mnie odrzucił, ja po prostu nie lubię niczego co jest plastikowe a w szczególności jeśli chodzi o gramofony

>>>>> plantman

Napisałeś że ZOMO możesz kupić w bardzo atrakcyjnych pieniądzach, zastanów się teraz i zadaj sobie pytanie: Dlaczego tak jest? Nie wiem ile masz wiosen, ale wydaje mi się że powinieneś już wiedzieć że Świat jest tak skonstruowany że nic dobrego za darmo i tanio nie dostaniesz i koniec. To tak jak wyposażyć sobie mieszkanie towarami ze sklepu "Wszystko po 5 złotych" Decyzja należy do Ciebie.

Pozdrawiam,

Paweł

Jest tak ponieważ jestem handlowcem i z racji paru znajomości, mógłbym go sobie załatwić taniej :) Z Pro Jectem musiałbym się troszeczkę więcej natrudzić dlatego utworzyłem ten wątek by dowiedzieć się czy warto... Ale widzę, że skłaniacie się bardziej ku propozycji Pro Jecta więc chyba będę musiał zacząć kombinować.

Do wyglądu aż tak wielkiej wagi nie przykładam chociaż nie ukrywam, że stare "drewniaki" najbardziej mi się podobały :)

Zauważyłem, że niektóre osoby na forum, niezbyt pochlebnie wypowiadały się o podstawowych modelach Pro Jecta. Rozumiem, że wyższe modele są napewno lepsze (i droższe) ale czy w tych pieniądzach (do 1500 zł) da się znaleźć coś ciekawszego? Ktoś w tym wątku polecał najnowszą, podstawową REGĘ. Jaka jest wasza opinia na ten temat?

Pozdrawiam i dzięki za wasze zdanie w temacie.

• 3 tygodnie później...

Długo myślałem i myślałem aż się wkurzyłem, że tylko myślę a nie słucham czarnych krążków i kupiłem tego "Zomiaka" :)

Jestem bardzo zadowolony, ponieważ zrealizowałem swoje marzenie i mam upragniony gramofon.

Wygląda na pancerny i solidnie wykonany i nie przeszkadza mi, że jest z grubego tworzywa sztucznego...

Musze znaleźć chwilkę na porządną regulację mojego nowego nabytku oraz zastanowić się nad wymianą wkładki i maty.

Dlatego mam 3 pytanka:

- Jaki przyrząd do ustawienia nacisku warto kupić? Zwykłą "analogową" wagę za 50 zł ale znanej firmy, czy lepiej np. cyfrową firmy Analogis z allegro za 150 zł? Na wagę Pro-Ject-a 300 zł nie wydam... Wolałbym kupić parę fajnych płyt za to :) Podaje link:

Ukryta Zawartość

Chyba, że to wszystko jest g.... warte i lepiej w tej cenie nic nie kupować tylko regulować "na czuja" :)

- Jaką matę byście polecili do tego gramiaka? Wydaję mi się, że oryginalna - filcowa, mocno elektryzuje płyty.

- No i temat najważniejszy czyli wkładka: Co byście polecili z oferty 3 wybranych przeze mnie firm? W grę wchodzi DENON, Goldring oraz ewentualnie Ortofon.

Nie mam jak na razie przedwzmacniacza MC niestety:/ Kupić jakąś dobrą MM czy lepiej kupić przedwzmacniacz (zastanawiam się nad CA 640P) i za jakiś czas dopiero wkładkę MC? Boje się, że standardowa wkładka Audio-Technica AT-3600 będzie mi mocno "ryła" płyty... Czy moje obawy są uzasadnione?

Zdążyłem się dowiedzieć, że wkładki dopasowuje się do ramienia i taki np. DENON DL103 lepiej pracuje z ciężkimi ramionami... Czy moje do takich można zaliczyć? Jeżeli ktoś zna wcześniej wymieniony w wątku gramofon Audio Technica AT-LP120 to myślę, że mój jest identyczny tylko z innym znaczkiem :)

Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc.

Plantman

Ukryta Zawartość

HEJ!Tak na szybko, to tylko o wadze. Kup coś takiego i będziesz zadowolony myślę. A ile na płyty zostanie!? Poważnie! Możesz też poszukać innych modeli ale na pewno poniżej 30 złociszy znajdziesz coś super. Ale i ta dosłownie pierwsza z brzegu będzie jak najbardziej OK! Też targały mna te pokusy...;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>>Plantman,

Ad. 1. każda, specjalizowana waga elektroniczna będzie dobra. I taka za 50 zł i taka za 500 zł też. Byleby WIARYGODNA.

Ad. 2. problem jest inny - masz naelektryzowane płyty, bo nie umyte pewnie. Jak je umyjesz, to przestaną Ci schodzić z talerza razem z matą, nawet lekką.

Ad. 3. Denon DL-103 to wkładka wymagająca specyficznego ramienia, a Ty nie masz takiego w "Zomiaku", żeby nie powiedzieć: "ZOMOWCU". Moim zdaniem ta wkładka jest i tak mało ciekawa, do czego by jej nie założyć. Rozejrzyj się za czymś europejskim, o żywszym brzmieniu - np. Ortofon, Goldring. Audio-technika AT3600 płyt Ci raczej nie zryje, jeśli dobrze ustawiona w ramieniu, tyle tylko, że używając jej będziesz słyszał jakieś 30-50% muzyki która jest zapisana na płycie. Wkładka MC z prawdziwego zdarzenia do tego gramofonu i do pre Cambridge Audio 640P to trochę przerost formy nad treścią. Pre Cambridge'a jest niedrogie i fajne, ale do wkładek MM przede wszystkim. Do lepszych MC trzeba mieć pre regulowane, tak żeby dało się dobrze spasować parametrami elektrycznymi z wkładką. Inaczej to kosztwna loteria - będzie grało, albo nie będzie grało i nic na to poradzić nie będzie można.

Pozdro.

Yul

>>>>> Maciek1 (i inni też)

Poważnie tak tania waga, może dać precyzyjny pomiar? Postawienie na jej powierzchni igły, będzie dla niej bezpieczne?

>>>>> Yul

AD2 --> Hmm... Płyty czyszczę aksamitną szczoteczką, którą dostałem gratisowo do "Zomowca". Podaje link:

Ukryta Zawartość

AD3 --> A czy z oferty Goldringa, jesteś w stanie coś szczególnie polecić co na Twój stan wiedzy powinno dobrze zagrać z taką konstrukcją jak moje ZOMO?

Z racji, że to świeży zakup i nie miałem czasu na regulację to wkładkę mam ustawioną na docisk 2g i antiskating na taką samą wartość. Producent wkładki podaje jakiś śmieszny zakres od 1,5 do 3g więc wyregulowałem "na czuja" bo nawet wagi nie mam...

Pre CA 640P jest w kręgu moich zainteresowań ponieważ jego cena nie zwala z nóg a ma bardzo pozytywne opinie. Nie chce wydawać majątku na pre ponieważ mam jeszcze wiele innych inwestycji po drodze. Chciałem by umożliwiło mi to w przyszłości skuszenie się na wkładkę MC. Czy jest jakieś Pre w rozsądnych pieniądzach, które to założenie spełni? Moje obecne Pre jest wbudowane w wzmacniacz Technics SU-A700MK2 (wiem, żenada) więc stwierdziłem, że to CA640P i tak będzie 10x lepsze. Docelowo chcę kupić DENON-a PMA-710AE (bo na 1510AE mnie nie stać) albo coś w podobnym budżecie ale używanego.

Po raz kolejny, z góry dzięki za pomoc (jednak forum to skarbnica wiedzy dla początkujących analogowców).

Pozdrawiam.

Plantman

Ukryta Zawartość

ta waga z pod nazwą ANALOGIS to zwykły tani chiński produkt z naklejką analogis - marką nic sobą nie reprezentującą

dokładnie ta sama waga jest do kupienia tu

Ukryta Zawartość

- mam taką, używam i działa super

Ukryta Zawartość

audiokarma.org

Bardzo dobra szczoteczka...do elektryzowania płyt! Od chwili gdy zacząłem myć longplaye (najpierw w Knosti, teraz w AC Okki-Nokki), to szczoteczki używam tylko przed myciem do wstępnego odczyszczenia vinyla. Później już nie, bo po myciu płyta jest czysta i pozbawiaona elektryczności statycznej. Raz a dobrze. Zamiast wydawać na wkładki MC do "ZOMOWCA", to pomyśl poważnie o akcesoriach do gramofonu, np. jakiejś myjce i innych potrzebnych rzeczach.

Z Goldringów nie za drogie, a dość fajne będą: 1006 i 1012 ze starej serii i 2100 oraz 2200 z nowej. Z Ortofona seria 2M - modele Red lub Blue, albo np. Ortofon Vinyl Master Red. Może być też Ortofon Alpha.

Z w/w wkładkami pre Cambridge Audio 640p sprawdzi Ci się - powinieneś być zadowolony. Moim zdaniem trzeba też pomyśleć o wymianie tego wzmacnaicza techniksowego, bo cienki niewymownie. Wiem co mówię, bo kupiłem go kiedyś córce, która bynajmniej audiofilką nie jest. Mówi, że jej nie przeszkadza, natomiast ja musiałem być wówczas w stanie pomroczności jasnej, o czym niestety nie wiedziałem.

Pozdro,

Yul

Jak będziesz miał wagę i zważysz ramię to koledzy coś Ci podpowiedzą odnośnie wkładki. Jeśli chodzi o twardą powierzchnię ja w miejscu gdzie kładę igłę przykleiłem kawałeczek plastra te wagi mają funkcje tarowania. Jest dokładna sprawdzałem z dwiema wagami do igieł odpowiednio 2,5 stówy i ponad 3 stówy znane i zacne marki wskazania te same. Zresztą zawsze możesz sprawdzić za pomocą monet, internet podaje ile ważą nawet te najmniejsze tylko żeby czyste były.

Pozdrawiam,

Paweł

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.