Skocz do zawartości
IGNORED

PRL - muzeum pamięci

theli28

Rekomendowane odpowiedzi

paww, 15 Lis 2007, 14:40

>Miało być Muzeum Pamięci PRL,

>a co wyszło?

to pewnie dlatego że nie wzięliśmy tego jako pięknie zamkniętego grubą krechą już bywszego okresu

ot taka bajka z krainy czterdziestolatka i kartek na mięso

Jeszcze wracając do watku komuna a kultura.Komunistom od samego początku bardzo zależało aby dla swojej propagandy pozyskać intelektualistów.Wynikało to poniekąd z faktu,że sam komunizm stworzyli i wcielili w życie inteligenci(Marks,Lenin,Trocki,Łunaczarski).Zabiegali o względy twórców obiecując im "złote góry" tj.wysokie nakłady książek(Gorki,Erenburg),środki na filmy(Eisenstein,Pudowkin),przedstawienia teatralne(Stanisławski,Meyerhold) i muzykę(Prokofiew,Szostakowicz).Wg. okreslenia Żdanowa artyści mieli być inzynierami dusz ludzkich.Nie miało to oczywiście nic wspólnego z prawdziwym mecenatem.Niemniej byli bardzo czuli na wszelkie negatywne opinie wywodzace sie ze środowisk intelektualnych( patrz- wszelkie listy protestacyjne artystów w Polsce).

Myślę,że w obecnych czasach,czasach pluralizmu,komercji i wolności znaczenie opinii artystów znacznie zmalało nikt się z nimi nie liczy.

martens, 15 Lis 2007, 14:41

>Ale włąśnie świat komercyjny jest dla mnie z natury uczciwszy niż, najuczciwsze i szlachetne

>ideologie.

zwłaszcza jak swoim ułatwi się twworzenie polsatu jak sb'kowi solorzowi, lub zapewni ułatwienia na starcie jak walterowi czy obecnie tunia kompanom (w przeciwieństwie do kłód pod nogi w 2005 dla PIS), pierwsze miliony dla swojaków, wyhodujemy wieeeelką lewą nogę, a potem z takim "sprawiedliwym startem"- włączymy sprawiedliwy świat komercyjny, niech ta mała prawa nóżka walczy z lewą

to jest właśnie wolny rynek medialny (i powyborczy) w stylu michnika i jaruzela

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>LOL.. tylko czemu tak jest czerwona ta korporacja, lubi ten kolor?

wbrew może pozorom obecnie z czysto z ekonomicznych powodów.

Vokswagen produkuje samochody utylitarne to jak próbował wejść na rynek z Phaetonem to wtopił z kretesem.

Jakby wybiórcza nawet próbowała zmienić profil bo stwierdziła że Polacy bardziej "prawicowieją" to byłby to bardzo ryzykowny manewr, starych klientów by straciła a ich oponenici i tak by im nie ufali.

To jest charakterystyczna cecha PiS a bardziej starej gwardii PC, upatrują wszedzie zagmatwanej układowości w starym stylu, ale wg mnie kurde świat sie bardzo zmienił, to już nie jest komuna, nawet Michnik z tego obiegu wypada, Rapaczyńska już nawet jest bardziej elestaczna, chcąc nie chcą ma po prostu bardziej genetycznie żydowski łep.

• Redaktorzy

"zwłaszcza jak swoim ułatwi się twworzenie polsatu jak sb'kowi solorzowi, lub zapewni ułatwienia na starcie jak walterowi czy obecnie tunia kompanom (w przeciwieństwie do kłód pod nogi w 2005 dla PIS),"

Cóż, Kaczyńscy też dostali swoje: fundacja prasowa, nieruchomości... Tylko, jako że mają dwie lewe ręce do każdej roboty poza destrukcją systemów, nie potrafili zrobić z tego np. koncernu medialnego, tylko muszą teraz pasożytować na Rydzyku. Który w przeciwieństwie do nich ma łeb do interesów, jakkolwiek pod szatki mu nie zaglądam. Frustracja Kaczorów jest zrozumiała - mieć kasę i rozpieprzyć wszystko nie jest przyjemnie. I zostajemy z matką i zwierzęciem domowym, a inni fundują sobie limuzyny i pałace. Dobrze że Pałac Namiestnikowski na otarcie łez dostali na jakiś czas.

Horst, 15 Lis 2007, 14:48

>martens, 15 Lis 2007, 14:41

>

>>Ale włąśnie świat komercyjny jest dla mnie z natury uczciwszy niż, najuczciwsze i szlachetne

>>ideologie.

>

>zwłaszcza jak swoim ułatwi się twworzenie polsatu jak sb'kowi solorzowi, lub zapewni ułatwienia na

>starcie jak walterowi czy obecnie tunia kompanom (w przeciwieństwie do kłód pod nogi w 2005 dla

>PIS), pierwsze miliony dla swojaków, wyhodujemy wieeeelką lewą nogę, a potem z takim "sprawiedliwym

>startem"- włączymy sprawiedliwy świat komercyjny, niech ta mała prawa nóżka walczy z lewą

>

>to jest właśnie wolny rynek medialny (i powyborczy) w stylu michnika i jaruzela

To było według mnie nieuniknione,

po PRL każdy mniej lub bardziej był gołodupcem, a majątek miał zostać sprywatyzowany.

myślisz że Juzek z Feliem pracujący na taśmie w FSO, by to wzieli?

alternatywą był tylko obcy kapitał i po części wziął i jeżeli wziął to super gorzej jak rozpierdzielił.

Ja w ogóle mam problemy ze zdefiniowaniem co to jest w Polsce obecnie prawica a co lewica.

Hortst,

gorsze wciąż istniejące syfy to taka jak ta,

Ukryta Zawartość

to jest problem kliki sądownictwa, ale to jest problem nie tylko naświtlany przez PiS,

zauważ że korzystali z tekstów żródłowych zarówno Wprost, GW czy NIE itp

Ukryta Zawartość

Jeżeli gospodarka pociągnie w górę zamożność społeczeńtwa to kryterium oceny rządów stanie się głównie zabezpieczenie ekonomiczne wyborców bez ideologi która i tak szczęśliwie przestaje dla młodych mieć znaczenie i nasze dywagacje na temat PRL III i IV RP będą dyskusją starszych panów z MuppetShow . I myślę patrząc na Czechów że tak jest jednak lepiej, mimo że naszę podręczniki histori są "dumne " i ociekające krwią bochaterów.

Wolę dla swojego dziecka wspólną Europę zamiast siermiężnej ale dumnej n-tej RP. Po sytuacji z naszymi żołnierzami z Afganistanu widać że bohaterstwo to ryzykowny interes.A panowie politycy z każedej opcji i tak śmieją się w kułak z takich frajerów jak my, dyskutanci, oczywiście do następnych wyborów.

pozdrawiam

stogdan, 15 Lis 2007, 16:45

>Wolę dla swojego dziecka wspólną Europę zamiast siermiężnej ale dumnej n-tej RP.

ani dumnej ani siermiężnej- oba epitety są medialnymi tworami oddzielnie, a zwłaszcza też ich medialna alternatywa

europa jest np. niezwykle ciekawie entuzjastycznie popierana przez rosję (to taki kraj w którym są purystyczne aż do koszerności przepisy i kultura czystości wwożonego mięcha), rosję znaną z dobrobytu

ta wspólna europa jest bardzo trendi w krajach o monokulturowej bantustanowej coolturze medialnej, na zachodzie jest widziana w bardziej wypośrodkowany, realistyczny sposób- tam w szkołach nie ma namolnych klubów europejskich (apolitycznych znacznie bardziej niż siermiężne wychowanie patriotyczne)

+dodatkowy kamyczek do porównania 3RP i PRL- w korekcie że PRL nie był taki siermiężny: jakość wykształcenia, dyscyplina na studiach i w szkołach, przywiązywanie wagi do nauki- kto ma do czynienia z dydaktyką, studentami ten coś wie o tym..

wtedy kuroń czy michnik byli czymś na kształt macierewicza- w mediach i społecznej świadomości, bardzo ciekawy chichot historii :-) to byli donkiszoci i oszołomi- tak to obrazowały media i środki socjotechniczne- dokładnie jak dziś

było ciepło błogo i inteligencko, jeszcze raz zwrócę uwagę na serial "wojna domowa" 1965 gomułka, klimat promowany w tym serialu, świetna muzyczka (matuszkiewicz)- to się odbywało w świetnym dobrym znieczuleniu- na tym polegał orwell tego zniewolenia

orwell bardziej przez to perfidny niż orginał- i taki też jest orwell eurolandu (u nas, nie na zachodzie) i orwell 3rp- to jest prlBIS

Pion śledczy IPN wszczął śledztwo, by zbadać, czy było zbrodnią komunistyczną skazanie w 1980 r. m.in. dzisiejszego marszałka Sejmu Bronisława Komorowskiego (PO) przez ówczesnego sędziego Andrzeja Kryżego, do niedawna wiceministra sprawiedliwości w rządzie PiS

"+dodatkowy kamyczek do porównania 3RP i PRL- w korekcie że PRL nie był taki siermiężny: jakość wykształcenia, dyscyplina na studiach i w szkołach, przywiązywanie wagi do nauki- kto ma do czynienia z dydaktyką, studentami ten coś wie o tym.."

Tylko że szybko trzeba było z tej uczelni wyjść na ulicę i wtedy okazywało się że jest raczej biednie ( mimo ciągłej skutecznej informacji tv Szczepańskiego o potędze gospodarczej gierkowskiej PRL ). O poczuciu szczęścia ludzi nie decyduje raczej poziom nauki ( co raczej smutne) ale dostępność dóbr konsumpcyjnych. Jeżeli chodzi o wykształcenie to mam dosyć słuchania radosnych starszych pań i panów że to za ich pieniądze ja i wielu innych skończyłem studia ( a miałem psia mać wrażenie że to dzięki moim rodzicom). Jeżeli będę musiał płacić bezpośrednio za studia córki to poproszę o to żeby pluła w twarz tym którzy będą w jej obecności pieprzyć takie androny.

stogdan, 18 Lis 2007, 13:22

>PRL ). O poczuciu szczęścia ludzi nie decyduje raczej poziom nauki ( co raczej smutne) ale

>dostępność dóbr konsumpcyjnych. Jeżeli chodzi o wykształcenie to mam dosyć słuchania radosnych

>starszych pań i panów że to za ich pieniądze ja i wielu innych skończyłem studia ( a miałem psia mać

>wrażenie że to dzięki moim rodzicom).

mi nie o to chodziło, PRL był inteligencki w etosie, jak 3RP- nic w tym złego

wysoki poziom kształcenia

ale to miało być znieczuleniem przed faktem, że media były w jednych rękach, tak samo jak propaganda przedwyborcza- że tylko niektóre partie są poprawne ZSL(to co dzisiaj ma pterodaktyl nocnej zmiany pan Waldek pansięnieboi), SD- to byli tacy liberałowie.., i ich nowocześniejsi koledzy, po których majątek przejął LiD (ten którego politycy tak zawsze wtórowali platfusom)

mówisz dostępność dóbr konsumpcyjnych.. :-) a ecie pecie? nie każdemu tak się wiedzie na giełdzie jak byłemu gwiazdorowi PO Piskorczakowi, albo aferałom z KLD, czy tej nieszczęsnej przelecianej CUD(tunia)dziewicy Sawickiej

"mówisz dostępność dóbr konsumpcyjnych.. :-) a ecie pecie? nie każdemu tak się wiedzie na giełdzie jak byłemu gwiazdorowi PO Piskorczakowi, albo aferałom z KLD, czy tej nieszczęsnej przelecianej CUD(tunia)dziewicy Sawickiej"

Horst tyle że pamiętam sytucję kiedy bodajże w 79 nie mogliśmy z rodzicami dostać NIC do posmarowania chleba i cieszyliśmy się że w końcu w jakimś sklepie dostaliśmy pasztetową . Brzmi to może śmiesznie ale włażenie na codzień bez wazeliny pompiażowi z CPN , sprzedawczyni w mięsnym itp było mocno uwłaczające. W tym kontekście nawet bez kasy Piskorkiego i łapówy Sawickiej jestem więcej niż zadowolony z poziomu życia w aktualnej RP.

pozdrawiam

ja też to pamiętam.. pustki na półkach i ogólnie trudności w zaopatrzeniu

ale poza tym to był łatwy socjal, festiwale jazzowe, ambitne filmy, zero bezrobocia

gdybyś był- sorry- uczciwszy w tym wspomnieniu o 79tym.. takich lat octu i pustych haków nie było dużo- zwłaszcza powiedzmy przed 77mym

mi chodzi o schlebianie elitom i inteligenckości, lubię np. jako dowód na to przemiły serial (niech żyje matuszkiewicz:-)

"wojna domowa", nie było tak barejowato, to nie był zbiór pianych eksponatów pt. muzeum prl

i to było świetne znieczulenie umożliwiające zniewolenie ludzi- to jest ta sama zasada poloru która obowiązuje w 3RP

a "wojna domowa" to 65ty- środek Gomułki..

wtedy chyba najciekawszy i najbardziej liczny dorobek miała polska muzyka współczesna, bynajmniej nie funkcjonująca w podziemiu, szczodrze dotowana

nie było tak prosto..

tak jak teraz- nadbudowa była poprawna inteligencko do bólu, mozna było darować sobie brak wolnych mediów, wyborów

po co mają być wolne jak były tak fajne jak za M. Waltera- wtedy za Gierka

tak fajne jak dziś TVN i wyborcza- świetne dziennikarsko tylko czy obiektywne, prawdziwe?

dla mnie Rydzo-Kaczyzm to to samo co komunizm. Dlatego proponuję takowąż fotkę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"gdybyś był- sorry- uczciwszy w tym wspomnieniu o 79tym.. takich lat octu i pustych haków nie było dużo- zwłaszcza powiedzmy przed 77mym"

Horst:

Z pierwszym wydanictwem podziemnym zetknąłem się w 79 -"Nowa" Szpotański "Caryca i zwierciadło". Za taką lekturę można było wtedy siedzieć ( ale młodego z podstawówki raczej by nie wsadzili ;-) ). Teraz jeżeli nie zgadzasz się z socjotechniką ( lub informacją ) TVN 24 oraz resztę TVN masz: Nasz Dziennik, Gazetę Polską, telewizję Trwam,Najwyższy Czas, nieco Wprost i Rzepy. Nie wsadzą Cię raczej za czytanie tych gazet i słuchanie i oglądanie ;-). Jest możliwość niezależnego wyboru, i kształtowania własnych poglądów. Pytanie czy ludzie podejmą decyzję w tym kierunku ? Część tak i to ich dobre prawo. Stąd 5 mln wyborców PIS. Jeżeli ok 6,7 mln wybiera inaczej to do momentu cenzury wymienionych mediów nie ma strachu. Ważne jest nasze prawo decyzji Twoje i moje odmienne ale ŚWIĘTE bo nasze, niezależne i obaj walczmy o to aby ani PIS ani PO nam tego nie odebrał ( prawda że koncyliacyjnie ;-) ).

...Nie ma oczywiście powodu, dla którego nowe totalitaryzmy miałyby przypominać stare. Rządy sprawowane za pomocą pałek i plutonów egzekucyjnych, sztucznie wywoływanego głodu, masowych aresztowań i deportacji są nie tylko nieludzkie (obecnie mało kto się tym przejmuje); są w sposób oczywisty nieskuteczne – a w epoce zaawansowanej technologii nieskuteczność to grzech przeciw Duchowi Świętemu. Naprawdę skuteczne państwo totalitarne to takie, w którym wszechpotężna egzekutywa politycznych przywódców oraz ich armia menadżerów kontroluje populację niewolników, których nie potrzeba do niczego zmuszać, ponieważ kochają swoją niewolę. We współczesnych państwach totalitarnych zadanie skłaniania ludzi do pokochania niewoli wyznaczono ministerstwom propagandy, redaktorom gazet i szkolnym nauczycielom...

Aldous Huxley: „Nowy wspaniały świat”, Wstęp do wydania z roku 1946 (fragment) tłum.Łukasz Kowalski

stogdan, 18 Lis 2007, 19:31

>"gdybyś był- sorry- uczciwszy w tym wspomnieniu o 79tym.. takich lat octu i pustych haków nie było

>dużo- zwłaszcza powiedzmy przed 77mym"

>Horst:

>

>Z pierwszym wydanictwem podziemnym zetknąłem się w 79 -"Nowa" Szpotański "Caryca i zwierciadło". Za

>taką lekturę można było wtedy siedzieć ( ale młodego z podstawówki raczej by nie wsadzili ;-) ).

>Teraz jeżeli nie zgadzasz się z socjotechniką ( lub informacją ) TVN 24 oraz resztę TVN masz: Nasz

>Dziennik, Gazetę Polską, telewizję Trwam,Najwyższy Czas, nieco Wprost i Rzepy. Nie wsadzą Cię raczej

>za czytanie tych gazet i słuchanie i oglądanie ;-). Jest możliwość niezależnego wyboru, i

>kształtowania własnych poglądów. Pytanie czy ludzie podejmą decyzję w tym kierunku ? Część tak i to

>ich dobre prawo. Stąd 5 mln wyborców PIS. Jeżeli ok 6,7 mln wybiera inaczej to do momentu cenzury

>wymienionych mediów nie ma strachu. Ważne jest nasze prawo decyzji Twoje i moje odmienne ale ŚWIĘTE

>bo nasze, niezależne i obaj walczmy o to aby ani PIS ani PO nam tego nie odebrał ( prawda że

>koncyliacyjnie ;-) ).

można było siedzieć, i co siedziałeś?

sęk w tym że ludziom kojarzy się PRL albo z burzliwym, zmitologizowanym okresem 79-85, który typowy dla prl nie był, albo z jakimiś "muzeami PRL" dla tych co w prl nie żyli

tak naprawdę, to PRL był akceptowany- ludzie sobie nie wyobrażali, że mogło być inaczej, nawet "oszołomy" typu kuroń michnik (tak ich przedstawiano, jak teraz macierewicza czy rydzyka) byli traktowani jako dziwny margines, tyle reprezentowany w horyzoncie normalnej masowej wyobraźni co zwolennicy wzmaków lampowych o ekstremalnie niskim thd dzisiaj..

prl był tym co dzisiejsza platfusia POprawność, tv2 mariusza waltera, tv2- tak jak dzisiaj to była taka bardziej zachodnia, drobnomieszczańsko konsumpcyjna alternatywa do tv1- tak jak dziś TVN jest identyczną alternatywą dla public tv

ale i tak mass, prawdziwie"mass" media popierały jedynie słuszną linię- i to było akceptowane, wyjątki potwierdzają regułę

po co wolne wybory czy związki, jak były tanie wczasy, ZERO kłopotów z PRACĄ- teraz tylko formy znieczulenia zniewolenia się zmieniły

po co było podskakiwać jak ustrój był wykształciuchowy: łożył na kulturę, inteligencja zawsze od wieków ponoć była kojarzona z lewicą, a zabobon z prawicą, marks.. och to tak blisko hegla, markusego.. przodujących sił nieodwracalnej ewolucji- takich trendich jak ruch mitteleuropy..

kto tak właściwie rządził, kto był blisko politbiura, kogo to interesowało- czy kogoś teraz interesuje jakie samochody zajeżdżają pod urzędy w brukseli- och to pewnie bezpartyjni fachowcy, bez politycznego profilu, bez odpowiedzialności imiennej, po prostu fachowcy- co wam ignorantom do tego kto siedzi w kwpzpr- ludzie bez właściwości, którzy się znają na rzeczy, na oświacie, na sporcie, bankach itd

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.