Skocz do zawartości
IGNORED

Ustalanie biasu 1.2v i 1.25v - katoda lampy

wakutoma

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, za pomocą jakiego typu diód ( led, Zenera, prostownicze ) można ustalić bias na katodzie lampy w miarę dokładnie 1.2v i 1.25v ? Prąd ok 15mA.

Gdyby ktoś posiadał jakieś zestawienie napięć dla różnych typów diód ( szczególnie < 2v ) to prosiłbym o opublikowanie lub link.

Dziękuję za wszystkie uwagi. Rezystora o tej wartości akurat nie mam. Czytałem, że optymalne w tym miejscu są LED-y ale z takim napięciem będzie problem - inne diody mniej lub bardziej szumią. Czy z kartach katalogowych diód można gdzieś odczytać bezpośrednio lub wyliczyć wartość tego napięcia ?

Dziękuję za wszystkie uwagi. Rezystora o tej wartości akurat nie mam. Czytałem, że optymalne w tym miejscu są LED-y ale z takim napięciem będzie problem - inne diody mniej lub bardziej szumią. Czy z kartach katalogowych diód można gdzieś odczytać bezpośrednio lub wyliczyć wartość tego napięcia ?

Wszystkie diody szumią. Co do napięcia to i owszem, można odczytać z karty katalogowej.

Może być wrzucił schemat bo w tym momencie rozważania są trochę hipotetyczne.

Jestem Europejczykiem.

Wszystkie diody szumią. Co do napięcia to i owszem, można odczytać z karty katalogowej.

Może być wrzucił schemat bo w tym momencie rozważania są trochę hipotetyczne.

No dobrze. Poniżej załączam schemat układu Doede Doumy zmodyfikowany pod niższe napięcie anodowe ( lampa e288cc ). Prąd jest nieco mniejszy niż 15mA ( ok 14,5mA ).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Te 14,5mA to z pomiarów czy na podstawie wykresów?

Niestety na razie z wykresów. Wszystkie lampy teoretycznie w okolicach kat. punktów pracy. Pozostaje teraz sprawdzenie tego w praktyce. Boje się, że to napięcie jednak jest trochę za niskie ( nie próbowałem jeszcze e288cc na tak niskim napięciu ) ale w tej chwili nic więcej nie wyciągnę :-(

Niestety na razie z wykresów. Wszystkie lampy teoretycznie w okolicach kat. punktów pracy.

No to nie ma co w tej chwili kupować diod bo w rzeczywistości może być inaczej. Ja bym uruchomił układ z rezystorem zamiast diody i dopiero gdy ustaliłbym wszystkie punkty pracy, sprawdziłbym pomiarowo jaka dioda jest potrzebna. LEDy się dobrze sprawdzają ale ograniczone napięcia do wyboru.

No to nie ma co w tej chwili kupować diod bo w rzeczywistości może być inaczej. Ja bym uruchomił układ z rezystorem zamiast diody i dopiero gdy ustaliłbym wszystkie punkty pracy, sprawdziłbym pomiarowo jaka dioda jest potrzebna. LEDy się dobrze sprawdzają ale ograniczone napięcia do wyboru.

Dzięki. A korzystając z okazji podpytam się jeszcze o jedną rzecz. Niepokoi mnie duży rozrzut napięć na siatkach obydwu połówek ecc189 ( ok 90 i ok 180v ). Wprawdzie według noty max v_kf = 180v ale i chyba tak trzeba będzie przyłożyć spory potencjał do żarnika. Tylko czy w związku z tym nie będę musiał dzielić tych połówek na schemacie między różnymi bańkami ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.