Skocz do zawartości
IGNORED

harman/kardon DVD31 - modyfikacja

GRZECH007

Rekomendowane odpowiedzi

Używam DVD do odtwarzania nagranych plików 24bit/96/192kHz, stąd pomysł aby coś ulepszyć. Koszty nie mogą być duże więc grubsze modyfikacje typu lampizacja itp. odpadają, na razie drobne wymiany. W zasilaniu sam pogrzebię, natomiast w części analogowej audio (tylko stereo L/R) nie wiem za bardzo co wymienić i na co. Opampy są wg mnie wystarczająco dobre, zostawię je. Dalej, co z elektrolitami C538 i C541, wymienić na foliowe? Jak tak, to na jakie? I co z rezystorami w torze, wymieniać na lepsze?

Nie jestem profesjonalistą, proszę więc o zrozumiałe dla amatora odpowiedzi;-)

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/79163-harmankardon-dvd31-modyfikacja/

Witam

Ja na początku pozbyłbym się paru elementów - C503, C504, C506, a zamiast R504, R509 wstawił zwory, jak są montowane C545, C549 też bym je zstąpił zworami analogicznie w drugim kanale, można się też pozbyć tranzystorów mutujących. Potem posłuchał i dopiero zabrałbym się za dobieranie kondensatorów na zasilaniu.

Czyli wymienił bym ceramiki na małe foliowce przy dacu i opampach, są fajne wimy o rastrze 2.5mm idealnie się nadają do tego, nie pozbywałbym się ich z tego względu że szybkie opampy lubią się wtedy wzbudzać.

Co do doboru kondensatorów to polecam wątek "Kondensatory - rankingi firm! stwórzmy!"

To tak na szybko.

Pozdrawiam Romek

Witam

Ja na początku pozbyłbym się paru elementów - C503, C504, C506, a zamiast R504, R509 wstawił zwory, jak są montowane C545, C549 też bym je zstąpił zworami analogicznie w drugim kanale, można się też pozbyć tranzystorów mutujących. Potem posłuchał i dopiero zabrałbym się za dobieranie kondensatorów na zasilaniu.

Czyli wymienił bym ceramiki na małe foliowce przy dacu i opampach, są fajne wimy o rastrze 2.5mm idealnie się nadają do tego, nie pozbywałbym się ich z tego względu że szybkie opampy lubią się wtedy wzbudzać.

Co do doboru kondensatorów to polecam wątek "Kondensatory - rankingi firm! stwórzmy!"

To tak na szybko.

Pozdrawiam Romek

Tranzystory mutujące czyli Q503 i Q506? I co z kondensatorami C538 i C541-wymieniać?

Tak Q503 i Q506, możesz też wyjąć tranzystory od regulacji wzmocnienia dla HDCD czyli Q514 i Q504. Jak wyjmiesz tranzystory mutujące możesz też pozbyć się R506 i R574 zastępując je zworką. Możesz też wyjąć kondensatory przy gniazdach wyjściowych C533 i C544. Tak C538 i C541 wymienić ale to jak pisałem po zrobieniu tych zmian co pisałem wcześniej. Tor się znacznie uprości i wpłynie na brzmienie, a za pomocą kondensatorów doszlifujesz brzmienie. Co do kondensatorów C538 i C541 to możesz spróbować łączyć równolegle dwa kondensatory o takiej samej pojemności ale różne, coś takiego widziałem w końcówce lina były tam bodajże BlackGate i Silmic równolegle.

Pozdrawiam Romek

Tak Q503 i Q506, możesz też wyjąć tranzystory od regulacji wzmocnienia dla HDCD czyli Q514 i Q504. Jak wyjmiesz tranzystory mutujące możesz też pozbyć się R506 i R574 zastępując je zworką. Możesz też wyjąć kondensatory przy gniazdach wyjściowych C533 i C544. Tak C538 i C541 wymienić ale to jak pisałem po zrobieniu tych zmian co pisałem wcześniej. Tor się znacznie uprości i wpłynie na brzmienie, a za pomocą kondensatorów doszlifujesz brzmienie. Co do kondensatorów C538 i C541 to możesz spróbować łączyć równolegle dwa kondensatory o takiej samej pojemności ale różne, coś takiego widziałem w końcówce lina były tam bodajże BlackGate i Silmic równolegle.

Pozdrawiam Romek

Dzięki, będę działał.

Pozdrawiam

Grzegorz

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.