Skocz do zawartości
IGNORED

Jaka stacja lutownicza?

ov_Darkness

Rekomendowane odpowiedzi

• 8 miesięcy później...

Pozwólcie Drodzy Koledzy że odkurzę zapomniany a jednakowoż jakże interesujący mnie temat.

Otóż chciałbym zakupić stację lutowniczą z lutownicą 24 V ( ESD ) + ew HotAir bo może czasem trafi się potrzeba zabawy w tym wylutowania komponentów SMD.

Generalnie widzę tu dwie możliwości : dwie osobne stacje lub też jedna.

Nie będzie to pracować cały dzień w serwisie bo elektronika to moje hobby zatem kilka godzin w miesiącu to szczyt nasilenia prac lutowniczych jaki przewiduję dla tego gerat'u.

Znalazłem min takie sprzęty f-my Zhaoxin : WEP 858 , 869D( HotAir ) , 936D , 937D ( lutownice grotowe ), WEP 878 , 898 ( HotAir + grot ).

Nie upieram się przy jakielkowiek f-mie. Do tej pory korzystam z lutownicy " Sdiełano w SSSR " i dobre jest w niej to że ma silikonowy kabel oraz to że jest :-)

No nie mówię jakoś tam lutuje a innej nie miałem.

Kacapia WON za Don !!!!

• 8 miesięcy później...
  • 1 rok później...

Odświeżam wątek, bo potrzebuję lutownicy do lutowania elementów przewlekanych i smd i nie chcę za dużo zapłacić, tj. tyle ile trzeba i ani grosza więcej :) Musi mieć regulację temperatury i czujnik temperatury w kolbie, sterowanie temperatury najlepiej potencjometrem i dobre groty, w tym minifala (dziadostwo chińskie nie wchodzi w rachubę .... chyba że do przerobienia - zasilanie i sterowanie kolby, bo może wyjść taniej niż robienie od zera). Na dzisiaj jedynym rozwiązaniem jakie widzę to kolba używka weller LR-21 + dorobione własnoręcznie zasilanie ze sterowaniem (koszt 300-400 zł, nie licząc własnych części i trafa, które gdzieś się ukrywają po zapasach). Może są jakieś inne pomysły np Hakko itp. ?

Odświeżam wątek, bo potrzebuję lutownicy do lutowania elementów przewlekanych i smd i nie chcę za dużo zapłacić, tj. tyle ile trzeba i ani grosza więcej :) Musi mieć regulację temperatury i czujnik temperatury w kolbie, sterowanie temperatury najlepiej potencjometrem i dobre groty, w tym minifala (dziadostwo chińskie nie wchodzi w rachubę .... chyba że do przerobienia - zasilanie i sterowanie kolby, bo może wyjść taniej niż robienie od zera). Na dzisiaj jedynym rozwiązaniem jakie widzę to kolba używka weller LR-21 + dorobione własnoręcznie zasilanie ze sterowaniem (koszt 300-400 zł, nie licząc własnych części i trafa, które gdzieś się ukrywają po zapasach). Może są jakieś inne pomysły np Hakko itp. ?

PACER USA jest niezly ale groty i cala reszta nie jest tania?

Uzywam od kilku lat bez problemów.

Pozdro,

Tad

PACER USA jest niezly ale groty i cala reszta nie jest tania?

Uzywam od kilku lat bez problemów.

Pozdro,

Tad

Ciekawe są te stacje Pacer ale cena przerasta korzyść z ich zakupu. Limit to rozsądnie wydane ok. 400 zł. Wierzę, że to możliwe!

Ps. Może ktoś już użytkuje np. kolbę Wellera z zasilaczem od dajmy na to .... chinola 936d (ok. 120zł) ? W tym rozwiązaniu limit również nie będzie przekroczony.

Po krótkim rozeznaniu tematu widzę, że limit będzie zachowany także przy takim rozwiązaniu: oryginalna kolba Hakko do stacji 907 itp. (podróbki są po kilkadziesiąt złotych ale to nie byłoby już "koszerne" rozwiązanie) + sterownik z Chin za kilkadziesiąt złotych (nie opłaca się robić samemu).

Chinol 936d i kolby Weller'a nie bedą fungować poprawnie, bo mają całkiem inne czujniki temperatury.

To żaden problem, wszystko ogarnę, Podejrzewam, że nawet bez głębszej ingerencji w elektronikę. Już wcześniej robiłem sterownik z AVT do Elwika i również zero problemów. Elektronika - jak to mówią - to pikuś. Chyba, że będę się nudził to zrobię cały sterownik do LR21 ale po co się przemęczać jak łatwiej przerobić.

• 7 miesięcy później...

Co myślicie o Aoyue 968A+, warta swojej ceny?

Mam taką. Ten odsysacz od razu zdemontowałem, bo to więcej przeszkadza jak pomaga, ale przez te funkcje kolba jest za gruba na końcu i sie ją niewygodnie trzyma. Grot z zestawu nie za bardzo nadaje się do lutowania drobnego SMD, jakby to powiedzieć.... cyna nie chce się kleić czubka grotu, może po wymianie grota byłoby lepiej. Generalnie używam jej tylko jako hotaira (i tu sprawuje się bez zarzutu), a lutuje już któryś rok z rzędu tym samym grotem poręczną WHS-40 Wellera.

PACER USA jest niezly

Nie zaden PACER tylko PACE.

Ze swojego doswiadczenia moge polecic

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ew. jakis model firmy Metcal, też z Hameryki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.