Skocz do zawartości
IGNORED

Materiały do DIY (metal, drewno, tworzywo)

Ptyś

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Założyłem ten wątek, abyśmy mogli podzielić się informacjami; gdzie można kupić i ewentualnie obrobić materiały na elementy mechaniczne naszych konstrukcji (głównie obudowy). Dzięki zebraniu pytań i odpowiedzi w jednym miejscu można by stworzyć coś na kształt bazy danych sklepów i warsztatów przydatnych w naszym hobby.

Zacznę od rzeczy, których poszukuję do obudowy wzmacniacza. Będę wdzięczny za informacje, gdzie mógłbym je zdobyć.

1. Deseczki z ładnego drewna egzotycznego, wymiary to około 7x35 cm grubość 20-30 mm.

2. Gałki z czarnego pleksi lub akrylu; zwykły walec 4x4 cm z otworem na oś potencjometru.

3. Ścianki do obudowy o wymiarach 40x30x8 cm z 3mm aluminium.

Pozdrawiam

Ptyś

Ad.1

W takich małych ilościach możesz mieć problem. Ale generalnie to polecam:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 20-30 to raczej materialy używane na blaty kuchenne, sam mam od nich blat z merbau i jest super jakości. Ostatnio też widziałem blat z merbau w Brico Depot w dosyć atrakcyjnej cenie (porównując do DLH)być może sprzedają na metry.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ad1. W wiekszych miastach mozesz poszukac deski podłogowej. Ma z reguly 20mm grubości a przy popularnych gatunkach kupisz nawet na sztuki. Grubsze klocki mozna dostac w sklepach/hurtowniach z drewnem ale wieksze klocki beda juz troche kosztowac.

Tu mozesz kupić formatki z metalu cięte na wymiar ale od 10mm w górę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam.

Ja mam taniego fachowca z frezarką CNC w Gortatowie koło Swarzędza (Poznań) tel 61 818 63 36. Cena to 60 zł za godzinę obróbki plus ewentualnie 30 zł jeżeli projekt nie jest w cadzie. Krótkie terminy. Mam też fachowców od fornirowania na pracach, lakierników itp. w końcu to Swarzędz.

Pytać na PW

Pozdrawiam

Nie myśl - słuchaj.

> hessus

Czy blat w DLH kupowałeś na metry? Jakiej wielkości są deseczki z których jest sklejony?

> masakrator

Taki był mój pierwszy pomysł, jeżeli nic lepszego nie znajdę, to będzie deska podłogowa (dotychczas spotkałem się z 15mm, ale jeżeli mówisz, że są 20-tki, to poszukam).

> APY, zoller

Dzięki za info, w razie potrzeby skorzystam.

Witam Szanownycj

Ja zapytam oobudowy aluminium lub inny metal np pod DACa ale raczej wieksze, a nie takie na sardynki (wiece: coby wpakowac jakies trafo,lampy, wieksze kondensatory....)

Uzdrawiam:)

Ja obecnie szukam niedrogiego zakładu do malowania proszkowego, bo do nierdzewki mam dostęp.

I tak to u mnie wygląda z podwójną szybą na froncie...

Ukryta Zawartość

post-14539-028720500 1298672544_thumb.jpg

post-14539-030064900 1298672563_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Ofornirowany MDF 38mm Jabłonią Indyjską... Góra pomalowana zwykłym sprayem MEGAFELGA, dlatego też w trójmieście szukam niedrogiego zakładu żeby mi to pomalował porządnie. Możliwe, że podobne obudowy wykonam na handel za niecałe 150zł.

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Mam parę urządzeń w obudowach plastikowych. Chciałbym do nich zrobić jakiś ekran ( góra, dół ), pomyślałem nad cienką blachą aluminiową, jednak na allegro ciężko taką dostać ( np o grubości 0,3 czy 0,1mm ), za to jest blacha miedziana o różnej grubości. Jaka grubość blachy wystarczy na taki ekran w obudowie plastikowej? Lepiej poszukać aluminium czy ta miedź wystarczy?

> dolphin123

Swego czasu, poprzez kolegę dawałem do malowania górną, metalową część gramofonu. Przy okazji spytam się, gdzie to było robione.

Jakość malowania widać na załączonym zdjęciu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

> hessus

Czy blat w DLH kupowałeś na metry? Jakiej wielkości są deseczki z których jest sklejony?

blat w DLH kupuje się wybierając któryś z rozkrojów, zwróć uwagę że możesz wybrać z kawałków posklejany (taki mam) lub "pełne" dechy.

Lista rozkrojów ceny dla blatów:

Ukryta Zawartość

oprócz blatów można kupić też deski przeznaczone na półki (cieńsze) DLH:

Ukryta Zawartość

Moj blat jest poskładany z deseczek około 4,5cm na 36 cm. Bardzo ładnie wygląda olejowany, ma dużo szczegołów o ile można to tak nazwać i bardzo ładne wybarwienia / refleksy świetlne.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W Krakowie jest firma

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Osobiście jeszcze nie sprawdziłem, bo nie skończyłem projektu chassis, ale oprócz tego, że są w stanie uciąć materiał na dowolny wymiar (co, jak się okazuje, nie jest regułą, a raczej rzadkością wśród firm handlujących np blachą), to jeszcze wycinają dowolne otwory i gną blachę z czterech stron (co też ponoć nie jest częste).

Informację znalazłem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - ostatnie posty.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.