Skocz do zawartości
IGNORED

Do LUKARA Darkul

darkul

Rekomendowane odpowiedzi

darkul - do systemu dwugłośnikowego nadaje się jak najbardziej.

Jednak do systemu dwudrożnego nie nadaje się totalnie, szczególnie z podziałem przy 3kHz, bo R2 można puszczać spokojnie od 2kHz z ostrym filtrem.

Oj kolego mniemam ze niewiesz o czym piszesz?

Gdybys znal aplikacje tego kevlara to bys wiedzial o co chodzi.....

I pomiary sa poprawne ale co tam je.... pomiarowke ..prawda....

Skoro A2 Neutrika z osprzetem jest do dupy to moze Audio Precision One lub Two tez bo do tych mam dostep.

=========================

Ale na swiecie sie nieznaja i niewiedza co czynia.......

Oto jakie błędy popełniłeś:

- zastosowana średnica głośnika (21cm) oznacza kiepskie charakterystyki kierunkowe, co widać przy pomiarach samych głośników. Rezonanse w krytycznym 2-3kHz degradują brzmienie, konieczne jest stosowanie filtrów pułapek.

- przy takiej średnicy kłopotliwa zaczyna być duża impedancja promieniowania, co widać oglądając charakterystyki głośnika

- ponieważ posiadasz dobry i wytrzymały głośnik wysokotonowy, w/w zjawiska można było w znaczącym stopniu wyeliminować stosując niski podział (2kHz), zabezpieczając głośnik ostrym filtrem - nie zrobiłeś tego.

- Twoje obudowy to monitory (sam o tym wspomniałeś). Monitor ma objętość 10-15l. Przy 15l punkt f3 jest przy 60Hz, a to za sprawą bardzo dużej objętości ekwiwalentnej głośnika. Głośnik należało by stosować w podłogowcach o Vb 25-35 litrów. Monitory z 21cm głośnikiem, który ma f-3 przy 60Hz - to nie brzmi rozsądnie.

Błędy przy budowie subwoofera opisałem już w innym wątku.

Takie akademickie błędy to nie przypadek, tylko brak doświadczenia.

Nic bym do Ciebie nie miał, gdyby nie Twoje chamskie podejście do całej sprawy. Szczekasz na mnie po krytyce nie używając totalnie żadnych technicznych argumentów, a jedynie teksty w stylu: "jesteś głupi i się nie znasz, ja tu jestem najlepszy".

Twój brak pokory i doświadczenia naprawdę razi.

I jeszcze jedno: nie wysuwaj niepoważnych wzniosków (np. "I pomiary sa poprawne ale co tam je.... pomiarowke ..prawda....").

Zauważyłem, że robisz to w prawie każdym poście, tylko co to daje?

Bo ja czegoś takiego nigdy nie stwierdziłem.

Tym potem kończę ten temat, bo dzisiaj dotarło do mnie, że tracę czas na Ciebie.

Wiesz co jest najgorsze?

To, że myślisz, że pozjadałeś wszystkie rozumy. To oznacza, że nie będziesz już robił postepów. A szkoda.

Nie wysuwaj śmiesznych wniosków co chwilę, np teraz o pomiarach. Jeśli tak uważasz, zostaw to dla siebie.

Aparaturą pomiarową nie zrobisz na mnie żadnego wrażenia.

Ty pojecia zielonego niemasz !

Niemiales stycznosci z glosnikami szerokopasmowymi czy tez koaksjalnymi bo bys niep... takich glupot!

W Tannoy by ciebie obsmiali,bo wedlug twojej praktyki Westmistery niepowinny wrecz grac a graja a graja i to jak.....

Pewnie i Goodmansy czy Alteki to syf nie????!

O kierunkowosci to sie w tym aspekcie niewypowiadaj bo troszke przycienki jestes....

Najpierw posluchaj a pozniej gadaj.

Ty sie nawet uczepiles podzialu?! Gdybym zrobil go nizej niz podaja w Ravenie to bys mial racje a tak dajesz radoche chlopakom....tez dobrze!

Ja w kazdej chwili moge dac namiary na w.w.boxy ktore zrobilem klientom a ty ile boxow zrobiles..i jak i naczym....

Ostatnio coraz bardziej ocierasz sie w swoich wpisach o Danikena ...fantasticooo

A ty dasz ??? Bo juz dlugi czas bijesz piane...i nic z tego nie wynika.

Widzisz misiu to sa powazni ludzie po prostu sluchaja i maja wiele roznych klockow bo ich na to stac.

A pozatym pogromco audiofilow moich klientow g... obchodzi jak ja to robie i z czego oni sluchaja muzyki ich interesuje efekt finalny a nie przegadany....

Tym wpisem koncze z cie wascpanieeee za madra uwaga kolegi forumowicza Mr.Qubricka.=====================================

P.S. Zainteresowanych w w.w.temacie odsluchow zapraszam na priva.

drakul : zaczynasz z sibie robić forumowego Leppera. Wszystkie twoje teksty nie mają poparcia merytorycznego i później wielce się dziwisz ,że ktoś ci zarzuca brak wiedzy. A jak ma być inaczej skoro nawet sie nią nie wykazujesz (o ile ja masz). Twoje argumenty sprowadzają sie do tekstów typu : głupi jesteś ; moi klienci są zadowoleni ;najpierw posłuchaj a później mów itp.

Ten ostatni jest wyjątkowo głupi gdyż nie da sie wszystkiego w życiu odsłuchać. Nikt nie bedzie na zawołanie jaśnie pana drakula montował monitorów na 21 cm scanach tylko po to aby sie utwierdzić w przekonaniu ,ze ten głośnik nie nadaje się do 2-way.

Niektóre rzeczy przyjmuje się za pewnik.

Yoshi 80

Widze brak zrozumienia?Trudno,ja tam na sile nikogo nie namawiam do kozystania z wlasnych pomyslow czy tez doswiadczenia.Nie mam czasu na tego rodzaju polemike wzglednie wyklucanie sie .

Dzial DIY jest dla wszystkich.Ktos kto ma odmienne zdanie moze dac swoj watek pod swoim nickiem.

Zainteresowani to zweryfikuja bardzo szybko w praktyce.

Dokladne wytlumaczenie laikowi co i jak zajelo by nam duzo czasu a i tak dla duzej grupy amatorow bylo by niezrozumiale,stad czeste moje uproszczenie toku rozumowania.

Jezeli ktos nie mial do czynienia np.z tym skanem kevlarowym sa 2 modele ten ktory ja posiadam moze byc odcinany w okolicach 3500Hz to niech sie niewypowiada!

Poza tym nie mam zwyczaju umieszczac schematow niesprawdzonych od jakich az roi sie w necie......

I jestem swiadomy tego ze np.bass19cm Earthquaka lub JBLb za***ia iloscia basu mojego 25cm skana,tylko nie oto w tym chodzi.......rozumiecie dobrze nie no to trudno...

Saida!

Witam , witam :) . Forum jak najbardziej zaprzyjaźnione :) .

Drakul : osobiście nie mam nic do ciebie ale po prostu zaczynasz wypadać blado na tle igoda. Jego wypowiedzi , chodź waszym zdaniem czasem dalekie od kultury (mi nie przeszkadzają) , zawsze mają jakąś podstawe merytoryczną , dowód .

Twoje niestety są typu : "zaufajcie mi ,że tak jest". Jeżeli ktoś nie zaufa to zostaje zepchniętny na margines.

ps. wzmacniacz zapodałeś ciekawy i mam zamiar go zrobić w ramach eksperymentu. Zobaczę na ile jesteś słowny w sprawie jego wybitnego brzmienia. Moze nie jestem tak doskonale osłuchany jak więszość userów tego forum ale głuchy też nie jestem ;) .

>Yoshi

Po czesci masz racje.

Jak wiesz zyje z tego co robie.Malo ludzi moze sobie pozwolic na komfort pracy ktora na dodatek lubi.

Wole udostepnia bezplatnie schematy ukladow ktore mam sprawdzone niz wyluszczac pewne kruczki zwiazane z projektowaniem.Wiec moja filozofia moze czasem stac komus zapalka w oku.

Dzial DIY moim zdanie jest poligonem slownosci i uczciwosci tych ktorzy zamieszczaja swoje projekty.

Mniej wtajemniczeni na ogol tylko bardziej sie dezorjentuja nawalem teorii,a i tak beda musieli ja lyknac predzej czy pozniej i tylko we wlasnym zakresie by lepiej zrozumiec dany temat.

A klutnie nic nowego nie wnosza jedynie zajmuja czas.

Yoshi_80 >

cyt.... osobiście nie mam nic do ciebie ale po prostu zaczynasz wypadać blado na tle igoda...

A możesz wskazać w którym miejscu ? Bardzo jestem ciekaw twoich teorii na ten temat.

Pragnę ci jednak wskazać,że jak na razie to darkul wykazał sie wiedzą na temat praktycznego zaprojektowania urządzenia od podstaw.

Swoją drogą jestem tez ciekaw rozwiązań igoda i mam nadzieje ,że taki , alternatywny od zera zaprojektowany wzmacniacz tez powstanie.

"Polski sejm sie jakoś często ostatnio robi na forum :-((((("

Ano istotnie. Swoja kulturę wystąpień Fadeover najwyraźniej zaporzyczył z posłów Samoobrony i LPR'u. Pęk ? Wrzodak ? A może Kofana-Anana ?

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Teraz zobaczyle madra mysl igoda ze monitory moga byc najwyzej kilkunasto litrowe?!

Brak fundamentalnej wiedzy?Czy nieostrozna wpadka?

A moze by tak np.Spendor SP100,Tannoye kilka typow i wiele innych.....znamy ale widac chyba tylko ci wybrani.

O ile rozumiem słowo "monitor" to chodzi o monitor bliskiego pola. W praktyce słuzacy do odsłuchu z odległości mniejszej niż 1m. Mając duży głośnik trudniej jest chyba osiąfnąc wyrównaną charakterystykę z małej odległości w miejscu odsłuchu?

Oczywiście są chyba jeszcze inne głosniki do odsłuchu, tez zwane monitorami - wielodrożne skrzynie np. ATC czy Dynaudio do wbudowania w scianę studia.

Ale ja tam się nie znam.

pozdr

Slowo monitor pochodzi od okreslenia"zestaw glosnikowy bliskiego lub dalekiego pola odsluchu",prywatnie mam takie fajne male Studer 523 niejeden pseudo audiofilskie speaki leza przy nich.

O gabarytach to mozna bylo by album ze zdjeciami roznych boxach zapelnic wiec mowienie o kilkunasu litrach i koniec jest bledem.

fadeover : nie będe wskazywał konkretnego miejsca bo jest ono płynne. Zresztą chyba każdy wie o co mi chodziło.

Myśle ,ze trzeba dać temu kres sprzeczkom , kazdy ma swoje zdanie i trzeba je uszanować. Problem tkwi w tym ,że nie trafiła kosa na kamień tylko dwie kosy na siebie i każda uważa ,ze ma bezwzgledna racje ;) .

Moze ze wzmacniacza "Ugoda" wyniknie coś sensownego to chętnie go zmontuje bo obecnie poszukuje jakiejś dobrej mało skomplikowanej końcówki w klasie AB.

No i może sie przy okazji chłopaki chociaż troche dogadaja ;) .

fadeover : nie będe wskazywał konkretnego miejsca bo jest ono płynne. Zresztą chyba każdy wie o co mi chodziło.

Myśle ,ze trzeba dać temu kres sprzeczkom , kazdy ma swoje zdanie i trzeba je uszanować. Problem tkwi w tym ,że nie trafiła kosa na kamień tylko dwie kosy na siebie i każda uważa ,ze ma bezwzgledna racje ;) .

Moze ze wzmacniacza "Ugoda" wyniknie coś sensownego to chętnie go zmontuje bo obecnie poszukuje jakiejś dobrej mało skomplikowanej końcówki w klasie AB.

No i może sie przy okazji chłopaki chociaż troche dogadaja ;) .

Elberoth >

Wolę być dyskutującym inaczej niż oszustem i kmiotkiem tak jak ty - panie Adamie Mokrzycki -

właścicielu szkoły językowej British School i organizatorze Audio Show.

Zresztą nazywam rzeczy po imieniu i do tego każdy ma prawo. - Jesteś oszustem , kłamcą i małym człowieczkiem., którego godność i honor można kupić za sto złotych - dobrze wiesz ,że mnie oszukałeś

i jeszcze masz czelność odzywać sie i oceniać moje wypowiedz w innych wątkach - to już jest kres twojej godności chłopie !!!!! Twój cynizm i absolutny brak moralności przekroczył juz wszelkie granice - a fakt ,że zaśmiecasz inne wątki dobija cię.

Milcz juz lepiej , bo poniżasz przy okazji organizację , którą reprezentujesz czyli Audio Show - ciekaw jestem , czy twoi koledzy z AS wiedzą o twoich wyczynach - i reklamie , jakiej przy okazji swoich oszustw zrobiłeś samej organizacji.

Przepraszam bardzo - to były moje kolumny, jestem osobą prywatną i miałem prawo je sprzedać komu mi się tylko podobało (a także spalić, zniszczyć i co tylko bym sobie zamarzył).

Tobie bym ich nie sprzedał nawet za 2x większą cenę, bo jesteś Pan zwykłym CHAMEM, co demonstrujesz w każdym swoim kolejnym wpisem, pełnym plugastwa i wszelkiego roczaju słownictwa z rynsztoka.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Ależ elberoth - moje słownictwo skierowane w twoja stronę ma sie nijak do tego ,że jesteś oszustem - ponieważ jest wtórne i jest odpowiedzią , a raczej nazywaniem rzecz po imieniu, dobrze wiesz ,że sprzedałes mi te kolumny - ponieważ jeszcze sie deklarowałeś ,że jak mi sie nie zmieści jedna kolumna do bagażnika , to pomożesz mi dowieźć drugą do domu, ale muszę przywieść koce , bo trzeba je owinąć.Czyli było to przyrzeczeniem sprzedaży.

Po pierwsze więc - złamałes prawo , po drugie straciłes honor za stówę - bo nie odpowiedziałeś na moja druga oferte , która uratowałaby ci twarz . Tym bardziej jest to dla ciebie dotkliwe,że reprezentujesz poważne ( poważne ? teraz śmiem w to wątpić) przedsięwzięcie czyli Audio Show.

Ale sam się do tego doprowadziłeś - jesteś małym cynicznym gnojkiem - ot co.

Zaczynam od tego momentu weryfikowac wszystko to co napisałes i zrecenzowałeś - ponieważ mam podejrzenia na podstawie własnych doświadczeń ,że się tanio sprzedawałeś.

Wiarygodność, dobrą opinię o sobie trudno jest odzyskać, a ty jeszcze się pogrążasz, wpisując gdzie popadnie ,że mam nieodpowiednie słownictwo.

Już ci napisałem - wolę być tym kim jestem i czasem napisac kilka razy ch... lub.... niż zostac oszustem .

Przepraszam wszystkich za off topic ale zmusza mnie do tego sytuacja - mam prawo do riposty, a niestety ten cyniczny biznesman pogrąża się dalej.

>darkul, masz racje i chyba wiekszośc też tak uważa. Ale nie rozpoczynajmy tu natępnej polemiki dla tego tematu. Wystarczy jeden wątek na stereo. W końcu to forum to nie Big Brather..

pozdr

Ludzie - o co Wam chodzi??? Najpierw Darkul jęczy, że ktoś używa jego nicka, teraz Elberoth z Fadeoverem jakieś udry robią. Słońce za oknem - wiosna - a tu się tyle zółci ulewa :)

Umowa? Umowa słowna wiąże wtedy kiedy jest rzeczywiście zawarta. Ale na bębe to sie nawet z rodziną lepiej nie umawiać. Reszta jest próżnym ględzeniem bez dowodów, że cokolwiek miało miejsce. Więc darujcie sobie już obrzucanie błotem.

pozd

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.