Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny podłogowe od 1000 do 2000 zł

shanti

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o pomoc przy dobraniu kolumn.

Zabawę ze sprzętem dopiero zaczynam.

Zacząłem od wzmacniacza - posiadam Denon PMA-1080R. Do tego posiadam dwa źródła dźwięku: CD Denona oraz Playstation3.

Mam to w pokoju z niewielką ilością mebli o powierzchni ok. 30m2.

Muzyka dość różna. Zależy mi na dobrym brzmieniu jazzu, ale również na mocnym brzmieniu gitar elektrycznych.

Na przykład: Jan Garbarek, Miles Davies, Pink Floyd, Armia, 2TM2m,3, Tool.

Acha: podłogowe, najlepiej dość klasyczny wygląd (nie kosmiczne;)).

Radzę się od jakiegoś czasu kolegów, staram się czytać, ale wybór jest trudny.

Nawet nie jestem do końca przekonany, czy iść w nowe czy w używane.

Wydaje mi się, że może za takie pieniądze można byłoby znaleźć jakieś niezłe używane a za nowość się już płaci.

Jeden kolegów wypowiedział mi się, że kolumny muszą być spokojne do mojego wzmacniacza: angielskie KEF, Acoustic Energy, JPW.

Nie jestem lobbystą Tonsilu, ale w tej cenie produkty

polskiego producenta nie mają konkurencji. Myślę o Fiestach

i Maestro II( Maestro S ). Każde inne w podobnej cenie

odbiegają jakością od w/w. Maestro S dodatkowo mają membrany

z włókna szklanego i według mnie są lepsze od Siest/Fiest.

Ze swojej strony moge polecic fiesty bardzo dobre wokale bas nie najgorszy ale gorze brak rozdzielczosci mimo przesiadki na inne glosniki mam je do dzisiaj w tych pieniazkach z nowych zestawow nie dostaniesz nic lepszego.Ps fiesty tez maja glosniki z wlokna szklanego oczywiscie te niskosrednio tonowe.Z mojej strony polecam.

Przeczytałem sporo opinii o Maestro II 180 / S, Fiesta i Tannoy F4.

Co do Maestro rzeczywiście często powraca opinia, że to świetny sprzęt za tą cenę. Są dyskusje czy S czy Fiesta, ale to już w ramach osób, które cenią sobie oba typy. Ogólnie prawie same dobre opinie. Są pojedyncze opinie skrajnie złe, ale to od osób, które twierdzą, że coś poniżej 10 000 nie ma prawa brzmieć przyzwoicie. Doszedłem więc do wniosku, że na pewno chcę odsłuchać Maestro S i Fiesta.

Co do Tannoy F4 opinii jest znacznie mniej. Jeśli w przypadku Meastro spotykałem czasem wyrazy zachwytu, to tu raczej nie, chociaż nieraz polecali. Było też kilka złych opinii.

Opiniowo wychodzi, że Tannoye są słabsze - mają słabszą opinię ;) Jeśli się uda postaram się posłuchać również tych kolumn. Będę się starał posłuchać i Tonsili i Tannoyi w tym samym pokoju i na tym samym wzmacniaczu, żeby mieć jak najlepsze porównanie.

Dzięki za podpowiedzi u proszę o więcej :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.