Skocz do zawartości
IGNORED

Usher Dancer Mini ONE / TWO

foni

Rekomendowane odpowiedzi

Czy udało się komuś porównać bezpośrednio te dwie konstrukcje? Chodzi mi oczywiście o brzmienie... na ile jest podobne, czym się różnią te kolumny, a może jak bardzo są do siebie podobne? Kwestie techniczne i szczegóły konstrukcyjne są dostępne w necie - brakuje reszty...

Mam u siebie Mini ONE i.... podoba mi się to jak grają. Niestety w moich 30m2 brakuje ciut, (dosłownie) ciut, wypełnienia na dole. Bas jest ale jest go troszeczkę za mało. Stąd też moja wątpliwość... czy jest sens interesować się Mini TWO. Niestety... nie mam możliwości wypożyczenia "większego brata" celem przesłuchania go w moim pomieszczeniu.

W necie można znaleźć kilka opini o ONE (był nawet test w AV, z którym zgadzam się w większości), jak i o TWO ale niestety nie ma nigdzie bezpośredniego porównania.

HELP? :-)

A tak wyglądają jedynki...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-2954-057367000 1298848325_thumb.jpg

post-2954-005880700 1298848340_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Słuchając rozumu....

https://www.audiostereo.pl/topic/79413-usher-dancer-mini-one-two/

Jedynki to świetne kolumny,prawda,że niskim basem nie grzeszą :).

Ale skoro mówisz,że brakuje go tylko troszeczkę,to może zamiast myśleć o zmianie głośników,poszukać innych możliwości.

Nie wiem,może z ustawieniem kolumn,akustyką,kablami,spore zmiany wprowadzają różne podkładki pod kolumny (świetne są różne modele Finite Elemente).

Może to coś pomoże,skoro brakuje tylko ciut ;).

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Powiedzmy, że brakuje ciut, ciut do tego aby zacząć kombinować z pozostałymi elementami... :-)

Ale jeżeli znacz te kolumny (co jak widać jest dość rzadkie), to może masz pomysł czego jeszcze posłuchać w tej klasie (cenie)...

Mając oczywiście na uwadze, że to co inni oferują - plus moja uwaga na temat basu - będzie porównywalne bądź lepsze.

30m2 to jak się okazuje powierzchnia, z której "obsłużeniem" wiele kolumn zaczyna mieć problemy... choć z drugiej strony... potrafi dać wiele radości gdy się trafi z jej nagłośnieniem :-)

Słuchając rozumu....

Wcale bym nie szukał innych głośników,w tej i zbliżonej cenie,to jedynie Magnepany mi się jeszcze podobają :),ale to inny sposób prezentacji i nie każdemu mogą przypaść do gustu.

Masz znakomite kolumny i moim zdaniem nie warto się ich pozbywać,lepiej szukać innych możliwości poprawy tych aspektów,o które Ci chodzi.

No chyba,że wyczerpiesz wszystkie możliwości i dalej nie będziesz zadowolony...

P.S.

"Pokombinuj" jeszcze jak mówiłem z "drobiazgami",spróbuj także źródło postawić na czymś innym,podkładki antywibracyjne,itd.

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Zerknij na kolumny Akkusa. Również stosują przetworniki Usera, ale jakość oraz wykonanie jest nieporównywalnie lepsze.

Pozwolę sobie na jednopostową polemikę, której do tej pory się wystrzegałem...

Po pierwsze - Panie użytkowniku Karol.R - sugeruję przefarbowanie na niebiesko i wówczas promowanie w 'każdym poście' Akkusa...

Po drugie pierwsze - proszę zapoznać się z Usher np serią Dancer, ja to zrobiłem i porównując naocznie do produktów Akkus X4 i V4 oraz nausznie V4 wyrażam taką oto opinię... Każdy element estetyki, wykonania, wyposażenia (kolce, podkładki, opakowanie) oraz każdy element brzmienia tj kreowanie sceny, wysokie tony są nieporównywalnie lepsze w Usherach.

Sam obecnie nie jestem posiadaczem konstrukcji żadnego z ww producentów, miałem Be 718 i wykonanie (w tym przypadku jak mój gust za bardzo na bogato) stało jednak na najwyższym poziomie.

Co do Mini Two, są w kręgu moich zainteresowań właśnie ze względu na powierzchnię salonu nieco ponad 35m, acz coraz bardziej skłaniam się ku SF Liuto i może to jest właściwa droga... Gdzieś przeglądając sieć widziałem zestawienie właśnie z Krellem S300i

Miłgo słonecznego dnia.

Panie Liquido, rzeczywiście w jednym muszę się zgodzić. Seria Dancer zagra lepiej niż wyżej wymienione, ze względu na inny głośnik wysokotonowy. Oczywiście proszę mi wybaczyć moje niedopatrzenie, wynika ono z tego że porównując niższe serie Ushera, różnica jest wyraźnie słyszalna.

Co do niebieskiego koloru, takowy nie jest mi potrzebny ponieważ nie reprezentuję żadnej branży jako takiej. Jestem w posiadaniu kolumn tej marki i wiem jak potrafią zagrać, więc dzielę się tylko i wyłącznie moimi prywatnymi opiniami.

Serdecznie pozdrawiam.

Jak podobają si się te kolumny to ja bym poszedł raczej w końcówkę (np. Pass X-250) i CD z regulowanym wyjściem - np. Audio Aero. Z takiego 'pełnokrwistego' pieca zawsze będzie więcej basu, niż z integry.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Gość Audiozakupy

(Konto usunięte)

foni słuchałem Be-718 Beryllium i DMD no i faktycznie diamentowa jest wyraźnie lepsza. Nie jest już tak łagodna jak berylowa, ale jest niesamowicie przyjemna w odbiorze, bardzo naturalna a jednocześnie zasypuje masą informacji. Jeśli jednak zmienisz One na Two to koniecznie przy okazji posłuchaj DMD.

Rozmawiałem dziś z przesympatycznym panem z Audiofasta i okazuje się że wersja Beryllium nie różni się tylko i wyłącznie wysokotonówką. Z zewnątrz wygląda niby tak samo ale obudowa kryje wewnątrz kilka zmian (np. grubsze ścianki), które wpływają na ogólne zestrojenie kolumny i tym samym zmieniają jej brzmienie. Oczywiście wspomniane zmiany ponoć je poprawiają i stąd też wersja Beryllium jest już niedostępna (no poza tymi kolumnami, które znajdują się w salonach sprzedaży.... (czy też goszczą u mnie na odsłuchu :-) )

Słuchając rozumu....

• 1 miesiąc później...
  • Redaktorzy

Pierwszy raz słyszę o kolumnach Ushera, które mają "troszeczkę za mało basu". Większość znanych mi recenzji różnych modeli (i moje skromne doświadczenie z dwoma) sugerują, ze większość z tych kolumn miało basu nieco za dużo i że kontrola nie była najlepsza. Jeśli twoje kolumny mają tak jak piszesz, trzymaj je, bo to skarb, i raczej postaraj się dostosować resztę systemu/akustykę pokoju, żeby sobie basu ciut dodać.

"foni słuchałem Be-718 Beryllium i DMD no i faktycznie diamentowa jest wyraźnie lepsza"

To dość dyskusyjne,też słuchałem zestawów na "diamencie" i nie byłem jednak przekonany do tego rozwiązania.

Troszkę miałem wrażenie dominacji tego przetwornika,ale to moje osobiste wrażenie.

"Tradycyjnymi" rozwiązaniami Ushera jestem zachwycony/fantastyczny stosunek- cena ---jakość/,jednak w przypadku Berylówek ten entuzjazm mim opadł.

Być może to kwestia zestrojenia,a może ten przetwornik nie jest do końca udany.

Oczywiście to moja subiektywna ocena.

"foni słuchałem Be-718 Beryllium i DMD no i faktycznie diamentowa jest wyraźnie lepsza"

To dość dyskusyjne,też słuchałem zestawów na "diamencie" i nie byłem jednak przekonany do tego rozwiązania.

Troszkę miałem wrażenie dominacji tego przetwornika,ale to moje osobiste wrażenie.

Sam nie miałem okazji porównać tych dwóch głośników ale spotkałem się właśnie z podobnymi opiniami, podobno DMD gra trochę ostrzej przez co bardziej się narzuca jeśli chodzi o całość przekazu muzycznego. Podkreślam jednak że sam nie miałem okazji tego sprawdzić

• 3 tygodnie później...

No to poszukiwanie kolumn zakończone....oczywiście (jak to zwykle bywa u mnie bywa) wylądowałem powyżej założonego budżetu ale mam za to nadzieję, że tym razem to elektronika będzie się zmieniać a głośniki pozostaną dłużej. Ushery to bardzo fajne kolumny. Wydaje mi się że do lampy lub mocnego, szybkiego i raczej cieplejszego pieca byłyby idealnym połączeniem. Niestety nie mając możliwości posłuchania Mini Two musiałem z Ushera zrezygnować. Ostatecznie zdecydowałem się na AP Virgo 5 mkII.

Słuchając rozumu....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.