Skocz do zawartości
IGNORED

co lepszego od Magnepan 1.7

zn21

Rekomendowane odpowiedzi

nie słuhałem Marina Logana choć godne zainteresowania. Mam tylko informację, że Martiny grają ostrzejszym dźwiękiem niż magnepany a dla mnie łagodność i gęstośc to priorytrty. Fakt należy na własne uszy w końcu przekonać się czy to prawda.

Wszystko zalezy od konfiguracji. Masz racje ML graja troche nie tak grubym dzwiekiem, niemniej bardziej szczegolowym i jakby szybszym. Bas to zalezne od modelu, im wyzszy model tym naoglo lepszy. Zreszta w tej dziedzimie Mag tytanami rowniez nie sa. Dasz ciepla elektronike i Logany zagraja jak zechcesz.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Magnepany zadziwiły mnie tym że są zdecydowanie mniej ostre niż się spodziewałem.Po kilku godzinach odsłuchu jestem zdecydowanie mniej zmęczony niż po dwóch godzinach na Tempo VI.Ogólnie bardzo fajne paczki,natomiast mam wyraźny problem z żoną która nie akceptuje ich w salonie.

Powinna byc szczesliwa, pod warunkiem, ze nie stioja tak jak powinny, czyli tak mniej wiecej w polowie przecietnego pokoju;))

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

chudy dźwięk to omijam dużył łukiem choćby nie wiem jak był szczegółowy i przestrzenny. Słuchawki mają fajną gęstą fakturę i coś takiego chcę z głośników uzyskać i najbliżej Magnepanom do tego a i może mangerom szerokopasmowy.

To nie jest chudy dzwiek. Rowniez nie lubie chudego dzwieku, ale tamten zestaw byl akurat neutralny a daj swoja ciepla elektronike to otrzymasz cieply, gesty dzwiek.

Wojtek,jakbyś zobaczył jej wyraz twarzy to zrozumiałbyś że o szczęściu nie może tu być mowy.Jej oczy mówią "coś ty kur.. kupił" zresztą po smukłych i eleganckich Tempo to jej się trochę nie dziwię.

Magnepany tez sa smukle i elegancki tylko w innej wymiarze;)

Poprostu kup zonie cos ladnego i bedzie dobrze;)

Poprostu kup zonie cos ladnego i bedzie dobrze;)

Ja zawsze muszę płacić żonie podatek od nowego sprzętu ... wychodzi jakieś 10-20% od ceny zakupu;-)

Najczęściej są to zakupy w centrum handlowym ... czyli rajd po ulubionych sklepach ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Magnepany ładnie zgrywają się z subwofeerami REL. Nie wiem jak to teraz wygląda w ich ofercie, ale jakiś czas temu sprawiłem sobie model Strata III (na dwie sztuki budżet nie powzwolił) i to było to. Sub zaczyna grać od 30 Hz (niesamowite możliwości regulacji robią swoje) i pięknie zgrywa się z 1.6. Próbowałem inne suby, m. in. "kinodomowe" i to była jedna wielka porażka.

Magnepany ładnie zgrywają się z subwofeerami REL.

Niższe modele MAgnepana z subami Velodyne też grają ładnie. Ale już model MG3.6 nie zgrywa się.

Zapraszam kolegę do naszego Klubu Magnepana !

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

• 2 tygodnie później...

Witam

Zachęcony tak pozytywnymi opiniami o MG 1.7 i ich odsłuchu u innej osoby zdecydowałem się na zakup wpłacając lokalnemu dystrybutorowi pełną cenę (bo tak podobno wymaga Nell-Audio). Kolumny miałem otrzymać po 2 tygodniach, tymczasem mijają 4 tygodnie a ja ich ciągle ich nie mam (wg przyjmującego zamówienie dystrybutor główny ich jeszcze nie otrzymał). Czyż nie jest to chore - chyba zajmę się taką dystrybucją, bo bym tak sam potrafił - przyjmuję zgłoszenia chętnych na takie warunki.

Gratuluję wyboru !

Niestety Nell Audio to jedyny dystrybutor w Polsce.

Jesteśmy siłą rzeczy skazani na niego. Podobno nie wyrabiają z produkcją Magnepanów w USA ... zapewne stąd opóźnienie. Chyba to nie wina dystrybutora. Nawet w USA czekają na Maggies.

Ale jak Maggies dojdą to wynagrodzą oczekiwanie.

A wydajny wzmak (powyżej 200W i wydajny prądowo) kolega posiada ?

pzdr

dawno temu pisali, że magnetostat nijak się nie ma do elektrostatu

ale, lata lecą, świat się zmienia, może i opinie?

ktoś ślepawy wywalił mi ten w pis w powietrze, pewnie zapomniał jak wygląda tytuł wątku

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Witam,niestety żona chce mnie zamęczyć więc Magnepany mam do sprzedania.Jeżeli ktoś jest zainteresowany to pisać na priv,stan idealny kupione od pierwszego właściciela który to zakupił je w Nell-Audio w 2008 roku.

• 4 tygodnie później...

Witam

Zachęcony tak pozytywnymi opiniami o MG 1.7 i ich odsłuchu u innej osoby zdecydowałem się na zakup wpłacając lokalnemu dystrybutorowi pełną cenę (bo tak podobno wymaga Nell-Audio). Kolumny miałem otrzymać po 2 tygodniach, tymczasem mijają 4 tygodnie a ja ich ciągle ich nie mam (wg przyjmującego zamówienie dystrybutor główny ich jeszcze nie otrzymał). Czyż nie jest to chore - chyba zajmę się taką dystrybucją, bo bym tak sam potrafił - przyjmuję zgłoszenia chętnych na takie warunki.

Jak z ustawieniem tych Magnepanów?Mogą stać blisko ściany?Czy tak samo jak z dynamicznymi,muszą mieć odległości w ustawieniu?Znajomy ma do sprzedania a ja rozważam zakup do drugiego pomieszczenia.

Jak z ustawieniem tych Magnepanów?Mogą stać blisko ściany?Czy tak samo jak z dynamicznymi,muszą mieć odległości w ustawieniu?Znajomy ma do sprzedania a ja rozważam zakup do drugiego pomieszczenia.

Potrzebuja sporo wolnego miejsca z tylu

na szczęście nie trzeba dużego pokoju by łanie grały. Nawet w 15m2 zagrają przestrzennie i ciepło. Mają dużo góry i niewykluczone, że rezystor może być potrzebny do ich stłumienia. Ja dałem aż 1,5ohma. Aha i konieczne było ustawienie by wstęga wysokotonowa była na zewnątrz. Odwrotnie to porażka!!!

Nie wiem co bierzesz, ale musi być mocne skoro powoduje takie efekty.

Fale dźwiękowe (jako rodzaj fal ciśnienia) rozchodzą się trzech wymiarach, są zmienne w czasie i są słyszalne przez ludzi bez względu na objętość w której powstają ... ... i 20 Hz nie będzie problemem w 20 metrach kwadratowych.

wykład był długi ale wydźwięk taki - "uczył marcin marcina"

jaka jest długość fali 20Hz dla pełnej fali, dla pół fali, dla ćwierć fali?

jaka jest długość pokoju i jak się ma do cząstkowej długości fali?

co ma objętość pomieszczenia do długości rozważając powstanie fali 20Hz?

jak tu znajdziesz korelacje pogadamy o słuchawkach

gdy 20 lat temu pokazał się w salunach Martin Logan pamiętam, że była to kiepska kolumna a dziś jest lepiej?

elektro i magnostaty grają na dwie strony, tego się nie stawia pod ścianą

• 2 tygodnie później...

mamel a czy ty jeszcze słyszysz , bo tak jak piszesz to może 20 lat temu jeszcze słyszałeś

tiaa, mam taki wspomagający aparacik

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.