Skocz do zawartości
IGNORED

Krzywa płyta - sa jakies domowe metody naprawy?

winylon

Rekomendowane odpowiedzi

Record Clamp w stylu Michella o którym kilka razy wspominałem na forum nie wymaga nagwintowanego szpindla. Posiada mechanizm, który zaciska się na gładkim szpindlu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Clamp działa w praktyce lepiej niż zwykły docisk, gdyż pod spód płyty kładzie się niewielką filcową podkładkę a siła przyciskająca płytę jest przyłożona na obwodzie docisku, co powoduje przyciśnięcie krawędzi płyty do talerza.

Potwierdzam, metoda z filcową podkładką i Record Clampem jest świetna - szczerze polecam wypróbowanie posiadaczom RPM 5.1 Pro-jecta, bo można bardzo pozytywnie się zaskoczyć! Prostuje płyty na czas odsłuchu na tyle sprawnie, że spokojnie można zapomnieć o Outer Ringach (które do tanich niestety nie należą...)

Ukryta Zawartość

...nie klade takich plyt w ogule na talez, jak widze taka zwichrowana plyte i podskakujaca wkladke to mnie h.. normalnie strzela

rozwarzam tez czesto czy jest sens kupowac plyty w bardzo upalne dni :) no chodzi mi o temperature podczas transportu, zdarzylo mi sie juz tak ze zakupione prze zemnie piec plytek(na ktorych mi bardzo zalezalo) dotarly do mnie wygiete w banan, wszystkie piec, winy u spredajacego bym nie widzial bo jak zawsze przesylka pozadnie zabezpieczona

• 4 tygodnie później...

Koledzy mam problem i pytanie zarazem. Kupiłem sobie wysyłkowo dość limitowaną płytę (Record Store Day). Pierwsza płyta - wygięta. Odesłałem. Sklep przysłał następną - IDENTYCZNIE wygiętą. Wygląda na wadę fabryczną. Płyta jest wygięta w jednym miejscu, spójrzcie, czy to się mieści jeszcze w granicach akceptacji, bo ja już sam nie wiem. Sklep trzeci raz nie chce już wymieniać płyty, tylko zwrot kasy - a mi zależy na tej płycie, a raczej nigdzie indziej jej nie kupię (a na pewno nie w tej cenie).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Koledzy mam problem i pytanie zarazem. Kupiłem sobie wysyłkowo dość limitowaną płytę (Record Store Day). Pierwsza płyta - wygięta. Odesłałem. Sklep przysłał następną - IDENTYCZNIE wygiętą. Wygląda na wadę fabryczną. Płyta jest wygięta w jednym miejscu, spójrzcie, czy to się mieści jeszcze w granicach akceptacji, bo ja już sam nie wiem. Sklep trzeci raz nie chce już wymieniać płyty, tylko zwrot kasy - a mi zależy na tej płycie, a raczej nigdzie indziej jej nie kupię (a na pewno nie w tej cenie).

Jak w odsłuchu nie sprawia kłopotów to zostaw, jak Ci na niej zależy :)

Poza tym możesz spróbować położyć docisk - w niektórych wypadkach pomaga.

Jak w odsłuchu nie sprawia kłopotów to zostaw, jak Ci na niej zależy :)

Poza tym możesz spróbować położyć docisk - w niektórych wypadkach pomaga.

Ja bym polecił podobne rozwiązanie - zacisk + podkładka z filcu pod płytę, np. Michell Record Clamp (właściwości "prostujące" tego rozwiązania są znacznie większe niż zwykłego docisku).

There are only two kinds of music - good and bad.

- Duke Ellington -

W odsłuchu płyta nie sprawia problemów, pytanie moje jest tylko takie, czy taka krzywizna w małym/dużym stopniu niszczy igłę?

We stand in the Atlantic
We become panoramic

W odsłuchu płyta nie sprawia problemów, pytanie moje jest tylko takie, czy taka krzywizna w małym/dużym stopniu niszczy igłę?

Jeśli coś się dzieje złego to raczej płycie niż igle. A w ogóle to radzę ci przegrać płytę na jakiś nosnik który uważasz za trwały, a płytę zwrócić, gdyż to ewidentny brak.

[... Sprawę mogłoby uratować zagłębienie w obu szybach o głębokości równej grubości płyty, zapobiegające występowaniu nagrzanego vinyla poza kolisty obwód. Tak ma Furutech. Ale jaki szklarz zrobi coś takiego?

Pozdro,

Yul

Nie trzeba rzeźbić w szkle lecz wykonać pierścień z płaskiej szyby o odpowiednio dobranej grubości (nie za grubej). To zrobi ci prawie każdy szklarz . Okrągły otwór (w szybie okiennej) o niezbyt dokładnej średnicy widziałem już 25 lat temu. Zwróć uwagę, że cięcie szkła po krzywych już dawno przestało być problemem vide tanie lustra o przedziwnych kształtach.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

$129.95

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiokarma.org

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

$129.95

He, he... to nic innego jak może nieco precyzyjniej opracowana opcja piekarnikowa :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wygląda ciekawie... trochę za drogo, biorąc pod uwagę rozwiązanie. Sama "prostownica" 129$ do tego 99$ za "grzejnik".... ale tak naprawdę to aż dziw bierze że nikt na to nie wpadł wcześniej, czyli żeby zrobić przystępne narzędzie do prostowania pływ, zwłaszcza w sytuacji, gdy kwitnie rynek używanych LP... a i nowe często nie są idealnie równe.

Chciałbym jakieś pierwsze recenzje tego gadżetu poczytać... jeśli to faktycznie takie dobre to i cenę można przełknąć. Kiedyś "przełknąłem" cenę Okki Nokki - nigdy tego nie pożałowałem, ponieważ nie ma co dziadować z DIY jeśli są gotowe rozwiązania, w miarę przystępnej cenie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.