Skocz do zawartości
IGNORED

Warszawski Klub Audiofila i Melomana

Rekomendowane odpowiedzi

Ładnie zagrało. Dźwięk "czarowny" - bardzo wysycony, wręcz "gęsty", a zarazem nie "zmulony". Taki bardziej relaksacyjny, do długiego i zupełnie niemęczącego wsłuchiwania się w wybrzmienia instrumentów - najlepiej akustycznych. No i oczywiście w wokale. Jednym słowem - dźwięk dla mnie. ;-)

A ja wpadnę ze szpulakiem, ciekawe jak zagra z Alefikiem (dobrze napisałem?) :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

• 2 tygodnie później...

http://kaim.com.pl/ - R U S Z Y Ł O ! ! !

Przynajmniej, mam taką nadzieję hehe

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Witam

Chciałem podziękować za możliwość odwiedzenia klubu w ubiegły piątkowy wieczór.

Moja ciekawość dotycząca: klubowiczów; muzyki; dźwięku; sprzętu i miejsca została tylko powierzchownie zaspokojona dlatego chciałbym jeszcze wpaść do klubu w przyszłości.

W rezultacie już zamówiłem dwie płyty, których fragmentów słuchaliśmy ( to konkretne wykonanie Membra Jesu Nostri oraz płytę Youn Sun Nah ) i przy okazji kilka innych.

Pozdrawiam

Kriss

Jeśli takie luźne spotkania nie gwarantujące każdorazowej dźwiękowej "nirwany", ale pozwalające spotkać się podobnie zakręconym ludziom Tobie odpowiada, to jesteś na dobrej drodze do stałego członkostwa w klubie.

pozdr. Jacek

Wpadaj, wpadaj, młodzież nie zaspokojona, więc kończ projekty i przynoś. Jarek z chęcią powie Ci, że to nie gra - zresztą jak zawsze hehehehe

Mówiąc poważnie: wpadaj kiedy Ci najdzie ochota, nawet bez zapowiedzi :D

Mnie dzisiaj nie będzie, zostaje w domu, bo muszę w końcu naprawić swojego drugiego szpulaka, może przypomnę, którego :)

Sony TC-765

post-15740-0-52011600-1337347528_thumb.jpg

źródło: http://www.audioscope.net/sony-tc765-reel-to-reel-p-1688.html

Są już jakieś plany na dzisiaj? Bo jak macie ochotę, to mogę przytargać odtwarzacz SACD Yamaha CD-S2000 i kilkanaście hybrydowych płyt CD/SACD. Moglibyśmy porównać, przełączając warstwy.

Edytowane przez twonk

TAK!!!!

No Jarek, szacun. Pierwszy wzmak, który gra. Mocarzem to on nie jest (na dole trochę braków, ale się nie leje i jest dość konturowo), jednak to co wydobywa się z kolumn jest co najmniej dobre. Teraz zaczynam wierzyć, że te słabiutkie lampowce pana Kiuchi mogły grać. Nie wiem od czego to zależy, ale 10 mocniejszy ASR grał zduszonym i zmulonym dźwiękiem. Potem było jeszcze kilka innych mocarzy i tylko końcówka VTL-a zagrała lepiej.

Pogram trochę i zobaczę jak będzie zgraniu się systemu. Tylko jak będzie dobrze to "Alefik" szybko do klubu nie wróci.

pozdr. Jacek

Edytowane przez umka

Cieszę się, że możesz pocieszyć się nieco dźwiękiem swoich nowych kolumn. Również tym, że Alefik nie dał plamy. Oczywiście, nie jest to mocarz i dużego salonu bez wysokoefektywnych kolumn się porządnie nie nagłośni. Ale tak, jak mówiłem, to że niektóre wzmacniacze "gasną" z wieloma wysokiej klasy wzmacniaczami nie zależy od wielkości ich mocy. Taki efekt zgaszenia nie zależy od głośności odsłuchu - jest nawet przy cichym słuchaniu. Znam to, bo próbuję od lat walczyć z tym problemem. Te nowoczesne głośniki są sporym utrapieniem...

Nie powiedziałem Ci jeszcze o dwóch rzeczach:

1. Nie włączaj Alefika natychmiast po wyłączeniu. Trzeba odczekać kilka sekund aż usłyszy się stuk rozłączanych przekaźników w układzie miękkiego startu zasilania. W przeciwnym wypadku mogą spalić się bezpieczniki sieciowe (z tyłu przy gnieździe sieciowym) .

2. Jeśli będziesz wykorzystywał Alefika jako końcówkę zbalansowaną, to oprócz odpowiedniego przełączenia przełączników przy gniazdach wejściowych trzeba rozkręcić potencjometr wzmocnienia na maksa (w prawo do oporu).

Życzę dobrych wrażeń :)

Edytowane przez jar1

Dobrze, że zwróciłeś uwagę na pokrętło głośności bo było ustawione w połowie, a wpływa na głośność w opcji końcówki mocy, na jakiej obecnie gram. Drugi dzień grania i zaczynam zmniejszać poziom głośności, jak to bywa po pierwszych odsłuchach. Zawsze człowiek na początku słucha głośno żeby wysłyszeć więcej smaczków, co raczej je zagłusza. Dodatkowo biorąc pod uwagę niedużą moc wzmacniacza zabijałem jego zalety. O tych napiszę poźniej. Teraz fotka poglądowa.

pozdr.

post-12283-0-19069300-1338147608_thumb.jpg

Edytowane przez umka

Kolumny robią wrażenie. :)

W opcji zbalansowanej wzmacniacz ma mniej zniekształceń - powinien grać czyściej i bardziej przezroczyście. Na chinchach, z racji nieco większych zniekształceń może być bardziej barwnie, bardziej lampowo. ;)

Bas, rzeczywiście nie jest w nim mocno trzymany za mordę i mocarny, ani nie schodzi do dna - to już taka konstrukcja. Choć zwraca uwagę jego barwność i muzykalność.

Poza tym, wzmacniacz ma swoje ograniczenia, moc 12,5W na obciążeniu 4 ohm (25W na 8) - więcej się nie da. Jeśli doda się jeszcze niską efektywność głośników to cudów w natężeniu dźwięku nie ma się co spodziewać. Salonu się nie poruszy ;).

To taka mini diy wersja wzmacniaczy Nelsona Passa serii AX.

To jest tranzystor. Z tym, że klasa A single ended, która najczęściej wykorzystywana jest we wzmacniaczach lampowych (jak monobloki twonka na przykład). Dlatego ma takie zależności mocowe. Ciągnie stały, ograniczony prąd. Dlatego on jest tu głównym ograniczeniem mocy. Kolumny 8 ohm ciagną go dwa razy mniej od czteroomowych by oddać taką samą moc. Napięcia mu wystarcza do osiągniecia tych 24 W na 8 ohm ale dla 4 ohm brakuje już prądu.

Grzeje się, bo całą swoją moc wydziela niezależnie od poziomu głośności.

No i problem. Wzmaczek tak fajnie gra, że nie mogę wyjść z szoku. Nawet VTL tak nie zagrał. Swoboda grania, przestrzeń barwa i nawet przy w miarę niegłośnym słuchaniu, bas zaznacza swoją obecność. Naprawdę te 12 W przywróciło mi chęć słuchania w oczekiwaniu na docelowe zestawienie.

pozdr.

To w czym problem? Tylko się cieszyć. :) Ja parę lat temu przeżyłem prawdziwy szok, kiedy końcówki Ugoda podłączone do lampowego preampu BAT VK-30 zagrały mi lepiej niż firmowym zestawieniu z tranzystorową końcówką BAT VK-500... ;-) A różnica w cenie była pewnie ponad dziesięciokrotna...

BTW, kto dzisiaj przychodzi? Andrzej w delegacji, Jarek na rybach, więc klub otwieram ja. Ale gdyby miał się nikt nie pojawić, to nie chce mi się tam samemu siedzieć... ;-)

Ryba miały nas dokładnie tam, gdzie i my je, tym mrazem. Choć one chyba bardziej, Przy takiej zmianie pogody to tylko my żarliśmy... i piliśmy. Ale to pierwszys przypadek żeby wrócić, z pełnym bagażnikiem żarcia i płynów:) I żadnej ryby.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.