Skocz do zawartości
IGNORED

Warszawski Klub Audiofila i Melomana

Rekomendowane odpowiedzi

Ja się niestety nie wypowiem - praktycznie nie słuchałem tego Sansui. Co do Sansui AU-70 z 1964 roku - też nie do końca mogę coś powiedzieć. Niby fajnie, ale nie wszystko mi się podobało. Gdybym się nie spóźnił :)

W ten piątek, jeśli pozwolicie, chcę wpaść ze swoim Tascam`em i dokonać nagrania z tego CD Sansui. Poprosiłem Jacka, żeby go znowu przyniósł. Chcę sprawdzić co Tascam zrobi z takim brzmieniem :) Ale, jak mówię, jeśli pozwolicie...

>>Umka

Ostatnio Ci miałem nagrać jakąś płytę? Wojciech Kilar? Która płyta?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Jak chcecie porównać, to mogę przynieść swój odtwarzacz plików. Tylko trzeba by zgrac do wavów albo flaców, to, co chcemy słuchać .

Na pendriva, oczywiście.

Edytowane przez jar1

Ok, ja będę ze swoim szpulakiem - pada co prawda, ale dam radę jakoś :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

No przyznaj sie Miszczu Ciętej ripsoty coś tam spartolił....

Piotrze CD gra sympatycznie i póki co nie odnotowałem trzasków z kolumn więc całkiem możliwe że to ejdnak CD wariował...

Jacek

>Jacek

Aha, japońskie XLR-y mają z reguły "gorący" pin 3, a amerykańskie 2, więc najprawdopodobniej masz teraz w systemie zamienioną fazę absolutną. Znaczy, że głośniki wychylają się w tył, kiedy akurat powinny w przód i odwrotnie. ;-) Możesz sobie z tym łatwo poradzić - zamień kable w terminalach kolumn - czarny z czerwonym. Byle w obu kolumnach na raz i tak samo, bo inaczej będziesz słuchał w przeciwfazie. ;-)

Ciekawe czy usłyszysz różnicę. W dobrych systemach na niektórych nagraniach słychać ewidentnie, a na innych nie - pewnie zależy to od sposobu zarejestrowania dźwięku i jego późniejszej obróbki.

Edytowane przez twonk

Ok, dzięki za info :)

• 2 tygodnie później...

Wieczorem wkleję fotkę.

Po kilku płytach, zaczynam zauważać więcej pozytwnych cech w różnych aspektach słuchania. Ale otym póżniej.

Edytowane przez umka

Ale to działa jak ustrój akustyczny. Wyciąga instrumenty z tła.

Ustroje raczej mają zadanie tłumić, tu raczej rola jest odwrotna.

Co zresztą słychać w postaci większej "dźwięczności".

Edytowane przez jar1

Po prostu miska wpada w rezonans na skutek fali i po prostu zaczyna grać-to taki mały dzwon jest-bo z takiego samego

materiału wykonany jak dzwon.To działa niewątpliwie,ale cena to jest wciskanie kitu jak to u szklarza))

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Widzę Panowie, że sprzęty się Wam pokończyły i zaczęliście misek słuchać :)

Czy to na razie marazm w klubie czy już upadek?

Kulki pożyczcie 02icon_mryellow.gif

Miska przynajmniej nie muli jak większość kabli "audiofilskich", co to niektórzy na wagę kupują :)

A dobry dźwięk się sam obroni...

Edytowane przez jar1

Zainteresujcie się tematem "Leczenie dźwiękiem"

Wyszukiwarka GOOGLE pokazuje zdjęcia z seansów terapeutycznych, gdzie stosuje się bardzo podobne ustrojstwa.

Może w Klubie otworzymy salon terapii schorzeń wszelakich.

Można na przykład przearanżować pomieszczenie klubowe tak jak na pierwszym zdjęciu ze strony:

http://doba.pl/?s=subsite&id=40&mod=8

Edytowane przez zbymar
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.