Skocz do zawartości
IGNORED

Czym poprawić dźwięk Bolero 200 ?

stalek55555

Rekomendowane odpowiedzi

po przecztaniu wszystkiego sprzedaje jutro bolero. zostanie mi pionek. zostawic go czy tez sprzedac ? jak bym go zostawil to tylko cd i kolumny bym musial dokupic. a jak sprzedac to wszystko do kupienia. przerasta juz mnie to. sam nie wiem czy najprostszym wyjsciem nie bedzie kupic pianocrafta yamahy i miec spokoj. mam metlik w glowie...

Poczekaj, ze spokojem. Zobacz czy z drugiej ręki nie ma jakiegoś kompletu CD plus wzmak na allegro. Można często trafić po pierwszym właścicielu Denonki PMA 700, DCD 700 albo Yamaszki AX-497 itp za nie duże pieniążki a zagra to chyba lepiej od Pianocrafta.

A jakie to Diory miały obudowę pasmowo przepustową i głośniki 15Ohm? Pytam z czystej ciekawości.

Głośniki 15ohm jak piszesz. Skrzynia zamknieta. Kopulka jakas zwykla tekstylna, tragiczna.

?👈

Witam. Posiadam Bolero 200 napędzane Pioneerem a-66x, muzyki słucham w 90 % z laptopa i 10 % z telewizji. Wszystko było by pięknie gdyby nie to, że niektóre piosenki np Roxette "She's Got Nothing On (But The Radio)", albo inne popowo dancowe kawałki w których jednocześnie jest spora ilość różnych dźwięków (nie wiem jak dokładnie to nazwać)to całość się jak by zlewała ze sobą. Muzyka wtedy jest wręcz okropna, nie daje się tego słuchać. Np na Klipsch u kolegi wszystko jest "wyraźne" w tych samych nagraniach (pszczane z CD)

A więc moje pytanie co zrobić, żeby to poprawić ?

Na pierwszą myśl mi przyszło żeby podpiąć drugą parę jakiś kolumn pod wyjście B na wzmacniaczu i postawić je obok bądź na Bolero.

Tylko czy jest sens takiej dokładki ? Jak tak to jakie kolumienki dostawić ? Z budżetem to tak do max 1000 zł. ale bym chciał jak najtaniej to poprawić.

A może to wina karty dźwiękowej zintegrowanej w laptopie ? Jak tak tą które są dobre ?

Może też pomogą maty wygłuszające za głośnikami? I na środku. Zwłaszcza jak stoją blisko ściany. Jest pewnie pełno odbić. I to jeszcze pogarsza brzmienie... Napewno u mnie poprawiło to średnicę. A monitory mam naprawdę jasne...

I problem się rozwiązał. We wtorek wpadł klient na te bolero ze swoim ampli Harman 980. Podłączyliśmy go i tragedia. W takim połączeniu muzyka nie dawała się słuchać w ogóle. Strasznie cicho, zero basu, sopran słabiutki. W porównaniu z pionkiem to tragedia a warty 6 razy tyle.

Tak z ciekawości kupiłem grube kable 2x2,5mm. Mały drobiazg a muzyka przestała być zlana, stała się bardziej wyraźna. Idąc dalej dokupiłem dvd pionner dv-410v-k

i rewelacja. Jakość muzyki nieporównywalnie lepsza, żywsza.

Wnioski: Prawdą jest że te kolumny potrafią zagrać lecz nie ze wszystkim. Żaden z posiadanych wcześniej amplitunerów do nich się nie nadawał.

Oto one:

Technics sa-rx510

Philips sa-he70

Yamaha rx360

Harman Kardon 980

Sony str-de 505

Podłącz je kiedyś do denona 860/1060, wtedy powinny normalnie zagrać.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Przewinąć głośniki, użyć do nawinięcia srebra hartowanego, przetoczyć elementy obwodu magnetycznego, do kształtów umożliwiających wprowadzenie symetrii, nałożyć galwanicznie miedż na elementy żelazne, założyć większe silniejsze magnesy, położyć nowe okablowanie, skonstruować nową zwrotnicę z najwyższej klasy elementów, wzmocnić obudowę, odpowiednio wytłumić.

Powinno pomóc

Pozdrawiam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.