Skocz do zawartości
IGNORED

Jak uporządkować bibliotekę nagrań ?

Piopio

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem, który zapewne ma wielu z Nas....

Otóż posiadam bibliotekę nagrań w różnych formatach z tagami i bez.

Pośród tego chaosu są albumy jako obrazy CD w formacie FLAC, APE z plikami CUE oraz albumy w flac i ape podzielone na poszczególne utwory.

Gdy próbuję zrobić bibliotekę/playlistę w foobar czy winamp wychodzi jeden wielki chaos - niektóre albymy mam podzielone na utwory, niektóre wyświetlają się jako jeden plik a najgorsze, że są i jako cdimage ....

Chciałbym to wszystko uporządkować i stworzyć kolekcję, która byłaby uniwersalna dla wszystkich odtwarzaczy plików.

Wydaje mi się, że najlepszym rozwiązaniem byłaby konwersja wszystkiego na flac z podziałem na poszczególne utwory oraz dodanie tagów.

Oczywiście muszę to zrobić hurtowo bo biblioteka jest spora.

W związku z tym szukam uniwerslanego programu (ewentualnie dwóch - do każdego etapu jeden), który podzieli i skonwertuje albumy do flac (z podziałem na utwory) a potem doda tagi na podstawie bazy internetowej.

Chciałbym zapuścić zadanie i zapomnieć bo całość zapewne potrwa kilkanaście godzin z uwagi na wielkość kolekcji ...

W sieci jest sporo programów i nie mam siły przedzierać się przez gąszcz opisów. Chciałbym od razu trafić z Waszą pomocą w dziesiątkę.

Chętnie posłucham też jak radzicie sobie z problemem jakości biblioteki.

Pomożecie ?

pozdrawiam serdecznie

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Dzięki !

Mam nadzieję, że program rozwiąże problem tagów. Pozostaje kwestia automatycznej konwersji wszystkiego do flac ... wraz z nadaniem odpowiednich nazw poszczególnym utworom na podstawie plików CUE.

Jakieś pomysły ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Znalazłem takie cuś:

Medieval CUE Splitter

Powinien się idealnie nadać do fazy pierwszej - dam znać jak wypróbuję.

pozdrawiam

Pojawilo sie chyba w koncu cos co da sie uzywac.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Sam jeszcze nie testowalem. Podobno ma potencjal.

gdyby mial opcje pobierania okladek i wstawiania ich do plikow to bylby ok a tak to raczej jako ciekawostka

Ukryta Zawartość

chwilowy brak działalności w audio.

Po wstępnych badaniach doszedłem do następujących wniosków:

- etap pierwszy - podział jednego dużego pliku na poszczególne utwory

to załatwia Medieval CUE Splitter - nie zmienia co prawda formatu ale można wybrać wiele plików do podziału

- etap drugi - zmiana formatu na flac

to załatwia dBpoweramp Music Converter - wybieramy po protu katalog z podkatalogami i lecimy, program wykorzystuje wszystkie rdzenie procesora

- etap trzeci - TAGI

i tutaj mam zgryz bo jescze nie znalazłem kandydata, który robiłby to na masową skalę

pozdrawiam

Po wstępnych badaniach doszedłem do następujących wniosków:

- etap pierwszy - podział jednego dużego pliku na poszczególne utwory

to załatwia Medieval CUE Splitter - nie zmienia co prawda formatu ale można wybrać wiele plików do podziału

- etap drugi - zmiana formatu na flac

to załatwia dBpoweramp Music Converter - wybieramy po protu katalog z podkatalogami i lecimy, program wykorzystuje wszystkie rdzenie procesora

- etap trzeci - TAGI

i tutaj mam zgryz bo jescze nie znalazłem kandydata, który robiłby to na masową skalę

pozdrawiam

jak znajdziesz to podziel sie bo ja tez szukam czegos dobrego, w miedzy czasie przetestuj to bo to jak na razie najlepszy jaki znalazlem: Mp3tag - niestety nie dziala na plikach lossless wiec dalej szukam czegos podobnego ale obslugujacego wszystkie formaty plikow

kolejny: tagscanner - nie testowalem na stronie pisza ze tagi flac czyta...

chwilowy brak działalności w audio.

Wypróbujcie te taggery:

Tag & Rename

Ukryta Zawartość

The Godfather

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tag&Rename uzywalem swego czasu ale teraz jest zdaje sie platny. Niemniej opcja wyszukiwania tagow i okladek takze na amazonie jest naprawde przydatna jesli plyty nie ma w bazach danych freedb itp. Za moich czasow nie potrafil tez dodac okladki do pliku flac, chociaz reszta tagow byla dodawana poprawnie.

server unreachable;--

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.