Skocz do zawartości
IGNORED

Harman Kardon HD 750 vs Denon DCD 485

stryjek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów!

Od pewnego czasu, korzystając z uprzejmości pobliskiego kramu z urządzeniami służącymi zaspokajaniu wybrednych audiofilskich gustów muzycznych , odsłuchiwałem na zmianę 2 odtwarzacze CD

Harman Kardon HD 750 i Denon DCD 485. Licząc się oczywiście z możliwością ich zakupu.

aż tu .... po zakupie kwietniowego AUDIO widzę - Harman Kardon HD 750 i Denon DCD 485. Przeczytałem oczywiście uważnie i muszę przyznać, że moje wrażenia dokładnie pokryły się z opiniami w testach (Harman rulez!!!) i właściwie problem powinien być z głowy ale....

do chwili obecnej korzystałem z okazyjnie kupionego, za marne grosze, odtwarzacza DENON DCD 920. Kiedyś miała to być "wysoka półka" i rzeczywiście gra chyba lepiej od odsłuchiwanych cd-ków, a na pewno lepiej od DCD 485. Dźwięk jest bardziej szczegółowy, dynamiczny i jaśniejszy, no i bardziej mi się podoba, a to chyba najważniejsze :-)(chociaż żona powiedziała też, że brzmi lepiej, a słuch ma doooobry). Urządzenia powyższe podłączyłem do wzmacniacza Denon PMA 250 SE. Kolumienki to JBL LX 2002. Niestety dni mojego ultra budżetowego CD DENONA są chyba policzone, bo coraz częściej odmawia posłuszeństwa.

No i problem w tym, że chyba trzeba wysupłać trochę grosza i zakupić coś nowego ale chyba jednak HD 750 i DCD 485 to nie to i trzeba będzie sięgnąc po coś droższego (ufff!) Dlatego też liczę na Wasze cenne rady

I jeszcze jedno: w jednym z marketów zajmujących się sprzedażą sprzętu AGD wypatrzyłem na przecenie DENONA DCD 485 za 499 zł. Chyba dobra cena - to może jednak DENON .......? Wiadomo budżet ograniczony.

https://www.audiostereo.pl/topic/7983-harman-kardon-hd-750-vs-denon-dcd-485/

Żadna nowość w HI-FIiM opisało ten sprzęt już w numerze 6/2002 .Moim zdaniem AUDIO przepisało recęzaje z HI-FIiM oczywiście nie dosłownie AUDIO tak jak by odjeło od recęzji HI-FIiM żartobiwe dogryski i opisało sprzęt bez żartów .

Sprzęt może rzeczywiście nie najnowszy ale też chyba nie najgorszy. Denon chyba nie wypuścił nic nowszego w tym przedziale cenowym. W sklepie, z którego wypożyczyłem cd-ka zażyczyli sobie ponad 1 tys. zł. Chyba przesadzili, ale ma to się ponoć wiązać z wysokim kursem EURO. Jednocześnie poinformowali mnie, że od 1 maja Hd 750 ma kosztować ok. 1200 zł. (a miało być taniej -?-)Niemniej jednak 499 zł za nowy odtwarzacz, z gwarancją i to przyzwoity to chyba okazja. Co do recenzji to chyba zawsze trzeba mieć pewien dystans niezależnie od tego gdzie się ona ukaże i najlepiej samemu posłuchać, oczywiście w miarę możliwości.

a i jeszcze jedna sprawa. Sprzedawca w markecie powiedział, że "taki chłam" tylko mu zalega i trzeba to w cholerę sprzedać. Miał dzwonić do swojego szefa i mówił, że może uda się sprzęt "pchnąć" za 10% obecnie wystawionej ceny. Na pewno będzie wtedy super okazja i z pewnością skorzystam. Podam wtedy całą ofertę bo ta obniżka ma dotyczyć całości sprzętu STEREO, a z tego co pamiętam mieli jakieś MARANTZE KI i SONY ES (dokładnie nie pamiętam jakie)

W Avikom'ie jest po 825 PLN :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No właśnie!!! Widzę, że sprawa zakupu odtwarzacza trochę się skomplikowała za sprawą kuszących obniżek. Czyżby jednak Harman był rzeczywiście najlepszą i niedoścignioną ofertą w tej lub zbliżonej cenie?

Nie spisuj na straty tego swojego starego Denona, przyznam ze nie wiem co mu jest (pewnie laser siada)

ale pomysl nad jego tuningiem. Masz tu obok wątek traktujący o tym. Ceny zdarzaja sie nie wygorowane a efekt i tak bedzie 10x lepszy od planowanego Harmana czy nowego sklepowego Denona. Poza tym przyznam ze nie rozumiem troche tej filozofii, jesli uwazasz ze Twoj stary Denon gra lepiej od nowego taniego Denona to... ja bym przysiadl nad staruszkiem i jesli to tylko laser to predkusiem bym go wymienil :-)

Dobranoc!

Wielkie dzięki za podpowiedź. Właśnie myślałem nad tematem tunningu. Nie wiem jednak co z tym laserem. Obawiałem się, że jak zainwestuję w tunning to może mi paść laser i nie będę mógł tego naprawić, ale sprawa na pewno godna przemyślenia. W czwartek mam posłuchać tunningowanego Harmana tak, że będę miał na pewno pełniejszy obraz sytuacji

Heh no to zainwestuj w tuning zmieniajac uprzednio laser :-)) (o ile wczesniej bedziesz mial pewnosc ze on jest winowajcą i jego cena bedzie rozsadna) Taniej pewnie Cie to wyjdzie niz zakup (nowego?) Harmana a potem jego tuning... kupowanie nowych Cd'kow by potem zaraz je tuningowac to cos nie tak (tak jak tu Pan Inzynier powiedzial w watku o tuningu Cd) Aaalbo w ogole looknij na allegro, kup cos starszego, ale sprawnego i wio... :-) Ja wydanych pieniedzy na swojego nie zaluje ani troche...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.