Skocz do zawartości
IGNORED

Dyfuzory Schroedera, Rezonatory Helmholtz'a

Rekomendowane odpowiedzi

1cm raczej nie uslsyzysz, ale jak poglebisz o 5 cm to juz bedzie roznica. Jak zastosujesz 30mm szerokosc studni to zakres powinien dochodzi do okolo 7000hz. Im dyfuzor, wiekszy, glebszy, tym lepiej. Ptymalnie bylo by zrobic okolo 15cm gleboki i 30mm szerokosc studni.

MUA z kalkulatora QRD size wyszło szerokość 600mm głębokość 180mm i szerokość studni 85mm.

:)

Calkiem spore skrzynki.

:)

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

Ją też zauważyłem ,że kalkulujac go na niskie np: częstotliwości ,wychodzi spora głębokość dyfuzora rzędu 20-stu paru centymetrów ,a szerokość studni też spore :)

A może mi ktoś wytłumaczyć co oznacza w praktyce "Shifted down 4 depth units"? W teorii rozszerza to zasięg dyfuzora na niższe częstotliwości ale jakie to ma odniesienie do budowy dyfuzora?

Poniżej grafiki pozwalające lepiej zrozumieć o co mi chodzi. Drugi model pojawia się po odznaczeniu "Advanced mode" i kliknięciu "Optimise".

Program nazywa się QRDude -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie pozwólcie żeby moje pytanie pozostało bez odpowiedzi :)

Ukryta Zawartość

Program nazywa się QRDude -

Ukryta Zawartość

Nie pozwólcie żeby moje pytanie pozostało bez odpowiedzi :)

Też tego nie łapie a jest tu paru szpeców co na bank wiedzą. Miałem kupić gotowe dyfuzory ale fundusze wyparowały i trzeba będzie wziąć się samemu do roboty. Przy okazji jak już robić to 1D czy 2D ?

Ukryta Zawartość

Też tego nie łapie a jest tu paru szpeców co na bank wiedzą. Miałem kupić gotowe dyfuzory ale fundusze wyparowały i trzeba będzie wziąć się samemu do roboty. Przy okazji jak już robić to 1D czy 2D ?

Jak chcesz, ja zrobilem 1D chyba łatwiejsze do wykonania, warto też łączyć jedne i drugie. Ja pozostaję przy 1D, ponieważ mam już adaptację w pokoju w oparciu o ustroje semper acoustic. Więcej nie będę wydziwiał, bo się nie da. ;)

Witam Też chcę zrobić sobie 1D. Tyle że jestem kompletnie zielony jak obliczyć.Postanowiłem że to będzie płyta meblowa 10mm.Z tego będą przegrody, a na całym obwodzie płyta 18mm.Wszystko skręcone delikatnymi wkrętami Jako denka w przegrodach też płyta, albo twardy styrodur(wklejony).Jeśli możecie mi pomóc w tych parametrach ustroju to będę wdzięczny.Żadnych pomiarów nie robiłem. Robię akustykę na ucho, Komputer to czarna magia Pow. pokoju to 13m2.Ustroje chcę powiesić za kolumnami ŚCIANY ZA KOLUMNAMI I SŁUCHACZEM MAM WYKLEJONE KORKIEM ŚCIENNYM 3MM W narożnikach za kolumnami robię pułapki basowe z boazerii 11mm klejonej na piórach i montowanej szczelnie do ramki na ścianach..Za słuchaczem chcę powiesić gobelin(duży) pod którym ukryję wełne w ramce zabezpieczoną pianką(gąbką) 2cm Na bocznej ścianie mam płytki regał z książkami, na drugiej niestety jest okno z grzejnikiem.Podłoga to dywan na panelach. Myślę że mi pomożecie. Pozdrawiam Zbyszek

Witam Też chcę zrobić sobie 1D. Tyle że jestem kompletnie zielony jak obliczyć.Postanowiłem że to będzie płyta meblowa 10mm.Z tego będą przegrody, a na całym obwodzie płyta 18mm.Wszystko skręcone delikatnymi wkrętami Jako denka w przegrodach też płyta, albo twardy styrodur(wklejony).Jeśli możecie mi pomóc w tych parametrach ustroju to będę wdzięczny.Żadnych pomiarów nie robiłem. Robię akustykę na ucho, Komputer to czarna magia Pow. pokoju to 13m2.Ustroje chcę powiesić za kolumnami ŚCIANY ZA KOLUMNAMI I SŁUCHACZEM MAM WYKLEJONE KORKIEM ŚCIENNYM 3MM W narożnikach za kolumnami robię pułapki basowe z boazerii 11mm klejonej na piórach i montowanej szczelnie do ramki na ścianach..Za słuchaczem chcę powiesić gobelin(duży) pod którym ukryję wełne w ramce zabezpieczoną pianką(gąbką) 2cm Na bocznej ścianie mam płytki regał z książkami, na drugiej niestety jest okno z grzejnikiem.Podłoga to dywan na panelach. Myślę że mi pomożecie. Pozdrawiam Zbyszek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ściągnij ten program QRDude i licz. w number of wells ( liczba studzienek ) wstaw 11. w deepest 1d well ( głębokość studzienki ) wstaw 20. w fin width ( grubość ścianki ) wstaw 10. Auto well width pokaże ci sugerowaną szerokość studzienki. Rysunek na dole pokazuje przekrój dyfuzora. Szerokoś to w tym przypadku 485mm plus 2x18mm boczne ścianki. To jest przykładowy dyfuzor z szerokim pasmem rozpraszania. Możesz poćwiczyć zmieniając głębokość, liczbę studzienek. Jak wejdziesz w opcje to możesz tak ustawić że szerokość studzienek też będziesz mógł zmieniać ale zawsze pamiętaj aby na koniec wejść w Scorecard, jak wszystkie ptaszki zielone to znaczy jest o.k. Za każdym razem program pokaże Ci inne częstotliwości w tym konkretnym przypadku dyfuzor będzie działał w zakresie 352Hz do 4914Hz chociaż nie do końca ale mniejsza z tym. W sklepie dyfuzor o takich wymiarach miałby podane takie parametry. Wysokość dyfuzora dowolna im wyższy tym lepiej, naturalnie w granicach zdrowego rozsądku. Jak chcesz podpatrzeć to wpisz w wyszukiwarkę dyfuzor 1d i wejdź w grafika i ogładaj tylko zobaczysz też dyfuzory 2d i skyline.Te funkcje które Ci opisałem są podstawowe, sam jeszcze wielu nie łapie, Ale to wystarczy by zrobić dyfuzor poprawny. Możesz zrobić dwa z mniejszą liczbą studzienek lub jeden z dużą. Co będzie lepiej nie wiem. Na tym forum są ludzie którzy mogliby się doktoryzować z budowy dyfuzorów, absorberów itp. ale jak im zadać proste pytanie to milczą wyniośle ale jak jest jakaś awanturka to chętnych jest jak do bitki pod remizą. Co wiedziałem napisałem mam nadzieje że to ci się przyda

jeszcze ja. Gobelin to fajny pomysł bo dekoruje a jednocześnie trochę rozprasza i absorbuje. Najpierw zrób dyfuzory a na koniec kombinuj z absorberem z wełny za gobelinem bo może okazać się zbędny. Żeby było o.k. to dyfuzory też 1d przydałyby się na miejscach pierwszych odbić na bocznych ścianach np. na nóżkach z kółkami żeby na co dzień nie zawadzały. Czyli mamy po jednym dyfuzorze na bokach . Jeden większy lub dwa mniejsze na ścianie za kolumnami ale w osi ściany a nie za samymi kolumnami i gobelinek na ścianie za głowa słuchacza plus dywan pewnie jakieś meble, półki z lekturą, zasłony w oknie i powinno być dobrze . Pomiary sobie daruj chyba że jesteś pedantem i szukasz grala, Co bardziej nawiedzeni doradza ci abyś wynajął akustyka ale potraktuj to jako folklor. Gdybyś załączył prosty rysunek swojego pokoju pokazujący gdzie co stoi to jest tu paru mądrych ludzi którzy ci doradzą gdzie postawić dyfuzory i co ewentualnie lekko skorygować bez totalnego przemeblowania lub kupna nowego lokum. Pułapki basowe wymagają obliczeń chyba że się mylę. A w ogóle dlaczego ten pomysł z pułapkami ? Gobelin, dywan, zasłony to nie wystarczy ? a może masz bassrefleksy z tyłu a kolumny stoją za blisko ściany. Wystarczy trochę je odsunąć albo przytkac bassrefleksy. Rób wszystko z umiarem a przede wszystkim poćwicz z ustawieniem kolumn bo to jest bardzo istotne. Szerokość bazy, odległość kolumn od słuchacza i od ścian na tym się skup bo to nic nie kosztuje a może zmienić małe co nieco. Wracając jeszcze do obliczarki dyfuzorów to tam jeszcze będzie się pokazywać minimalna odległość dyfuzora od słuchacza minimum distance to seating position

sprostowanko - w deepest 1d well wstaw 200 a nie 20 jak pisałem wcześniej bo to przecież milimetry. sorka. No i napisz jak ci poszło koniecznie. Ja sam też coś kombinuje więc musimy sobie pomagać jak mawiał Antoni Wieczorek z samych swoich.

Ukryta Zawartość

Ja mam dyfuzor 1D na bazie tego

Ukryta Zawartość

Konstrukcja oparta o MDF 12mm, a przegrody 6mm MDF, dystanse określające głębokość studni z listewki 10x10mm, muszę to tylko pacnąć lakierobejcą.

post-18457-0-25841700-1384409676_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sir.jax

Ja mam dyfuzor 1D na bazie tego

Ukryta Zawartość

Konstrukcja oparta o MDF 12mm, a przegrody 6mm MDF, dystanse określające głębokość studni z listewki 10x10mm, muszę to tylko pacnąć lakierobejcą.

Bardzo fajny. też myślę o mdf. Ten kalkulator liczy tak samo jak qrdude. Mam pytania. Czy ramki frezowałeś? czy nie było lepiej zrobić zdecydowanie wyższy? Ile sztuk i na jaki metraż? Myślę że bejca to nienajlepszy pomysł dla mdf raczej już farba akrylowa najlepiej natryskiem.

Ukryta Zawartość

Wykonałem 2szt wymiary tego z uwzględnieniem grubości ścianek studni i żeby zachować szerokość studni to szer. ok 63cm wysokość 60cm i głębokość 19cm.

Zbyszkiu,

Zaden ze mnie akustyk, ani żadne inne licho. (taki żarcik - Panowie akustycy - bez urazy)

Będę budował pierwszy dyfuzor niedługo, ale chcę jeszcze poszukać informacji.

Doczytałem na forach gearslutz, że przegrody powinny być jak najmniejsze, a RPG robiło próby z aluminium jako przegrodą, by jak najbardziej ograniczyć szerokość, więc krótko mówiąc nie polecałbym przegrody 10 mm.

Decyzja oczywiście należy do Ciebie.

Pozdrawiam

A.K.

Yama napisał że postanowił dać przegrody 10mm bo może ma akurat materiał tej grubości. Istotnie trochę grubo. Jeśli jest wybór to lepiej dać sklejkę albo mdf grubości 4-6mm. A właśnie, kolego Yama. Jak tam idą obliczenia bo coś przycichłeś. Chyba nie pękłeś tematu.

grubosc sklejki np; 4mm jest za mało sztywna na przegrody- chodzi mi o liściastą sklejkę.

Jeszcze nie zacząłem, więc się nie będę wymądrzał. Oczywiście masz rację. Potrzeba matką wynalazku, więc jak jest 10 to będzie 10.

Osobiście myślałem o wykorzystaniu gr. 3 mm i rozumiem, że może się gibać, ale chciałbym użyć dystansów, wszędzie gdzie wysokość bloku na to pozwoli i iść po kolei, czyli studnia z doklejoną ( przymocowaną ) przegrodą itd. Mocowanie przegród i późniejsze mocowanie "denek" wydaje mi się mocno kłopotliwe

Przy okazji podzielcie się spostrzeżeniami, co sprawia kłopot i na co warto się przygotować? Co zrobilibyście inaczej przy kolejnym, choć widzę, że w tym wątku wszystko dzieje się niemal na żywo.

Zakładam, że 6 mm MDF może być stabilniejszy, szczególnie przy mniejszych dyfuzorach, ale nafrezowana "góra" i "podstawa" powinny ułatwić życie i wymusić stabilność.

Panowie! Jesteśmy tylko majsterkowiczami i pewnie przydałby się nam Adam Słodowy ale to dawne czasy. nie zmienia to faktu że powinniśmy podchodzić do sprawy w miarę sensownie. Otóż na ścianki studni pewnie można zastosować szereg różnych materiałów ale te najczęściej stosowane to sklejka i mdf a dlaczego nie muszę tłumaczyć. Panel 2d to zwyczajna kratownica więc ścianki mogą być cieńsze nawet 3mm sklejka. Panel 1d też nie musi mieć ścianek grubości 10mm. Wszystko zależy od wysokości panelu. Im wyższy tym ścianki grubsze ale bez przesady. 10mm mdf lub sklejka czy płyta wiórowa to strasznie grube. Jak mówi stare przysłowie" kto zabroni biednemu bogato żyć? ". No ale czy musimy je wdrażać w życie? Dla panelu 7N 60/60cm głębokiego +-15cm ścianki studni ze sklejki mogą spoko mieć grubość 4mm. Oczywiście panel wysoki na 120cm albo więcej pewnie musi mieć ścianki troche grubsze. Pamiętajmy przecież że mamy elementy stabilizujące czyli dna studni które mają płaszczyzny prostopadłe do ścianek i je po prostu usztywnią. Z grubszego towaru to może być zrobiona rama, no i może dna studzienek, plecy niekoniecznie. Zresztą temat dyfuzorów 1d DIY wałkuje się na tym forum od dawna wystarczy poczytać i podejrzeć jak to robili inni. A mnie ciekawi po co ta wełna mineralna w studzienkach skoro są zamknięte z 4 stron no ale jakiś powód musi być.

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

tak się zastanawiam nad tym waszym zapałem do robienia tych wszystkich paneli itd.Oczywiście bardzo was podziwiam za zapał do wykonania takiej zabawki-ale.Czy przed przystąpieniem do tak ciężkiej pracy prosicie kogoś(speca) żeby najpierw pomiary porobił gdzie i co faktycznie by się przydało postawić,powiesić żeby to miało ręce i nogi czy po prostu sami jakoś to mierzycie.Tylko nie mówcie że chodzicie po pokoju i w ręce klaszczecie,bo według mnie to ma się nijak do zbadania konkretnie pokoju.Po drugie czy można zamówić jakiegoś magika żeby przyjechał i obadał sprawę czy w tym pokoju przy obecnym ustawieniu systemu można coś polepszyć.(oczywiście odpłatnie innej opcji nie ma he he ) i ewent ile taka porada kosztuje.Po następne,jak macie systemy powiedzmy całość za np 20000 pln to myślę że te 3-5 koła na(no chyba że to za mało) wydać na oryginalne panele to nie jest wiele,zakładając że kable co niektórzy mają po 5 koła.Więc po co tak się męczyć,jak lepiej (moim zdaniem) kupić gotowe.Ja rozumiem że jak się uda coś wykonać samemu za 40% tego co oryginalne kosztuje(i jeszcze będzie to stwarzać zamierzony cel) to jest człowiek w niebo wzięty-no ale trzeba mieć jeszcze zdolności manualne-a nie każdy je ma , i jeszcze boską cierpliwość do tego.W każdym razie życzę wam jak naj bardziej udanych konstrukcji,jak naj tańszym kosztem,no i prze de wszystkim żeby się sprawdziły.Zapytałem dlatego że sam bym zaprosił fachowca żeby pomiary porobił jak to jest z akustyką mojego pokoju i powiedział co można ewent poprawić..W sumie nie nażekam,ale zawsze przecież może być lepiej.Jak tego nie sprawdzę(nie wyprubuję to nie będę wiedział)Pozdrawiam i życzę wytrwałości.

Po pierwsze primo to zapewniam Cię, że większość ludzi na tym forum niema systemów za 20000 pln. Nie zmienia to faktu że są tu też tacy co mają zestawy dużo, dużo droższe. Oni jednak ze względów oczywistych stanowią mniejszość. Drugie primo do poprawienia akustyki tak żeby była słyszalna różnica nie są konieczne pomiary. Co nie znaczy że zrobienie pomiarów i skorzystanie z opinii specjalisty jest jakąś fanaberią. Można bez problemu znaleźć prywatną firmę która jak to słusznie zauważyłeś za opłatą w pln mówiąc skrótowo pomierzy co trzeba i doradzi co zmienić i jeszcze za dodatkowa opłatą zaadaptuje pomieszczenie pod kątem akustyki. Zapewne co zamożniejsi koledzy skorzystali bądź też skorzystają z tej opcji. Akurat ja niestety zaliczam się do tych których zwyczajnie nie stać wydać parę a może parenaście tysięcy żeby poprawić akustykę. Po to właśnie między innymi jest to forum żeby tacy jak ja mogli dzielić się ze sobą doświadczeniami, radami, uwagami w celu uzyskania poprawy nie koniecznie dużym kosztem. Jest przy tym też sporo zabawy, możliwości komunikowania z ciekawymi ludźmi. Jest też satysfakcja że zrobiło się coś samemu własnemi ręcami. Akurat dyfuzory są dosyć bezpieczne w tym sensie że na pewno nie pogorszą a jest duża szansa, że polepszą akustykę i stąd też tak nagle stały się popularne/modne. Do jakiegoś stopnia można samemu nie będąc specjalistą i nie mając mierników posiłkując się wiedzą i doświadczeniem innych poprawić parametry akustyczne pomieszczeń gdzie słuchamy muzykę. Kupny dyfuzor 1d czy 2d poza estetyką i też nie zawsze niczym nie będzie się różnił od wykonanego w garażu czy piwnicy oczywiście zakładając że ten drugi zostanie wykonany zgodnie z wyliczeniami z kalkulatora który każdy może sobie ściągnąć z internetu. To jest wolny kraj, jak masz sporo kasy i dwie lewe ręce ( bez urazy ) i nie znajdujesz przyjemności w majsterkowaniu to oczywiście kupuj co chcesz ale nie dziw się tym którzy z różnych względów żeby mieć lepiej muszą zakasać rękawy.

Piękny dyfuzor ale tak na oko to ścianki studni są dosyć cienkie góra 4mm ale rama fajnie solidna a pisałeś, że ścianki muszą być grubsze albo, wybacz mi , ja źle Cię zrozumiałem. Ja myślałem o montażu ścianek gdy dyfuzor jest w poziomie i dlatego kombinowałem żeby wcześniej do każdej ścianki zamocować obustronnie listewki 1/1cm stanowiące oparcie dla deseczek stanowiących dna studni. W twoim rozwiązaniu dna muszą być z grubszych deseczek. Myślę że twój pomysł jest o tyle lepszy że mniej pracochłonny zwłaszcza jak się robi dyfuzor o dużej liczbie studni. Fajnie że załączyłeś to zdjęcie bo może być ono pomocne paru kolegom którzy tak jak przymierzają się do zrobienia dyfuzorów i na razie kombinują jak to zrobić. Przy okazji czy będzie tylko jeden? No i jak już skończysz załącz znowu zdjęcia żeby się pochwalić i co najważniejsze napisz czy zastosowanie dyfuzorów według twojej oceny przyniosło odczuwalne zmiany oczywiście na plus . Brawo

to taka metoda chciałbym dokonczyc ,zebysmy się zrozumieli

Coś pokręciłem i zamiast odpowiedzieć Tobie odpowiedziałem sobie samemu czy jakoś tak ale treść jest do Ciebie.

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

dzięki pablik że poświęciłeś chwilę i napisałeś co nie co.Tylko chyba trochę nie kumam.Pisząc że za 20000 koła ma bardzo mało ludzi tu na tym forum systemy-ja jestem innego zdania.U kogo nie zobaczysz to klocki po 3-6 koła do tego kolumny po 5-10 koła plus kable Dac itd i mamy piękną kwotę.Chyba nie chcesz powiedzieć że ktoś się wysila ze zrobieniem pięknego dyfuzora a w domu ma JAMO 606 .Druga sprawa,oczywiście nie obraziłem się ale żeby coś takiego zrobić trzeba mieć kawałek warsztatu,narzędzia,czas,trochę zdolności a jak tego brak to nawet dobre chęci nie pomogą.A uwierz mi wcale kasy nie mam pod dostatkiem.I najlepiej właśnie jak by fachowiec mógł to sprawdzić i stwierdzić czy można coś poprawić to chętnie bym reflektował.O ile by była możliwość np wyporzyczenia takich paneli i zademonstrowania ich w domu.Tak jak klocek np do domu możesz wyporzyczyć.Nie mówię tu o adaptacji całego pomieszczenia bo domyślam się że koszt był by astronomiczny-a czasem może i nie wykonalny bo to pomieszczenie ma służyć też jako salon domowy a nie tylko pokój odsłuchowy.pozdrawiam

Ukryta Zawartość

maniekn274 tu masz linka do firmy która jest bardzo znana na tym forum. Sądzę że powinni pożyczyć Ci kilka dyfuzorów. Bez wątpienia doradzą ile i o jakich parametrach jak poprosisz. Możesz też zapytać o pomiary jeśli Ci tak na nich zależy. O porady i pomiary możesz tez poprosić tutaj. Wśród forumowiczów są koledzy którzy bardzo dobrze znają się na tym i maja odpowiednie urządzenia. Myślę że znajdzie się wśród nich ktoś kto mieszka blisko Ciebie i zechce Ci pomóc. Wracając do naszych poprzednich rozważań to nieco przeinaczyłeś moją wypowiedź. Otóż ja twierdzę że system w cenie około 20000pln ma tutaj mniejszość a nie bardzo mało. Zdania nie zmienię. Poprzeglądałem trochę profili i istotnie niektórzy deklarują że mają bardzo drogie systemy. Myślę ż w dziale hi end jest ich znacznie więcej. Jednak w większości profili niema nic o systemie lub są tam rzeczy budżetowe. Pamiętaj też że wielu z nas ma sprzęty z tzw drugiej albo i trzeciej ręki i nawet jeśli jako nowe kosztowały dużo to przez obecnych właścicieli kupione zostały za +-30%ceny pierwotnej. Nie znam kolumn Yamo 606 ale pewnie we właściwej konfiguracji i pomieszczeniu z niezłą akustyką mogą zagrać całkiem poprawnie. Zrobienie dyfuzora 1d średniej wielkości to jest wydatek około 200pln więc nie majątek. Wszystko zależy od oczekiwań i możliwości finansowych osoby chcącej poprawić akustykę. Widziałem w internecie specjalne salony odsłuchowe gdzie wartość sprzętu i całego wyposażenia to setki tysięcy usd co nie oznacza że niema miejsca dla cienkich finansowo entuzjastów takich jak nie przymierzając ja. żeby sklecić dyfuzor nie jest potrzebny warsztat tylko dwie ręce trochę inwencji i podstawowe narzędzia. Dyfuzor typu Skyline można zmontować bez żadnych narzędzi a wygląda odjazdowo i działa tak samo jak dobrze. Trochę sobie drwiłeś ale jednocześnie korci Cię żeby samemu spróbować.

Ukryta Zawartość

proszę bardzo, trochę taniej i też ładnie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pablik Dziekuję Tobie za te wszystkie rady.Myślę że sobie nie poradzę z Twoją instrukcją.Komputer to nie jest moja mocna strona.:( Nie zmienia to faktu że jakoś będę musiał z tym powalczyć. Masz rację co do tych speców na forum, pomagają, ale nie takim jak ja.Wiesz robię takie pseudo-pułapki,już prawie gotowe(boazeria w narożnikach).Zależy mi też na estetyce, chcę żeby to był taki mój mały świat za niewielkie pieniądze.Jeśli chodzi o sprzęt to zwykła budżetówka, ale cieszy. Co do fotek to poproszę córkę, może coś tu wstawię.Dziękuję jeszcze raz, i pozdrawiam życzliwych.

Nie malować MDFu farbą akrylową bez wcześniejszej warstwy podkładu. Inaczej MDF wchłonie wodę i napęcznieje.

Moja przegródka z MDF 6mm ma 145cm wysokości i 24cm szerokości (czyli głębokości ustroju) i jest idealnie prosta. Nie ma sensu stosowanie grubszych.

Wełna wewnątrz szczelinek jest w celu dodatkowego pochłaniania basu - tak twierdzą Ci co tak robią. Wg mnie (tak jak pisał pabik) przy szczelności z 4 stron nie ma to sensu.

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

Yama Moto . był taki japoński admirał podczas ll W.Ś. Teraz do rzeczy. Pojedź trochę do góry. Zobacz co zmajstrował sir.jax. To jest dyfuzor 7N. W niedużym pokoju do 15m2 dwa takie dyfuzorki +- 60/60cm na ścianie za kolumnami już cos zmienią a dodatkowe dwa na bocznych ścianach i jest o.k. Jak nie umiesz ściągnąć tego kalkulatora z netu to poproś córkę, ona to zrobi w minutę. Wcześniej podałem Ci linka do strony gdzie on jest. Wystarczy wejść na te strone i wcisnąć download. Z obsługą kalkulatora też jest prosta robota. Wystarczy że będziesz robił po kolei to co wcześniej napisałem. W najgorszym razie jak mimo wszystko nie dasz rady a nadal będzie ci zależało żeby sklecić dyfuzor to napisz na priwa a ja w punktach napisze ci co robić a w ostateczności podasz mi jakie chcesz wymiary dyfuzora a ja ci policze co i jak. Sam jestem w tych sprawach audio cienki bolek ale cuś liznołem. Naturanie takie niskie dyfuzorki powinny na czymś stać lub wisieć na ścianach. Jeśli pokój jest pustawy i jest lekki pogłos to można jeszcze dodac ze dwa absorebery z wełna mineralna. Jak taki zrobić poczytaj też w dziale akustyka - budowa panela absorbującego na bazie wełny mineralnej

Czym obliczacie strojenie rezinatorow helmholtza, jak wiadomo musi by to dokladne strojenie a kazdy program pokazuje nieco innej dlugosci wylot. Dwie rury po 120l kazda czekaja, plus dwie rury po 50 litrow rowneiz czekaja zeby je dostroic. Oczywiscie zamieszcze pomiar przed i po.

Pablik i Koledzy Będę oczywiście tworzyć rozpraszacz.Świadomie wybrałem płytę 10mm bo wiem że sobie z tym poradzę. Ze sklejką miałbym problem montażowy, a do tego ta estetyka, płyta meblowa będzie ładnie się prezentować i żonka to jakoś zniesie :) Zastanawiam się nad przycięciem krawędzi płyt (przegród) pod kątem (okleina ma 22m i na to pozwoli). Czyli byłyby to takie "ostrza" zamontowane naprzemiennie, raz ostrzem w prawo a raz w lewo.Jeśli chodzi o projekt według Pablik Twojego kalkulatora to mam problem, on oblicza przy podaniu 150mm gł.studnie szerokie na 25mm, a wyczytałem na innym forum że minimalna(rozsądna) szer. studni to 40mm. Odnieście się do kwestii szer. studni.Jeśli chodzi o całkowitą szer. ustroju(będzie tylko jeden centralnie za kolumnami) to chcę by miał ok 130cm. Dzięki. Pozdrowionka

Jeszcze pytanko, na jaką bezpieczną(średnią) częstotliwość powinienem kalkulować 1D jeśli nie robię pomiarów pomieszczenia ?Pokój 4mX3.2m

• Pokaż nowe odpowiedzi