Skocz do zawartości
IGNORED

Polaryzacja stacji radiowych Wa-wa

profes

Rekomendowane odpowiedzi

Bylom wczoraj w Dipolu celem nabycia anteny UKF.

Upatrzylem sobie taki fajny model dookolny A0221 z polarzacja pozioma i bacikiem do pionu. No i w Dipolu pan stwierdzil, ze taka antena mi sie nie przyda, bo w Warszawie wszystkie stacje nadaja w polaryzacj pionowej czyli odbieralbym tylko tym cienkim bacikiem. Duzlo lepszy efekt uzyskam, jak kubie sobie zwykla antene o polaryacji poziomej A0220 (bez tego dodatkowego bacika) i zainstaluje ja w pionie. Generalnie rada ta mnie ucieszyla, gdyz taka antena jest o polowe tansza. Nie sadze tez, zeby pracownikom Dipola specjalnie zalezalo aby sprzedawac tansze produkty. Czy rzeczywiscie jest tak jak uslyszalem wczoraj w Dipolu? Czy tez moze pan sie pomylil? Pytam, bo dzis wybieram sie na dach w celu instalacji ww. anteny i chcialbym ja zamontowac od razu prawidlowo.

https://www.audiostereo.pl/topic/7988-polaryzacja-stacji-radiowych-wa-wa/

No i znalazlem sam :)

w serwisie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jest spis wiekszosci stacji radiowych w kraju z podana polaryzacja.

Pan z Dipola mial racje. Wszystkie stacje nadajace w Warszawie maja polaryzacje pionowa.

A wiec ci, ktorzy zalozyli juz swoje anteny w polaryzacji poziomej, a sa z Warszawy i okolic, zapraszam do waszych masztow, wysiegnikow itp. w celu przestawienia anteny.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mozesz sie zdziwić. Mi tez powiedzieli w Dipolu, ze stacje w Warszawie nadaja w polaryzacji pionowej, wiec do mojej 3elementowej anteny UKF kupilem specjalny wysięgnik, aby ja zamontowac w pozycji pionowej, zgodnie z zasadami sztuku, czyli 1 metr od masztu. Nie mialem jeszcze wtedy tunera, a jak go podlaczylem, to kicha była, sygnal slaby, tylko kilka najsilniejszych stacji. Dlugo wszsytko sprawdzalem, aż w koncu okazalo sie, że dobry odbior był mozliwy tylko jak antena byla w pozycji poziomej.

pozdr

Tomek

U mnie również najlepszy odbiór zapewnia poziome ustawienie anteny, w dodatku w dostępnyych wykazach podana jest polaryzacja pozioma (?!) Być może stacje które nie nadają z PKiN mają polaryzację pionową?

No to sprawdzilem u zrodla, czyli w firmie TP Emitel, ktora zajmuje sie obsluga nadajnika na PKiNie.

Wszystkie stacje radiowe nadawane z PKiNu sa nadawane w polaryzacji pionowej.

Tak wiec teorie juz mamy dopracowana, teraz tylko kwestia praktyki, czyli w jakim ustawieniu anteny uzyskujemy najlepszy sygnal, a jak pokazuja czesniejsze posty kolegow bywa z tym roznie.

->profes

Dzięki za informację, będę musiał przerobić antenę, tylko zastanawiam się dlaczego u mnie silniejszy sygnał był przy ustawieniu poziomym (???) Może to wina silnych odbić, np od spadzistego dachu? Antena "widzi" iglicę PKiN...

-> Marek

1. Niektore tunery maj mozliwosc sprawdzenia, czy sygnal danej stacji jest jednorodny, czy sa tez jakies odbicia. Ja mam stary tuner Sony, ktory ma taka opcje opisana jako multipath.

2. Jezeli twoja antena odbiera dobrze w tym ustawieniu, to po co szukac dziury w calym?

Wskażnika Multipath niestety nie mam (Sony 5ES), ale dzwięk, mimo, że bez wyraźnych zakłóceń ostatnio jest trochę wyostrzony. Po podłączeniu zwykłego drutu w położeniu pionowym zrobiło się jakby czyściej (pewnie właśnie mniej odbić), mimo, że sygnał jest znacznie słabszy (45-50dB zamiast 57-60). Chyba spróbuję przełożyć antenę na boczny wysięgnik (pionowo)...

• 2 miesiące później...

Pozwalam sobie nieco "odkurzyć" ten wątek. Oto, co znalazłem na stronie Dipola ->

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Myślę, że taka antena rozwiązałaby problemy z tą "zagadkową" polaryzacją w Warszawie (i pewnie w innych dużych miastach) oraz zapewniła dobry odbiór posiadaczom niezłych radioodbiorników, którymi chwalą się w wątku "śliczne tunery" ;-D

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.