Skocz do zawartości
IGNORED

Tonsil Pulse

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano · Ukryte przez Fr@ntz, 20 Marca 2011 - wpis odnosi się do skasowanego posta
Ukryte przez Fr@ntz, 20 Marca 2011 - wpis odnosi się do skasowanego posta

Tonsil to obciach. Polecam kolumny TAGA ten sam producent co Koda ale modele skierowane do odbiorców którzy chcą wyrafinowanego brzemienia.

Buahahahahaha Dobre, dawno się tak nie ubawiłem. Tylko jeszcze nie wiem, czy takie wpisy dodają kolorytu forum, czy powodują że wchodzić mi się tu już nie chce bo czkawką mi się to odbije ....

Czechy24.com.pl - Czechy na okrągło

Opublikowano (edytowane) · Ukryte
Ukryte

Koego byc może jesteś w raichu parkieciarzem z duża ilościa wolnego czasu, ale o rynku usług stolarskich nie masz bladego pojęcia. Nikt nie wykona takiej obudowy jak do Pulse za mniej niż 1500 złotych.

To co pokazałes pod scany to amatorszczyzna piwniczna robiona po taniości - jak policzysz koszty pocięcia płyty wiórowej szlifowanej pod parę takich wynalazków jak Twoje wyjdzie jeszcze taniej - około 25 złotych w Castoramie - tylko co z tego wynika dla ceny wykonania obudowy jak do Pulse? Zupełnie nic. Samo wykonanie drzwi do szafki kuchennej bedzie kosztowało drozej niż Twoje dłubanki.

Dla przypomnienia obudowa Pulse jest dwa razy większa, z MDF 22mm fornirowanego obustronnie (na prasie), ciętego i łączonego pod kątem w dodatku pochylona około 7-13' więc łączenia sa pod innymi kątami niż 45'. Z przegrodą balastową i wieńcem wzmacniającym w podfrezowaniu.

Wiec nie porównuj piwnicznej dłubanki do kosztu wykonania obudowy w zakładzie. A co do Twojego przywołanego wątku, Twoje w nim dywagacje o baflle-step i dyfrakcjach pozwalają watpic w zdolności wydobycia brzmienia, bo niektórym najlepsze głosniki nic nie pomogą.

Akurat miałem inne kolumny na myśli. Przednia ścianka ma 38 mm grubości a więc chyba raczej solidnie.

Dokładnie te

post-13669-100009453%201268832668.jpg

Tu jeżeli chodzi o baflle step. Charakterystyka w pomieszczeniu.

post-13669-100009451%201268832668.jpg

A to kilka innych przykładów moich dłubanek.

post-13669-100007299%201271171456.jpg

post-13669-100000062%201282488642.jpg

Nie muszę wspominać chyba że we wszystkich bez wyjątku siedzą przetworniki droższe niż w twoich Pulse. Nawet ten mały szerokopasmowy z tytanową membraną był na pewno droższy.

A w twoim Pulse co? Polipropylen.

Edytowane przez KrzysiekA
Ukryte
o.

No i oczywiście kupe radochy przy składaniu.

(...)

Nie muszę chyba mówić że wyszło kilka razy taniej niż te Tonsile.

Dlatego kolumny DIY radził bym na twoim miejscu zostawić w spokoju. Nie masz zielonego pojęcia ile co kosztuje.

A gdzie tu koszt Twojej robocizny? ;)

Z DIY jest przeważnie ten "problem", ze tak naprawdę trudno to wycenić... Patrząc tylko na materiały wychodzi zwykle taniej niż analogiczna firmowa konstrukcja, do tego "kupa radochy przy składaniu" która nieraz rozkłada się np. na kilka miesięcy pracy w wolnych chwilach. Możemy dzięki temu otrzymać produkt dopracowany jeśli ktoś jest precyzyjny w tym co robi i ma odpowiednie narzędzia, jednak jakby doliczyć koszt tej pracy... To jak ręczna manufaktura kontra produkcja seryjna.

Ukryte

Z DIY jest przeważnie ten "problem", ze tak naprawdę trudno to wycenić... Patrząc tylko na materiały wychodzi zwykle taniej niż analogiczna firmowa konstrukcja, do tego "kupa radochy przy składaniu" która nieraz rozkłada się np. na kilka miesięcy pracy w wolnych chwilach. Możemy dzięki temu otrzymać produkt dopracowany jeśli ktoś jest precyzyjny w tym co robi i ma odpowiednie narzędzia, jednak jakby doliczyć koszt tej pracy... To jak ręczna manufaktura kontra produkcja seryjna.

Ja bym w ogóle nie porównywał kosztów kolum DIY z ceną fabrycznych bo jest to niesprawiedliwe dla kolumn fabrycznych.

W końcu producent chce zarobić. Jednak nie za bardzo rozumiem wsadzania budżetowych przetworników w tak solidne obudowy. Zresztą typowe dla Tonsilu. N.p. Tango obudowy z lakierem fortepianowym a przetworniki za jedną dziesiątą ceny obudowy. Brzmienie skrzyżowanie muła z kanapą.

Ukryte

To nadal dłubanki prasowane żelazkiem. Ile razy słuszałem dłubanki DiY zawsze mniemanie autora przerastało znacznie osiągnięte efekty. A skoro nie chcesz porównywać DiY do fabryki to po co porównujesz? Pomijam już uwagę, źe kiedy powstawały Tango 200 to usługi stolarskie były także odpowiednio tańsze, a konstrukcja w konfiguracji takiej samej jak Jamo Oriel (cena abstrakcyjna) kosztowała wówczas 3,5 średnich płac krajowych brutto. W tej chwili tonsil posłuchał rad takich mędrcow ekonomicznych i głosniki z nowej produkcji sa dwa razy droższe niż ze starej. Wiec spoko wodza idą w strone niemieckich cen Lautsprecher-Produktions-Gesellschaft mbH. Więc możesz już przestać narzekać na zbyt tanie głośniki Tonsil.

Z DIY jest przeważnie ten "problem", ze tak naprawdę trudno to wycenić...

Ależ dłubanki bardzo łatwo jest wycenić. Widać to bardzo dobrze na ebajach i allegrach. Tam takie dłubanki rzadko kiedy osiagają ceny użytych komponentów. Jak sie zwróci koszt zakupu głośników i przewyższy o jakieś 5-10% to jest wielki sukces.

Edytowane przez Arku
Ukryte

To nadal dłubanki prasowane żelazkiem. Ile razy słuszałem dłubanki DiY zawsze mniemanie autora przerastało znacznie osiągnięte efekty. A skoro nie chcesz porównywać DiY do fabryki to po co porównujesz? Pomijam już uwagę, źe kiedy powstawały Tango 200 to usługi stolarskie były także odpowiednio tańsze, a konstrukcja w konfiguracji takiej samej jak Jamo Oriel (cena abstrakcyjna) kosztowała wówczas 3,5 średnich płac krajowych brutto. W tej chwili tonsil posłuchał rad takich mędrcow ekonomicznych i głosniki z nowej produkcji sa dwa razy droższe niż ze starej. Wiec spoko wodza idą w strone niemieckich cen Lautsprecher-Produktions-Gesellschaft mbH. Więc możesz już przestać narzekać na zbyt tanie głośniki Tonsil.

Ależ dłubanki bardzo łatwo jest wycenić. Widać to bardzo dobrze na ebajach i allegrach. Tam takie dłubanki rzadko kiedy osiagają ceny użytych komponentów. Jak sie zwróci koszt zakupu głośników i przewyższy o jakieś 5-10% to jest wielki sukces.

Twoje Pulse na alegro nie osiągną nawet połowy ceny sklepowej.

A tak swoją drogą moje dłubaki mają charakterystykę w widełkach +/- 0,8 dB.

Czym mogą się pochwalić twoje Pulse?

Ukryte

Pulse nie są moje. Ale gratuluję ci słuchania "widełek charakterystyki" :lol: To jest tak samo sensowne jakt co wypisujesz.

Trudno dyskutować na temat brzmienia. Ty nie słyszałeś moich kolumn ja Pulse. Zważywszy jednak na wyniki pomiarów i klasę przetworników efekt porównania jest bardzo łatwy do przewidzenia.

Ukryte

Do przewidzenia to jest że nic madrego już nie napiszesz, jak większosc dłubaczy. Potem ich artyzm jest weryfikowany na ebajach. Ciekawe skąd wiesz jaką cenę będa miały Pulse na Allegro - ostanio jak je tam widziałem kosztowały 80 złotych mniej niż w sklepie Tonsilu - to trochę jednak więcej niż połowa ceny, ale Ty prorok jakiś jesteś ?

Edytowane przez Arku
Ukryte

Do przewidzenia to jest że nic madrego już nie napiszesz, jak większosc dłubaczy. Potem ich artyzm jest weryfikowany na ebajach. Ciekawe skąd wiesz jaką cenę będa miały Pulse na Allegro - ostanio jak je tam widziałem kosztowały 80 złotych mniej niż w sklepie Tonsilu - to trochę jednak więcej niż połowa ceny, ale Ty prorok jakiś jesteś ?

Widzisz nie wiem jak ci to powiedzieć. Problem leży nie w tym co ja piszę tylko w twojej ograniczonej znajomości akustyki.

Próba porównywania głosniczków tonsila z polipropylenową membraną i plaskikowym koszem z głośnikami Scan speaka jest niepoważne i świadczy tylko i wyłącznie o twojej całkowitej nieznajomości tematu.

Ukryte

Poza tobą nikt tu takich porównań nie czyni, tak samo jak nikt przy zdrowych zmysłach nie rozpływa sie nad ceną dłubanek w porównaniu do fabrycznych, ani nie wylewa lamentów że producent zrobił za solidne obudowy. Więc o czym świadczy twoja "znajomość tematu" ? Potrolować przyszedłeś, czy podbudować ego dłubacza ?

Ukryte

Poza tobą nikt tu takich porównań nie czyni, tak samo jak nikt przy zdrowych zmysłach nie rozpływa sie nad ceną dłubanek w porównaniu do fabrycznych, ani nie wylewa lamentów że producent zrobił za solidne obudowy. Więc o czym świadczy twoja "znajomość tematu" ? Potrolować przyszedłeś, czy podbudować ego dłubacza ?

Gdyby producent zrobił za solidne obudowy i sprzedawał kolumny w tej cenie ile są one warte to bym w ogóle nie dyskutował. Kolumny grają jednak na tyle dobrze na ile dobre są przetworniki zastosowane w tych kolumnach. Nie ma najmniejszego sensu robić tak starannie wykończonych obudów do tak przeciętnych przetworników. Wybacz ale te obudowy to nic innego niż alufelgi w maluchu. Klient zapłacił za drogie wykończenie które nie wnosi nic do dźwięku. Pieniądze te powinno się przeznaczyć na lepsze przetworniki.

Zresztą te tutaj to żadne dłubanki.

http://cgi.ebay.de/Aesthet1-kirsche-ScanSpeak-Chassis-2-Wege-Bassreflex-/390233532478?pt=DE_Lautsprecher_Martin&hash=item5adbbb283e

Kolumny nowe, wykończone na tak samo solidnie i do tego z rasowymi przetwornikami. Jak widać można jak tylko się chce.

Ukryte

Uwielbiam te kategoryczne opinie o czymś czego się nie słyszało, ani nawet dobrze nie obejrzało. Te toczenie piany byle o co, byle by pociekła. Choćby konstrukcja była na najwyższych SS to i tak może być kupa jak się marnie zaaplikuje i dobierze resztę toru. Wyrównanie pasmo przenoszenia, widełki +/- 0, często tylko ładnie wyglądają na papierze, bo poziom zadowolenia z odsłuchu też oscylować może w okolicach 0. To że coś jest mniej lub bardziej krzywo przylutowane na płytce, czy na pajączku, w sumie nie ma żadnego znaczenia dla efektu końcowego, czyli dla dźwięku. Ludkowie, wam się w głowach poje.... Temat zastępczy się znalazł dla pokazania się i wykazania wątpliwą elokwencją i oczytaniem. Teoria to podstawa, ale to jednak nie liczb ani prosto zamocowanych rezystorów słuchamy.

Ukryte

KrzysiekA, przestań juz wpisywać te głupoty bo się niedobrze robi. Guzik wiesz na temat kolumn, składasz cudze projekty nie wiedząc nawet jakie wyniki daje boxim, którym sie podpierasz, wklejasz jakieś dłubanki autorstwa sklepu z car-audio, których w reichu jest mnogo, na starych scanach made in china bezmyslnie zestawionych i w dodatku w cenie 4200.

Pulse nie słyszałeś, aplikacji fabrycznych scanów tez nie masz (a nie sa one jakieś wyjątkowe) więc guzik możesz wiedzieć jak co gra.

Jak uważasz cenę Pulse za wysoką, to napisz też do MBLa albo do Zollera, że ich kolumny nie grają dobrze bo mają za tanie chińskie głośniki, a kosztują znacznie drożej niż Pulse i są w zbyt luksusowych obudowach. Albo weź coś na przeczyszczenie, to ci tak samo ulży.

Edytowane przez Arku
Ukryte

Przestań juz wpisywać te głupoty bo się niedobrze robi. Guzik wiesz na temat kolumn, składasz cudze projekty nie wiedząc nawet jakie wyniki daje boxim którym sie podpierasz, wklejasz jakieś dłubanki autorstwa sklepu z car-audio których w reichu jest mnogo, na starych scanach made in china bezmyslnie zestawionych i w dodatku w cenie 4200.

Pulse nie słyszałeś, aplikacji fabrycznych scanów tez nie masz (a nie sa one jakieś wyjątkowe) więc guzik możesz wiedzieć jak co gra.

Jak uważasz cenę Pulse za wysoką, to napisz też do MBLa albo do Zollera, że ich kolumny nie grają dobrze bo mają za tanie chińskie głośniki, a kosztują znacznie drożej niż Pulse i są w zbyt luksusowych obudowach. Albo weź coś na przeczyszczenie, to ci tak samo ulży.

Przejrzyj jeszcze raz mój temat.

http://www.audiostereo.pl/zwrotnica-do-18w8545_63463.html/page__st__50

Wszystkie projekty od początku do końca moje. Obejrzyj sobie symulacje pomiary. Boxim używam do symulacji wstępnej zwrotnicy z użyciem własnych pomiarów. Pozatym charakterystyki to pomiary gotowych kolumn a nie symulacje. Gdybyś miał zielone pojęcie to poznał byś poznał że to zrzuty z Arty. Trochę kolumn zrobiłem. Na samych głośnikach Tonsila kilka. Jeszcze więcej słyszałem. Naprawdę wiem co jak gra.

Ukryte

Poziom tego forum :) jak widać niezły staż i obycie :) jakiś antagonista Tonsila chyba :) To po moim ostatnim wpisie.

* Wysłano: dziś, 22:16

* Waldi76,

Astygmatyk wysłał wiadomość zatytułowaną 'coś sie nie podoba , spamerze?'.

Grupa

Użytkownicy

Całość postów

16 (0,51 na dzień)

16.02.2011

Odwiedzin

111

Ostatnio

Użytkownik nie jest zalogowany dziś, 22:15

Zajęcie

Poza forum

Ukryte

Arta bez adaptowanego pomieszczenia da ci pomiar od 200hz i to również ze zniekształceniami. Powyżej 15kHz mikrofon panasonica nie daje wiarygodnych wyników. I własnie tyle są warte twoje zachwyty nad "widełkami charakterystyki", które widze raczej bliżej +/-2db niż 0,8 i to po zastosowaniu RLC która wnosi zniekształcenia fazowe i kaszani impuls. A Boxim jest bardzo fajny dla pomiarów fabrycznych Visatona. Jakoś inne się w visatonowskich programach lepiej symulują niż grają.

Pulse i tak nie słuchałeś, ale jestem pełen podziwu ze wiesz jak co gra po tym "trochę kolumn zrobiłem". Choć zwykle z "trochę kolumn zrobiłem" wynika że "wiem jak troche kolumn gra". Masz jeszcze jakieś problemy, czy oczekujesz tylko wyrazów uznania?

Edytowane przez Arku
Ukryte

Arty mozesz sobie używac jak masz adaptowane pomieszczenie. Arta w domu da ci pomiar od 200hz i to również ze zniekształceniami od pomieszczenia. Powyżej 15kHz mikrofon panasonica już nic nie zbiera nawet na zasilaniu fnatomowym nie daje wiarygodnych wyników bo jest fizycznie za duży. I własnie tyle są warte twoje zachwyty nad "widełkami charakterystyki". A Boxim jest bardzo fajny dla pomiarów fabrycznych Visatona. Jakoś inne się w visatonowskich programach lepiej symulują niż grają.

Pulse i tak nie słuchałeś, ale jestem pełen podziwu ze wiesz jak co gra po tym "trochę kolumn zrobiłem". Choć zwykle z "trochę kolumn zrobiłem" wynika że "wiem jak troche kolumn gra". Masz jeszcze jakieś problemy, czy oczekujesz tylko wyrazów uznania?

Panowie. Nudzi mnie już ta dyskusja. Chcieliście pozachwalać towar ale wam nie wyszło. Ja osobiście żeby kupić te kolumny za tą cenę musiałbym upaść i uderzyć się głową o posadzkę. Kolumn na tych przetwornikach nie zrobiłbym nigdy. Szkoda mojego czasu i energii. Jak się już bawić w składanie to na czymś przyzwoitym. Forumowicze mogą sobie przeczytać całą tą dyskusję i wyciągnąć własne wnioski. Życzę miłego wieczoru i owocnych interesów.

Ukryte

A ktoś kupił za tę cenę "80 złotych mniej niż w sklepie" ?

bo jakoś ofert kupna nie widzę .....

http://allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=tonsil+pulse

pozdr - Krzysiek

PS. mój P.T. Imienniku, KrzyśkuA - daj im spokój, bo "markieterzy" Tonsilu muszą też zarobić ;)

Opublikowano · Ukryte przez jozwa maryn, 20 Marca 2011 - Brak powodu
Ukryte przez jozwa maryn, 20 Marca 2011 - Brak powodu

pozdr - Krzysiek

PS. mój P.T. Imienniku, KrzyśkuA - daj im spokój, bo "markieterzy" Tonsilu muszą też zarobić ;)

Już dałem. Po tym wpiscie:

a ja tobie życze żeby cię myslenie tak bardzo nie trudziło

żeby zachować podobny poziom dyskusji musiał bym chyba stanąć na środku pokoju na czworakach i szczekać na mojego laptopa.

W brew pozorom Arku tym zdaniem wypowiedział się temat swojego a nie mojego intelektu.

Pozdrawiam.

Opublikowano · Ukryte przez jozwa maryn, 20 Marca 2011 - Brak powodu
Ukryte przez jozwa maryn, 20 Marca 2011 - Brak powodu

No ale przynajmniej pochwaliłeś sie że na scanspikach potrafisz zrobić coś lepiej niż mierny tonsil i podbudowałeś sobie ego. Dłub tam te swoje scanspiki mozesz nawet na środku pokoju i na czworakach szczekając do laptopa. Idzie ci to stanowczo lepiej niż procesy myślowe, których objawy zamieściłeś w tym wątku.

Ukryte

To nadal dłubanki prasowane żelazkiem. Ile razy słuszałem dłubanki DiY zawsze mniemanie autora przerastało znacznie osiągnięte efekty.

Arku, niestety przeginasz w drugą stronę i chyba rzeczywiście nie masz pojęcia o DIY. O dobrym DIY zaznaczę, a nie o dzieciakach dłubiących "sabłófery" do samochodów obite kocykiem czy jak piszesz "okleiną na żelazko" ;) Zobacz sobie np. konstrukcje niejakiego binganta, nawet z czasów gdy ładował tam gorsze przetworniki. Sam używam kolumn DIY, wiem gdzie popełniłem błędy w ich wykańczaniu, ale mimo wszystko cieszą moje ucho i do tego naprawdę nie wiem ile musiałbym za nie zabulić w sklepie, o ile bym w ogóle znalazł tego typu konstrukcję...

A domyślasz się dlaczego? Ile osób woli kupić chiński badziew byle firmowy niż udaną konstrukcję DIY? Zresztą nie ma się co dziwić ich niechęci żeby zazwyczaj w ciemno kupić coś od jakiegoś gościa który zrobił sam jedną, niepowtarzalną zazwyczaj parę kolumn. To jest hobby, żeby na tym ewentualnie zarobić to już trzeba do tego dorobić otoczkę "ałdjofilskiej manufaktury" co najmniej. Niska cena kolumn DIY na aukcjach nie wynika a priori z ich niskiej jakości.

Klient zapłacił za drogie wykończenie które nie wnosi nic do dźwięku.

To jak w większości tzw. hajendu, nie? ;)

Zresztą nie w tym nic złego i jakość wykonania jest tak samo w cenie jak i inne walory.

Edytowane przez m0d
  • Redaktorzy
Ukryte
"Nie ma najmniejszego sensu robić tak starannie wykończonych obudów do tak przeciętnych przetworników. Wybacz ale te obudowy to nic innego niż alufelgi w maluchu. Klient zapłacił za drogie wykończenie które nie wnosi nic do dźwięku."

Słyszałem już, że dla dźwięku nie mają znaczenia kable ("fizyka mówi, ze kable nie mają znaczenia"), że nie ma znaczenia źródło ("cyfra to cyfra"), wzmacniacze ("dobrze zaprojektowane wzmacniacze grają tak samo"), ale generalnie zwolennicy tych poglądów zatrzymywali się przed kolumnami i przyznawali, ze kolumny owszem, mogą grać tak czy inaczej. Znaczy, że mają znaczenie. Tutaj dyskutant poosunął się dalej: dla niego znaczenia nie mają również obudowy kolumn, bo znaczenie mają tylko przetworniki w nich umieszczone. Czyli tylko przetworniki "grają", jak to się popularnie mówi. Jest to zupełnie nowa teoria w mojej kolekcji, i chyba autorska. Ja przyznaję, ze jeszcze się z nią nie spotkałem.

Ukryte

Można wejść w temat głębiej stwierdzając na tej podstawie że nie ma najmniejszego sensu robić czegokolwiek. Przecież każdy może sobie kupić części skleić głośnik z najlepszych materiałów na jakie go stać i włożyć w odpowiednią cenowo obudowę. Na pewno zagra lepiej niż fabryka dała w tej samej cenie. Więc po co cokolwiek kupować, jeśli można sobie zrobić.

Natchniony takimi odkrywczymi myślami, idę sobie uszyć buty. Tylko najpierw muszę kupić świniaka, a potem jeszcze otworzyć przydomową rzeźnię i garbarnię :-D

Ukryte

Słyszałem już, że dla dźwięku nie mają znaczenia kable ("fizyka mówi, ze kable nie mają znaczenia"), że nie ma znaczenia źródło ("cyfra to cyfra"), wzmacniacze ("dobrze zaprojektowane wzmacniacze grają tak samo"), ale generalnie zwolennicy tych poglądów zatrzymywali się przed kolumnami i przyznawali, ze kolumny owszem, mogą grać tak czy inaczej. Znaczy, że mają znaczenie. Tutaj dyskutant poosunął się dalej: dla niego znaczenia nie mają również obudowy kolumn, bo znaczenie mają tylko przetworniki w nich umieszczone. Czyli tylko przetworniki "grają", jak to się popularnie mówi. Jest to zupełnie nowa teoria w mojej kolekcji, i chyba autorska. Ja przyznaję, ze jeszcze się z nią nie spotkałem.

Ja ty pisze o konkretnym wypadku. Oczywiście obudowa ma znaczenie tylko że jakość przetworników nie usprawiedliwia ani naturalnego forniru ani wysokiej jakości komponentów. Zamiast zamawiać luksusowe obudowy w jakimś zakładzie stolarskim wystarczyła by sztuczna okleina porządnej jakości a zaoszczędzone pieniądze, a było by ich sporo przeznaczyć na porządne przetworniki co zresztą robi firma ProAc. Sam materiał nie jest tak drogi i to nawet MDF 22. Tak naprawdę to różnica w materiale między płytą MDF 22 a 18mm przy dwóch kolumnach nie wyjdzie więcej niż 50 zł. Koszt złożenie jest dokładnie taki sam więc proszę nie epatować tu grubością ścianek. Ja po prostu podejrzewam że obudowy do tych kolumn nie produkuje firma Tonsil tylko zamawia w jakimś zakładzie stolarskim. Nic dziwnego że cena wychodzi z kosmosu. Ja bym się po prostu zastanowił czy nie lepiej cenę podwyższyć o jakieś tysiąc i za tą różnicę po prostu wsadzać markowe głośniki.

Ukryte

ręce opadają. Obudowy robi dla nich spółka Tonsil-Meble. A płyta czy 18 czy 22 mm nie oforniruje się, nie potnie i nie poskłada się sama. No i jeszcze te "markowe" głośniki - głosniki marka bo jak głosniki antka to już nie mogą dobrze grać?

Ukryte

Charakterystyki zamieszczone przez Cadama pochodzą od ..Tonsila. Czyli pomiarów niezależnych nie było.

Bardzo mi się nie podoba deprecjonowania osiągnięć kolegów DIY bo jak ktoś powyżej wspomniał często nie jest to okleina i żelazko (sam robiłem swoje kolumny i jest fornir + 5 warstw lakieru). Takie czasy, że "firmowe" to często w porównaniu z DIY badziew (z przerażeniem zauważyłem ostatnio, że Tannoye serii Prestidge mają obudowy z paździerza - nie wiem gdzie się podziała specjalnie selekcjonowana brzozowa sklejka). Ktoś też wspomniał, że w "tańszych" Xavianach nie ma pod-frezowań pod głośniki (litości - takie rzeczy robię precyzyjnie w piwnicy frezarką za 150PLN i "przyrządem" za 10 PLN). Chyba wszystkie te zabiegi maja na celu pokazanie nabywcy, że za 3000PLN to nic "porządnego" nie kupi i trzeba wydać 6000PLN - bo w przypadku produkcji fabrycznej tego typu operacje kosztują grosze i świadczą tylko wyłącznie o poziomie technicznym firmy.

A kończąc - nie mogę sobie odmówić drobnej złośliwości co do Tonsila - na Altusach to nawet były śliczne aluminiowe tabliczki z "fabryczną" charakterystyką - jak grały - wiadomo.

Panowie z Tonsila - poprawcie drobnostki i do końca rozwiejcie wątpliwości (więcej informacji o nowym głośniku i wyników pomiarów na stronie www) i (jeżeli tak jak pisze recenzent kolumny graja "ładnie") życzę sukcesu z nowym produktem. W końcu to "nasze" a nie małe ...żółte...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.