Skocz do zawartości
IGNORED

Zwrotnica w B&W 602 s3

fadeover

Rekomendowane odpowiedzi

Nie mam, ale byc może uda mi się je rozebrać i zrysować schemat, nie jestem jednak pewien czy wszystkie części są tam oznaczone. Mam jednak inną propozycję, jeśli coś się spsuło to dobierz elementy na oko, te kolumny i tak są beznadziejne. mówię całkiem poważnie.

BZ > No właśnie mam pewien kłopot, bo znajomy prosił mnie o tuning. Z tego co pamiętam to w HF jest tylko cewka. W LF jest troche tego wiecej. Tyle pamiętam.

Co do jakości to pozwól,że sie nie zgodzę. Kolumny pracują z Yamaha A 100a na grubych kablach z dość dobrym źródłem Marantza - i pracuje toto naprawdę nieźle jak na swoją cenę.

Natomiast co do elementów to na pewno cewki nie będa miały opisu wartości. Ale reszta może mieć.

Zgadzam sie z jednym - cewka dla basmida to za mało . Kewlar niestety ma rezonanse i niestety to dzwonienie nie bardzo da się wyciąc. Jest ono mniej więcej na częstotliwości 3,4 - do 3,7 kHz.

Można więc popracować nad obniżeniem częstotliwości podziału do 3 kHz. Powinno być wtedy dużo lepiej.

Ale w zasadzie...... nie gdybam - trzeba zobaczyć , pomierzyć , posłuchać itd.

Cewka na LF w tym przypadku nie mus być za mało. B&W jest dosyć konkretnie impregnowane więk może nie być pików. Problemem tej kolumny jest buda, wykonana z maksymalnie beznadziejnych materiałów pzez co gra jak gra.

Sorki za jakość ale niechciało mi się przerysowywać.

Kondenstaory nie są raczej najgorsze, to nie elektrolity, można je wymienić na SCR ale nie wiem czy to dużo da. Może złagodzi trochę górę. Są one tylko w torze HF. Tak jak było powiedziane, przy głośniku średnio-niskotonowym tylko cewka. Nie mam pojęcia jak to ulepszyć

[obrazekLUKASZ-116202_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

->BZ

Masz jakieś uczulenie na B&W?

"Problemem tej kolumny jest buda, wykonana z maksymalnie beznadziejnych materiałów pzez co gra jak gra." - otwierałeś kiedyś ją? Chyba chciałbyś odlew żeliwny.

Z innego wątku: "...jest jednak szansa że CDM1 będzie miał o wiele żywsze niskie bo nie posiada tyc idiotycznie skonstruowanych wooferów." co w nich idiotycznego?

MWERD > dzięki za schemat.

Javo , BZ > myślę ,że was pogodzę - spróbuję wytłumić skrzynkę nie gąbką czy fizekina jak tam jest , ale spróbuje wetknąć prawdziwą wełne - może coś pomoże. Jeśli tak to napisze.

Ale w LF faktycznie brybndza.

javo: ano otwierałem i nawet wkleiłem zdjęcie z ich otwarcia na tym forum, jest w topicu o Kisielu. Jeśli twoim zdaniem cieniutka wiórówka plus plastik to nie jest powód do krytyki to pozostaje mi tylko przemilczeć tę sprawę. inna sprawa że taka obudowa to standard z zachodniej budżetowej popelinie, za 2000 nie kupisz dobrych zachodnich kolumn.

Witam

Co do schematu- oto pomierzone wartości cewek :

dla basu -1,1mH

w torze wys 0,1 mH ( nawinięta paskudnie cienkim drucikiem tak na oko jakieś 0.2mm , basowa jest w miarę OK)

Kondensatory to MKP wartości jak podano przy schemacie

Mała sugestia dla basu filtr co najmiej drugiego rzędu . Aha i warto wzmocnić skrzynkę albo najlepiej zrobić nową...

Pozdrawiam

No tak - ale najważniejsze jest ,że osoba której kupiłem te kolumny i będę je poprawiał - była zachwycona -

przy ATD - głos telewizora na początku płyty było słychac przy uchu z lewej strony - to chyba niezły wynik na przestrzen jak na takie budżetówki ? Hę ?

---> Fadeover

no problem - ciesze sie że mogłem pomóc

Na marginesie... Cwiczyłem kiedyś kevlarowy głośnik Audaxa -grał znośnie przy pierwszym rzędzie , ale całą krase pokazał na filtrze trzeciego rzędu. I nie chodziło wcale o ostre piki tylko o to co działo się na widmie wodospadowym

Mógłbym Ci pomierzyć ten głośnik B&W tylko byłby problem z przesłaniem wyników pomiarów no i z ich odczytem u Ciebie..

pozdrawiam

MinimaAudio >Oczywiście pod warunkiem ,że masz gotowzestaw i masz czas dla mnie - jeśli nie , to sie nie kłopocz.

Zestaw pomiarowy który mam w pracy , da sobie z tym pomiarem radę . Troche jednak będe musiał poczekać , bo wraca w całości po weekendzie majowym.

mwerd

Wełna jest troche lepsza od białej waty , którą daje B&W , natomiast jeśli chodzi o maty bitumiczne to nie wiem - są tam jakies w środku ?

Bo jeśli tak to można by dodać po jeszcze jednej warstwie na każdą ścianę.

To planuję. - myślę jeszcze o drugiej drodze - zamienić kondensatory i rezystory w zwrotnicy na Millsy i Musicapy,

zobaczyć jaki będzie efekt - powinno to troche uszlachetnić wysokie tony - no i jeszcze ten nieszczęsny LF

sama cewka to za mało . Popróbuję - o wynikach napiszę.

fadeover

B&W daje tylko białą watę. Co w dzwięku może zmienić wytłumienie kolumny własnie za pomocą waty, maty czy wełny? Co się poprawia?

Też myślę o wymianie kondensatorów i rezystorów, to zmieni tylko górę. Również uważam, że sama cewka w dole to mało, jednak nie mam pomyslów jak to zmienić.

Generalnie to dzwięk z tych kolumn mi się podoba, ale zawsze może być lepiej.

mwerd

Myślę ,że odpowiednie wytłumienie kolumny w postaci dodania lepszej wełny oraz wyklejenie ścianek masą bitumiczną wytłumi rezonanse jak zostało tu powiedziane - kiepskiej obudowy. To przedsięwzięcie to substytut grubszego MDF - u.

javo: co do wooferów w CDM9NT to są idiotyczne i to bardzo. Uparli się na max sztywność, papiuru napchali tam tyle że można by było z tego 4 membrany zrobić, fakt, sztywna to i jest, ale przy okazji ciężka, w efekcie trzeba spawarki żeby wydobyć jakiekolwiek oznaki życia z ich basu. Być może ciężkie membrany to nie jedyny powód totalnego zamulenia basu (nawet Altusy tak nie mulą), ale na pewno mocno się do tego przyczyniły.

Cewki i kondensatory w 602 S3 są uczciwe, w porównaiu do tego co siedzi w Avancach albo w Eltaxach to hi-end. Na pewno dłubiąc trochę w zwrotnicy coś tam da się poprawić, ale mnie i tak najbardziej przeraża skrzynka. Tak jak sugeruje Minimaaudio, najlepiej spłodzić nową.

Co do filtru LF to złożyliśmy cos takiego wieczorem :

filtr 3- go rzędu fg 4200 HZ f ( nieco wyżej niz w oryginale - bo filtr 3-go rzędu.)

Cewka L1 - 0,5 mH od cewki kond do masy = 6.3uF dalej cewka przy głośniku 0,15 mH.

Kevlary przestały dzwonić,ale coś dziwnegow dźwięku pojawilo sie na przejściu fg = weryfikuje teraz wartości w filtrze HF.

wiesz ,że 601, to malutkie kolumienki a jak do nich napakuje maty to w srodku bedzie jeszcze ciasniej. Nie to, że chce sobie zrobić robote, tylko chciałbym zeby zmiana miała jakiś wymiar. Acha a tą wełnę to masz w jakos spreparowana w materiał czy w postaci kłębków jakos mocujesz?

ok dziękuje , jak zrobie te pudełka to dam znać. tylko sie zastanawiam czy pozostawić litraż ten sam, czy go powiekszyć troszke..?? i czy nie zrobić pudeł podłogowych..ale to juz chyba wyższa szkoła jazdy...i nie dam rady...może sie wszystko po....kiełbasić.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.