Skocz do zawartości
IGNORED

wzmacniacz do AE 1 s. II i cd Arcam FMJ

sputnik

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

to moja pierwsza wizyta na forum, niedawno go odkryłem i bardzo przypadło mi do gustu. Mam nadzieję, że ktoś może mi doradzić jaki wybrać wzmacniacz do powyższego zestawu. teraz gra to naprawdę dobrze, lecz mam dwa zastrzeżenia: ciut za chłodno oraz wzmacniacz chyba nie do końca kontroluje głośniki, brakuje trochę dynamikii i gra po poprostu za cicho. w/g mnie potrzebne coś mocniejszego mimo, że Arcam ma 2 x 100 W i chyba w Anglii nie kłamią. może ktoś ma jakiś pomysł za czym się rozglądać. fajnie by było oczywiście z drugiej ręki:) pełny system w "o mnie". pozdrawiam wszystkich forumowiczów

https://www.audiostereo.pl/topic/8014-wzmacniacz-do-ae-1-s-ii-i-cd-arcam-fmj/

AE nie sa bardzo wymagajacymi glosnikami - u mnie radzil sobie z nimi nawet Creek 4330 (nawiasem mowiac przy takim polaczeniu na pewno nie narzekalbys na zimno :) ), choc oczywiscie wzmak tej klasy nie pozwoli glosnikom rozwinac skrzydel w pelni, ale pewnie Creek 5350 bylby juz dobrym rozwiazaniem.

powiem inaczej, wkrótce będe miał troszkę pieniędzy do wydania, ok. 10 kzł i będę szukał czegoś w tych okolicach, bo oprócz zmiany charakteru dżwięku chciałbym po prostu polepszyć jego klasę

Wzmacniacz tranzystorowy w klasie A, duża wydajność prądowa - to moim zdaniem podstawa. Słuchałem takiego dokładnie zestawu. Wzmacniaczem był ATC, numery nie pamiętam. Połączone było: ic: Blue Heaven, gł. Red Down. Sieciówka DIY (tak wygłądała przynajmniej), bez kondycjonera.

U siebie miałem kilka dni połączone z ZAPSolute 50 LCAudio i z Metaxasem Iraklis. Poza tym słuchałem AE-1 z Amplifonem WT-30 II. Zdecydowanie połączenie z tranzystorem pokazuje, co AE-1 są warte. Z lampą dolna część pasma taka sobie. Te głośniczki bardzo lubią duże prądy. Najlepiej zagrały z Iraklisem. To tylko 50 W, ale wspaniała szybkość i znikoma imedancja wyjściowa.

sputnik

jaki model kondycjonera posiadasz, AC czy Powerbox? Możesz napisać jakie zmiany wprowadza? (czyli jak to gra podłączone bezp. do ściany, a co sięzmienia gdy idzie przez kondycjoner).

PMD

POWERBOX. bardzo poprawiła się dynamika, bardziej konturowy bas, czystsze wysokie, jakby poprawiła się rozdzielczość, ktoś w jakimś teście napisał, że jakby odsłonięto kurtynę, za którą poprzednio był sprzęt, podpisuję się pod tym. gra trochę jakby głośniej. naprawdę jestem z PALA zadowolony

inzynier

dzięki, spróbuję w tym kierunku

jarzabek

jeszcze nie mam żony :)

• Redaktorzy

Nie wiem czy jeszcze istnieją, ale za 10 tys to spokojnie kupiłbyś preamp + dwa monobloki Nudy Veritas. Ich strona nie działa, ale jakby dobrze poszukać może znalazłby się na nich jakiś namiar.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

a i owszem:na drugie dali mi Maurer. A znamy się, znamy z Ambidu (RIP), Audio Show i Hi-Endu. Wracam do audiofilizmu po "urlopie macierzyńskim".

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

HI

Niestety ich stronka nie działa, ale w necie znalazłem jakieś stare namiary (warto sprawdzić)-

Nuda Veritas (071) 311 62 07 (Święta Katarzyna). Swojego czasu robili całkie przyjemną elektronikę, którą można było na bierząco posłuchać w Ambidzie na Batorego za kadencji Daniela (oj, wtedy to były odsłuchy - przynosiło się browak z mokpolu, zamykało kratę i był git!) popełnili też cudowne monitorki o kształcie ćwiartki kuli.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) -jak najbardziej wszystko na tej stronce jeszcze przed chwilą działało.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Redaktorzy

Ich kolumn też nie słuchałem ale zarówno monobloków+pre jak i integry dosyć często i ta integra cały czas mnie korci.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

A mnie z kolei korci wypróbowanie aktywnej zwrotnicy z jakąś znaną kolumną. Ciekaw byłbym zmiany.

No i ten ich półaktywny system na Mangerze i (chyba) focalu. Może spróbuję się z nimi skontaktować...

• 1 miesiąc później...

zgadza sie, spróbuj Baltlaba ale ten nowy model z xlr-ami i pilotem ( wygoda tez wazna ;0) ) moze sie powtorze tak jak juz kiedys pisalem na forum To co gra ten wzmak z Powerbox'em PALA to po prostu niesamowita sprawa holografia nie stereo panie ;0) a barwa i basik taka ze paluszki lizac ! pzdr

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.