Skocz do zawartości
IGNORED

Laser z CDM2/10 do CDM4/19

zorro

Rekomendowane odpowiedzi

Laser z silnikiem z CDM2/10 do CDM4/19.

Czy taka przekładka jest możliwa.Wiem że CDM2/10 ma silnik bezsczotkowy.

Może jest inne sterowanie ramienia lasera. Na diyaudio taką zamianę polecają , ale czy ktoś to praktykował.

Oczywiscie dotyczy to tylko lasera i jego napędu a nie silnika kręcącego płytą.

https://www.audiostereo.pl/topic/8026-laser-z-cdm210-do-cdm419/

A kto tam taką zamianę kiedykolwiek polecał? bo nie pamiętam a biorę czynny udział codziennie.

Raczej nie możliwe.To znaczy znam jeden odtwarzacz Marantz z CDM 4/19 którego model wyższy odpowiednik (prawie identyczny) ma CDM 1MKII (praktycznie to samo co CDM 2/10 tylko płyta zamiast z plastiku jest z alu) i płyta głowna w tym niższym modelu obsługuje też ten CDM 1MKII,do tego otwory montażowe i stelaż sa identyczne i chodzi,ale to rodzynek.Generalnie nie jest to możliwe.

Na bazie tego odtwarzacza miałem możliwość porównac jak gra ten orginalny z CDM4/19 i ten sam z włożonym CDM1MKII i różnica była spora na korzyść bezszczotkowca oczywiście.

Od dwóch miesięcy zabieram się do sprawdzenia czy głowica od CDM 4/19 pasuje do CDM2/10 ,bo raczej powinna (mam odtwarzacze i z tym i z tym).Dobrze by było bo CDM 4 można nowy kupić a CDM 2 chyba nie.

Wygląda ciut inaczej w okolicach soczewki ale tak na mój gust i doświadczenie powinna działac,znaczy się cała reszta wygląda i jest identyczna,jedyna możliwość że jakieś inne prądy idą.

Generalnie to CDM 4/19 w porównaniu do innych napędów jest super,ale jak skosztowałem CDM1/MKII i CDM 2 (bezszczotkowe silniki) to jeszcze trochę inna bajka.

A CDM 1 to już wogóle...jak to jest zrobione i jak pracuje..zresztą podobno najlepszy napęd jaki kiedykolwiek wyprodukowano.

Pozdr.

A sorry tobie chodzi o same głowice z ramieniem.

Ta od CDM4/19 na bank pasuje do CDM1/MKII i jest identyczna.

Do sprawdzenia czy do CDM 2/10 pasuje zabieram sie od kilku tygodni jak pisałem,nie chce mi się rozkręcać (nie mam potrzeby na razie).Ta z CDM 2 wygląda ciut inaczej,okolica soczewki,ale jest duża szansa ,że zapasuje.Jak chcesz to dam cynk jak sprawdzę,albo sprawdź sam jak masz odtwarzacze z tym i z tym.

Pozdr.

Też przeglądam codziennie Diyaudio.Zauważyłem Twoje częste wpisy.

Własciwie to była tam tylko propozycja Guido aby osoba mająca problem z Philip CD650 wstawiła laser z CDM4 do CDM2.

Ja miałem na mysli sytuację odwrotną. Z CDM2 do CDM4.

Próbowałem sam to dzisiaj zrobic i jest parę problemów mechanicznych:

-tasma lasera CDM2 jest krótsza od tasmy w CDM4 ,może to uniemożliwić montaż do PCB.

-częsc nieruchoma silnika lasera w CDM2 jest wyższa (w miejscu mocowania dwoma srubami do chasis mechanizmu)

Należy ją też zamienić tyle że trzeba mieć małe Troxy. Ja mam tylko 10-tkę.

Laser pomimo większych gabarytów bez ograniczeń porusza się w szczelinie.

Myslałem że taka zamiana będzie możliwa "łeb w łeb".

CDM1 MK2 piszesz że jest najlepszy.W którym to jest Marantzu lub Philipsie i z jakim przetwornikiem.

Ja mam dwa sprzęty z CDM2/10 , jeden na 1540 drugi na 1541 i niestety odstają one od tych wyposażonych w CDM4/19 i 1541A.

Niestety w tej chwili nie posiadam oddzielnego DACa nie nie mogę ocenić klasy samych napędów.

Pozdrawiam

To że tasma lasera jest krótsza w CDM 2 to wiem.Dlatego mówiłem o włożeniu głowicy z CDM 4 a nie odwrotnie.To CDM 2 jest dobrem rzadkim i nie kupisz nowej głowicy.CDM 4 kupisz nówkę za 200zł.Nie wiem więc po co przekładać CDM2 do CDM 4?

Jak potrzebujesz CDM 4 to albo kup nowa ,albo znajdź za grosze jakiś odtwarzacz z CDM 4 który chula.

Mówisz ,że inna jest wysokość tego całego korpusu na dwóch kulkach,naprawdę?

Ale ją też da się zamienic.

CDM 1 jest najlepszy.CDM 1/MKII to praktycznie to samo co CDM2/10,jedyna różnica w korpusie,to co w CDM 2 jest z białego plastiku w CDM 1/MKII jest odlewem z aluminium.Silnik ten sam.

Raczej najlepszy z twoich CD-ków jest ten na CDM2/10 i TDA1541.Czy to 650-ka Philipsa?

Dokup wersję S1 DAC-a i zamień SAA7220P/A na P/B i już.

W CDM1/MKII było wyposażonych bardzo niewiele odtwarzaczy.Wszystkie już z TDA1541A i wersją P/B SAA7220 bo to nowszy napęd.I raczej wszystkie wyzszej klasy (czytaj droższe na Ebayu na przykład).Znam tylko jeden tańszy CD Marantza z CDM1/MKII w plastikowej obudowie.Jak chcesz jakies konkretne modele to na maila,ale jeżeli ten z CDM2/10 ,który masz to 650 -ka to świetny CD-ek,tylko trzeba popracowac nad nim.

Bartek

• 7 lat później...

Witam wszystkich!

Odświeżam wątek, bo może będzie dla kogoś pomocny.

Wczoraj do napędu CDM2 przełożyłem laser z CDM4/19 - działa znakomicie, bez najmniejszych problemów - tak że jest sposób na uratowanie rzadkiego już napędu CDM2.

Pozdrawiam!

D.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.