Skocz do zawartości
IGNORED

"Swit Odysei" czyli wjazd do Libii

Robert Gdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

NATO wesprze miłośników MTV z kilkunastu plemion libijskich finansowo. Za euro i dolary maja wypędzić albo zabić Kadafiego (to drugie jest teraz bardziej modne) oraz kupić sobie broń z demobilu armii natowskich (poza polska oczywiście znowu) oraz opłacić (w Afryce powszechną i cenioną przez tubylców - korupcję urzędasów). Za to w przyszłości taki libijski PKWN zapłaci Zachodowi ropą i gazem. Co do grosza - jak Polska Aliantom Zachodnim za utrzymanie,szkolenie, uzbrojenie, wyposażenie, leczenie i śmieć swoich żołnierzy. No cóż, każdy przecież wie, że wolność ma swoją cenę!

Ciekawostka

Właśnie przeczytałem, że libijscy rebelianci powołali własny Bank Centralny a ropę sprzedają za dolary - dyktaoro Kadaffi kaząl płacić sobie libijskimi dinarami.

No to chyba jasne kto zorganizował spontaliczną rewolucję.

JOACHIM PEIPER 29 271 | 20.04.2011 10:19

Jak można dostrzec piękno niedoskonałym spojrzeniem?

Właśnie przeczytałem, że libijscy rebelianci powołali własny Bank Centralny a ropę sprzedają za dolary - dyktaoro Kadaffi kaząl płacić sobie libijskimi dinarami.

Bo generalnie cały świat zawalony jest libijskimi dinarami a Kadafi od dolarów wolał własną walutę. Czyli sprytnie wymieniał całkiem dobrą ropę na zadrukowywany przez siebie papier.

Jestem Europejczykiem.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Z prawie tajną misja do Bengazi poleciał nasz minister SZ - ex-talib R. Sikorski. Piszę prawie tajną bo sam mnister na Twitterze obwieszczał, że leci gdzieś, gdzie jest gorąco. Wizyta ta jest uzgodniona z szefową unijnej dyplomacji. Ma ona być wyrazem poparcia dla programu rebeliantów i demokratycznych przemian w Libii. Wprawdzie jeszcze dokładnie nic o programie rebeliantów nie wiadomo (ale o nich samych już trochę więcej - że lubią program MTV i strzelać nie tylko w powietrze, a nie lubią jak strzela do nich Kadfii i bombarduje NATO przez pomyłkę albo dlatego, że gdzieś bomby musi zrzucić) i czy te przemiany będą demokratyczne. Ale poparcie zawsze się przyda. Sikorski poleciał naszą wojskową CASĄ z doradcami i dziennikarzami - podobno zabrał jeszcze jakieś medykamenty. Jak sądze po takim wpełnieniu samolotu, to tych ostatnich nie jest chyba zbyt dużo. Dwie apteczki samochodowe to też coś. Rebeliantom brakuje wszystkiego, a poza tym symbolika ma olbrzymie znaczenie.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Wizyta dzielnego ministra SZ R. Sikorskiego w Bengazi zakończyła się jak zwykle pełnym sukcesem. Rebelianci podziękowali i złożyli obietnice na wzór iracki - podobno dopuszczą Polskę do odbudowy. Poza tym były kłpoty z lądowaniem z powodu BOR-u, który nie pozwolił lądawć za pierwszym razem - bo podobno Kadfii chciał porwać Sikorskiego i w tym celu atakował lotnisko. Samolot wylądował dopiero za drugim razem. Już w drodze powrotnej BOR ustałił, że zagrożenie było, ale gdzieś na drugi krańcu miasta i najprawdopodobniej nie chodziło o porwanie Sikorskiego.

Nie rozumiem skąd ta ironia.

Czy mamy wspierać znanego piewcę demokracji Kadafiego? Może Sikorski miał lecieć do niego i zapewnic o naszym wsparciu? Czy może lepiej nic nie robić? A może lepiej bombardować? Czekam na pomysły (zwłaszcza wielbicieli autora Zielonej Książeczki).

Jestem Europejczykiem.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Cała ta interwencja NATO i jego arabskich sojuszników to jedna wielka farsa, która nie wiadomo do czego doprowadzi. Samo NATO jest podzielone w tej sprawie. Polska jak zwykle wychodzi przed szereg. Co znowu chce udowadniać - wiernopoddańcze podporządkowanie USA! PRL potrafiła odmówić Związkowi Radzieckemu przynajmniej raz, nie deklarowała też udziału w radzieckiej interwencji w Afganistanie. Będzie z tego znowu więcej strat niż zysków. I jeszcze jedno polskie interesy w tamtym rejonie nie wymagają bezpośredniego angażowania się w rozwiązywanie tego problemu - niech robią to ci, którzy mieli tam swoje kolonie: francuzi i włosi. Oni są odpowiedzialni za to co tam teraz się dzieje.

Zaczynam w Ciebie wątpić. Zaczynasz, a nie kończysz.

A co tu kończyć? Rano słyszałem w wiadomościach, że Kadafi pojawił się na tle telewizora z jakimś dzisiejszym czy wczorajszym programem. Miało to niby dowieść, że żyje. Ale jakiegoś pewniejszego czy też niezależnego potwierdzenia nadal nie ma.

Jestem Europejczykiem.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

A co tu kończyć? Rano słyszałem w wiadomościach, że Kadafi pojawił się na tle telewizora z jakimś dzisiejszym czy wczorajszym programem. Miało to niby dowieść, że żyje. Ale jakiegoś pewniejszego czy też niezależnego potwierdzenia nadal nie ma.

Jesteś lunatykiem?!! Nie pamiętasz swojego wpisu z 3:30 i nie czytałeś mojej odpowedzi na niego?! Potrzebowłeś czasu albo...? Teraz odpowiesz!?

Aaa, to!

Przecież nie wychodzimy przed żaden szereg. Nie wysłaliśmy wojsk, nie strzelamy do nikogo (mimo zachęt PiSu). Sikorski poleciał, pogadał, zostawił to, co zostawił i tyle. Nie biegał na front, nie przemawiał na wiecach, w swych wypowiedziach był bardzo ostrożny:

"Przyjechałem tutaj, żeby wam powiedzieć, że podziwiamy to, co robicie i uznaliśmy, że Rada jest właściwym rozmówcą dla społeczności międzynarodowej, jako reprezentacja ludzi o demokratycznych aspiracjach w Libii - mówił na konferencji prasowej po spotkaniu z reprezentantami Rady Sikorski.

Pytany, czy oznacza to uznanie Rady (tak jak to uczyniła np. Francja) podkreślał, że Polska uznaje jedynie kraje, a nie ich rządy. Jednak - jak dodał - jego obecność w Bengazi dowodzi praktycznych kontaktów zarówno teraz i jak i w przyszłości z Radą."

Jak widać nie ma tu żadnego wychodzenia przed szereg. Jak Kadafi zostanie to nie będzie miał się do czego przyczepić, jak padnie to kontakty z przywódcami powstania zostały nawiązane. Więc jeszcze raz pytam:

co jest niby nie tak i dlaczego mamy udawać że Kadafi to miłujący pokój demokrata?

Jestem Europejczykiem.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Aaa, to!

Przecież nie wychodzimy przed żaden szereg. Nie wysłaliśmy wojsk, nie strzelamy do nikogo (mimo zachęt PiSu). Sikorski poleciał, pogadał, zostawił to, co zostawił i tyle. Nie biegał na front, nie przemawiał na wiecach, w swych wypowiedziach był bardzo ostrożny:

"Przyjechałem tutaj, żeby wam powiedzieć, że podziwiamy to, co robicie i uznaliśmy, że Rada jest właściwym rozmówcą dla społeczności międzynarodowej, jako reprezentacja ludzi o demokratycznych aspiracjach w Libii - mówił na konferencji prasowej po spotkaniu z reprezentantami Rady Sikorski.

Pytany, czy oznacza to uznanie Rady (tak jak to uczyniła np. Francja) podkreślał, że Polska uznaje jedynie kraje, a nie ich rządy. Jednak - jak dodał - jego obecność w Bengazi dowodzi praktycznych kontaktów zarówno teraz i jak i w przyszłości z Radą."

Jak widać nie ma tu żadnego wychodzenia przed szereg. Jak Kadafi zostanie to nie będzie miał się do czego przyczepić, jak padnie to kontakty z przywódcami powstania zostały nawiązane. Więc jeszcze raz pytam:

co jest niby nie tak i dlaczego mamy udawać że Kadafi to miłujący pokój demokrata?

Nie widać?! To popatrz na to, co robi rząd niemiecki! Francja i Włochy maja powody do takiego postępowania - obecni uchodżcy - dawny wyzysk kolonialny Afryki Płn. My nie i powinniśmy trzymać się od tego z daleka. Demokratyczne to są idee, a nie przywódcy. Idee służą głownie do posługiwania sie nimi w ściśle określonym celu. Przywódcy natomiast rządzą i idee maja głeboko... w poważaniu. Dla nich liczy sie władza. Pokaż mi jednego, w pełni demokratycznego przywódcę. Czekam...

Pokaż mi jednego, w pełni demokratycznego przywódcę. Czekam...

Ja też...

Podoba mi się to zastrzeżenie "w pełni". Podejrzewam, że dopisałeś je po chwili namysłu.

Misiomora zapytaj, on strasznie oblatany w kwestii definicji demokracji.

Jestem Europejczykiem.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Ja też...

Podoba mi się to zastrzeżenie "w pełni". Podejrzewam, że dopisałeś je po chwili namysłu.

Misiomora zapytaj, on strasznie oblatany w kwestii definicji demokracji.

Słowo, że nie - poprawiłem tylko literówkę. Sam wiesz, że dobrze jest czasami poprawić.;)

PS. teraz dołożyłem "-".

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)
Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Dzisiaj w porannym paśmie TVP Info dziennikarz z przejęciem w głosie powiedział mniej więcej tak: jest szansa, że Kadafi i jego najbliższe otoczenie odpowie za okrutne zbrodnie ostatnich trzech miesięcy. Żadne konkretne przykłady jednak nie padły. Czyli co będzie zastosowana zasada dajcie mi człowieka, a paragraf się znajdzie? A przed tymi trzema miesiącami to Kadafi nie był zbrodniarzem i nie miano przeciwko niemu dowodów o prowadzenie terroryzmu? Wtedy nie było podstaw prawnych, a teraz są? Kto bezstronny i w jaki sposób zebrał dowody przeciw Kadafiemu? Najpierw podsyca się rebelię, niszczy kraj członkowski ONZ - i to wszystko otoczce ONZ-owskiej rezolucji - a potem robi się wszystko, aby wytoczyć proces Kadafiemu. Chyba tylko po to, aby Zachód mógł usprawiedliwić swoje działanie.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Straszna bieda z tym Kadafim. Taki dobry człowiek a tak się go czepiają cholerni imperialiści.

Pewnie, że bieda! A ci "cholerni imperialiści" niszczą kolejne niepodległe państwo, aby zaprowadzić tam porządek na wzór zachodni. To samo było z Jugosławią. Tam okrutni Serbowie popełniali masowe zbrodnie na niewinnej większości Albańczyków. Demokrata Clinton też nie mógł tego znieść. Jego bólu nie p0trafiła ukoić nawet Monika L. Oderwawszy się od jej waginy posłał Serbom w pokojowym geście rakiety i bomby. Po przywołaniu niepokornej Jugosławii do porządku okazało się, że nigdy strasznych i masowych zbrodni na kosowskich Albańczykach nie było - a nawet to oni mordowali serbskich jeńców i cywilów, z ich zwłok wycinali narządy na handel. Ale kogo już teraz to obchodzi, Zachód osiągnął swój cel - z jakim skutkiem widać. Na koniec przytoczę Ci pierwsze zdanie z Twojego wpisu z 12.05.2011 03:30: "Nie rozumiem skąd ta ironia.".

• 2 tygodnie później...
Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Prezydent wielkiego mocarstwa, którym jest bez wątpienia państwo nazywające się USA - Barak Obama - upodabnia sie coraz bardziej do lokalnego, gminnego polskiego polityka, który nazywa sie Andrzej Lepper. Nie mam zamiaru tym prównaniem obrazić Leppera, tylko przyznać mu pierwszeństwo. Bo to on właśnie jako pierwszy powiedział "musi odejść". Wprawdzie chodziło mu o polityka, a przede wszystkim ekonomistę, który nie wiadomo jak i nie wiadomo dlaczego wykreowany został na mędrca. Przypuszczam, że Michnik musiał maczać w tym palce. Przynajmniej. Kadafiego raczej Michnik nie wykreował, Lepper mu też tego nie podpowiedział. Palce więc musieli maczać inni, skoro Barak Obama mówi o Kadafim - musi odejść! Rodzi sie pytanie jak odejdzie - skoro nie chce i nie wiadomo tak naprawdę, jak wielu Libijczyków tego chce?! Trzeba go do tego zmusić! Laureat pokojowego Nobla na wyrost to wie. Skoro nie wystarczają ciągłe naloty na obiekty wojskowe, w których zabija się i rani głównie cywilów oraz grożba międzynarodowego trybunału, przed którym równie dobrze mógłby stanoąć sam Obama i nie tylko - to co? Jak to co trzeba go zabić! Normalnie zabić - tak jak normalene jest splunięcie. Nagrodzony pokojowo Barak ma wprawę. Komandosami zabił Osamę. Talibów zabija skutecznie bezpilotowymi samolotami - tu jest liderem - wydał więcej takich zezwoleń niż wszyscy przezydenci USA razem wzięci. Skoro Obama powiedział "musi odejść" - to niedługo zmkniemy ten wątek - Kadafi nie ma szans!

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Pojawia się nowo mowa militarna. Propagowanie idei demokratycznych w Afryce Północnej. Militarna - bo odnosi się także do sytuacji w Iraku i Libii, ale wszędzie może być podobnie. Mowa nowa, ale tradycja stara jak rycerstwo chrześcijańskie!

cytuje z pamieci za angielska prasa, internetem i doskonalym felietonista (Amerykaninem) z RT:

''rezerwy zlota Libii, kraju o 10-krotnie mniejszej liczbie ludnosci niz U.K., bliskie sa ... polowie zasobow Bank of England! Rezerwy wszystkich krajow - producentow ropy i gazu sa ok. 6% wieksze anizeli rezerw zlota U.E. i U.S.A razem.

uncja Au, dochodzac do $1.500 za te 30-kilka gram, mowi o nienasyconym zapotrzebowaniu na ten, bardzo porzadany w swiecie, szczegolnie w krajach arabskich, w Afryce, Ameryce Lacinskiej i Indiach, kruszec, potwierdza fatalna kondycje dolara, i nie lepsze zdrowie Euro.

Gadaffi, podobnie jak wczesniej Saddam Hussain, podniecony byl zaawansowanymi planami wprowadzenia uniwersalnej waluty producentow ropy, krajow arabskich, Nigerii, Kolumbii. Monety - godnego symbolu : Zlotego Dinara, i pieniadza papierowego ze 100% parytetem zlota. Kto dysponuje towarem do sprzedania, powinien miec mozliwosc zarzadania zaplaty w sposob wybrany przez siebie, nie przez kupujacego. Nie bardzo sie udalo.

co by bylo gdyby tylko 3 kraje przestaly przyjmowac USD i Euro: Libia, Kolumbia, Syria.

dzisiejszy milion dolarow to nie to co, dajmy na to, milion w 1980r. nawet 1990. nawet w 2000. Potajemne, zlecone prywatnie, a niepotwierdzone przez zachodnia prase, probne bicia monet w nieukreslonych mennicach; to dla USA i Unii mocno zbyt wiele''.

• Moderatorzy

my szaraki , nawet jeśli to prawda , możemy jedynie pokiwać głowami i póść na zakupy do tesco czy innego reala

P.S. całą tę wiedzę posiedliśmy z internetu :)

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

W protokole mędrców syjonu jest napisane że po chcą zebrać całe złoto świata żeby później oddać go Antych. Portugalii sugerowali żeby sprzedała złoto...

Politycy prowadzą interesy a ktoś nimi steruje...

Co zrobić żeby sprzedali całe złoto? Kryzys :O

Już nawet sobie pomyślałem żeby nasi sprzedali całe złoto judaszom w zamian za zmniejszenie długo i za to żeby się odpier... Nie zatrzymasz tych ludzi więc można pogodzić się z przyszłością i zniwelować zagrożenia dla kraju.

Jestem 100 % pewny że zrobią 2 kryzys żeby zdobyć złoto świata pytanie kiedy.

Rezerwy walut i złota na Białorusi stopniały o jedną czwartą

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ale czemu więc dmuchają cenę złota? Hm i tu mam rebus, może żeby utrudnić wykupywanie go przez inne państwa? Mam o czym myśleć, moje hobby!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak można dostrzec piękno niedoskonałym spojrzeniem?

Nie macie co sie produkowac...80% czytajacych albo ma to w d... bo uwaza ze to za daleko by ich dotyczylo albo uwaza Was za idiotow i nadal szczesliwie wierza w dobra nowine gloszona przez USA i UE.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.