Skocz do zawartości
IGNORED

"Swit Odysei" czyli wjazd do Libii

Robert Gdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Rozwinę swoją myśl - według mnie Syria jest nie do ruszenia (z zewnątrz) bo jest ważnym elementem większej układanki a konkretnie kruchej równowagi na Bliskim Wschodzie. Wszyscy poważnie myślący politycy zdają sobie z tego sprawę a jeżeli chcieliby o tym zapomnieć to Iran właśnie to przypomniał.

Jestem Europejczykiem.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Rozwalenie Syrii może skutkować wzrostem znaczenia Iranu i końcem Izraela albo nieobliczalnym w skutkach konfliktem na Bliskim Wschodzie.

Turcja zmienia się po cichu. Model świeckiego państwa islamskiego ubezpieczany przez armię staje się (o ile już nie stał się) historią. Pakistan zdaje się przestawiać z sojuszu z USA na Chiny. Zachodnia koncepcja organizacji świata zaczyna się powoli sypać.

Pakistan zdaje się przestawiać z sojuszu z USA na Chiny.

Zaczyna??? Przecież to trwa już od dawna! Pakistan jest cwany i ssie amerykański cycek ale związek z Chinami trwa już od dawna, zwłaszcza w dziedzinach militarnych. Huntington pisał o sojuszu islamsko-konfucjańskim dobrych kilkanaście lat temu.

Zachodnia koncepcja organizacji świata zaczyna się powoli sypać.

Hihihi...

Niejaki Spengler pisał o tym już prawie 100 lat temu. O Huntingtonie już pisałem.

Jestem Europejczykiem.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Zaczyna??? Przecież to trwa już od dawna! Pakistan jest cwany i ssie amerykański cycek ale związek z Chinami trwa już od dawna, zwłaszcza w dziedzinach militarnych. Huntington pisał o sojuszu islamsko-konfucjańskim dobrych kilkanaście lat temu.

Hihihi...

Niejaki Spengler pisał o tym już prawie 100 lat temu. O Huntingtonie już pisałem.

Przywołujesz poglądy bardzo kontrowersyjnych autorów.

Sytuacja geopolityczna jest bardzo dynamiczna i nieprzewidywalna. Kilkanaście lat temu pozycja USA jako mocarstwa światowego była prawie niepodważalna. Teraz Pakistan nie musi już kryć się ze swoimi umizgami do Chin. Tajny śmigłowiec USA jawnie przebadany przez Chińczyków za zgodą Pakistanu to prztyczek w jankeski nos. Nie przekonuje mnie takie teoretyzowanie ze stuletnim wyprzedzeniem... W grach liczbowych też można trafić główną wygraną.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Zapoznaj się najpierw z poglądami Spenglera.

A co do Huntingtona - na razie sprawdza się wszystko co napisał.

Nawet mi się nie to śni. Pierwszy przewidywał zwycięstwo Niemiec w wielkiej wojnie. Drugi był doradcą Cartera. Lepszych rekomendacji nie trzeba. Mogę Ci napisać,że w ciągu 50 lat Islam zniszczy Europę. Tak samo wyglądają ich wizje.

Kolejna, tym razem i znowu prestiżowa, porażka Zachodu. Rebelianci odmówili wydania terrorysty.I słusznie. Zachód znowu się kompromituje. Uzasadnienie: Al Megrahi był już osądzony, Libia wypłaciła odszkodowanie, a Iran zadowolony.

A mnie naszła właśnie taka refleksja, cóż dzisiaj znaczy nawet najbardziej waleczne i wyszkolone wojsko i wielki duch walki kiedy bardziej zaawansowany technicznie przeciwnik i tak często namierza cele (nawet i przez satelity wojskowe/predatory itp) z takiej odległości że przeciwnik nawet nie dostrzeże wroga. Np tak jak poniżej wojsko wierne Kadafiemu wzmaga w sobie ''ducha walki'' bojowymi pieśniami i zagrzewa się do boju okrzykami a z drugiej strony jest przykładowy taki Ken (może być i nawet umalowany łącznie z różowymi paznokciami, celowo to tak przerysowałem ;) ) w F-17 który jest poza zasięgiem ich wzroku i już być może sobie ich namierzył i siędząc sobie wygodnie w fotelu właśnie naciska spust uwolniający kierowane rakiety. Albo jeszcze lepiej jest w przypadku takich uzbrojonych bezzałogowych predatorów, które jak oglądałem na discovery są niejednokrotnie pilotowane (i prowadzi się z nich precyzyjny ostrzał rakietowy) z KLIMATYZOWANYCH I SUPERWYGODNYCH baz wojskowych w USA a stacjonują sobie one gdzieś w pobliskich bazach w pobliżu wroga.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A jaki jest z tego wniosek ?, ano taki że przeciwnicy interesów Nato i USA będą i są zmuszeni inwestować w atom (bo to jest dla nich jedyne skuteczne rozwiązanie). I dlatego właśnie teraz Nato i USA będą się coraz bardziej spieszyć aby jak najszybciej podbić wrogie ich interesom państwa (i kontrolować je od wewnątrz) zanim uniezależnią się one od nich (np niezależna polityka surowcowa itp) na rzecz broni strategicznej jaką jest atom.

I teraz jak nie zdążą podbić pozostałych a ktoś im się jednak postawi np taki Iran, to w takim przypadku gdyby tak się jeszcze zdażyło że do Iranu dołączyłby ktoś jeszcze np taki Pakistan, to niewiadomo jakie jeszcze by na szybko powstały sojusze i mamy trzecią wojnę światową albo prawie światową.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nawet mi się nie to śni. Pierwszy przewidywał zwycięstwo Niemiec w wielkiej wojnie. Drugi był doradcą Cartera. Lepszych rekomendacji nie trzeba. Mogę Ci napisać,że w ciągu 50 lat Islam zniszczy Europę. Tak samo wyglądają ich wizje.

W przeciwieństwie do Spenglera Huntington przedstawił pewną spójną teorie która na razie się sprawdza. W odróżnieniu np. od teorii Fukuyamy którego pomysły zostały brutalnie zweryfikowane wkrótce po pojawieniu się.

A jak historia z terrorysta wpisuje się w twoją wizję rewolucji pociąganej za sznurki z Langley?

Jestem Europejczykiem.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

W przeciwieństwie do Spenglera Huntington przedstawił pewną spójną teorie która na razie się sprawdza. W odróżnieniu np. od teorii Fukuyamy którego pomysły zostały brutalnie zweryfikowane wkrótce po pojawieniu się.

A jak historia z terrorysta wpisuje się w twoją wizję rewolucji pociąganej za sznurki z Langley?

Wcale się nie wpisuje. Bardziej prawdopodobna jest wersja, że była to zemsta Kadafiego za naloty bombowe na Linię. Świat jest totalnie nieprzewidywalny. To nie teorie wytyczają dzieje świata - to my dopasowujemy różne znane już teorie do zaistniałej rzeczywistości.

Nie chodzi mi o sam zamach bo o nim wiemy prawie wszystko. Chodzi mi o nie wydanie go (według mnie słusznie, temat zamknięty) Brytyjczykom czy komu tam.

Jestem Europejczykiem.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Nie chodzi mi o sam zamach bo o nim wiemy prawie wszystko. Chodzi mi o nie wydanie go (według mnie słusznie, temat zamknięty) Brytyjczykom czy komu tam.

Rebelianci postąpili słusznie i uzasadnili swoje stanowisko. Porażka i głupota żądających. To może również świadczyć o tym, że Zachód ugrał na tej awanturze mniej niż oczekiwał.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Równie dobrze mogli się umówić. Teatrzyk pod tytułem "rząd tymczasowy pokazuje swą niezależność" ;-).

Być może. Wkrótce zobaczymy jaka będzie rzeczywistość.

Rodzina Kadafiego (ale ponoć bez Kadafiego) ponoć oficjalnie już w Algierii a w pełnej nazwie zwie się ona jako ''Algierska Republika Ludowo-Demokratyczna –Al-Dżumhurijja al-Dżaza'irijja ad-Dimukratijja asz-Szabijja'' a dla porównania Libia za Kadafiego zwała się ''Wielka Arabska Libijska Dżamahirijja Ludowo-Socjalistyczna''

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rodzina Kadafiego (ale ponoć bez Kadafiego) ponoć oficjalnie już w Algierii a w pełnej nazwie zwie się ona jako ''Algierska Republika Ludowo-Demokratyczna –Al-Dżumhurijja al-Dżaza'irijja ad-Dimukratijja asz-Szabijja'' a dla porównania Libia za Kadafiego zwała się ''Wielka Arabska Libijska Dżamahirijja Ludowo-Socjalistyczna''

Przy wręczaniu listów uwierzytelniających będzie problem ;-).

Jestem Europejczykiem.

Algieria statystycznie stoi znacznie wyżej o Libii pod wzgledem wydatków na uzbrojenie, poniżej lista porównawcza :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na poniższym forum, ktoś zrobił zestawienie porównawcze uzbrojenia Libii i Algieri (ale to dane sprzed kilku lat) :

Ukryta Zawartość

I tu też wątek:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ciekawe czy oni tak sami z siebie doszczętnie niszczą opuszczone mieszkania czy też ktoś jest zainteresowany (i dał takie wytyczne) aby opuszczone domostwa nadawały się już tylko do wyburzenia bez puźniejszej możliwości remontu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Proszę w cywilizowanym języku a nie po barbarzyńsku. Scytyjski odpada.

a ogólnie rozchodzi się zdaje o to ,że kadafi wcale nie przegrywa a wręcz zatapia statki nato, uszkadza lotniskowce i przechodzi do kontrofensywy

niedługo pewnie anektuje Francję

Jeżeli coś wygląda absurdalnie to nie znaczy, że nie jest prawdziwe

Idzie to mniej więcej tak:

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Według naszch potwierdzonych przez własne źródła informacji, wczoraj wraz z zachodem słońca (tj od zakończenia Święta) i do tej godziny, w Trypolisie i jego okolicach trwają ciągłe walki o bardzo silnym natężeniu. Również, zwolennicy M. Kaddafiego kontrolują już miasta Zliten i Sabha, Banii Walid, Brega i Рас- Оно, na południe od Libii, co wynosi około 70 procentów kraju.

Kanadyjski okręt wojenny Harltaun (Charlestown) jest poważnie uszkadzony na wodach w pobliżu Misraty.

Został również zaatakowany lotniskowiec Liverpool (Liverpool), który odniósł poważne uszkodzenia.

Strącono trzy helikoptery NATO!

O piątej rano wyszedł do narodu generał-major Chamis Kaddafi, żeby zaprzeczyć pogłoskom o jego śmierci.

Również wystąpił Seif al-Islam Kadafi, który oświadczył, że siły ludowe zaprzeczą na cały świat Kłamstwu Zachodu i szczurów że kontrolują oni miasto i podkreślił, że kolejne nowości libijskiego oporu będą nadawane przez kanały rządowe w najbliższych godzinach!

P.S.

Siły specjalne Chamisa Kaddafiego przejęły kontrolę nad miastem Fashlum. Zabito ponad 200 powstańców.

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Może to ktoś z nich napisał ;)

Z bardziej wiarygodnych źródeł można wyczytać że :

''Drugi syn Muammara Kaddafiego Saif al-Islam wezwał do kontynuowania oporu przeciwko powstańcom i poinformował, że Syrcie jest 20 tys. uzbrojonych młodych ludzi.''

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.