Skocz do zawartości
IGNORED

"Swit Odysei" czyli wjazd do Libii

Robert Gdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Jak jeszcze działał ten portal informacyjny, to były tam do pobrania pliki z różnymi nagraniami podsłuchanych rozmów odnośnie jakichś targów z al kaidą (dokładnie kogo z kim to nie wiem bo czytałem przez translatora) itp ale i tak nic nie zrozumiałem bo były w języku arabskim.

Strona portalu ljbc jest znowu dostępna, tak więc jak ktoś zna tutaj język arabski to podaję linka do tych nagrań z al kaidą:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Popłakałem się ze śmiechu czytając dziś telegazetę.

Samoloty natowskie przez pomyłkę zabiły 16 rebeliantów, gdyż tamci widząc wsparcie lotnicze zaczęli z radości strzelać na wiwat... z działek przeciwlotniczych.

Nie wiem jak z nagrodą od Allaha, ale na Nagrodę Darwina mają spore widoki.

Zamieszczam linka do bloga autorów, którzy nader wnikliwie patrzą na sprawy świata muzułmańskiego. Niestety w odniesieniu do rodzimych kwestii światopoglądowych, ich twórczość jest żenująca. Nie potrafię zrozumieć dlaczego każdy kto rzeczowo i racjonalnie patrzy na świat islamu, musi być jednocześnie ultrakatolickim zamordystą i prawicowym oszołomem.

Ba, nawet Misimor, który prezentuje w większości tematów poglądy identyczne z moimi, określił się kiedyś jako niewierzący klerykał.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

parodii(manipulacji słowem i głupim tłumem) ciąg dalszy: padła informacja "amerykanie są zmęczeni atakiem i się wycofują" hm nawet nie wiem jak to skomentować. Dupokracja i wolne media?

tłusty czwartek

Tak z ciekawości i nawiązując do wpisów Krak-On: czy ktoś zna język arabski?

No i zmuszasz mnie do Off-topu, nie Krak-On a Krak_oN z dużym N jestem tylko ja wśród innych Krakonów w sieci.

No ale skoro już coś napisałem (tj sprostowanie ale nie na temat) to wypadałoby napisać jeszcze chociażby cokolwiek na temat Libii, dlatego wklejam znalezione filmiki odnośnie tego czym się tam między innymi wożą po drogach, no bo dochodziły mnie słuchy (na forach) że na osłach się ponoć w tej zacofanej Libii najczęściej poruszają :

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Laureat Pokojowej Nagrody Nobla, demokrata, prezydent USA Obama przestawił kolejną doktrynę polityki amerykańskiej, którą można nazwać w skrócie doktryną wybiórczej moralności. Dlaczego? Ano dlatego, że ostoja demokracji i szczęśliwości światowej sama będzie decydowała, gdzie w imię demokracji i obrony cywilnej ludności trzeba będzie dokonywać zbrojnej agresji i zabijać nowych cywilów, aby już więcej nie gineli wcześniej zabici cywile. Poza tym doktryna Obamy głosi, że to USA będą ustalały, który dyktator jest dobry, a który zły. Jedna nowość to to, że USA słowami swojego prezydenta oficjalnie mówi, że jeden dyktator może być dobry dla ludzkośći rozumianej jako USA, a drugi zły. Jednego można zbombardować, a drugiego wesprzeć brinią i doradcami wojskowymi. I wcale nie jest ważne, że obaj mogą mordować niewinnych ludzi.***Sam z siebie biedny lud wielu krajów afrykańskich wystąpił przeciwko ciemiężcom - tyranom. Jak to widaać doskonale na przukładzie ludu libijskiego, jest on w pełni świadomy i dojrzały do takiego kroku (szczególnie pod wpływem rozmów z "dziennikarzami wolnych mediów Zachodu. któryz przenikneli tam potajemnie - potem zresztą okaże się, że tą "potajemność" bardzo cenią, szczególnie jeśki chodzi o wynagrodzenie za tzw. prace zlecone) i nadał odezwę do "wolnego świata", ze chce wolności i demokracji na wzór MTV i broni, aby dobrowolnie przekonać ionnych do obalenia Kadafiego.***Obecni znawcy problemów tego regionu przekonują usilnie,że powoden wybuchów niezdowolenia jest bieda o niewyobrażalnej skali. Tymczasem dzisiaj wyczytałem w polskiej prasie(wyrwane z kontekstu oświadczam), >że amerykańscy bogacze osiągneli "stan, którego Ben Ali, Mubarak i podobni kleptokraci mogli im pozazdrościć - najbiedniejsze 20% społeczeństw Tunezji czy Egiptu dzieli względnie większą częsć dochodu narodowego niż ich amerykańscy odpowiednicy."<.

Kadafi wycofa się na południe uzbroi murzynów i będą się wyrzynać taką mamy "cywilizacje".

Był taki dowcip- jak rozwiązać problem głodnych i bezrobotnych?

- niech głodni zjedzą bezrobotnych...

tłusty czwartek

Temat zaktualizowany między innymi o fotki zabudowy mieszkalnej w Libii :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

No proszę! Tak gorący momentami temat stał się martwy. A dlaczego? Czy Kadafi przestał zabijać i gnębić? A może zwolennikom agresji NATO na niepodległe państwo będące pełnoprawnym członkiem ONZ zabrakło argumentów "za"? Tak czy siak agresja na Libię jest kolejnym przykładem kompromitacji działań Zachodu i ONZ po b. Jugosławii, Iraku, Afganistanie, że o innych przemyślanych do końca działaniach nie wspomnę!

Miłośnicy Kadafiego nie zauważyli, że w międzyczasie koalicja zbombardowała czołgi rebeliantów i przechwyciła ich samolot. Pewnie dlatego, że to "nie po linii" ich teorii.

Jestem Europejczykiem.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Agresorzy NATO i niektórych krajów arabskich, bo tak ich trzeba nazwać zgodnie z prawdą, mogą sobie bombardować ile chcą i tak samymi bomardowaniami nic nie osiągną. Dużo ważniejszą rolę odgrywają "doradcy wojskowi z krajów b. Zwiazku Radzieckiego, którzy stanowią główna siłę wojsk Kadafiego. W przeszłości skutecznie leczyli już lotnictwo USA ze snów o potędze przy pomocy zwykłych "szyłek" (m.in.). Ich zaangażowanie może być decydujące. Problem jest w samym Kadafim - czy nie występuje u niego "zmęczenie materiałowe".

Nie jestem miłośnikiem Kadafiego - tylko stram się obiektywnie patrzeć na to co dzieje się na Świecie. W przeszłości kanclerz Adolf Hitler też dokonywał inwazji Czech i Moraw pod pozorem obrony interesów mniejszości niemieckiej.

W Libii nie ma już wojsk Kadafiego i bezbronnej ludności cywilnej. Cywil, który bierze do ręki broń i robi z niej użytek jest rebelantem, powstańcem lub nawet bandytą. W Libii trwa wojna domowa, a NATO opowiad się wyrażnie pojednej ze stron knfliktu - naruszając nawet podstawę prawną daną mu przez usłużne ONZ.

Rozbijanie niezleżnych bytów państwowych staje się ostatni normą międzynarodową narzuconą przez Zachód. Tylko co będzie jak taka sytuacja zaistnieje w Polsce. I jakaś jedna mniejszość wywoła konflikty w paru miejscach w Małopolsce, a jakaś druga na Śląsku. Podnisą krzyk na cały Świat i okolicę, że są prześladowni przez państwo polskie. A z pomocą przyjdą im rodacy z USA, Kanady i Anglii albo zza Odry i Nysy po uprzedniej akceptacji pzez ONZ.

dziadek wlodek ehh po co tlumaczysz.. i tak oni zyja w "bezpiecznej" iluzji.

Tylko jak benzyna bedzie po 7 zl a nastroje spoleczne gleboko agresywne okaze sie takie spokojne przytulne mieszkanko w ktorym za klawiatury piszemy nie jest oaza permanentnego spokoju.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

dziadek wlodek ehh po co tlumaczysz.. i tak oni zyja w "bezpiecznej" iluzji.

Tylko jak benzyna bedzie po 7 zl a nastroje spoleczne gleboko agresywne okaze sie takie spokojne przytulne mieszkanko w ktorym za klawiatury piszemy nie jest oaza permanentnego spokoju.

Własnie dlatego piszę, bo niektórym zbyt łatwo przychodzi wspieranie na odległość obalania Kadafich, Mubaraków czy Husajnów, pańswowości Albańczyków w Kossowie, demokracji w świecie arbskim i wielu innych pomysłów przywódców Zachodu i nie widzą w tym zadnego zagrożenia na przyszłość. Oglądałem kiedyś w jeszcze "reżimowej" TV zapis dyskusji Michnika z Kwaśniewskim. Rozmawiali m.in. o stanie wojennym. W pewnym momencie poddenerwowany Kwasniewski zapytał o to kto miał do nas wkroczyć. Na to Michnik luzacko i błyskotliwie: "Nooo, przeeecież wiaaadomo, żeee Aaamerykanie!". Oby jego słowo w g...o (autocenzura) się obróciło.

Znalazłem tłumaczenie tekstu Kadafiego opublikowanego pod oryginalnym tytułem ''Recollections of My Life: Col. Mu’ummar Qaddafi, The Leader of the Revolution. April 8, 2011.'' :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Agresorzy NATO i niektórych krajów arabskich, bo tak ich trzeba nazwać zgodnie z prawdą, mogą sobie bombardować ile chcą i tak samymi bomardowaniami nic nie osiągną. Dużo ważniejszą rolę odgrywają "doradcy wojskowi z krajów b. Zwiazku Radzieckiego, którzy stanowią główna siłę wojsk Kadafiego. W przeszłości skutecznie leczyli już lotnictwo USA ze snów o potędze przy pomocy zwykłych "szyłek" (m.in.). Ich zaangażowanie może być decydujące. Problem jest w samym Kadafim - czy nie występuje u niego "zmęczenie materiałowe".

Nie jestem miłośnikiem Kadafiego - tylko stram się obiektywnie patrzeć na to co dzieje się na Świecie. W przeszłości kanclerz Adolf Hitler też dokonywał inwazji Czech i Moraw pod pozorem obrony interesów mniejszości niemieckiej.

W Libii nie ma już wojsk Kadafiego i bezbronnej ludności cywilnej. Cywil, który bierze do ręki broń i robi z niej użytek jest rebelantem, powstańcem lub nawet bandytą. W Libii trwa wojna domowa, a NATO opowiad się wyrażnie pojednej ze stron knfliktu - naruszając nawet podstawę prawną daną mu przez usłużne ONZ.

Rozbijanie niezleżnych bytów państwowych staje się ostatni normą międzynarodową narzuconą przez Zachód. Tylko co będzie jak taka sytuacja zaistnieje w Polsce. I jakaś jedna mniejszość wywoła konflikty w paru miejscach w Małopolsce, a jakaś druga na Śląsku. Podnisą krzyk na cały Świat i okolicę, że są prześladowni przez państwo polskie. A z pomocą przyjdą im rodacy z USA, Kanady i Anglii albo zza Odry i Nysy po uprzedniej akceptacji pzez ONZ.

A po co w Polsce?Robią to samo przy pomocy banków,super i hipermarketów...likwidują Polski przemysł(Huty,cukrownie,stocznie itd.)powoli osiągną to czego wojnami nie osiągneli.Pamiętam jak padali Grecy i zwracali się do Niemców o pomoc a Niemcy na to...Macie wyspy?My je możemy kupić...zapłacimy powiedzieli.Po cholere wojny wywoływać jak można zastosować"wrogie przejęcie"u nas to przejdzie tam nie.

Znalazłem taką stronkę ze zbiorem wazniejszych arabskich tv, lista kanałów jest z lewej strony i jak się najedzie na dany kanał myszą, to wyświetla się nazwa stacji pisana normalnym alfabetem. Teraz jak dużo się dzieje w świecie arabskim, to można czasami popatrzeć na jakieś nieokrojone przekazy na żywo z bieżących sytuacji itp. A zresztą można też tam popatrzeć zwyczajnie z czystej ciekawości jak tam w tych krajach żyją współcześnie ludzie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Kupili od niego namiot czy bezczelnie kupują ropę której Kadafi nie chce im sprzedawać?

Zaczynam Cię podejrzewać, że jesteś imperialistycznym agentem wpływu.

Kupili od niego namiot czy bezczelnie kupują ropę której Kadafi nie chce im sprzedawać?

Odnośnie namiotu, to Kadafi w Libii w nim nie mieszka tylko używa go w czasie podróży zagranicznych w celu przyjmowania przywódców danego kraju u siebie pomimo tego że jest na ich terenie. Tak że w rezultacie, to on przyjmuje a nie jego przyjmują ;) .

A gdybyśmy też w Polsce wpadli na analogiczny pomysł podróżowania prezydenta z namiotem, to jaki rodzaj namiotu i jaki jego wystrój oraz jaki strój narodowy prezydenta byście zaproponowali ?.

W 1996 r. ukończono jeden z etapów projektu,dzięki czemu woda dotarła do domów i ogrodów libijskiej stolicy Tripoli. "Wielki Projekt",jako największe przedsięwzięcie w zakresie transportu wody pitnej został nazwany"8 cudem świata",zdolnym przemieścić ponad 5mln.m3(cubic) wody dziennie przez pustynie w rejon wybrzeża, powiększając tym samym,w olbrzymim stopniu ilość ziemi uprawnej. Cały projekt oszacowano na $25bln.

Całkowita siec rur przesyłowych(o średnicy 4m.) znajduje się pod ziemia,w celu wyeliminowania ewaporacji. Najdłuższy odcinek osiąga długość ponad 2000km. Całkowita długość wodociągu,to ponad 4tys.km. w głąb pustyni.

Wszystkie użyte materiały,oraz projekty inżynieryjne wykonano we własnym zakresie,z pomocą południowokoreańskich inżynierów.

Woda pompowana jest z 270 szybów,głębokich na 100m. Koszt 1m3 wody równa się 0.35 centom. Koszt 1m3 wody odsolonej wynosi $3.5.

Naukowcy oceniają iż libijskie zasoby wody pitnej równają się ilości wody JAKA PRZEPŁYWA NILEM W CIĄGU 200-TU LAT(!).

Celem Libijczyków,zaangażowanych w "Projekt Woda" jest,aby Libia stała się źródłem rolniczej obfitości,zdolnym do wyprodukowania odpowiedniej ilości wody i żywności w celu zabezpieczenia własnych potrzeb oraz potrzeb sąsiadów,aby stała się niezależną od importu co jest absolutnie niedopuszczalne !

Bankierzy tego nie lobia.Tym bardziej iż libijskie źródła sięgają Egiptu i Sudanu. W czasie uruchomienia projektu Kadafi powiedział:

Teraz dwukrotnie wzrosło zagrożenie Libii przez Amerykę.

Miał chłop rację jak nic.

Źródło:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

NATO nieformalnie radzi w Berlinie jak wybrnąć z twarzą z libijskiej wojennki. Podobno zniszczono już 30% sprzętu wojskowego Kadafiego, ale nie wiadomo, czy samym bombardowaniem uda się to samo z pozostałymi 70%. Dzisiaj w telewizorze jakieś samoloty bombardowały Trypolis - tym samym czasie Kadafi jeżdził samochodem po jego ulicach i wyglądając przez szyberdach obserwował je z dołu. Nie został jednak rozpoznany i zniszczony przez żadnego dzielnego natowskiego lotnika. Trochę dziwię się, bo przecież już w latach 70 XX wieku amerykanie chwalili się, że ich satelity szpiegowskie potrafią czytać teksty w gazecie. NATO radzi - jedni, dokładnie trzech chce sprzedawać rebeliantom (czyli bezbronnym cywilom) broń, aby mogli zabijać zwolenników Kadafiego; sekretarz generalny mówi, że Kadafi musi odejść, a rebelianci mówią - że NATO musi przyjść do nich szybciej niż siły Kadafiego - bo już rady nie dają bić się o wolność; jeszcze inni w NATO chcą wysłać więcej samolotów do bombardowania Kadafiego. Polska chciała wysłać swoje F16, ale jej nie pozwolono - bo samoloty nie mają pełnego systemu walki elektronicznej, piloci nie potrafią tankować w powietrzu (paliwa oczywiście), a poza tym słabo mówią po angielsku. Wobec tego, o ile Kadafi padnie, Polska będzie logistycznie wspierać demokrację. Arabeski raczej niech się nie cieszą na zapas, bo ew. zyski dolarowe z przyjazdu do Polski fali libijskich studentów i tak zgarnie mafia. Natomiast wszyscy od prawa do lewa chcą pozbyć się Byłego Lecha Wałęsy. Ma zostać wysłany do Tunezji, aby pokazał ludowi tunezyjskiemu jak wywołuje się deokrację i jakie może mieć ona negatywne skutki. Tu martwię się o Niego, bo jak pokaże negatywy, to znowu będzie musiał skakać przez mur i spiepszać motorówką do Europy. A to przecież człowiek w podeszłym wieku i schorowany. Wałesa cieszy się na ten wyjazd, a jak wróci to podobno ma raport wysmarować jakiś. I własnie w takim stylu zamieszcza się u nas informacje o konflikcie w Afryce Pólnocnej.I to nawet jest śmieszne - tylko, że tam jest wojna i giną ludzie.

Zaczynam Cię podejrzewać, że jesteś imperialistycznym agentem wpływu.

Inni podejrzewają, a właściwie są pewni że jestem agentem Rosji. Jak myślisz - da się to jakoś pogodzić?

Jestem Europejczykiem.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Inni podejrzewają, a właściwie są pewni że jestem agentem Rosji. Jak myślisz - da się to jakoś pogodzić?

Czemu nie. Skoro niektórzy twierdzą, ze był nim agent CIA płk Kukliński. Zaznaczam jednak, że jest to tylko przykład, a nie stawianie znaku równości.

• 2 tygodnie później...

W Syrii amerykanie też "pomagają" rebeliantom tak jak u nas media kreują podział polaków po to żeby skłócić, ogłupić, odwrócić uwagę, wykupić a nasi politycy liżą im tyłki...

Jak można dostrzec piękno niedoskonałym spojrzeniem?

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Przebieg NATO-wskiej agresji na Libię dowodzi, ze Pakt ten jest już rażącym w swojej nieskuteczności przeżytkiem. Powołany do życia jako przeciwwaga dla potęgi ZSRR, po zmianie sytuacji militarnej i politycznej, nie potrafi działać na żadnym szczeblu dowodzenia i planowania - taktycznym, operacyjnym czy strategicznym. Libia pokazuje, że najpierw wywołano tam niepokoje, potem przeceniono siłę miłośników MTV, potem nikt nie chciał wziąć na siebie dowodzenia i odpowiedzialności za skutki agresji (aż wciągnięto w to ONZ), a następstwem tego jest operetkowa inwazja, gdzie z jednej strony np. anglicy bobmardują czołgi na pustyni i po kilku nalotach nie mają już czym bomardować, a Kadafi skutecznie desantuje Europę tysiącami uchodźców. Patrząc na te poczynania NATO, wątpię, aby sama przynależność do tej struktury wojskowo-politycznej mogła zapewnić bezpieczeństwo Polsce.

Olaboga, a taki to miał być śmiercionośny spisek zawiązany przez podstępnych imperialistów.

To jak to w końcu jest, był ten chytry spisek czy nie bardzo?

Jak był to dlaczego autorzy się rozmyślili?

Jak nie było to może odezwą się ci którzy go tu ogłaszali?

Jestem Europejczykiem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.