Skocz do zawartości
IGNORED

HYPERION i YAMAHA RX-V596 - jak to będzie razem grało ?

Rekomendowane odpowiedzi

Zamulone są i już. Równowaga jest ale to wyśmienita przeciętność.

Co do kolumn na Vifie 14PL i SS 9300 to chodziło o robociznę lakiernika. Skrzyneczki są 8 litrowe z 25mm MDF.

No dobrze. Czyli kolega wydał 2500 zł i zrobił sobie kolumny warte około 6000 zł. Chciałbym przypomnieć, że markowe kolumny po paru latach bez trudu sprzedadzą się za 1/3 ceny – moje siedmioletnie B&W 602S1 poszły od ręki za 700. Zatem różnica pomiędzy zrobionymi a kupionymi maleje do około 1500 zł. Wątpię czy jest to warte czasu poświęconego na projektowanie, zakupy komponentów, wykonanie i strojenie.

Reasumując, proszę kolegów konstruktorów o rzecz następującą: Tym którzy pytają co i gdzie kupić nie mówcie jak zrobić, bo ich to nie interesuje z co najmniej jednego z trzech powodów:

- wolą poświęcić swój czas na słuchanie muzyki i inne hobby lub na zarabianie pieniędzy, za które kupią droższy sprzęt

- nie dysponują odpowiednim zapleczem technicznym

- nie są wystarczająco uzdolnionymi elektroakustykami, aby być w stanie samemu zrobić coś co dorównuje markowym konstrukcjom

Projektowanie to wielka przyjemność - przyjemność warta sporych nakładów pieniędzy i pozornie straconego czasu :-)) Przy okazji całej zabawy zyskuje się doświadczenie.

Osobiście zyskałem już sporo doświadczenia i przekonałem się, że nie warto opowiadać wszystkim o kruczkach i cennych sekretach bo mało kto potrafi się należycie odwdzięczyć. Powiela Taki opinie i uwagi a pytany o trywiały miga się pięknymi epitetami i bajkami.

Słyszałem wiele markowych produkcji, które niczym mnie nie urzekły. Kolumienki o których wspomniałem uczyniły to. Niedawno słuchałem kolumn home-made na 2xSS 18W8545K + SS 9900 i nie było tyle ,,powietrza" ile dało się usłyszeć z tych małych kolumienek na Vifie PL14 i SS9300.

Pozdr

Ja tez nie rozumiem co z tego, ze mozna sobie zbudowac taniej. Jak ktos umie to buduje, ale jednak wiekszosc ma inne zajecia i hobby. Jedni wola pojechac autem na myjke, a inni sami sobie umyja - lepiej, dokladniej i 1/10 ceny...

Dokładnie tak. Samemu dla siebie projektuje się przeważnie dla przyjemności a nie po to by wyszło taniej. Jestem pełen szacunku i podziwu dla wszystkich, którzy sami konstruują sprzęt audio, ale zakładam, że większość audiofili chce być kreatywna w jakiejś innej dziedzinie. A budowanie i kupowanie to dwa różne światy i proponuję nie mieszać ich w jednym temacie na forum, chyba że ktoś chce otworzyć dyskusję pt. make or buy.

Panie Yoda,nie mogę zrozumieć do czego Pan pijesz.Na innym forum (www.hi-end.pl)w temacie "Dlaczego w Polsce jest tak drogo?" pozwoliłem sobie w zarysie opisać dlaczego w/g

mnie tak jest ,że jest drogo.Ale krótko-twierdzę, zresztą nie tylko ja,że nasze socjalistyczne państwo zabiera każdemu uczciwie pracującemu obywatelowi ok.70-80% zarobionych pieniędzy (na pomoc dla biednych,w wyniku tej "pomocy" obszar biedy się powiększa) .

A teraz proszę mi powiedzieć ile kolumny Pana Yody kosztują lub by kosztowały w seryjnej produkcji.Proszę wziąć pod uwagę wszystkie koszty które ponoszą oficjalni producenci(zus-y,podatki dochodowe,czynsz za wynajem lokalu ew koszty związane z utrzymaniem i konserwacją lokalu,ogrzewanie,akcyzę w paliwie(w USA nie ma akcyzy w paliwie),akcyzę w piwie-pewnie idzie go trochę przy projektowaniu,vat-y,reklamę i wiele ,wiele innych o których

pewnie nie pomyślałem.Do tego chciałbym przeczytać recenzję tych kolumn ,najlepiej w Audio.

Dlatego po kiego ,porównywać kolumny z seryjnej produkcji z jakimiś tam samoróbkami.

Z resztą Hyperiony i tak nieżle sobie radzą z konkurencją.

To tyle ,muszę jeszcze skończyć swój następny model telewizora -jakieś 90% Philipsa in "piksel plus".

Obecnie do nikogo nie piję. Osobiście mam kolumny hand made na D27TG3506 i na nieszczęsnej 18TC i stąd wiem, że 18TC są zamulone.

Lepiej zaryzykować i zrobić kolumny przynajmniej na P17WJ08 niż wbijać się w gotowe kolumny na 18TC.

Takie jest moje skromne zdanie.

• Pokaż nowe odpowiedzi