Skocz do zawartości
IGNORED

optyczny czy coaxial do DAC

Boras1

Rekomendowane odpowiedzi

do nergal666666:

No cóż, masz nieprawidłowo działające urządzenie/a. Może uszkodzone, może źle zaprojektowane, może wydaje ci się że słyszysz różnicę. Dla prawidłowo działających urządzeń - różnicy nie ma (w zależności od rodzaju cyfrowego połączenia).

bmiara..moje urządzenia działają prawidłowo i zapewniam ciebie że nic mi sie nie wydaje .Może poprostu jesteś głuchy ? ,może nie miałeś nigdy dobrego coaxiala?,a może ty jesteś kolejnym z filozofów na tym forum

marantz 8003 sacd ,calyx 24/192 dac+calyx power supply [wersja signature by GFmod], burson audio Ha-160[full GFmod], harmonix hs-101 GP ic,audiolot alf-2200 ,furutech 3ts762 35[g] i 25[g]x2 ,furutech 3ts20 35[g] i 25[g] x2 ,furutech fx alpha Ag coaxial ,grado rs2i ,sennheiser hd600,akg k701,

Pytanie, chce podłączyć odtwarzacz Popcorn Hour do DAC z CD Audiolab 8200CD. O

Mam starszego popcorna A110 - było tam tylko wyjście optyczne - dorobiłem koaksjalne i gra lepiej.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Te światłowody, o których piszesz, działają na bliską i daleką podczerwień generowaną laserem półprzewodnikowym, a nie czerwonym światełkiem z LEDa, natomiast coax został wymyślony pod kabel antenowy TV. Jeśli znasz jakiś transport cyfrowy z nadajnikiem laserowym, najlepiej czerwonym, to napisz tutaj jego model. Poza tym zobacz jakie kości logiczne obsługują S/PDIF w urządzeniach audio zanim napiszesz o gigahercach. Poza tym Toslink to standard, ma opisany zakres parametrów. Wyjście poza to nie jest gwarantowane standardem, więc kto to będzie przekraczał i po co? Urządzenie może czytać gęsty plik, a przez wyjście cyfrowe wypuszczać rzadki. Komputer właśnie tak robi.

Zgadzam sie, ale to ty wyciagnales to przesylanie telewizji. Oba przyklady maja sie nijak do przesylania sygnalu spdif po zwyczajnym optyku tak wiec moze skupimy sie na transmisji spdif. Tak wiec standard spdif specyfikuje tylko maksymalna rozdzielczosc bitowa - 24. Natomiast nie specyfikuje czestotliwosci - mozna przesylac co ci sie zywnie podoba jesli tylko medium na to pozwoli. To tyle z punktu widzenia logiki przesylu.

Nie rozumiem na jakiej to podstawie tak kategorycznie stwierdziles, ze kazdy optyczny nadajnik spdif zamontowany lub podpiety do komputera ingeruje w nadawany sygnal. Nie ma to zadnego usprawiedliwienia z punktu widzenia konstrukcji ukladu. Roznica jest tylko (upraszczam wiec prosze sie tego nie czepiac) w tym czy zakodowane dane przerobimy na sygnal elektryczny czy optyczny i odwrotnie.

PS Przy odrobinie wysilku mozna kupic w sklepach kabelki optyczne ze szklanym swiatlowodem jesli ktos ma takie wymagania.

/edit

Mlb, ale ty dorobiles to wyjscie pewnie z trafami separujacymi itd. Czyli lepsze niz w wiekszosci urzadzen fabrycznych. :)

server unreachable;--

@migrena, poczytaj specyfikację Toslinka. Wymyśliła ją Toshiba, producent nadajników i odbiorników przy okazji. Skoro nie narzucają sobie szerokiego pasma, to wiadomo, że interfejs sprzętowy nie będzie żyłowany daleko ponadto. To że słychać gęsty format nie znaczy, że dobrze słychać. W swoim CD dorobiłem sobie coaxa również, i bez separacji, tylko zrobiłem z głową - masa gniazda odizolowana od obudowy, płytka z kością logiczną i dzielnikiem impedancji tuż przy gnieździe, a masa do niego idzie z tej płytki przewodem. Kolejna kicha Toslinka, którą usunąłem w CD wcześniej to wrażliwość nadajnika na zasilanie - zaczęło grać wyraźnie lepiej po dołożeniu kondensatora tantalowego przy nogach zasilania nadajnika. Odbiornik to inna bajka - 100nF przez dławik 68uH jak w datasheet i gra muzyka. W każdym razie masz kolejne dwa podzespoły elektroniczne do przetwarzania w te i we w te sygnału elektrycznego. Każdy z nich okazuje się mieć nieszczególny PSRR.

Kolejna sprawa - co pokazuje DAC. Czy może być tak, że te 24 bity 192kHz to są przepisane etykiety z nagłówka ramki transmisyjnej, które transport wstawił ot tak? Nie znam softu obsługującego wyświetlacz w DACu, żeby wiedzieć czy on czyta tryb pracy DACa czy coś tam przepisuje z nagłówków. Niczego nie twierdzę, tylko bym chciał rozjaśnienia tematu.

Na deser pytanie - jak wyjaśnić różne brzmienie kabli Toslink? Skoro każdy gra inaczej, to co najwyżej jeden spośród nich prawidłowo przesyła bity, czyż nie? Mam w domu trzy różne obecnie i każdy daje inną prezentację. Żaden nie jest szklany. Miałem kiedyś i taki, ale zgubiłem i nawet nie chcę wiedzieć gdzie, bo grał licho, a włókna szklane były beznadziejnie doprowadzone do soczewki, bo widać było jasne i ciemne strefy plamki. To było cudo z ebay za 25$ bodajże.

Polecam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

stronka autorstwa naszego kolegi z forum.

Pozdrawiam Arczi

Ukryta Zawartość

Kolejna sprawa - co pokazuje DAC. Czy może być tak, że te 24 bity 192kHz to są przepisane etykiety z nagłówka ramki transmisyjnej, które transport wstawił ot tak? Nie znam softu obsługującego wyświetlacz w DACu, żeby wiedzieć czy on czyta tryb pracy DACa czy coś tam przepisuje z nagłówków. Niczego nie twierdzę, tylko bym chciał rozjaśnienia tematu.

To ja wyjasniam, ze to sie nazywa paranoja. Na poziomie porownywalnym z twierdzeniem ze oszukuje nas matryca lcd wyswietlajac inna tresc postow na forum. Zrob taki test - wez karte dzwiekowa pozwalajaca wyslac i odebrac 24/196 z wejsciem i wyjsciem optycznym, przeslij w takiej petli plik i porownaj co odebrales z tym co wyslales.

server unreachable;--

To ja wyjasniam, ze to sie nazywa paranoja. Na poziomie porownywalnym z twierdzeniem ze oszukuje nas matryca lcd wyswietlajac inna tresc postow na forum. Zrob taki test - wez karte dzwiekowa pozwalajaca wyslac i odebrac 24/196 z wejsciem i wyjsciem optycznym, przeslij w takiej petli plik i porownaj co odebrales z tym co wyslales.

Można by zmierzyć pasmo wysyłanego poprzez "TOS_OUT" i odebranego przez "TOS_IN" sygnału testowego audio przy pomocy np. RMAA (chyba można było tam mierzyć szersze pasmo niż do 20K, po zmianie domyślnych ustawień).

To co pokazuje wyświetlacz w DAC-u to nie musi być koniecznie to co on dostaje przez wejście coax.optyczne czy USB a "częstotliwość" na jaką "przerabia wewnętrznie" sygnał jaki otrzymuje.

Można by zmierzyć pasmo wysyłanego poprzez "TOS_OUT" i odebranego przez "TOS_IN" sygnału testowego audio przy pomocy np. RMAA (chyba można było tam mierzyć szersze pasmo niż do 20K, po zmianie domyślnych ustawień).

Mozna ale taka metoda jest chyba prostsza:

Ukryta Zawartość

Ale przeciez to co sie nam wyswietli po porownaniu moze byc klamstwem. Komputer nas moze przeciez oszukac...

Ukryta Zawartość

server unreachable;--

No to Panowie audiofile robi się grubo, w negatywnym tego słowa znaczeniu. Dochodzicie do wniosków, że spiskuje przeciw wam komputer, dac z wyświetlaczem i być może kabel do spółki. Przy tak szemranym towarzystwie to ciężko liczyć na bit perfect, nigdy nie wiadomo czy kabel z wyświetlaczem nie pozbawią nas kilku próbek i rozdzielą między sobą... Proponuję mieć uważne oko na to towarzystwo lub zaprosić do domu bardziej wartościowych (more $$$$$$$$) współpracowników. Choć to nie wiele może pomóc bo do dac'a coraz częściej są zapraszane odbiornik wolfsona a z "synem wilka" to nigdy nie wiadomo. Bo nie domem jego kraj kwitnącej wiśni, lecz podrabianego w garażu salaka.

Mam nadzieje że ta rozrywkowa forma wypowiedzi ostudzi wasze podejście do wszech oszukującego sprzętu.

Pozdrawiam Arczi

Do przesłania 192kHz/24 bit dwa kanały w kodzie BMC, gdyby to były "kawałki sinusa", trzeba prawie 10MHz pasma z tłumieniem kilka dB w porywach. Żeby to był prostokąt dający odtworzyć zegar z w miarę małym jitterem pasowałoby go tak powiedzmy do 10-tej harmonicznej przenieść, czyli 100MHz pasma potrzeba. Dobry, komercyjny kabel Toslink jaki posiadam szczyci się pasmem 11MHz, jest to jeden z tych dwóch dobrych, bo trzeci z Elei to kicha. Toshiba twierdzi, że potrzebuje 9MHz. Ale chłopaki wiedzą, że im gęste pliki ganiają bit-perfect przez Toslink. Grunt to dobre samopoczucie.

Robił ktoś ten test nagrywania w locie gęstego pliku po S/PDIF? Offline z buforowaniem mnie nie interesuje, bo tak to można nawet cały film na DVD przepuścić przez Toslinka i w końcu się nagra, choćby to trwało całą dobę. Interesują mnie tylko obserwacje real-time z oscyloskopu lub analizatora cyfrowego, żadne tam RMAA.

To co pokazuje wyświetlacz w DAC-u to nie musi być koniecznie to co on dostaje przez wejście coax.optyczne czy USB a "częstotliwość" na jaką "przerabia wewnętrznie" sygnał jaki otrzymuje.

Jakieś przesłanki świadczące na korzyść tej naciąganej jak taki jeden z "Fantastycznej Czwórki" teorii ? ;)

Do przesłania 192kHz/24 bit dwa kanały w kodzie BMC, gdyby to były "kawałki sinusa", trzeba prawie 10MHz pasma z tłumieniem kilka dB w porywach. Żeby to był prostokąt dający odtworzyć zegar z w miarę małym jitterem pasowałoby go tak powiedzmy do 10-tej harmonicznej przenieść, czyli 100MHz pasma potrzeba. Dobry, komercyjny kabel Toslink jaki posiadam szczyci się pasmem 11MHz, jest to jeden z tych dwóch dobrych, bo trzeci z Elei to kicha. Toshiba twierdzi, że potrzebuje 9MHz. Ale chłopaki wiedzą, że im gęste pliki ganiają bit-perfect przez Toslink. Grunt to dobre samopoczucie.

Ale żeś pojechał ... z tym twierdzeniem Toshiby włącznie (9 Mhz to za mało do 192khz 24 bit co łatwo policzyć).

Ale żeś pojechał ... z tym twierdzeniem Toshiby włącznie

Czytałeś specyfikację Toslink kiedykolwiek? Na razie to gaworzysz jak o tych podstawkach pod kable.

(9 Mhz to za mało do 192khz 24 bit co łatwo policzyć).

Nie no, co za błyskotliwa dedukcja! :) Szacun. :-| Przecież po to te wyliczenia podałem, żebyś sobie coś uświadomił.

Toslink nie został wymyślony do gęstych formatów, co już pisałem i ma podane maksymalne dopuszczalne przez specyfikację S/PDIF gęstości formatu. Toslink wmyślono niewiele później po CDDA i DAT, i im miał służyć. Nie było wtedy nawet HDCD, a gdzie tu 24 bity. Takie rzeczy to w przypadku AES3, którego użycie może być jedynym wytłumaczeniem, że po wyjściu S/PDIF rzeczywiście leci gęsty format. A do tego lepszy będzie kabel koncentryczny - że się tak znowu powtórzę odpowiadając ponownie autorowi wątku na pytanie.

Proszę bardzo ,gra w tej chwili u mnie wcale nie tani DAC ,który dumnie wyświetla 32/192 ,puszczam mu "gęstego" /24/192 ściągniętego legalnie z witryny wytwórni płytowej/ z laptopa po USB i co ?

Mam wierzyć w napis na płocie "piz.a" i przystapić do "akcji" ?

Producent tego DAC-a nigdzie się nie chwali ile przyjmuje to USB ,w zakamarkach internetu wyszukałem ,że 16/44,1 ...

@michelangelo

Twierdziłeś jakoby Toshiba określiła wymagania przy toslink na 9 Mhz dla 24/192. ... reszta którą napisałeś nie ma nic wspólnego z tą kwestią, i wynika z prób odwrócenia uwagi w innym, nieokreślonym kierunku.

Proszę bardzo ,gra w tej chwili u mnie wcale nie tani DAC ,który dumnie wyświetla 32/192 ,puszczam mu "gęstego" /24/192 ściągniętego legalnie z witryny wytwórni płytowej/ z laptopa po USB i co ?

Mam wierzyć w napis na płocie "piz.a" i przystapić do "akcji" ?

Producent tego DAC-a nigdzie się nie chwali ile przyjmuje to USB ,w zakamarkach internetu wyszukałem ,że 16/44,1 ...

Hmmm ... czyli rozumiem że uwierzycie dopiero jak zobaczycie pomiar z wyjścia DAC "zasilanego" z toslink karty z PC? (SNR powinien być ponad 100dB i szerokość pasma ponad 30 Khz - tak zaokrągliłem w górę). ... jak będzie kiedyś okazja to zrobię ... brakuje mi karty z odpowiednio dobrym wejściem, najlepiej XLR :/

@michelangelo

Twierdziłeś jakoby Toshiba określiła wymagania przy toslink 9 Mhz dla 24/192. ...

Nigdzie czegoś takiego nie twierdziłem, to jakaś totalna bzdura.

Hmmm ... czyli rozumiem że uwierzycie dopiero jak zobaczycie pomiar z wyjścia DAC (SNR ponad 100dB i szerokość pasma ponad 30 Khz). ... jak będzie kiedyś okazja to zrobię ... brakuje mi karty z wejściem, najlepiej XLR :/

Źle rozumiesz. Masz pokazać screen ramki z któregokolwiek kanału S/PDIF odebranej w urządzeniu, a wysłanej jako możliwie najgęstszy format. Pasma i dynamika mnie nie interesuje, no chyba że mi pokażesz 90kHz pasma w 144dB dynamiki. :))

Nigdzie czegoś takiego nie twierdziłem, to jakaś totalna bzdura.

Do przesłania 192kHz/24 bit dwa kanały w kodzie BMC, gdyby to były "kawałki sinusa", trzeba prawie 10MHz pasma z tłumieniem kilka dB w porywach. Żeby to był prostokąt dający odtworzyć zegar z w miarę małym jitterem pasowałoby go tak powiedzmy do 10-tej harmonicznej przenieść, czyli 100MHz pasma potrzeba. Dobry, komercyjny kabel Toslink jaki posiadam szczyci się pasmem 11MHz, jest to jeden z tych dwóch dobrych, bo trzeci z Elei to kicha. Toshiba twierdzi, że potrzebuje 9MHz.

Źle rozumiesz. Masz pokazać screen ramki z któregokolwiek kanału S/PDIF odebranej w urządzeniu, a wysłanej jako możliwie najgęstszy format. Pasma i dynamika mnie nie interesuje, no chyba że mi pokażesz 90kHz pasma w 144dB dynamiki. :))

Czyli pasmo na wyjściu DAC ponad 30 Khz to za mało dla Ciebie byś uwierzył że próbkowanie jest dużo wyższe od 44,1 i 48 khz?

Analogicznie kwestia "głębokości bitowej" ... by udowodnić że jest dokładniej niż 16 bit to Tobie nie wystarczy że SNR na wyjściu DAC będzie przekraczać 100dB?

Poprawmy więc ten skrót myślowy. Toshiba twierdzi, że potrzebuje 9MHz do obsłużenia warstwy fizycznej standardu Toslink. Może to nawet 8MHz było, nie pamiętam i nie chce mi się teraz sprawdzać. Dotyczy pasma światłowodu oczywiście.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.