Skocz do zawartości
IGNORED

Zrobienie samemu HiEndowych kolumn

djmietek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Posiadam sprzęt co dla niektórych pewnie z bardzo niskiej półki ale zapędy mam baaardzo audiofilskie, na nieszczęście nie mam zbyt wielu pieniędzy więc nie stać mnie na super nowinki.

W tym momencie posiadam: amplituner Onkyo TX-SR600e, zestaw głośników 5.1 firmy TANNOY, kable najbrubsze z najzwyklejszych miedzianych beztlenowych, takie za jakoś 8 czy 12 zł za metr.

Ale nie w tym sęk. brakuje mi w przednich głośnikach TANNOY M4 czegoś istotnego: średnio-wysokich tonów, i trochę ładnych wysokich ( to na mój słuch a każdy ma inny), no i w całości nie mogę odróżnić co gdzie gra, u brata na raczej lepszych głośnikach wiem w muzyce co gdzie jest, tzn. czuję że gitara gra tam a perkusja jest tam, gdzie pianino a gdzie bas, czyli rozłożenie w przestrzeni poszczególnych elementów, to słychać wyraźnie, na moich M4 wszystko się zlewa lub w ogóle czegoś nie ma.

No i teraz: dzwoniłem do sklepu zap-audio.pl i gość mi polecił tuning lub nowe od początku głośniki: w tuningu M4 nowe zwrotnice, maty, okablowanie wewnątrz itd, cena za tuning obydwie frontowe kolumny jakieś 420-450 zł ale mówi że obudowa głośników też nie jest dobra, głośniki również. i że może bym lepiej zrobił nowe całe kolumny u jakiegoś stolarza od podstaw lepsze.

I tu pytanie: ile trzeba średnio wydać na nowe, o wiele lepsze od TANNOYÓW M4- całe kolumny (mówimy o wszystkim: obudowa, głośniki, zwrotnice, kable, maty itd). Czy jest sens robić wszystko od nowa pod ten wzmaczniacz co posiadam, czy wystarczy tuning moich? Czy tuning da wielką różnicę?

No i jeżeli za niewiele więcej nowe się opłacają (maks mógłbym wydać 1500-2000 zł ale to trochę uzbierałbym no i sprzedałbym moje M4) to czy ktoś mógłby doradzić według jakich kolumn hi-endowych mam się wzorować? łatwa do skonstruowania obudowa (dla stolarza) plus łatwo do znalezienia na internecie projekty, czyli cena wykonania obudowy i całości (zakup też nowych głośników) do super jakości dźwięku.

Bardzo byłbym wdzięczny za udzielenie odpowiedzi na te pytania.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/80735-zrobienie-samemu-hiendowych-kolumn/

Opyl te purchle i Szukaj ze mną Vifa XT18WH + Morel MDT29 (znalezienie chyba graniczy z cudem na tą chwilę i moreli MDT29 (są ale drogo - 370 para... ale o nie łatwiej i martwić się będę jak vify sie znajdą)taki zestaw to może nie Hi-E ale bardzo dobra polka jakościowo, i takie coś mam w planach popełnić... Jeśli ktokolwiek słyszał ktokolwiek widział proszę o info i PW

Ale nie w tym sęk. brakuje mi w przednich głośnikach TANNOY M4 czegoś istotnego: średnio-wysokich tonów, i trochę ładnych wysokich ( to na mój słuch a każdy ma inny), no i w całości nie mogę odróżnić co gdzie gra, u brata na raczej lepszych głośnikach wiem w muzyce co gdzie jest, tzn. czuję że gitara gra tam a perkusja jest tam, gdzie pianino a gdzie bas, czyli rozłożenie w przestrzeni poszczególnych elementów, to słychać wyraźnie, na moich M4 wszystko się zlewa lub w ogóle czegoś nie ma.

To właśnie scena - możliwośc zlokalizowania pozormnych źródeł dźwieku. na jej jakosc sklada sie wiele elementów - źródło, wzmacniacz, głośniki, rozstawienie kolumn, pomieszcenie i najwazniejsze zgranie fazowe głosników.

Nie baw się w żadne upgrady, bo to nie oplacalne.

Za 2 tys zl zrobisz cos spelni Twoje oczekiwania. U mnie scena jest swietna (no moze brak troche glebi, ale instrumenty mozna z latwoscia zlokalizowac), a caly system kosztowal mnie nieco ponad tys zl. Ty masz o wiele wiecej do wydania na same kolumny.

Tu sa nieco tansze Morele -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Nie chce robic reklamy z osobistych powodów, ale skoro pytasz.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

El sueño de la razón produce monstruos.

Tomku mówiłem o tej aukcji :) pomyliłem się o te 30 zł ale dodając wysyłkę wyjdzie prawie to samo :) a z drugiej ręki mozna wyrwać za ~200-250zł ale nie o nie sie martwię lecz o Vify, jeśli ich nie upoluje, morele prawdopodobnie zacykają w tandemie z SEasami CA18RNX

no ok ale lepiej zrobić nowa obudowę drewnianą czy wystarczy te głośniki włożyć do tej Tannoyowej? (wiadomo nowe zwrotnice, kable, maty itd też kupię)

To właśnie scena - możliwośc zlokalizowania pozormnych źródeł dźwieku. na jej jakosc sklada sie wiele elementów - źródło, wzmacniacz, głośniki, rozstawienie kolumn, pomieszcenie i najwazniejsze zgranie fazowe głosników.

Nie baw się w żadne upgrady, bo to nie oplacalne.

Za 2 tys zl zrobisz cos spelni Twoje oczekiwania. U mnie scena jest swietna (no moze brak troche glebi, ale instrumenty mozna z latwoscia zlokalizowac), a caly system kosztowal mnie nieco ponad tys zl. Ty masz o wiele wiecej do wydania na same kolumny.

Tu sa nieco tansze Morele -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Nie chce robic reklamy z osobistych powodów, ale skoro pytasz.

No ok ale czy w tym przypadku mam robić nową obudowę z drewna czy wystarczy włożyć te głośniki w obudowę Tannoya? wiadomo wtedy nowe zwrotnice itd

a co powiecie na midbas Monacor SPH-165 KEP?

Ukryta Zawartość

A fe, moje wspaniale kolumny nazywac pruchalmi... Jak smiesz! :)

Zgadza sie, paczki w m4 sa kiepskie tak samo jak zwrotnica (w pozostalych tannoyach zreszta tez). Jesli zrobiliby te poprawki dobrze i na bardzo dobrych elemnetach to specjalnie nie zarobia. McGyver robil taki cos troche taniej, ale on to juz chyba czysto charytatywnie pracowal. Mmozesz tez to zrobic samemu, bo projekt nowej zwrotnicy i opis wytlumienia zamiescil takze na forum. Sa i opisy efektow.

Skalkuluj sobie i pomysl czy nie lepiej zostawic sobie tych kolumn tak jak sa (bo w kinie sie sprawdzaja, w kazdym razie u mnie, moze dlatego ze onkyo ma podkreslona gore ktorej brakuje w tannoyach) i nie dokupic tylko czegos lepszego do stereo. Moim zdaniem jesli finanse pozwalaja to dopiero pozniej mozna sie bawic w poprawki w tannoyach. Nie bede ukrywal, ze taki jest wlasnie moj plan.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

server unreachable;--

Witam

W skrócie chcę ulepszyć te głośniki w jakości dźwięku, widziałem obydwa posty (tuning tannoy m4 i Jak dodać górę do Tannoy M4) w których się wypowiadacie, ale ja jestem laikiem w temacie zrobienia samemu takich zwrotnic (nic innego nie pozostaje - mało kasy- na razie nie mam jednak na zrobienie nowych) więc czy bylibyście tak łaskawi i pomogli w tym temacie? Co dokładnie kupić, jakie części (dokładne nazwy lub jeszcze lepiej linki do danego produktu) i może jakieś zdjęcia?

Na prawdę będę super wdzięczny

Pozdrawiam

raczeqq Sam bedziesz projektował zwrotke? O tych morelach też myslałem dla siebie, na forum polecali wlasnie ten tweeter jesli chodzi o przedział do 200 zl/szt.

A ten projekt na hdsach skonczyles?

djmietek Sensowniej jest zrobic nowe obudowy, ale to zalezy czy masz warunki, czy dostep do materiałów itp. Czasem trzeba bedzie pokombinowac mniej lub bardziej, od biedy nowe paczki mozna zamowic, jednak obudowy nie powinny byc dla Ciebie problemem.

Kiedyś pozbieralem co ciekawsze linki z polskich form i tu mozesz poprzegladac kolumny jakie zrobili inni, do kazdej powienienes znalezc opublikowany schemat zwrotnicy

Ukryta Zawartość

Warto takze przegladac zagraniczne fora, bo w Polsce to szczerze mowiac takie autoklonowanie dominuje. I jesli wybierzesz cos do zrobienia, to postaraj sie zeby projekt byl jakos udkomunetowany, bo czasem zdarzaja sie kwiatki w stylu schematu zwrotnicy sugerujacego odwrotna polaruyzajce tweetera - a ktos "nie osluchany" zrobi kolumny i bedzie myslal ze to np wina glosnikow.

Przeróbki tannoyow nie widzialem, ale czy jest oplacala to zalezy - jesli chcesz troche poprawic dzwiek to tak, jeśli chcesz skoku jakosciowego - nie.

Ukryta Zawartość

Z hds 152 bawiłem się - 2,5 way mi nie podpadło do gustu (zwrotnica od troelsa gravesena) -

te glosniczki spisały się za to w małych monitorach 2way ze zwrotnicą drugiego rzędu robioną pod moje ucho i takie popełniłem - stoją sobie i grają dosyć fajnie - coś a'la Totem mite - oczywiscie polka wyżej od totemow choć nie jest to jakas rewelacja.

Co do obudów - w zaleznosci jakie masz zdolnosci i ilości czasu oraz warunków - ale raczej robiłbym nowe porządne pudła, aktualnie są narzędzia są też obi nomi stolarze itd.

Jesli chodzi o Xt18Wh i MDT29 to taki projekt istnieje - zwrotnicą sie nie martwię, jak wspomniałem wczesniej bardziej martwi mnie dostępnośc VIfy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Za duzo roboty by bylo z budowa nowych obudow do glosnikow z m4. To znaczy szkoda troche pracy jesli mozna zrobic nowe paczki do lepszych glosnikow. Lepiej wkleic pare wzmocnien, wytlumic lepiej i ewentualnie dac nowa zwrotnice. Mnie sie nie chcialo nic z nimi robic bo jak pisalem - do kina mi wystarczaja. Jednak gdyby ktos zamawial komplet czesci do nowych zwrotnic do m4 i/lub m2 (albo od razu gotowe zwrotnice) to niech da znac bo wtedy jestem w stanie przemoc lenistwo i cos zrobic. :)

PS

Komplet czesci do zwrotnic mozesz kupic np w

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Ukryta Zawartość

server unreachable;--

Witam

Posiadam sprzęt co dla niektórych pewnie z bardzo niskiej półki ale zapędy mam baaardzo audiofilskie, na nieszczęście nie mam zbyt wielu pieniędzy więc nie stać mnie na super nowinki.

W tym momencie posiadam: amplituner Onkyo TX-SR600e, zestaw głośników 5.1 firmy TANNOY, kable najbrubsze z najzwyklejszych miedzianych beztlenowych, takie za jakoś 8 czy 12 zł za metr.

No i teraz: dzwoniłem do sklepu zap-audio.pl i gość mi polecił tuning lub nowe od początku głośniki: w tuningu M4 nowe zwrotnice, maty, okablowanie wewnątrz itd, cena za tuning obydwie frontowe kolumny jakieś 420-450 zł ale mówi że obudowa głośników też nie jest dobra, głośniki również. i że może bym lepiej zrobił nowe całe kolumny u jakiegoś stolarza od podstaw lepsze.

I tu pytanie: ile trzeba średnio wydać na nowe, o wiele lepsze od TANNOYÓW M4- całe kolumny (mówimy o wszystkim: obudowa, głośniki, zwrotnice, kable, maty itd). Czy jest sens robić wszystko od nowa pod ten wzmaczniacz co posiadam, czy wystarczy tuning moich? Czy tuning da wielką różnicę?

No i jeżeli za niewiele więcej nowe się opłacają (maks mógłbym wydać 1500-2000 zł ale to trochę uzbierałbym no i sprzedałbym moje M4) to czy ktoś mógłby doradzić według jakich kolumn hi-endowych mam się wzorować? łatwa do skonstruowania obudowa (dla stolarza) plus łatwo do znalezienia na internecie projekty, czyli cena wykonania obudowy i całości (zakup też nowych głośników) do super jakości dźwięku.

Bardzo byłbym wdzięczny za udzielenie odpowiedzi na te pytania.

Pozdrawiam

Właśnie skończyłem przeróbkę swoich Tannoy M3. To co mógłbym Tobie doradzić to zacznij najpierw od kabli np.Qed

XT Evolutione.Ja w swoich Tannoyach przerobiłem następujące rzeczy:

-wymieniłem wewnętrzne okablowanie na podstawowy model Tara Labs

-wykleiłem środek matami

-wzmocniłem obudowę 12mm MDE-efem

-wykończyłem naturalnym fornirem

-minimalnie zmniejszyłem ilość oryginalnego wygłuszenia

Zwrotnica została oryginalna.

W rezultacie znacznie wyeliminowałem podbarwienia powodowane przez rezonans cienkiej obudowy, bas stał się masywniejszy to zasługa obudowy,a góra bardziej szczegółowa to natomiast przez kable.Ogólnie opisane zmiany pozytywnie wpłynęły na poprawę dżwięku.Moim zamiarem była właśnie poprawa a nie zmiana dlatego nie ruszałem samej zwrotnicy a przebudowę traktowałem jako etap przejściowy-naukę przed właściwym projektem.

W/W zmiany na pewno Ciebie nie rozczarują, natomiast uzyskane efekty przez zmianę parametrów zwrotnicy nie zawsze mogą pokrywać się z twoimi oczekiwaniami.

Ja miałem podobny problem, firmowe kolumny do 2 tyś nie spełniały moich oczekiwań dlatego ostatecznie zdecydowałem się na samodzielną budowę kolumn na przetwornikach i sprawdzonym projekcie firmy Akkus (Usher 8935A-9930).Wybór nie był przypadkowy,a poparty wieloma odsłuchami.Jeżeli wiesz czego chcesz to na pewno to znajdziesz.

Nieźle sobie liczą za tuning :) Dołóż lepiej drugie tyle, sprzedaj tamte i zrób sobie kolumny, które na pewno zagrają tak jak tego oczekujesz, a nawet lepiej. Polecam:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - cena 1150 zł. Obudowy sam sobie możesz zrobić. Kolumny które śmiało pobiją większość kolumn, pod względem jakości, sceny i pozornych źródeł dźwięku.

Nawet takie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - Tu masz porównanie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zap-audio to sklep niesławnego killera, zadnej zwrtotnicy bym od niego nie kupił (kalkulatorem liczone).

Łukasz kable to chyba dla ludzi którzy nie mają już na co kasy wydawać, na pewno sceny się nimi nie poprawi.

Nieźle sobie liczą za tuning :) Dołóż lepiej drugie tyle, sprzedaj tamte i zrób sobie kolumny, które na pewno zagrają tak jak tego oczekujesz, a nawet lepiej. Polecam:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - cena 1150 zł. Obudowy sam sobie możesz zrobić. Kolumny które śmiało pobiją większość kolumn, pod względem jakości, sceny i pozornych źródeł dźwięku.

Nawet takie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - Tu masz porównanie

Ukryta Zawartość

No ok poczytam o tych głośnikach, zobacze recenzje itd itp, może faktycznie się skuszę :)

A jakbym miał sprzedawać moje kolumny to za ile je wystawić na allegro? TANNOY Mercury M4?

i druga sprawa: napisałem do Pana Piotra ze strony www.diyakustyk.com , www.akustyk-audio.pl i odpisał że od podstaw mam sobie zrobić kolumny na takim zestawie :

Morel MDT29 2szt/340zł

Monacor KEP165 2szt/510zł

Zwrotnice 2szt 320zł (specjalnie zaprojektowane zwrotnice pod ten komplet głośników)

Co mówicie o tych głośnikach? czytałem że monacor nie schodzi za nisko, ale u mnie jest subwoofer TANNOY MSUB 10 który tu dopomoże :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zap-audio to sklep niesławnego killera, zadnej zwrtotnicy bym od niego nie kupił (kalkulatorem liczone).

Łukasz kable to chyba dla ludzi którzy nie mają już na co kasy wydawać, na pewno sceny się nimi nie poprawi.

Mówisz że aż tak źle? :/

Ta było juz gdzies kiedyś o tym - nie jest to raczej osoba u której bym szukał porad.

Nie wiem jak KEP165 - Mi Cos nie podchodzi ten głosnik...i wogole jakies kewlary wegle i metale na membranie...

Jeśli chcesz mieć piękną naturalną średnicę celowałbym w materiał naturalny - celuloza ~ np. SEAS ER18RNX w połączeniu z Morelem - to musi zagrać pięknie... jak nie znajdę XT18WH to on poleci na pierwszy ogień , wyżej napisałem o CA18~ - pomyliłem się chodziło mi o ER18RNX właśnie.

Ta było juz gdzies kiedyś o tym - nie jest to raczej osoba u której bym szukał porad.

Nie wiem jak KEP165 - Mi Cos nie podchodzi ten głosnik...i wogole jakies kewlary wegle i metale na membranie...

Jeśli chcesz mieć piękną naturalną średnicę celowałbym w materiał naturalny - celuloza ~ np. SEAS ER18RNX w połączeniu z Morelem - to musi zagrać pięknie... jak nie znajdę XT18WH to on poleci na pierwszy ogień , wyżej napisałem o CA18~ - pomyliłem się chodziło mi o ER18RNX właśnie.

No dobra to jakbym robił od nowa: to ile wziąć za moje TANNOYE Merucry M4?

niech i będzie morel mtd29 z tym SEAS ER18RNX, ale powiedzcie gdzie mogę zrobić specjalną do nich zwrotnicę? albo kto by mi zrobił? no i chciałbym podłogowe kolumny wyglądające bardzo podobnie to tannoya m4 (taki mam gust) ale jak wtedy wykonać taką kolumnę (chodzi mi o litrarz i kształt) ? musiałbym mieć projekt lub coś, jakieś wymiary litry itd. Pytam ponieważ jestem informatykiem a nie stolarzem :P a stolarzowi i tak trzeba pokazać jakiś kształt i wymiary.

Z tymi kablami to jak chec przyspieszenia samochodu za pomoca wymiany opon na lepsze. Moze w minimalnym stopniu cos to poprawi,a moze zmiany wcale nie odczujesz. Po prostu sa inne rzeczy ktore warto zmienic, bo przyniosa zauwazlna roznice. I nie tylko w tym systemie, ale tez w innych.

No więc jednak zdecydowałem się na nowy projekt, jedyne co muszę to znaleźć stolarza który mi zrobi obudowy :)

tak jak wcześniej pisałem pomoc będzie ze strony www.diyakustyk.com , www.akustyk-audio.pl od podstaw zrobię kolumny na takim zestawie :

Morel MDT29 2szt/340zł

Monacor KEP165 2szt/510zł

Zwrotnice 2szt 320zł (specjalnie zaprojektowane zwrotnice pod ten komplet głośników)

Wewnątrz kabelki chyba Jantzen i maty bitumiczne filcowe.

Do tego Pan Piotr z tej strony internetowej mówi że wyśle mi też gotowy projekt obudów specjalnie pod te głośniki i zwrotnicę. Projekt podobno zaprojektowany i stworzony specjalnie pod te głośniki przez jakiegoś znanego Pana na tym forum (niestety nie zrozumiałem przez telefon nicka, jak się dowiem napiszę kto). Także całość powinna się ładnie razem składać w jeden piękny dźwięk :) Zrobimy zobaczymy. Należy tylko ufać ludziom :)

Do stereo bym suba nie podlaczal. Jesli chcesz miec dobry bas a robisz kolumny od podstaw to mozesz je zaprojektowac, tak aby nie trzeba ich bylo wspomagac.

Jakis czas temu na alledrogo poszly m4 z poprawkami za jakies osiem stowek. Moim zdaniem za duzo ktos dal.

Co do wymiany kabli to w srodku sa zdaje sie jakies strasznie badziewne i do tego nielutowane do glosnikow. Wymiana ich na najzwyklejsze miedziane 2.5 i polutowanie na pewno nic na gorsze nie zmieni.

server unreachable;--

Haha znalazłem w jakimś temacie że ktoś zrobił kabel zewnętrzny między kolumnami a wzmacniaczem z kabla sieciowego do internetu- tego RJ-45, UTP, :)

Próbował ktoś już w ten sposób? w sklepie mam szpule 305m i chyba wezmę żyły razem polutuje na końcówkach i sprawdzę :P ciekawe czy coś się zmieni w jakości muzyki.

djmietek,

Rozwaz budowe systemu aktywnego. Owszem, wyjdzie Ci drozej ale warto. Najlepsze glosniki 6.5" nie schodza ponizej 80Hz. Jesli chcesz uslyszec 30 Hz albo mniej to albo duzy aktywny sub (np 15") albo uklad trzydrozny z przynajmniej 12" woofer'ami.

pozdrawiam,

djmietek,

Najlepsze glosniki 6.5" nie schodza ponizej 80Hz.

pozdrawiam,

A skąd takie dane? Znam osobiście osiemnastki które schodzą do 35 Hz. 80 Hz to nawet dla głośników trzy calowych trochę za dużo.

Nie opowiadaj takich rzeczy.

Moje zespoły z 12 cali schodzą do 10Hz wg. Twoich założeń...

Moje obecne kolumny. Głośniki to HDS180EXC.

35_1227864328.jpg

I nie jest to jakieś specjalne osiągnięcie. Nie wiem skąd te 80 Hz. Chyba w obudowie zamkniętej.

Scan Speaki Revelatory osiemnastki chodzą do 35 Hz. Daytony osiemnastki też zapędzają się w te okolice.

Żeby nie być gołosłownym. Tu najtańsza osiemnastka Daytona.

A tu przykład co potrafi głośnik pięciocalowy.

Ukryta Zawartość

post-13669-086188700 1301389655_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zejść w sensie osiągnięcia jakiegoś SPL, a zejść z odpowiednio niskimi zniekształceniami to dwie różne rzeczy. Pomiary Marka K nie pozostawiają suchej nitki na próbach schodzenia nisko małymi głośnikami. Przy 50Hz 3-cia harmoniczna osiąga 3% (-30dB) dla składowej podstawowej na poziomie 90 - 93dB z odległości 25cm dla najlepszych 18-tek (Scanspeak). IMO trochę słabo.

Dlatego właśnie jest sporo zwolenników stwierdzenia że jak ma być bas, to tylko duży garnek i strzał na wprost.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.