Skocz do zawartości
IGNORED

Zrobienie samemu HiEndowych kolumn

djmietek

Rekomendowane odpowiedzi

Ja zamówiłem takie deski ( ilość na jedną kolumnę):

2 sztuki 100 x 21 cm

2 sztuki 100 x 30 cm

i 4 sztuki 30 x 16,6 cm ( góra, dół i dwa w środku do wzmocnienia)

Jak to obliczyć na litraż?

Chyba nie masz na myśli tego jak na podstawie tych danych obliczyc litraz kolumny? 60 litrów brutto...

El sueño de la razón produce monstruos.

Jaka grubość płyt?

Jaka grubość płyt?

Zakładając grubość płyty 19mm i objętość głośników plus dodaki 1 litr wychodzi mi 42 litry objętość wewnętrzna.

747

To ladnie brzmi ale nadal nie wiem jak uratowac tweeter od pozaru. Owszem, ok jak zadawala Cie jeden glosnik szeroko pasmowy ale szerokopasmowcom niestety brakuje dolu a gora jest tylko on-axis i nie az taka codowna. Tym nie mniej maja swe zalety i swych zwolennikow. Prawie idealne na male monitory w nie za duzych pokojach.

KrzysiekA

Na sredniotonowe stosuje glosniki o szerokim pasmie i malych znieksztalceniach jak Audax HM130co. Nie ma problemu na zestawy o "srednich" mocach. Jest sporo glosnikow. Gorzej z duzymi mocami. Jeden z niewielu glosnikow nadajacych sie to 6nd410 od 18sound. Ma duza czulosc (ok 100dB) i moc ciagla ponad 100W i dostatecznie niskie znieksztalcenia. Niezly jest tez 6" sredniotonowiec Beymy ale powyzej 3kHz zaczynaja sie problemy. Nadawalby sie na wlasny wzmacniacz w aktywnym systemie od 350Hz do 3.5kHz.

Seas Exotic 8" jest nieco tanszy w USA, tak szerokopasmowiec jak i woofer. Ogolnie Seas jest niezly ale drogi. AudioTechnology jest lepsze ale prawie astronomicznie drogie. Ceramiczne sredniotonowce accuton sa dobre i tansze ale nie tanie. Wszystko jest kompromisem kasy i jakosci.

pozdrawiam,

vik

Daję tylko pod rozwagę sytuację z jaką mamy do czynienia.

Chyba nie oczekujesz ode mnie tego, że podam tu gotowy przepis, na najwyższej możliwej klasy kolumny, do dużego salonu.

Rzeczywiście duże moce, duże powierzchnie stanowią poważny problem, tu zgoda.

Ale z kolei duże wzmacniacze, powodują poprawę liniowości, dzięki relatywnie dużym napięciom i prądom, co daje satysfakcjonującą dynamikę, małe sygnały hi end stają się duże, a małymi sygnałami stają się te, których w "normalnych" urządzeniach mamy w ilościach śladowych i mówimy na nie "klimat"

Mamy rok 2011, czas przestać myśleć stereotypowo.

Są możliwe nowe rozwiązania, których nikt do tej pory nie stosował, bynajmniej mnie nic o tym nie wiadomo z dostępnej przestrzeni medialnej.

Pozdrawiam.

Jak policzyłem to litraż kolumn wyszedł mi około 42-45litrów (odliczając kawałek głośnika w obudowie, 2 wzmocnienia, BR itd)

Pobawiłem się od rana programem WinISD Pro, wpisałem wszystkie dane głośnika monacor KEP 165 i wyszły mi schematy.

I teraz widzę że duże znaczenie ( w tym programie, i pewnie w rzeczywistości) ma Bass Reflex.

Wyjaśnijcie mi pojęcie podbicie i tłumienie, mniej więcej rozumiem ale nie wiem które lepsze.

Zacząłem zmieniać parametry BR i mi wyszły dwa wykresy:

Drugi ryzunek to wykres z BR o średnicy 6.8cm i długości 20cm (z tłumieniem ) (patrzcie po nazwach rysunków)

pierwszy to 8.2cm i długość 20cm (z podbiciem)

Z czego pierwszy jak widzicie niżej schodzi ( 31Hz), drugi 37

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-34254-044006300 1301658955_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Cadam

(Konto usunięte)

Mamy rok 2011, czas przestać myśleć stereotypowo.

Są możliwe nowe rozwiązania, których nikt do tej pory nie stosował, bynajmniej mnie nic o tym nie wiadomo z dostępnej przestrzeni medialnej.

Możesz coś więcej o tym napisać?

>djmietek

To jeszcze sprawdź sobie w WinISD jaką będziesz miał odpowiedź impulsową. To jest wykres "group delay". Jeśli Ci wyjdzie pik powyżej 15 milisekund, to spodziewaj się raczej spowolnionego i "buczącego" basu. Bo coś mi się zdaje, że dałeś o wiele za dużą pojemność skrzynki... ;-)

Taki na przykład ScanSpeak Illuminator 18wu_4741t00 ma VAS na poziomie 50 litrów, a najlepsze parametry uzyskuje w obudowie 19 litrów. To nie jest tak, że parametr VAS oznacza pojemność skrzynki.

Sprawdź, jaką pojemność proponuje Ci WinISD (który uwzględnia wszystkie parametry głośnika) i raczej w pobliżu tego się trzymaj... ;-)

Jak policzyłem to litraż kolumn wyszedł mi około 42-45litrów (odliczając kawałek głośnika w obudowie, 2 wzmocnienia, BR itd)

Pobawiłem się od rana programem WinISD Pro, wpisałem wszystkie dane głośnika monacor KEP 165 i wyszły mi schematy.

I teraz widzę że duże znaczenie ( w tym programie, i pewnie w rzeczywistości) ma Bass Reflex.

Wyjaśnijcie mi pojęcie podbicie i tłumienie, mniej więcej rozumiem ale nie wiem które lepsze.

Zacząłem zmieniać parametry BR i mi wyszły dwa wykresy:

Drugi ryzunek to wykres z BR o średnicy 6.8cm i długości 20cm (z tłumieniem ) (patrzcie po nazwach rysunków)

pierwszy to 8.2cm i długość 20cm (z podbiciem)

Z czego pierwszy jak widzicie niżej schodzi ( 31Hz), drugi 37

Sprawdź jakie wychodzi ci Qtc przy tej samej wielkości dla obudowy zamkniętej. Dla BR optymalne by było 0.55. Ponieważ jednak głośnik jest mały i dobrze by było go nie przeciążać to można robić większe nawet do 0.6. Przy czym trzeba wtedy niżej stroić. Sprawdź też wychylenie membrany dla mocy znamionowej wzmacniacza.

To niemożliwe żeby tak mały głośnik miał Fs 30 Hz. Coś spaprałeś.

Faktycznie ma 30 Hz. Ten głośnik jest ciekawszy niż myślałem. Symulację wyglądają na zbyt dużą objętość obudowy.

Według tej strony zalecana objętość obudowy to 17 litrów. Ewentualnie można trochę zwiększyć ale więcej niż 25 litrów bym nie ryzykował. W żadnym wypadku nie powinno się zchodzić z Qtc poniżej 0.5

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sprawdź jakie wychodzi ci Qtc przy tej samej wielkości dla obudowy zamkniętej. Dla BR optymalne by było 0.55. Ponieważ jednak głośnik jest mały i dobrze by było go nie przeciążać to można robić większe nawet do 0.6. Przy czym trzeba wtedy niżej stroić. Sprawdź też wychylenie membrany dla mocy znamionowej wzmacniacza.

To niemożliwe żeby tak mały głośnik miał Fs 30 Hz. Coś spaprałeś.

Faktycznie ma 30 Hz. Ten głośnik jest ciekawszy niż myślałem. Symulację wyglądają na zbyt dużą objętość obudowy.

Według tej strony zalecana objętość obudowy to 17 litrów. Ewentualnie można trochę zwiększyć ale więcej niż 25 litrów bym nie ryzykował. W żadnym wypadku nie powinno się zchodzić z Qtc poniżej 0.5

No oryginalnie w programie mi wyszło coś przed 16 litrami. Tylko ja lubię duże kolumny. No ale jednego z drugim nie pogodzę chyba... Czyli pozostają monitory do tandemu moler mdt29 z monacorem kep165?

A może lekko węższe lub płytsze obudowy? Jakie Wielkości byście proponowali?

No oryginalnie w programie mi wyszło coś przed 16 litrami. Tylko ja lubię duże kolumny. No ale jednego z drugim nie pogodzę chyba... Czyli pozostają monitory do tandemu moler mdt29 z monacorem kep165?

A może lekko węższe lub płytsze obudowy? Jakie Wielkości byście proponowali?

Jedną z przegród możesz zastosować do zmniejszenia objętości wewnętrznej. A dół możesz n.p. wypełnić piaskiem.

Zawsze możesz spróbować zrobić układ MTM - z dwoma wooferami i jednym tweeterem na kolumnę.

To by było nawet lepsze. Pytanie tylko jak to wyjdzie finansowo.

Nie wiem jaka wyjdzie efektywność z dwóch głośników ale może być problem z dobraniem tak głośnego wysokotonowego.

Ten Monacor ma ok. 89 dB - chociaż WinISD twierdzi, że przy takich parametrach T/S jest to raczej 87 dB... ;-) Ale jeśli nawet, to kompensacja baffle step zeżre co najmniej 3 dB - czyli mamy 86 dB. Dwa takie głośniki równolegle dadzą zatem 89 dB. Nie powinno być problemu z żadnym tweeterem.

WinISD przy dwóch takich przetwornikach w obudowie 40 litrów i strojeniu BR do 40 Hz daje bardzo ładną charakterystykę. Group delay minimalnie poniżej 15 ms, więc w porządku.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To jeszcze sprawdź sobie w WinISD jaką będziesz miał odpowiedź impulsową. To jest wykres "group delay". Jeśli Ci wyjdzie pik powyżej 15 milisekund, to spodziewaj się raczej spowolnionego i "buczącego" basu. Bo coś mi się zdaje, że dałeś o wiele za dużą pojemność skrzynki... ;-)

Taki na przykład ScanSpeak Illuminator 18wu_4741t00 ma VAS na poziomie 50 litrów, a najlepsze parametry uzyskuje w obudowie 19 litrów. To nie jest tak, że parametr VAS oznacza pojemność skrzynki.

Sprawdź, jaką pojemność proponuje Ci WinISD (który uwzględnia wszystkie parametry głośnika) i raczej w pobliżu tego się trzymaj... ;-)

Wyszło mi tak:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czyli bardzo kiepsko...

No to co lepiej jeszcze jakiś basowy głośnik? Bo jak policzyłem 17 litrów to małe satelitki .... za małe...

I druga sprawa, 22 mm MDF to nie za gruba płyta? nie wystarczy 18 albo mniej?

No to co lepiej jeszcze jakiś basowy głośnik? Bo jak policzyłem 17 litrów to małe satelitki .... za małe...

I druga sprawa, 22 mm MDF to nie za gruba płyta? nie wystarczy 18 albo mniej?

Im grubsza tym lepiej. Zwłaszcza że masz zapas pojemności. Do tego przegroda w połowie kolumny zmniejszająca pojemność i będzie dobrze. Symuluj group delay dla obudowy 20 litrów i poniżej. Pamietaj że im większa obudowa (powyżej optymalnej) tym gorszy group delay i mniejsza moc kolumny ale za to niższe zejście. I jeszcze jedno dla takiego głośnika nie ma co cisnąć więcej niż poniżej 40 Hz. Wbrew pozorom nie jest to mało.

Zobacz.Te kolumny mają objętość wewnętrzną 18 litrów. Przednia ścianka podwójna co tobie też bym polecał.

post-13669-100009453%201268832668.jpg

Nie oszczędzaj na MDFie. Z tego wszystkiego materiał na obudowę wyjdzie chyba najtaniej.

No fakt MDF 22mm to grosze, od 30 do 45zł za 1m kwadratowy

Zrób sobie arkusz do liczenia objętości wewnętrznej w zależności od wymiarów zewnętrznych obudowy i grubości ścianek. Będzie ci łatwiej określić optymalne wymiary. Podłączyłbym do postu mój ale nie wiem jak to zrobić.

Tak wygląda mój.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No faktycznie przy obudowie zamkniętej wszystkie wykresy wyglądają lepiej a Qtc jest 0,453 Co prawda nie schodzi bas za nisko ale wspierać mogę się subwooferem. A bas twardy z lekko wyższego zakresu też lubię to może podejdzie.

Ewentualnie Jakby miała być obudowa otwarta to może jeszcze 3 głośnik niskotonowy i ogólnie 2,5way? Ale teraz jaki byłby najlepszy do tych?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No faktycznie przy obudowie zamkniętej wszystkie wykresy wyglądają lepiej a Qtc jest 0,453 Co prawda nie schodzi bas za nisko ale wspierać mogę się subwooferem. A bas twardy z lekko wyższego zakresu też lubię to może podejdzie.

Ewentualnie Jakby miała być obudowa otwarta to może jeszcze 3 głośnik niskotonowy i ogólnie 2,5way? Ale teraz jaki byłby najlepszy do tych?

Qtc nie ma prawa przy obudowie BR z zatkanym otworem zejść poniżej 0.5. Musisz zmniejszyć objętość obudowy.

No faktycznie przy obudowie zamkniętej wszystkie wykresy wyglądają lepiej a Qtc jest 0,453 Co prawda nie schodzi bas za nisko ...

Jak to nie schodzi za nisko? Schodzi niżej niż z dziurą. z większym spadkiem w okolicy strojenia dziury ale ładnie monotonicznie i dużo niżej!

No to zrobię lekko mniejsze kolumny:

zamiast wysokość 100 cm to 85 (teraz moje tannoye M4 mają tyle i już przyzwyczaiłem się do tej wysokości)

na głębokość zamiast 30 cm to 25 (tannoy ma 26 łącznie więc będzie good )

szerokość zostawię

i w środku poza tym będzie mata bitumiczna filcowa czyli jakieś 7-8 mm na każdą ścianę.

I zrobię jakieś wzmocnienie ale pełną deską czyli całkowicie zmniejszę środkowy litraż dla KEPa 165

No albo druga sytuacja:

zrobię w środku dechę zmniejszającą litraż a z zewnątrz kolumna będzie duża i tak :D

No to zrobię duże kolumny!! Ile ludzi tyle porad. Najpierw bez BR a później wytnę. Jeżeli bez będzie lepiej to włożę w dziurę kawał MDF i zakleję porządnie starannie.

Dobra porozumiałem się z Panem Piotrem, który mi wykonuje zwrotnice pod te głośniki i konkretną obudowę:

Obudowa: 100 x 21 x 30 cm (wys. x szer. x gł.)

przegroda musi być na wysokości 45cm tak aby wyszło ok 19litrów dla głośnika nisko-średniotonowego. Taki litraż dla niego jest najlepszy.

otwory na głośniki mają być zrobione z odstępem po między głośnikami w wysokości 1,5cm oraz 3cm od górnej krawędzi kolumn.

W takim przypadku będzie kompromis: moja wielkość podłogowa kolumn i mały litraż odpowiedni pod monacora :)

I takie charakterystyki

Ukryta Zawartość

post-34254-049737000 1301694974_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A tak mniej więcej będą wyglądać kolumny (na pewno nie białe, zdjęcie poglądowe)

Ukryta Zawartość

post-34254-088824100 1301732914_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Osobiście dążyłbym do jaknajmniejszej odległości tweetera od woofera i postarałbym się jednak o to by odległości tweetra od różnych krawędzi były różne. Pozytywny wpływ tych zabiegów został udowodniony pomiarami, tu jednak kwestia czy nie kłóci się to z czyims pojeciem estetyki.

Osobiście dążyłbym do jaknajmniejszej odległości tweetera od woofera i postarałbym się jednak o to by odległości tweetra od różnych krawędzi były różne. Pozytywny wpływ tych zabiegów został udowodniony pomiarami, tu jednak kwestia czy nie kłóci się to z czyims pojeciem estetyki.

a poczytam poczytam, dziękuję :) mi się estetycznie podoba bardziej jeżeli wszystko jest symetrycznie i w pionie równe. ale jeżeli to jakoś wspomoże jakoś dźwięku to mogę to zmienić przesunięcie tweeta :)

odsyłam tu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Najlpesze efekty uzyskasz gdy kazdy glosnik bedzie mial niezalezna obudowe. W Twoim wypadku sa tylko dwa glosniki. Tweeter nie musi byc w obudowie woofer'a. Moze miec wlasna np ramke z podstawa i mozesz go optymalnie ustawic na skrzynce woofer'a. Po drugie, tweeter bez obudowy ma lepsze chlodzenie cewki. Ma to znaczenie jak lubisz sluchac glosno. Owszem, moze nie pasowac Ci wyglad.

Przy projektowaniu filtrow pasywnych nalezy liczyc komponenty na parametry glosnika w dominujacej temperaturze pracy cewki. Ja wole filtry aktywne i osobne wzmacniacze mocy. Jakosc odtwarzania jest zawsze lepsza.

Jak juz zbudujesz te kolumny to zacznij myslec o aktywnym subie bo one Ci nizszego basu nie dadza. Jesli zbudujesz obudowe do Twoich woofer'ow wieksza niz trzeba do BR to poki bedziesz uzywal BR to nasypiesz piachu. Gdybys chcial obudowy zamknietej to zamkniesz otwor i prawdopodobnie nieco odsypiesz piachu. Obudowa zamknieta daje precyzyjniejszy bas niz otwarta. Alternatywa do BR jest otwor stratny. Zmniejsza impedancje na czestotliwosci rezonansowej na ogol kosztem niewielkiego spadku czulosci. Taka obudowa laczy zalety kolumny otwartej z zamknieta.

pozdrawiam,

odsyłam tu:

Ukryta Zawartość

No chyba tak zrobię faktycznie :)

Najlpesze efekty uzyskasz gdy kazdy glosnik bedzie mial niezalezna obudowe. W Twoim wypadku sa tylko dwa glosniki. Tweeter nie musi byc w obudowie woofer'a. Moze miec wlasna np ramke z podstawa i mozesz go optymalnie ustawic na skrzynce woofer'a. Po drugie, tweeter bez obudowy ma lepsze chlodzenie cewki. Ma to znaczenie jak lubisz sluchac glosno. Owszem, moze nie pasowac Ci wyglad.

Przy projektowaniu filtrow pasywnych nalezy liczyc komponenty na parametry glosnika w dominujacej temperaturze pracy cewki. Ja wole filtry aktywne i osobne wzmacniacze mocy. Jakosc odtwarzania jest zawsze lepsza.

Jak juz zbudujesz te kolumny to zacznij myslec o aktywnym subie bo one Ci nizszego basu nie dadza. Jesli zbudujesz obudowe do Twoich woofer'ow wieksza niz trzeba do BR to poki bedziesz uzywal BR to nasypiesz piachu. Gdybys chcial obudowy zamknietej to zamkniesz otwor i prawdopodobnie nieco odsypiesz piachu. Obudowa zamknieta daje precyzyjniejszy bas niz otwarta. Alternatywa do BR jest otwor stratny. Zmniejsza impedancje na czestotliwosci rezonansowej na ogol kosztem niewielkiego spadku czulosci. Taka obudowa laczy zalety kolumny otwartej z zamknieta.

pozdrawiam,

Co do basu to w razie czego mam Subwoofer aktywny TANNOY MSUB 10, który nieźle wspomaga niskie tony, i to na razie mi wystarczy jak zabraknie niskiego basu. Dlatego też obudowa będzie duża (wysokość 100 cm) ale w około połowie będzie przegrodzona ( MDF jest tani, a ja lubię wysokie podłogowe kolumny). Rozwiązanie fajne moim zdaniem: po pierwsze midbass będzie miał ok 19 litrów (zrobię mu BR), a wolna przestrzeń na dole w przyszłości będzie mogła być wykorzystana na jakiś niskotonowy głośnik :)

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.