Skocz do zawartości
IGNORED

Pro-Ject Debut III - wymiana na RPM1.3... albo?

burz

Rekomendowane odpowiedzi

Mam od kilku lat DebutaIII z wkładką Grado Blue, pre to nasza forumowa konstrukcja (by Ahaja).

Od jakiegoś czasu korci mnie na zmiany, a po styczniowym Audio to już bardzo:) Była tam mianowicie korzystna recenzja Pro-Ject RPM 1.3 Red... i się napaliłem. W sumie po sprzedaży swojego mógłbym dołożyć te parę stówek bezboleśnie.

Mam jednak pytania do znawców.

Po pierwsze, czy warto kombinować, czy uzyskam po takiej zamianie zbyt mało/wcale?

Po drugie, to może szarpnąć się na 1-Xpression III (też z wkładką Ortofon 2M-RED) - jest to jednak górna granica finansowa tej zabawy (czyli ok. 2,3 k zł)... ale jw: czy uzyskam po takiej zamianie zbyt mało/wcale?

Hmmm, pomóżcie:)

Wydaje mi się że wymiana na RPM 1.3 to dreptanie w miejscu albo nawet krok w tył, co najmniej RPM 5.1 jak nie wyżej.

Pozdrawiam,

Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Nawet jak będzie grał tak samo :-) to wygląda dużo ładniej , zwłaszcza dostępna w Niemczech wersja z białym akrylowym talerzem.

Nie wiem, czy koledzy słuchali tego gramofonu, ja takowy posiadam i jestem bardzo zadowolony, gra miłym ciepłym dźwiękiem, pewnie się nie zbliża do poziomu referencyjnego, ale do miłośnika muzyki i sprzętu jest ok, cieszy ucho i oko :-).

Ja bym zaryzykował, gdzieś czytałem, że gramofony z grubym talerzem z mdf mają potencjał do dobrego grania, oczywistym ograniczeniem jest tutaj ramie, jednak ma wszystkie potrzebne regulacje.

Pozdrawiam i życzę miłego słuchania, każdemu na czym tam ma :-)

R

burz posiada już projecta Debut III , kupowanie RPM 1.3 nie poprawi jakości dźwięku, bo to gramofon z tej samej półki, oczywiście nic nie ujmując w/w RPM 1.3

do Debuta też można dokupić akrylowy talerz, lecz nie wpłynie to jakoś drastycznie na poprawę jakości

audiokarma.org

No poprawy dźwięku słyszalnej dla przeciętnego zjadacza winylu bym sie nie spodziewał. talerz akrylowy to tylko kwestia wyglądu, zwłaszcza biały rpm1.3 wygląda fajnie z tym talerzem :-)

Pozdrowki

R

Robinson,

Czegoś nie rozumiem, to co chcesz właściwie poprawić dźwięk czy wygląd. Wydaje mi się że nie spełnisz żadnego z tych założeń używając RPM1,3 wygląd kwestia gustu dyskusyjny, konstrukcja niestety też bardzo budżetowa. Tak jak wspomniałem wcześniej co najmniej RPM5.1 wygląda o wiele solidniej, ładniej i brzmienie też zapewne ciekawsze w stosunku do bardziej budżetowych Debuta i RPM1.3.

Można jeszcze inaczej: pomyśl nad zmianą wkładki ponieważ w tej dziedzinie można osiągnąć nadspodziewane efekty. Wybór należy oczywiście do Ciebie, jednak zastanów się jaki jest sens przesiadanie się na gramofon z tego samego przedziału cenowego z którego posiadamy dotychczasowy i jeszcze dopłacanie do interesu, no ale jeśli Cię stać.

Pozdrawiam,

Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

Paweljazz , ja napisałem wprost , zmiana to tylko poprawa wizualna o ile oczywiście podoba sie komuś rpm1.3, w porównaniu do Debuta zagra tak samo. Ja jestem z niego zadowolony (RPM 1.3Genie), zarówno z produkowanego dźwięku jak i z wyglądu. O szczegóły trzeba pytać autora wątku. RPM 5.1 oczywiście jest lepszy ale też i prawie 3 x droższy więc nie ma dziwne :-), jakby nie był lepszy to by dopiero była afera :-).

Autor wątku pytał o sens zmiany Debuta na RPM1.3 to napisałem co myslę, że ja bym wybrał RPM 1.3 i cieszył sie dla mnie lepszym wyglądem tak samo grającego gramofonu. Ale skoro autor wątku od kilku lat używa Debuta to chyba nie gra on dla niego tak źle bo pewnie byłby go już zmienił

Pozdrawiam

Paweł

Robinson, przepraszam za swoją nieuwagę, nieopacznie połączyłem Twoją wypowiedź z założycielem wątku.

Sorry.

burz

Nie patrz na ceny RPM5.1 na alle... w tej chwili ceny są cenami umownymi i możesz zdziwić się za ile sprzedawca jest w stanie oddać Ci gramofon jak zaczniesz negocjować. Oczywiście nikt za darmo nie odda ale można naprawdę dostać niezły upust. W tej chwili niezwykle trudno jest sprzedać cokolwiek tak więc nie bój się negocjować.

Pozdrawiam,

Paweł

No to zimny prysznic:(

Czyli, jak rozumiem, nic poniżej RPM 5.1 nie brać pod uwagę. Ale, ale... nikt się nie wypowiedział o 1-Xpression III - też nie warto?

Warto, bo dostaniesz węglowe ramię, lepsze łożysko główne, lepsze nóżki z tłumieniem drgań wkładkami sorbothanowymi i pełnowymiarowy talerz (300 mm). Tyle, że w wersji mk III jest to leciutki talerz akrylowy, natomiast w starszych wersjach (mk I i II) był cięższy z magnezowego odlewu, wyważany dynamicznie. Jednak różnica w cenie w stosunku do RPM-5.1 jest już stosunkowo niewielka, a to z całą pewnością lepszy gramofon. Przy jego ramieniu (9cc), ramionka z Debuta i 1.Xpression wyglądają jak zabaweczki. Będziesz bardziej zadowolony z RPM-a, moim zdaniem to pewne. Może rozważ jeszcze taki wariant jak Ci koledzy całkiem rozsądnie wcześniej podpowiadali - kup sobie inną wkładkę do tego co masz w tej chwili i gromadź fundusze na porządniejszy gramofon. I jeszcze jedna uwaga - tego Grado Prestige Blue absolutnie bym nie skreślał, nawet w kontekście jakiejś lepszej maszyny. Pro-Ject nie produkuje swoich wkładek, natomiast jednymi z lepszych, które Pro-Ject brandował swoim logo, były właśnie robione OEM-owo przez Grado modele Black i Gold. Występowały pod nazwami P-J K-4 i P-J K-6 i bardzo dobrze pasowały do lekkich, węglowych ramion Pro-Jecta.

Pozdro,

Yul

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.