Skocz do zawartości
IGNORED

Uwaga!DVD Manta 002/16...32Bit/512fs!

darkul

Rekomendowane odpowiedzi

Rozumiem, że zjawisko jest pomijalne. O ile dobrze pamietam, autor tekstu udowadniał na wykresach, że szumy te sa na poziomie równym najsłabszym sygnałom rejestrowanym na płycie CD... Postaram się znależć ten tekst w sieci.

Z drugiej strony - przy zasilaniu ze zwykłych baterii byłaby to dość kosztowna zabawa, a róznica w stosunku do akumulatorów pewnie znacznie mniejsza niż choćby przy zastosowaniu lepszych części. ;o)

Wlasnie doczytalem kilka wpisow ktore mnie ubawily...nieswiadomosc co poniektorych kolegow ......

K.... M.... a wiecie ile razy zdychaja takie Mefisto,Audionety i inne niby audiofilsko high endowe caca!?

Znacznie czesciej od masowych klockow,a stad to wiem ze czesto serwisuje takie sprzety ,i moglbym ciekawe zeczy opisac ......nawet moj ulubiony[sentyment]Naim sie p..... a tani niebyl.

a taiwan siedzi wszedzie i niech koledzy sie w koncy obudza.

====

To narazie.

• Redaktorzy

darkul - to, że drogie cacka się psują to prawda. To, że Micromegi Stage były wredne i grymaśne to też prawda, ale jest jedno ale, a nawet dwa. Po pierwsze brznienie a po drugie wygląd. Wywal bebechy z tej twojej kultowej Manty i wrzuć je do skrzynki wykonanej na takim poziomie i o takim wyglądzie jak Gryphon, Wadia, Audiomeca itp. Wtedy będzie super brzmienie i super wygląd a tak mamy super brzmienie (dzięki super komponentom ;-)) i plastikowe G****. To tak jakby przetworniki Fostexa, albo Lowthera wpakować do plastikowej wypraski z mikrowierzy z hipermarketu.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Wszystko fajnie, tylko trochę przesadziłeś z tymi zachwyttami nad audiofilskimi obudowami.........

Nie wszystkie obudowy są takie super. Japońskie firmy pchały drogie elefenty w celu wyciszenia obudowy, jakieś gumy specjalne, kauczuki itp. W sprzęcie audiofilskim mamy często tylko kilka świecących gałem (plastikowych), kilka napisów informujących o DVD-owym pochodzeniu przetworników CA (24/192), kosztujące 5zł gniazdo zasilania i często na tym koniec. Tylko znawcy wiedzą ile powinno kosztować i jak wygląda prawdziwe gniazdo zasilania itd.

Marek > filtr filtrowi nierówny - są takie po 2 euro , ale i są po 300euro. Problem tkwi w tym , czy warto przepłacać.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ciekaw jestem, jaki filtr zastosowano w Wadii - to prawda, że mój należy do najprostrzych - z serii FN 420, ale i tak osiągnięty efekt jest podobny do działania zewnętrznego filtra sieciowego...

>profes

Dzięki że chciałeś pomóc, ale czy musiałem napisać czarno na białym, że wiem o którą Mantę chodzi?

Śledzę wątek. Napisałem, że wykluczam nabycie 002 ze względu na wyjścia, a nikt wcześniej nie opisał dokładnych różnic między tymi klockami.Kropka.

Nabycie 001 jest ciągle sprawą otwartą.

Opisz swoje wrażenia odsłuchowe i na czym lepiej słuchać (coaxial, analog) stereo.

P.S. Widziałem też w markiecie Mantę 001, ale była w zestawie 5 kolumienek+Subek za 599zł

Też kupiłem Mantę 001, w kwestii opisu brzmienia mogę się zgodzić z opisami powyżej- wysokie mają tendencje do "cyknięć", bas też nie najmocniejszy, ale za to zadowalająca przestrzeń i umiejscowienie pozornych żródeł dżwięku.W Geant były komplety z głośnikami w cenie ok 600zł.Dopiero w Tesco znalazłem Mantę 001 bez głosników w cenie 285zł( wersja 002 kosztuje ok250zł).Mój egzemplarz 001 różni się od tego który zaprezentowany jest w jakimś teście( link gdzieś na początku wątku)- ma inne moduły w środku i inaczej są rozlokowane gniazda na tylnej ściance.Front jest taki sam.No i oczywście przymierzam się do tuningu.

Pan Jarek w Audiopunkcie zapewnil mi 100% komfortowe warunki odsluchu - taki sam Amplifon jaki mam w domu, takie same glosniki i nawet te same kabelki co w domu - no i ta nieszczesna Manta. Dalem rade sluchac tego ok 15 min - jest to CDek, ktory nadaje sie dla fanow ogromnego basu i niczego wiecej - gra ostro i dynamicznie - to mu trzeba przyznac (zreszta podobnie jak wiekszosc klockow Darka - z ktorych w zasadzie wszystkie sluchane do tej pory mi sie podobaly), basem obrywalem po wnetrznosciach pomimo reszty zestawu (zwlaszcza AE sa sporym ograniczeniem w tym akurat zakresie). Dzwiek jest plaski, choc w tej plaszczyznie separacja instrumentow jest calkiem dobra to jednak ja bez przestrzeni sluchac nie moge, wokale sa zupelnie bez zycia, brakuje powietrza, nawet piekna brawa dzwieku Amplifona zostala stlamszona. Wiem, ze opis jest malo fachowy - nie jestem recenzentem - mialem okazje sluchac ostatnio kilku ciekawych CDkow i byc moze mam juz po prostu za duze potrzeby zeby dzwiek odtwarzacza za 1 kpln mial mnie zadowolic. Byc moze w tej cenie warto go kupic ale ja bym go u siebie nie zniosl.

Natomiast jak ktos sie wybierze do Audiopunktu niech poslucha wzmaka Reloopa (tak oni zrobili jakis wzmak??!!) z glosnikami Nykiela - to naprawde jest niezly dzwiek :)

trochę za dużo "bicia piany" i mało konkretów, już jakieś porównanie do Arcama było, ale czy usłyszymy w końcu obiektywną opinię osób które to słyszały z odniesieniem do jakiejś klasy (pułapu) brzmienia innych markowych i powszechnie znanych producentów odtwarzaczy, bo w sumie nie wiadomo na jakim pułapie kształtuje się to brzmienie

jako, że planowane jest spotkanie w Delta Studio, to niech ktoś dzisiaj zapakuje ten przerobiony odtwarzacz w paczkę i podeśle pocztą, do soboty dojdzie, pod warunkiem, że ktoś szybko zadziała,

adres do w/w firmy dostępny w internecie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nie znam specjalnie CDkow z tej klasy cenowej - Creek 43, Rotel 991 AE i Marantz 17 (wszystkie mialem u siebie w ciagu ostatnich 2 tygodni) - kazdy z tych CDkow gra lepiej pod kazdym mozliwym wzgledem. To tyle moich porownan - nie wiem do czego odniesc dzwiek Manty i przykro mi, ze nie potrafie opisac wrazen bardziej "konkretnie".

Ale ja jednej rzeczy trochę nie rozumiem. Jeden z Was pisze, że Manta gra słabym basem zaś drugi, że Manta generuje bardzo dużo basu i wali nim po żołądku. Czyżby efektem przeróbki Darka był niemiłosiernie uwypuklony bas i nic więcej ? Te oceny są bardzo sprzeczne. To samo odnosi się do przestrzeni.

> Arek67

Takie pytania są bez sensu z uwagi na subiektywną ocenę każdego z nas. Jak widać jeden odtwarzacz może zostać przez kilka osób oceniony w sposób zupełnie różny. Jeden będzie się zachwycał i porównywał do urządzeń bardzo drogich, drugi powie, że to do kitu. I co komu uwierzyć ? Chyba jednak najlepiej posłuchać samemu jak słusznie zauważył Pal.

Welcome...

Wiem ze milosnik [wedlug mnie]rozleniwionego i malo dokladnego lampusa moze byc rozczarowany... osobiscie bylem pytany przez P.Jarka z Audiopunktu do czego Mante podlaczyc,powiedzialem ze jest mi to obojetne!

Bo wiem ze sluchacze maja rozne klocki.Osobiscie nielubie formy przekazu prezentowanej przez AE,bo moim zdaniem jest ostre i nawet czasem chaotyczne....

W Audiopunkcie byl miedzy innymi P.Red.Ludwik Igielski ktoremu brzmienie sie podobalo ale wiem ze chyba w innym systemie?Manta z cala pewnoscia nie jest urzadzeniem do slabych systemow.....tylko dojzalych!

===============

>Franz

Sadze ze kolega malo ma wspolnego z klockami pod wzgledem serwisu czy obeznania ...

Bo kolega wypisuje androny!!Masowa znacznie zadziej sie chrzani od audiofilskich produktow!!To jest stwierdzone!A w Mantach nawet we wlasnym zakresie[jesli sie niejest mucha owocowka]sprawdzic poprawny montaz krosow,srobek i ilosci smaru na sankach transportu......

W Audiopunkcie sa 2 Manty 001 po pdst.tuningu.

Pdst tuning jest wykonywany w 3 wersjach!3 rozne brzmienia bo i systemy mamy rozne.

===========

Aha1 Osobiste odsluchy dokonywalem na swoim wzmaku symetrycznym i glosnikach Spendor 100 oraz Martin Logan 2 od gory,z tanszych glosnikow to byly Tannoye M2,Phonary Compact 2,ze sredniej polki Harbeth 6.

Zreszta to na roznych systemach cwiczylem......

===========

Opis odsluchu Pal55 mnie troche niezdziwil,bo sluchalismy razem u Andrei 29 miedzy innymi lampusy ktorych brzmienie bylo dlamnie nie do przyjecia na dluzsza mete,a Palowi sie raczej podobaly.

Gusta i wiedze mamy rozna na szczescie bo inaczej byc moze tylko kaszlakami bysmy jezdzili...

pal55

Odsluch bylby miarodajny tylko wtedy, gdybys w/w Mante testowal u siebie w domu, w swoim pokoju.

Ewentualnie mial tam do porownania swojego cd-ka, wtedy bys wiedzial czy Twoj system w tamtym pomieszczeniu gra podobnie jak u Ciebie w domu.

Z drugiej strony charakter dzwieku mozna bylo swobodnie wychwycic.

jasne, ze wtedy byloby najlepiej - ale do domu moglbym pozyczyc jesli dzwiek bylby niezly - wtedy w domu moglbym sprawdzac czy jest lepszy niz mam czy nie - po tych 15 min nie mialem ochoty pozyczac do domu - to nie jest moj dzwiek.

PS. obiecanego maila nie dostalem :((

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.