Skocz do zawartości
IGNORED

Uwaga!DVD Manta 002/16...32Bit/512fs!

darkul

Rekomendowane odpowiedzi

Darkul,

Powiedz proszę, czy zrobiłbyś tuning Pioneera dv 565 (to jest z daje się 454/464 w wersji slimline + zdolność odczytu dvd-audio i sacd)? System opisany w zakładce "o mnie".

Pozdr

KL

T+A DAC 8 DSD via Silencable Wizzard XLR do KRELL s550k a ten via Velum LS-G do Audio Physic Cardeas Plus

Podlaczylem swoja Mante 001 bez tuningu do reszty zestawu (baltlab i aa hyperion). Moje spostrzezenia nie odbiegaja od opinii przedmowcow, ktorzy sluchali wersji bez tuningu. Odtwarzacz ten gra bardzo jasno z tendencja do "cykania" (niektorych utworow nie sposob sluchac), niezla przestrzen ale bez przesady, dobra scena. Wokal lekko wycofany, nie angazujacy nic tu nie ma zamiaru oderwac sie od glosnikow. Tony srednie schowane sa za syczaca gora. Bas skromniutki. Bez przerobki odtwarzacz ten nie polecilbym nikomu do sluchania muzyki. Ja uzywam go do ogladania filmow, a poniewaz robie to rzadko, nie potrzebowalem lepszego.

Witoojciee.

>Zbig

Duzo slucham i nietylko u siebie.

=======================

Stad ze sa rozne gusta robie 3 opcje pdst.tuningu.

=======================

Osobiscie preferencje mam w kierunku neuralnego brzmienia jezeli mozna w ogole tak powiedziec?

By bylo ciekawiej urzytkownicy 001 po tuningu graja w dosc [na ogol]drogich systemach.

=======================

Seryjna Manta gra w stonowany sposob,bo niema z czego siedza tam 4558 i tak dziwne ze wszyscy podkreslaja przestrzennosc.

Nie mam zbyt dużo czasu ale postanowiłem najprostszym sposobem sprawdzić czy manta ma coś do zaoferowania.Rozrysowałem stopień wyjściowy, wymieniłem kondensatory sprzęgające(wejściowe i wyjściowe) z 10uf na 22uf elny silimic, usunąłem tranzystory w mutingu , wzmacniacz operacyjny zastąpiłem OPA2604 i to "na pająka" bo nie mam wersji smd.Po podłączeniu praktycznie od razu słychać było jak uboższe jest brzmienie mojej

tuningowanej Yamahy cdx396 (kwak clock,w zasilaniu kondensatory panasonic fc,wycięty muting,kondensatory sprzęgające to MKS,MKT, Elna silimic no i ostatnio OPA627).Przewaga manty jest zauważalna praktycznie we wszystkich aspektach ale to co się rzuca w uszy od razu to jeszcze lepsza przestrzeń.To co zrobiłem w mancie

to było coś na szybko, jest jeszcze do poprawy parę rzeczy(zasilanie).Można eksperymentować ze stopniem wyjściowym, najważniejsze jest to że manta ma "potencjał".

Welcome!

Nareszcie kuymaty amigo!

Leszek w dac musza byc dodane tantale[w czesci zasilania!]min.47uF/16VDC.

W przetwornicy tez mozna podlubac!Na wyjsciu [tylko z innymi wartosciami elementow w filtrze]pieknie gra LM6172 wciaz niedoceniany!W wersji symetrycznej robie nowy dodatkowy zasilacz do czesci analogowej bo OPA 1632 rabia duzo pradu!Ale graja wspaniale!Tylko trza je sprytnie skapensowac......

Elektrolity sa do podmiany na poprostu lepsze....=================

Juz kilka osob sluchalo Manty i jedyna negacja [jezeli byla]to potencjalny strach?!przed niby jej niesolidna konstrukcja?!Bzdura bo ja daje pelna gwarancje!!!!Ciejkawe co by niektorzy powiedzieli na wnetrza kilku niby audiofilskich klockow ktore mialem nieprzyjemnosc naPRAWIAC!?

Hola Darkul!

Przy okazji pozwolę sobie zapytać (teoretycznie) - czy można uzyskać poprawę brzmienia modyfikując w Sony np. moim 50ES zasilanie przetworników - np. analogicznie do Manty (inne kondensatory)? Stopień wyjściowy i clock już był robiony...

Muchas gracias!

->Darkul

Rozkrecilem swoja Mante i mam teraz zapytanie. Co w niej siedzi? Wiem, ze rozni sie od Manty mojego znajomego paroma drobiazgami (mimo, ze obaj mamy wersje 001) Wnetrza jego Manty nie widzialem, ale zalaczam fotki (przepraszam za jakosc) mojej.

[obrazekLUKASZ-123593_1.jpg] [obrazekLUKASZ-123593_2.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-1622-100005030 1170256591_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak nie widzałeś w środku manty kolegi to skąd wiesz że się różnią?

Ale tak jak pisałem wyżej manty 001 mogą się trochę różnić.U mnie zamiast kości ALi jest SUNPLUS,ale najważniejsze chyba jest to że przetwornik jest taki sam tj KHTEK DA1196.

Welcomee...

No coz ...roznia sie kilkoma pierdolkami.....

W jednych siedza DAC Woolfsona a w innych KHTeKa........

Druk jest dosc uniwersalny i mozna tam zaimplantowac doprawdy rozne DAC!

Osobiscie polubilem DA 1196....to bardzo dobry dac.

>Marek

Arcamy znam dobrze i niestety nienaleza do moich faworytow......stare Arcamy byly lepsze!

Danie w nowym cd Arcama TL082 jest glupota producenta do entej potegi,wcale sie niedziwie ze to gra tak jak gra......a dac siedzi dobry!!!!Jak to kiepski filtr potrafi zaorac dzwiek?!

Przyznaje, że Alpha 9, pomimo przetwornika DCS, niespecjalnie mnie zachwyciła. W bezpośrednim porównaniu wolałem swój CD po tuningu. Z drugiej strony, ten Arcam zyskał wiele bardzo pozytywnych recenzji - zastanawiam się skąd taka rozbieżność w ocenach...

Wiesz jest wiele cedekow ktore opisywane sa jako legendy ...gdy tak naprawde tylko kilka cd jest poprostu dobrych...

A sprzet w testach.. coz...coraz wiecej moich znajomych juz niekupoje pisemek,bo nic ciekawego tam juz niewidza...

A może tak by z komputerowego dvd coś wyczarował??

Widziałem ostatnio na promocji w hipermarkecie, firma w sumie nieznana, ale cena za to rewelacyjna 105 PLN!!

Coś by tam dokleił, coś dolutował i moze wyszedłby istny haj-ent :))))))))))

Zasilenie z zasilacza komputerowego, sygnał z wyjścia słuchawkowego i jest git!!

Napewno pobije niejednego cd-ka w przedziale cenowym do 5000PLN ;-)))

Oj ludzie nie wierzcie we wszystko co sie wam wciska!!

pozdrawiam

Przepraszam za lamerskie pytanie, ale nie jestem elektronikiem. Ktora z kosci na plytce to DAC, bo zadna nie jest opisana w ten sposob co tu podajecie? Jedyne co by mi pasowalo jest opisane:

CD5954CB

cg3 EH018

A 001 roznia sie np. funkcjami. Moja nie wylacza sie z pilota, a znajomego jaknajbardziej taki klawisz ma...

Pewnie mnie wyśmiejecie, albo że amigo nie kumaty, ale nie kończyłem żadnej elektroszkoły.

Jak mi powiecie co to "tranzystory w mutingu",

jak je znależć (oznaczenia) i wyrzucić,

oraz jakiej sekcji "przeszkadzają" (analogowej, cyfrowej), to jak mi powiecie, to tak zrobię ;-))

Z góry dziękuję.

Heh... te tranzystory sluza do wyciszenia wyjscia w torze analogowym. Ja bym ich ot tak o nie wyrzucal. Zwlaszcza, ze sie na tym nie znasz. Bez nich bedziesz mial stuki w glosniku przy wlaczaniu i wylanczaniu i przelanczanieu kawalkow muzycznych... a roznicy w dzwieku podczas grania i tak nie zauwazysz....

>pal55

Nie jesteś. Miałem go w piątek i sobotę. No i coż mogę powiedzieć. Pewnego poziomu nie da się ot tak przeskoczyć. Nie chce mi się go jeszcze raz opisywać bo poprzedni tekst mi "wcięło" (Lukar - czy logowanie nie za szybko "wylatuje" ?).

Krótko mówiąc jest to poziom co najwyżej CD do 2500 Pln a najbardziej przypominał mi Rotela-02. Jest "wykop", "ogromny niski baaaaas", który oczywiście "wysysa" średnicę i średni bas. Jest niemuzykalny a to moim zdaniem jest podstawa całej tej zabawy i nie ma to nic wspólnego z tym czy dźwięk jest po stronie ciepłej czy zimnej.

Dla początkujących świetny zakup ale podejrzewam, że szybko się zmęczą.

Pzdr.

Sam kupiłem Mantę jako tanie DVD bo wcześniej nie miałem.

Obecnie znajdujace sie Manty w Audiopunkcie graja w dosyc neutralny sposob.

Stad pewnie roznice w ocenach.....

Porownanie z rotelem mnie zaskoczylo?!Bo Rotel ma dosyc malo czytelna lokalizacje?!

Wraz z kilkoma kolegami obserwojemy watek z wielkim zainteresowaniem... bo wpisy sa ciekawe i co wazne uczciwe w swej formie.Wynikaja one[ich tresc] z roznych poziomow doswiadczenia i zaawansowania.......

Zobaczymy dalej ...

...Wynikaja one[ich tresc] z roznych poziomow doswiadczenia i zaawansowania.......

Już teraz wszystko jasne! Jak komuś nie podoba się dźwięk manty zmodyfikowanej przez Darkula, to oznacza to, iż:

a) ma małe doświadczenie,

b) jest lamerem w audio.

To mi przypomina rozmowę starych babć przed szybą na której widzą święty obrazek. Jak która nie widzi, to znaczy że grzeszna. A więc wszystkie widzą.

Fajnie.

Swoją drogą gratulacje dla Darkula za znajomość erystyki.

ja akurat przyznaje sie bez bicia do malego doswiadczenia :) i dlatego do dzwieku podchodze na zasadzie podoba sie albo nie - i niestety nie dziala na mnie zadna argumentacja a jedynie moje (niedoskonale) uszy :)

>Maciekw

Nie badzmy tendencyjni.... zbyt surowo oceniasz moja wypowiedz..niepotrzebnie.

Jezeli np.sluchasz przez kilka lat np.wzmaka Ws i Altusow 140 to mozesz stwierdzic ze np.jakis inny system jest nietaki jak nalezy?Prawda.Opcje naprawde sa rozne.Ja sobie moge pozwolic na rozne dewagacje z racji doswiadczenia i osluchania,inni nie musza sie z tym zgadzac... w koncu zyjemy w demokratycznym kraju?chyba?coooo???

+++++++++++++++++

Darek -Skoro żyjemy w demokratycznym kraju to przeczytaj jeszcze raz swoje wypowiedzi i zastanów się nad nimi.Maciekw ma dużo racji i słusznie zwrócił uwagę na ton i zawartość Twoich odpowiedzi.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.