Skocz do zawartości
IGNORED

Uwaga!DVD Manta 002/16...32Bit/512fs!

darkul

Rekomendowane odpowiedzi

Jesli cos jest złe to każdy osłuchany audiofil bez trudu tak to oceni niezależnie od osobistych preferencji.

Są sprzęty kiepskie ,są też takie które pomimo pewnych rozbieżnosci z własnymi upodobaniami oceniamy jako bardzo dobre.

Zawsze istnieje pewna norma poprawnosci niezależnie od gustów . Subiektywizm też ma swoje granice.

Zawsze porownuje muzyke plynaca ze sprzetu do myzyki na zywo. Tak nawet bylo w czasach gdy mialem wzmak WS i Altusy. Mysle, ze wiekszosc ludzi na tym forum tak robi. Nie wiem jakiego sprzetu slucha Darkul i czy ocenia brzmienie Manty w stosunku do tego sprzetu czy do muzyki na zywo.

Nie mialem okazji posluchanie modyfikowanej Manty, jednak swiat audio zna wiele przypadkow gdzie tani sprzet po modyfikacji brzmi dobrze. Moze warto wziac na powaznie to co mowi Darkul i posluchac Manty. Zycie i praktyka pokaze czy Manta to manna z nieba.

Jeśli ktoś ma dzieci to wie, że nowo narodzone mocno pasie oczy i serce, a wtedy na krytykę latorosli przez postronnych, reaguje się emocjonalnie. Potem rodzi się następne i to młode znowu pasie oczy i serce, a nasz stosunek do starszego dziecka cokolwiek nam normalnieje. Darkula najstarszy syn to APEX, średni to OPA1632, a najmłodsze dziecko, to córeczka o imieniu Manta.

a apropos slyszenia to dzis we trzech porownywalismy 3 zrodla (reszta klockow ta sama - moja)- w slepych testach dwoch z nas mialo identyczne zdanie - identyczne tzn wskazywalismy ciagle to samo zrodlo jako najlepsze z trzech (zadnym ze zrodel nie byla Manta :) )

Welcomeeee..

>Profes

Na zdjeciach masz wersje z DAC Woolfsona!

=============================

Do malkontentow i niedowiarkow[oprocz kolegow z innymi gustami odsluchu]

>Nie musze polemizowac z nikim a w szczegolnosci w temacie do ktorego jestem przekonany....

>Sa gusta i gusciki.......

>Moj spokoj wasze szczescie..... a moze i nieszczescie...nie mnie to rozsadzac....

>Ja robie swoje..... a czy ja kogos do czego przymuszam?NIE!

>Na forum juz niejednokrotnie widzialem wpisy ludzi w ogole niezwiazanych z elektronika a pouczajacych innych?!Oni na ogol najglosniej i najczesciej krzycza... po co?????

Darkul, zaczynasz byc zalosny.

Dwie osoby maja podobne odczucia o Twojej modyfikacji. Kazdy normalny czlowiek wzilby je pod uwage i stwierdzil, ze moje jednak moje "dzielo" nie jest tak uniwersalne jak myslalem, trzeba jeszcze nad nim sporo popracowac lub zmienic koncepcje.

A Ty co ? Zaczynasz wszystkim zarzucac, ze sie malo znaja, ze maja za male doswiadczenie. Jest takie moze nie najmilsze przyslowie, ale po prostu jak ulal pasuje mi do tej sytuacji: jak gowno nie umie plywac to mowi, ze woda za rzadka.

Wiecej szacunku dla innych i mniej buty, moze wtedy mialbys wiecej chetnych do swoich modyfikacji.

Jak pewnie zauwazyles wzmak forumowy jest wyprzedany juz na sporo do przodu czego i Tobie w porzyszlosci zycze. Jednak podchodzac w ten sposob do innych forumowiczow ktorzy sluchali Twojej modyfikacji jestes po prostu smieszny. Tyle

Poczekajmy jeszcze na kilkanaście opinii... Siła głosu nie jest siłą argumentów jak mawiał mój b.dobry nauczyciel matematyki. Z uwagą przyglądam się temu tematowi, mam nadziję ,że nie zakończy się jak afera Rywina (Darkula?), czyli "każdy wie swoje" ;)

Pozdrawiam

>kafka

Ale takie lekkie "stuki" już słychać na połączeniu cyfrowym przy przełączaniu kawałków muzycznych.

Czy ten muting jest jednym z powodów, że cyfra gra głośniej od analogu?

Poza tym nie jestem aż taki jełop, przerabiałem już kolumny i jak bym dostał jakieś wskazówki to pewnie bym sobie poradził.

>Nowy2

A więc życzmy Darkulowi mnóstwo potomstwa, tylko co na to żona......;-))

Dziś w gazetce TESCO/Olsztyn:

Odtwarzacz DVD MANTA Gambler: odtwarza DVD, MP3, JPEG. Wyjście audio5.1, video S-Video, Scart, VGA, VIDEO + 2 kontrolery oraz CD-Rom zawierający 300 gier GRATIS !

Dzięki kontrolerom oraz CD-R odtwarzacz staje się konsolą do gry.

Aha ! Jest i pilot ;-)

Wygląd - nie będę pisał, bo i po co robić sobie wrogów, a tak- może komuś się spodoba ?

Cena: 329zł. (Kredyt 0%.)

* * *

Jest i drugi. Ten wygląd ma ok, nawet powiem, że b. ładny.

To jest odtwarzacz DVD Bentley.

Odtwarza DVD, VCD, CD-RW,MP3, JPEG, KODAK PHOTO CD, lustrzany panel, wbudowaqny dekoder DTS, DOLBY DIGITAL, wyjście audio 5.1, MIX AUDIO, COAX, OPTIC, wyjście wideo: S-VIDEO, EURO, VIDEO.

Cena: 285zł. (Było 349zł.)

Jest jeszcze GRUNDIG za 399zł (przecena z 499zł).

Pozdr.

>Barni

O co tobie biega?

Ja czuje sie bardzo dobrze...... i nie mam potrzeby brac pod uwage zdania z ktorym sie niezgadzam.....bo wiem co i jak robie!

Zdania sa rozne i tez dobrze.... przeciez chyba nikt z wpisujacych nie placze nad brzmieniem Manty?!

======================

Jakos mi te Manty schodza i to do wspolpracy z niezlymi systemami,cos w tym jest?co nie?

======================

Ja zreszta bede obserwowal dalej ten watek z ciekawoscia,bo tresc jak narazie calkowicie pokrywa sie z moimi wczesniejszymi przypuszczeniami.....

======================

Narazie amigos...

>Maciekw

To twoje zdanie i o"kay...

Osobiscie mam dosyc spore doswiadczenie w temacie audio.

Do dzwieku podchodze czysto fizycznie.Kazda forme czy tez tembr brzmienia mozna wytlumaczyc ..co i dlaczego gra tak i tak....to elektronika a nie szarlataneria!Osobiscie sklaniam sie do prezentacji brzmienia strikte czysto studyjnego.... bez sztucznych udziwnien w postaci ocieplen czy nadnaturalnych wybrzmien.....

Stad czesto moje wypowiedzi wynikaja one z moich prywatnych doswiadczen.

I bynajmniej ja niegnoje kogos kto lubi sluchac inaczej i prosze mi tego i dopisywac.....

• 2 tygodnie później...

Witam

A ja mam pytanie jakby z innej beczki. Manta ma dekodery i wyjście 5,1. Zatem chciałbym się dowiedzieć czy modyfikacja dotyczy tylko wyjścia stereo czy może 5,1. Osobiści nie miałbym nic przeciw dokupienia do mojego systamu dobrze brzmiącego DVD z wyjścim 5,1 i stworzeniem taniego kina w oparciu o system stereo, trzy aktywne kolumny oraz sub. I dlatego pytam. Bede wdzięczny za odpowiedź.

PS nie musi grać lepiej niz CD za 2.500. wystarczy jeżeli zagra lepiej niż DVD za 2.500, a nawet za 2.000.

pozdr

Bez problemu mozna ztuningowac wszystkie 6 kanalow,juz robilem taka opcje.

Mozna tez zrobic wersje autonomiczne .Np.nowy stopien powiedzmy symetryczny[XLR]audio bezposrednio po DAC i w.w.6 kanalow!

Naprawdę, chłopaki, muszę dodać w końcu coś od siebie... Darkula nie znam osobiście (ale mimo to, mam nadzieję Go kiedyś poznać). Od dłuższego czasu mam niewątpliwą przyjemność obcowania z Jego produktami - Darek wykonał tuning mojej Yamahy DVD S-540, a także (jako niepoprawny "słuchawkowiec'), mogę z całą odpowiedzialnością stwierdzić, iż jego wzmacniacz słuchawkowy H-100S, BIJE NA GŁOWĘ WSZYSTKIE wzmacniacze słuchawkowe do przedziału cenowego 10.000 zł (a zapłaciłem za niego 1.500 zł). Po prostu REWELACJA. I mogę śmiało napisać, że Darek WIE CO ROBI. Posądzanie go o uprawianie rekalmy jest wielce nie na miejscu. Oczywiście jest to wyłącznie moje zdanie. Radzę jednak dobrze się zastanowić, zanim wysuniecie jakiekolwiek opinie na temat Darkula. Albowiem nie mając możliwości odsłuchu jego produktów, tak naprawdę nie macie pojęcia, o czym piszecie i co oceniacie. Ja w chwili obecnej czekam na wzmacniacz słuchawkowy, który jest NOWATORSKI POD KAŻDYM WZGLĘDEM, ponieważ od "A" do "Z" jest wzmacniaczem W PEŁNI ZBALANSOWANYM (łącznie z oddzielnymi potencjometrami - dla każdego kanału - osobny). Oczywiście projekt i wykonanie: MADE IN KULESZA. Jak tylko dostanę go w swoje łapy - nie omieszkam podzielić się z Wami moją opinią. Ale, sądząc po tym, co zaprezentował wzmacniacz H100S - myślę, że będzie to po prostu przełom w dziedzinie słuchawek dynamicznych. Kto ma wątpliwości co do tego, co piszę, zapraszam do mnie na odsłuch (Chrzanów, woj. małopolskie, tel. 0-502277455).

gelo29 -> a moze zadalbys sobie trud przeczytanie tego watku? a moze poszukania troche po forum? Wiele osob zna Darka, wiele osob sluchalo roznych jego produktow, co wiecej wiele osob ma rozne klocki zrobione badz ulepszone przez Darka. Innymi slowy wiele osob tutaj zna "tworczosc" Darka znacznie lepiej niz Ty, wszyscy go szanujemy bo zrobil wiele znakomitych klockow, ale to jest forum niezalezne i stad nie lubimy reklamy i oceniamy kazdy klocek niezaleznie od tego czy lubimy tworce czy nie.

PS a ile (i jakie konkretnie) tych wzmakow sluchawkowych do 10 tys przesluchales ze rzucasz takimi wnioskami?

Moja ocena HD600 nie jest druzgocaca!Trzeba uwaznie czytac!Sa to swietne sluchawki dla kogos kto szuka nadinterpretacji w brzmieniu!Ale z pewnoscia nie sa one neutralne... takie jest moje zdanie.

A to ze dalem im tyle gwiazdek bo je ocenilem uczciwie wedle swojego doswiadczenia.

Wydanie 1500ZL na sluchawki to duza suma...sczegolnie w porownaniu do np.Beyerow DT150PRO za okolo 850ZL lub HD 590 za niecale 1000ZL!!!!

A juz same HD650 to calkiem klapa.Bynajmniej nie jestem jakims durnym fanem Beyerow bo i tej firmie udalo sie zrobic knota za 1300ZL!!A mianowicie przerobione z DT 990PRO niejakie DT880!!

Druzgocąca może nie, ale jednoznacznie negatywna ;) Poza tym nawet teraz można je nabyć za 999 zł w MM :)

Dla mnie żadnej nadinterpretacji w brzmieniu nie mają, są diabelnie rozdzielcze i mówią prawdę.

>Zyziu

Nie obraz sie.. jeszcze dluga droga przed Toba....

Mialem w roznych okresach prawie wszystkie sluchawki amatorskie i studyjne....

Dzwiek idealny w sluchawkach jest zawsze ulomny w stosunku do dzwieku nawet z tanich glosnikow po wzgledem prezentacji sceny muzycznej!

Wynika to z percepcji sluchu ludzkiego....

W dobrym,uczciwie wykonanym systemie wzmak/sluchawki dzwiek ktory masz miedzy lub z przodu zest.glosnikowych w sluchawkach masz w srodku glowy..i koniec!

Oczywiscie nasza indywidualna psychika jest w stanie dopisac rozne formy takiej prezentacji ale ogolnie wyglada ona tak jak wyzej opisalem...

Stad wiele sluchawek ma przeznaczenie profesjonalne ....bo amatorskie sluchawki nie daja mozliwosci dobrej realizacji nagran!

Posluchaj duzo sluchawek na roznych w tym i profesjonalnych wzmakach i wtedy pogadamy szerzej....

A twoj poglad w zakresie porazajacej rozdzielczosci i neutralnosci HD600 w stosunku do np.Beyerow DT150PRO {ktorych raczej nie sluchales]sa poprostu nieprawdziwe...

Mi jest obojetne jakiej f-my mam sluchawki... maja grac.

tobie 600 sie podobaja.. i dobrze!Na tym to polega.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.