Skocz do zawartości
IGNORED

POTRZEBNE KOLUMNY I WZMACZNIACZ DO 11m2

Reynevan1986

Rekomendowane odpowiedzi

Potrzebuje głośniki i wzmacniacz do pokoju o wymiarach 3,2 x 3,4 co daje coś koło 10,5m2. Na ten cel mogę przeznaczyć max 1000-1500zł

Myślałem nad kolumnami Dani 505, są naprawde świetne jednak zdaje sobie sprawe że do takiego pokoju nawet nie mam o nich co marzyć bo i tak z tego nic dobrego nie wyjdzie :(((

Słucham głównie muzyki techno, naturalnie zależy mi na dobrym i dynamicznym basie, jednak średnica i wysokie tony są dla mnie równie ważne. Kolumny muszą mieć zapas mocny gdyż niekiedy będą grały w dużo większym pomieszczeniu.

Kolumny będe używał w zestawieniu z komputerem, mam kartę dzwiękową Sound Blaster Audigy, od pewnego czasu bawie się też w dj'a, mam dwa cdiki pionka i mixer, tak więc do szczęścia brakuje mi tylko dobry zestw grający! no i większy pokój, no ale na to nic mi tutaj nie poradzicie hehe ;)

Licze głównie na rady od osób które takie kombinacje już przerabiali i wiedzą jak taki sprzęt się będzie zachowywał....

https://www.audiostereo.pl/topic/8079-potrzebne-kolumny-i-wzmaczniacz-do-11m2/

aaa i nie dodałem jeszcze że chce kupić raczej sprzęt używany, prawdopodobnie będe szukał na allegro albo gdzieś w necie, tak więc myśle że za tą kase dostane jakiś konkretny sprzęt.

A takie pudeleczka

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Ale jaki wzmak dobrać do tego żeby sie całość sprawdziła w techno to ja nie wiem...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Może coś bardziej konkretnego ? poczytałem troche o tych eltaxach, faktycznie są dobre i chyba się nadadzą do mojego pokoju (tylko gościa chyba z tą ceną powaliło troche :]), jednak czekam jeszcze na inne propozycje. No i jak wzmacniacz do tego ? jakiej mocy, bo ja się za bardzo nie znam na tym... ;)

To ja wystawiłem te pudełeczka.

Ukryta Zawartość

Jezeli chcesz się potargować to napisz pod

[email protected]

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Sprzedam Audiowavy 141 za 1300 z podstawkami (możemy się trochę potargować). U mnie grają z Sound Projectem 3SE w 20m i jest spox.

Jeśli chcesz więcej informacji pisz na frantz.maurer"małpa"gazeta.pl - podeślę dodatkowe fotki, możliwość odsłuchu-Warszawa. Jak kolumny wyglądają możesz oblookać na mojej stronce:

Ukryta Zawartość

samo zdjęcie:

Ukryta Zawartość

Do tego proponuję poszukać Sound Pojecta 2SE, którego później będziesz mógł upgradować. Jeśli wolisz bardziej analityczne brzmienie to rozejrzyj się za jakimś Audiolabem, ale to teżbędzie kosztowało jakieś 1500PLNów. Z tańszych wynalazków polecam Denona 250SE, albo coś ze stajni NADa. To po prostu misi zagrać. Bardzo ciepłe brzmienie uzyskasz podłączając je do Musical Fidelity E11.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Reynevan >

Ukryta Zawartość

Za 600zl (!) oddaje z miejsca. Do techno jak ulal! Podłogowe dwa basy, spokojnie w wiekszym pokoju zagraja. Cena jak za podstawkowe.

Fr@nz >

Masz super sprzet ale chyba do techno go szkoda...zaraz zawieszenie by sie wyrobiło ;-)

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Zegarmistrz - U mnie grają od jazzu (Miles), Klasyki (opera a nawet czasem Mahler), pop(En Vogue),rock (Santana,G. Moore,Clapton) i metal (Metallica, Iron Maiden, Paradise Lost) po właśnie techno (DJ Quicksilver). I właśnie ten ostatni wykonawca stworzył rewelacyjny kawałek do sprwadzania szybkości kolumn na basie :Planet Love. Audiowavy zdają ten egzamin bez problemu. Wszystko zależy od wzmaka jakiego do nich podepniesz u mnie w 20m doskonale sobie z nimi radzi Sound Project 3SE, który ma 35W/kanał.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

A ja polecę Marantz'a - PM 57 + CD46, do tego kolumny TDL RTL2. Po wymianie sprzętu mam do zbycia. Gra bardzo przyjemnie, w cenie się zmieści i jeszce parę groszy trochę zostanie.

Ostatecznie zdecydowałem się na monitorki Paradigm 3.3 do małego pokoju idelane, zbierają same b.dobre opinie no i mają aluminiowe szybkie membrany. Jeśli ktoś ma na sprzedaż to proszę o kontakt, no i teraz tylko nie wiem jakiego wzmacholka do tego kupić....

no... kolumienki nie male;)

a tak w ogole jak piszesz ze ostatecznie sie zdecydowales na paradigm m.3v3 to niewiem czy Ci kasy starczy. Na allegro kiedys kolo chcial za nie 1400 zł za nowki (niewiem jak z uzywanymi). No ale wchodzimy do unii nie? to moze cos stanieje (miejmy nadzieje hehe)

I jeszcze jedno.Bo wiesz... te 10 m2 do takich kolumn :/ hmm... mogą byc troche za duze. A moze Paradigm m.3v1?

O ile sie orientuje to v1 jest gabarytowo wieksza od v3! (jesli chodzi o monitor 3)

v1 ma basreflex z przodu co zmiejsza konieczna odległosc od sciany z tył.

Jak juz to mini monitor. On ma 16,5cm glosnik w przeciwienstwie do monitora 3 co ma 20cm

Tak tylko jak gra ten mini monitor w porównaniu do 3.3 ? nigdzie nie widziałem opini na ten temat, bass reflex z przodu w 3.1 to faktycznie dobre rozwiązanie bo nie mam za dużo miejsca żeby odstawiać te kolumny od ściany... Coś czuje że będe musiał sę wybrać na odsłuch, mieszkam w jarocinie, więc myśle że w poznaniu w jakimś większym sklepie będą mieli Paradigmy, może ktoś mi poleci jakiś sklep z poznania ?? wiem że w M1 w MediaMarkt mają sale odsłuchową ale na tym kończy się moja wiedza na ten temat.

reynevan>

Ja mialem w domu (mam prawie 30m2 do tego wysokie na ponad 3,2m) paradigmy monitor 7v1.

Pracuja tam 2 basowe 16,5cm identyczne jak w mini-monitorach. Co jak co ale na brak basu i dynamiki nie moglem narzekac. Ta kolumna po prostu mnie powalila jesli chodzi o skale przekazu i sile. W 10m2 monitor 3 o basie 20cm moze byc az za duzy ! Mini-monitor to tez niska cena. Na allegro kiedys widzialem za 700zł. Jezeli nie jestes zwolennikiem podbijania basu na max i odkrecania vol na pełen obrót to mini-monitor powinien w 11m2 w zupełnosci wystarczec. Takie przynajmniej sa moje odczucia..

Oczywiscie roznica w basie i mocy miedzy głosnikiem 16,5 cm a 20 bedzie duza ale te głosniki z polipropylenu sa super wydajne :)

Ja stawiam na mini-monitory + jakis dobry wzmak. U siebie mialem CA ATTAC 3 i mimo "skromnych" 30Watt nigdy nie odkrecałem powyzej godz 11....kazde prawie onkyo, denon czy maranz do 2 tys wymieka. Bardzo dobra kombinacja o mocnym basie i czystej srednicy.

Dzięki Robert za rade, tak się składa że właśnie dobiłem targu - kupiłem Mini monitory v.2 za 700zł lepiej mi sie trafić nie mogło, teraz muszę tylko poszukać dobrej podstawki pod to, czy wie może ktoś gdzie można tak owe dostać ? No i może jeszcze ktos podrzuci jakąś konstruktywną myśli co do wzmaczniacza ?

• Redaktorzy

co do podstawek to może pomyślisz nad samoróbką. Sam na początku kupiłem podstawowy model Ostoi, ale potem zakasałem rękawy i z akceptacją Małżowinki zmajstrowałem sobie sam:

[obrazekLUKASZ-118153_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

"I am an audiophile"

-------> Fr@ntz ile wyniosly cie koszty wykonania tych standow i ile dales za cokoly??

Musze zrobic wasnie starndy do moich kolumienek i potrzebuje pomocy w tej kwesti.

Na dole fotka moich kolumienek, zalezy mi na tym by pasowaly wizualnie do nich i zeby koszty byly jak najmniejsze bo nie dysponuje zbyt wielka iloscia gotowki.

[obrazekLUKASZ-118443_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

tanio jak barsz.

- Klejonka świerkowa 10x10 kosztowałe 30zł za metr (zapłaciłem za prawie 1.80m 35 zł. bo była to końcówka i facetowi nie chciało się ciąć)

- blaty dolne i górne to płyta wiórowa dwustronnie okleinowana i brzegowana ( ta akurat kosztowała ok 20PLNów za m^2),

- farbę (lakier akrylowy) wybrałem z Małżowinką w OBI -cena ok 15PLNów za najmniejszą puszkę (ale dobrzenie pamiętam)

- granitowe podstawy - załatwiłem okazyjnie od "znajomego audiofila" (THnX Martinez) za 6-cio pak browca + jakieś grosze

Wsio jest poklejone Wikolem i skęrcone drewnowkrętami.

Co do płyt granitowych to możesz poszukać jakiegoś lastryko u cmentarnych kamieniarzy. Jeśli jesteś zainteresowany to u mnie na balkonie leżą dwa lastrykowe parapety w beżowym kolorze.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Do autora watku:

Masz idealne wymiary pomieszczenia, wiec kazde kolumny zagraja tam wysmienicie, takze wspomniane przez Ciebie, odpowiednie niewatpliwie gabarytowo "Dani' 505. Poszukaj do tego jakiegos "Danona" i bedzie git umcy-umcy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.