Skocz do zawartości
IGNORED

Lampa do 4500 zł.

miron3333

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie pojawił się na allegro:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Warto?

Ukryta Zawartość

za tą cenę nie warto. Gdyby dokładał firmowe PRE - to wtedy TAK.

Dzięki.

Po ponownym przeczytaniu wszystkich powyższytch wpisów, a także po ponownym pogrzebaniu w sieci, będę poszukiwał następujących wzmacniaczy:

amplifon WT-40 II, jadis orchestra, manley stingray, w grę wchodzi też unison research sr1

Jak się trafi w dobrej cenie phast z firmowym pre to także będzie bardzo dobrze.

Pozdrawiam wszystkich.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jest w czym wybierac, powodzenia

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No.

...będę poszukiwał następujących wzmacniaczy:

amplifon WT-40 II, jadis orchestra, manley stingray, w grę wchodzi też unison rese

O tu poszedl w dobrej cenie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Mam do sprzedania nowy wzmacniacz Primaluna Prologue One. Nowy na gwarancji. Jeżeli Cię to interesuje to zapraszam na PW.

Ten wzmak to najcichszy chyba lampowiec pod słońcem ze względu na brumienia i brzęczenia! :) Co ja piszę PrimaLuna nie brumi i nie brzęczy w ogóle nawet z uchem 0.5m kolumnie. A niemal dotykając kolumny uchem tylko szumi delikatnie nawet odkręcona na max. :). Trafek też się nie usłyszy będąc przy wzmaku. Słuchałem jej w porządnym pokoju odsłuchowym na taśmach Goertz MI 2, bas był naprawdę fajny. Przy dobrym ustawieniu wyraźnie dostrzegalna przestrzeń w głąb. Warto jej posłuchać przed zakupem. W cenie używki warta zainteresowania. Praktycznie bezobsługowa, bezawaryjna.

Szukaj swojego dźwięku ale... nie wciskaj na siłę go innym :)))

miron3333

Miałem u siebie prawie wszystkie z tych wzmacniaczy o których napisałeś,ale Jadis Orchestra wypadł zdecydowanie najlepiej.Najszybszy, najbardziej przejrzysty,świetna scena i stereofonia,barwa,bas przy nim np. Amplifon WT40,a miałem wersje I ,potem II okazał się dość bułowaty,wczesniej uważałem go za bardzo ciekawy wzmacniacz ,dopóki nie poznałem Orchestry,jeszcze poza poborem prądu przy Amplifonie wt40 w ciepły dzień można się ugotować, gałka głośności po godzinie parzy.Musisz jeszcze bardzo uważać z doborem kolumn.Amplifon lubi kolumny łatwe do prowadzenia,a zwłaszcza szybkie i przejrzyste,np Triangle,Monitor Audio,Zollery,albo Reference 3a,Focale.

Prima Luna One ,tez jest fajnym wzmacniaczem ,ale nie dorównuje Amplifonowi a tym bardziej Jadis.

Niedawno miałem okazje mieć u siebie Unison Research S6 SE na el 34.

Okazał się zwykłym słodkim cukierkiem-bardzo przereklamowany i nie wart swojej ceny wzmacniacz!

W jego wersji pentoda brzmi jak słaba trioda ,więc nie kieruj się tym ze trioda jest "lepsza" i ciekawsza bo to trochę bzdura jeśli chodzi o wzmacniacz lampowy-chyba że lubisz cieplutki lukrowaty dzwięk.

Bardzo fajnym wzmacniaczem na el34 jest Jolida 202B. Świetnie wykonany bardzo dynamiczny muzykalny przejrzysty dzwięk.Mozna go kupic za niecałe 2000 zł

pozdrawiam

miron

Jesli szukasz barwy i przestrzenności-to phast bedzie właściwym rozwiązaniem,choć nie gorszym jest też

wzmak niutka-który słyszałem i znam.Co Ci RADZIĆ??? Aby bylo lepiej dochodzi jeszcze wymiana lamp.

Decyzje podejmujesz samodzielnie.....przede wszystkim musisz posłuchac w swoim systemie,bo u kogos nawet

ze swoimi gratami pozostałymi to jest lipa,bo wszedzie gra inaczej[w kazdym pomieszczeniu].

W obu wymienionych wzmakach masz duże pole do popisu poprzez kształtowanie brzmienia lampami-których

kilka tam siedzi-bo ruskie to jazgoczą-takie moje zdanie.pozdr.

jak chcesz grać w 13m na lampce takiej jak wymieniane tu potwory to nie zapomnij o przewiewnym podkoszulku w komplecie -

idzie lato a Tobie w tych metrach i 4 waty wystarczy

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

mamel >>> Masz calkowita racje:)

Co do Jadisa O. to nie jest wcale taki kozak a juz wykonanie i opakowanie napewno (znam lepiej wykonane i tansze) np Manley Stingray jest od niego lepszy pod kazdym wzgledem.

Dobry Jadis to Orchestra Signature duzo drozsza ale to zupelnie inna bajka.

Od siebie proponuje Audio Note OTO Se lub koncowki P1 SE lub PP, zalatwia temat definitywnie a na dodatek to klocki tzw odsprzedawalne w przyszlosci (nalezy o tym pamietac bawiac sie w audio).

robix

delta studio na swojej stronie ma wzmacniacz na diabełkach /okragły/ z drugiej ręki

polecam w kwestii barwy , przestrzeni i solidnosci konstrukcji

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Phast Anniversary w dobrym towarzystwie i lampokami Cie zaczaruje, niestety dobre lampki tanie nie sa.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Witam!

Dziękuję za wszystkie wpisy. I ponownie zawężam pole poszukiwań (po kolejnej analizie) do następujących wzmaków:

Pierwsz liga: JADIS ORCHESTRA I MANLEY STIGRAY.

Już tylko jako rezerwa (zakup uzależniony od jakiejś okazji, tj. super stan, super cena): amplifon WT-40II i phast anniversary z firmowym pre.

Pozdrawiam miron3333.

Ps. Wzmaki DIY raczej mnie nie interesują, ze względu na praktyczny brak moźliwości późniejszej sprzedaży (a przynajmniej jest to bardzo utrudnione).

MANLEY STIGRAY i phast anniversary - w zależności od preferencji - trioda A classe vis pentoda AB classe - tego się nie porównuje

JADIS ORCHESTRA to pierwsza liga ale marketingu

żałuj, że pojęcia nie masz co potrafi diy do 1500zł ale skoro Ci wszystko jedno czy A czy AB, nie dziwię się

Mialem u siebie w domu ze 3 tony tych wszystkich Abraxasow,Audiolotow itp wzmakow rodem z Ukrainy i nie sa to zle konstrukcje jedne lepsze drugie mniej ale zawsze na przyzwoitym poziomie za niewielkie pieniadze.

Jednak majac porownanie uwazam ze Audio Note OTO SE czy pokrewne koncowki P1 za podobne pieniadze maja wiecej do zaoferowania a przy okazji to markowy produkt.

Manley Stingray byl rozniez moim ulubionym wzmacniaczem bo najbardziej uniwersalny nadajacy sie do wiekszosci gat muzycznych za sprawa przelacznika Trioda - Pentoda oraz ogolnemu charakterowi brzmienia nastawionemu na zywiolowosc (chcialo mu sie grac)

Phasta a wczesniej Phase czy Fase (nie pamietam juz jak to sie pisalo) znam tez bardzo dobrze ale nie podobaly mi sie tak jak inne ktore mialem u siebie , wykonanie jednak pierwsza klasa.

Ps. Kolega dooomin z forum robi na zamowienie wzmaki na lampach EL 84 5W na kanal i podobno to niesamowicie gra i radzi sobie z kolumnami mimo swoich watlych watow ,napisz do niego i wypytaj o co kaman.

robix

żałuj, że pojęcia nie masz co potrafi diy do 1500zł ale skoro Ci wszystko jedno czy A czy AB, nie dziwię się

Naprawdę jestem ciekaw co potrafi DIY do 1500 zł,proszę Cię nie rozśmieszaj mnie,to tak jakbym o 19-stej oglądał Pomysłowego Dobromira....Zdecydowanie polecam Audio Note OTO SE lub końcówkę P1 SE,to produkt firmowy i łatwo odsprzedawalny w przypadku gdy będziesz zmieniał wzmacniacz a DIY to tak jak Tata i Mama....Pozdrawiam.

Karunesh - jest takie słówko łacińskie "regres" z którego wynika - kto stoi w miejscu ten się cofa

oto i soro było dobre ale 20 lat wstecz

pozostaje Ci leczyć zajady

Ja miałem Bewitcha 6550, ale jak posłuchałem Primaluna prologue one na el-34 to poszedłem w tę stronę i jestem zadowolony. Ktoś gdzieś pisał, że primaluna to taki tranzystor z lampą, ale to chyba nie prawda mam jeszcze Vincenta 226mkII i na moje ucho jest różnica, może nie kolosalna, ale to "trochę" robi jednak różnicę.

Karunesh - jest takie słówko łacińskie "regres" z którego wynika - kto stoi w miejscu ten się cofa

oto i soro było dobre ale 20 lat wstecz

pozostaje Ci leczyć zajady

Aksjomatem jest że najlepsze na świecie jest DIY i to zwłaszcza w wykonaniu Mamela...Pozdrawiam

mamela musiałbyś długo prosić a i tak nawet posłuchać by ci nie dał

powtórzę takie moje ulubione - "perły przed wieprze"

co Ty wiesz o mamelu :((

DIY za 1500 zł. ...

No nie wiem czy śmiać się czy płakać ... Ale na pewno wymiata całą masę wzmaków do ileś tam koła zł. A kto wątpi ten głąb.

Pozdrawiam miron 3333.

mamela musiałbyś długo prosić a i tak nawet posłuchać by ci nie dał

powtórzę takie moje ulubione - "perły przed wieprze"

co Ty wiesz o mamelu :((

Widze że kolega jesli chodzi o DIY to ma taką samą profesję jak nieżyjący już Xawery Dunikowski ale z tą małą róznicą że kolega pracuje w innym materiale,zdecydowanie bardziej plastycznym niż ŚP Xawery Dunikowski,a następnie należy sie udać do Urzedu Patentowego i zastrzec swoje Wielkie Konstrukcje...Serdecznie pozdrawiam i życzę sukcesów.

DIY za 1500 zł. ...

No nie wiem czy śmiać się czy płakać ... Ale na pewno wymiata całą masę wzmaków do ileś tam koła zł. A kto wątpi ten głąb.

Pozdrawiam miron 3333.

Sorry ale nie rozumiem twojego wpisu poszukujesz wzmacniacza do 4500 pln , podajesz listę firmowych wzmacniaczy i przeprowadzasz rekonesans który spełniłby twoje oczekiwania a tu raptem piszesz że DIY za 1500 zł wymiata całą masę wzmaków do ileś tam koła zł,jeszcze raz sorry ale się pogubiłem i nie wiem jaki ma sens ten wątek skoro i tak zbudujesz lub zakupsz DIY....Serdecznie pozdrawiam.

Sorry ale nie rozumiem twojego wpisu poszukujesz wzmacniacza do 4500 pln , podajesz listę firmowych wzmacniaczy i przeprowadzasz rekonesans który spełniłby twoje oczekiwania a tu raptem piszesz że DIY za 1500 zł wymiata całą masę wzmaków do ileś tam koła zł,jeszcze raz sorry ale się pogubiłem i nie wiem jaki ma sens ten wątek skoro i tak zbudujesz lub zakupsz DIY....Serdecznie pozdrawiam.

Kolega nie był uprzejmy dostrzec w moim wpisie dość oczywsistego sarkazmu i ironii. Pozdrawiam miron3333.

mamel >>> Jaja sobie robisz? OTO i Soro 20 lat temu ? gdzie sie pytam? w TYM kraju? wtedy to sie przywozilo Technicsy i Pioneery od niemca a o AN nawet nie slyszalo i taka jest prawda.

Dobre byly wtedy i sa teraz a juz napewno za cene uzywanych.

robix

"gdzie sie pytam? w TYM kraju?" - tak, w tym kraju, i AN oto, soro, J-ki i snele i ... co byś chciał jeszcze?

Technicsy i Pioneery od niemca przywozili bo pewexy im pozamykali a i wystawka też tańsza ... i tak zostało do dziś

robix - punkt widzenia zależy od punktu siedzenia

to samo dotyczy oceny oceny

Witam panowie podpinam sie pod watek,szukam lampy w podobnej cenie do moich CASTLE HOWARD S2.Jestem zdecydowany na AUDIO NOTE sluchalem z koncowka p2 i bylo bardzo dobrze problem w tym, ze bardzo ciezko jest spotkac te wzmaki na rynku wtornym:(Moze pomozecie znalezc jakas alternatywe?myslalem nad lampa na 300b ale nie jestem pewien czy da rade napedzic moje kolumny!pozdrawiam i dziekuje za kazda podpowiedz

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.