Skocz do zawartości
IGNORED

Lampa do 4500 zł.

miron3333

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!

Przyszedł na mnie czas i chcę kupić swoją pierwszą w życiu lampę. W cenie do około 4500 zł. Może być używana. Słucham prawie każdego rodzaju muzyki, zaś w dźwięku najbardziej poszukuję barwy i przestrzenności, a do tego jednak wypełninego basu oraz rodzielczej góry.

Po przeczytaniu wszystkiego na co trafiłem rysują mi się takie propozycje (kolejność przypadkowa):

1. używany ampliofon WT-40 II,

2. Bewitch 2A3,

3. Bewitch 6550,

4. Yaqin MC-100B,

5. Xindak V30,

6. XINDAK CS-88,

7. monobloki XINDAK MS-3 (sterowane wstępnie z regulowanego wyjścia mojego cd, tj. denona DCD-3000).

Co polecacie? Pozdrawiam miron3333.

Ps. Raczej chciałbym uniknąć wzmaka, który od razu trzeba oddać do tzw. tuningu.

https://www.audiostereo.pl/topic/80907-lampa-do-4500-z%C5%82/

A cóż tu jaśniej? Jeden Amplifon i sterta chinoli. Zgadnij co nie potrzebuje tuningu. Co gorsza jest spora szansa że wydasz na tuning i zagra gorzej. Mi się tak trafilo z cudem jakin 100mb. Zapłaciłem 1500 zł za niego, po roku napraw i tuningów wyszedł - 4000 zł i poszedłem do sklepu się targować o produkt Made in Japan

A cóż tu jaśniej? Jeden Amplifon i sterta chinoli. Zgadnij co nie potrzebuje tuningu. Co gorsza jest spora szansa że wydasz na tuning i zagra gorzej. Mi się tak trafilo z cudem jakin 100mb. Zapłaciłem 1500 zł za niego, po roku napraw i tuningów wyszedł - 4000 zł i poszedłem do sklepu się targować o produkt Made in Japan

Jakoś nie sądzę, żeby xindaki wymagały tzw. tuningu. Pozdrawiam.

Nie chcę poddawać w wątpliwość szczrości twojej rady, ale czy to przypadek, że akurat sprzedajesz amplifona?

Witaj,

Amplifona już sprzedałem i nie tym podyktowana była moja rada. Przykro że tak to odebrałeś, chciałem pomóc i przestrzec przed kosztownymi błędami.

Reszta na forum

Specjalnie w lampach osłuchany nie jestem, ale w tych pieniążkach bym polował na używanego Phasta. Jakiś czas temu wisiał jeden na allegro za 5kzł. Można się też rozglądać za używaną chińszczyzną - zdarzają się sztuki już po przeglądzie/tuningu. O Xindakach nie mam pojęcia.

Witam wszystkich!

Przyszedł na mnie czas i chcę kupić swoją pierwszą w życiu lampę. W cenie do około 4500 zł. Może być używana. Słucham prawie każdego rodzaju muzyki, zaś w dźwięku najbardziej poszukuję barwy i przestrzenności, a do tego jednak wypełninego basu oraz rodzielczej góry.

Po przeczytaniu wszystkiego na co trafiłem rysują mi się takie propozycje (kolejność przypadkowa):

2. Bewitch 2A3,

3. Bewitch 6550,

4. Yaqin MC-100B,

5. Xindak V30,

6. XINDAK CS-88,

7. monobloki XINDAK MS-3 (sterowane wstępnie z regulowanego wyjścia mojego cd, tj. denona DCD-3000).

Ps. Raczej chciałbym uniknąć wzmaka, który od razu trzeba oddać do tzw. tuningu.

Witaj Miron,

Jeśli moge coś doradzić z chińszczyzny, czego nie ma na Twojej liście, a co mieści się w Twoim budżecie (zostanie jeszcze kasa na kable:)), to polecam Audioromy FU13. Mam ten wzmacniacz od blisko roku. Nie wymaga tuningu. Można go zrobić, tak jak z każdym ale nie trzeba. Będziesz miał w domu orkiestrę. U mnie gra z kolumnami Heco Celan XT 501 i jest bardzo przyjemnie. Jest bardzo mocny i muzykalny, a przy tym bardzo ładnie i solidnie wykonany.

Pozdrawiam,

Specjalnie w lampach osłuchany nie jestem, ale w tych pieniążkach bym polował na używanego Phasta. Jakiś czas temu wisiał jeden na allegro za 5kzł. Można się też rozglądać za używaną chińszczyzną - zdarzają się sztuki już po przeglądzie/tuningu. O Xindakach nie mam pojęcia.

ja też bym go polecił

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"...na pohybel gównozjadom po obu stronach lady..."

ja też bym go polecił

Ukryta Zawartość

A jakie tam są lampy mocy?

A co myślicie o xindaku ms-3?

Ukryta Zawartość

A jakie tam są lampy mocy?

A co myślicie o xindaku ms-3?

A może Jolida 1000 jest na allegro za 4500 zł.???????

Napisz jakie masz kolumny - to podstawa

Jest jeszcze na Allegro wzmacniacz lampowy Melody , nowy ,podobno bardzo udana ,dobrze brzmiąca i solidna konstrukcja .

Yaqin B 100 ,to bardzo dobry wzmacniacz ,mam go ponad dwa lata i nic mi się nie popsuło i zwyciężył bezapelacyjnie z Jolidą na lampach kt88 ,dodam z Jolidą jeszcze amerykańską -dziś też wytwarzaną w Chinach

Piotr

Witam wszystkich!

2. Bewitch 2A3,

3. Bewitch 6550,

4. Yaqin MC-100B,

5. Xindak V30,

6. XINDAK CS-88,

to zes dobrał towarzystwo dla Amplifona...:)

W zakładanym budżecie masz spory wybor i nie koniecznie Made in China do modyfikacji.

Amplifon to wybredny wzmacniacz, niedoceniony i w dobrym zestawieniu gra wybitnie. Zajrzyj do klubu Studia 16Hertz.

Poszukaj takze Jadisa, Manleya i Phasta

Dysponujac taka kwota odradzałbym chinczyki do modyfikacji

Cze

To z chinolo polecam swojego.

Ukryta Zawartość

Zmienisz lampy i jazda

Pozdr

Ukryta Zawartość

Nie ma trudnych głośników - tylko prądu czasem brak

Ja

Pomyśl o Jadis Orchestra .Wymiecie całe to Twoje zestawienie.Ma właśnie doskonałą barwe i przestrzenność ,a także tanie lampy mocy łatwe do znalezienia.

Amplifon WT40 też niezły ,tylko strasznie się grzeje i ma straszny pobór prądu,a takze buczacy transformator sieciowy.Unikaj wersji "I" z transformatorami Telto.

Wersja 2 jest o wiele lepsza.Jednak Jadis dzwiękiem i jakością wykonania zostawia go daleko w tyle...

Gość rochu

(Konto usunięte)

Jednak Jadis dzwiękiem i jakością wykonania zostawia go daleko w tyle...

Niekoniecznie tak jest w rzeczywistości.

Zwłaszcza gdy idzie o jakość wykonania.

Miałem WT40 potem Jadis Orchestra a teraz na powrót mam WT40.

I WT40 jest dużo staranniej wykonany niż Jadis.

A co do dźwięku - trioda i pentoda to są dwa osobne światy, więc to kwestia gustu i tyle.

Posłuchaj sobie wszystkich tych przywołanych, potem parę lub kilka innych konstrukcji a potem weź te 4500 i niech Ci ktoś uklepie DIY takie które Ci sie najbardziej podoba.Pod Twoje gusta i preferencje.Myślę że jest duża okazja zmieszczenia sie w budżecie.

Pozdr

Nie ma trudnych głośników - tylko prądu czasem brak

Ja

Pomyśl o Jadis Orchestra .Wymiecie całe to Twoje zestawienie.Ma właśnie doskonałą barwe i przestrzenność ,a także tanie lampy mocy łatwe do znalezienia.

Amplifon WT40 też niezły ,tylko strasznie się grzeje i ma straszny pobór prądu,a takze buczacy transformator sieciowy.Unikaj wersji "I" z transformatorami Telto.

Wersja 2 jest o wiele lepsza.Jednak Jadis dzwiękiem i jakością wykonania zostawia go daleko w tyle...

Mniemam oczywiście że miałeś WT - 40 skoro wypisujesz takie twierdzenia?

Ja miałem i nie stwierdziłem buczenia :)

Pobór prądu (400 W) to dużo, zobacz dobre końcówki tranzystorowe.

pisalem juz w innym watku ze uzytkowanie Amplifona kosztuje przecietnie 15-18zł miesiecznie, tak wyszlo z mojego wyliczenia wiec nie robmy paniki.

Trafa lekko bucza na "zimnych" lampach potem jest grobowa cisza, chodzi o wersje WT40-II.

Nie bagatelizujmy takze swietnego serwisu gwarancyjnego i pogwarancyjnego urządzeń Piwowarczyka.

Nie bałbym się "chińczyków". Taki np. Yaqin to zdecydowanie sprzęt wart bliższej znajomości, przy jednoczesnym rewelacyjnym stosunku jakość/cena.

Do niedawna chciałem kupić Mingda Meixing MC368-B90, pozostałem jednak przy Yaqin MC-100B (a znam dźwięk Cary Audio, Amplifon, Jolida, Jadis O. etc)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

jeśli się Tobie uda to posłuchaj możliwe jak najwięcej potencjalnych konkurentów, bowiem jest to już sprzęt dość dużej wartość, stąd też każdy chce uniknąć rozczarowań.

ja osobiście polecam konstrukcję na popularnych diabełkach czyli 6c33c,

"...na pohybel gównozjadom po obu stronach lady..."

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.