Skocz do zawartości
IGNORED

naprawa TEAC VRDS-7

argus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

Od ładnych paru lat używam doskonałego CD-ka TEAC VRDS-7 z napędem CMK-4, niestety - dopadła go awaria mechaniczna. Mianowicie rozpadło się jedno z pośrednich kół zębatych napędu lasera (na fot. ozn. strzałką - fotka z innego CD-ka jeszcze działającego :) ). Pod względem serwisowym moje miasto (Toruń) i okolice to zaiste pustynia, jestem więc zmuszony próbować naprawy metodą DIY :). Napęd jest pochodną mechanizmu SONY (wykorzystuje laser KSS 240A), przypuszczam więc, że zębatki z któregoś firmowego mechanizmu SONY będą kompatybilne z moją maszynerią. Wiem, że w tym dziale udziela się co najmniej kilku znawców napędów CD, będę zatem bardzo wdzięczny za poradę gdzie szukać stosownej części zamiennej, ewentualnie także inne rady co do sposobu lub miejsca naprawy.

Pozdrawiam

Marek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/81038-naprawa-teac-vrds-7/

O boże...

Pamiętam ile walczyłem z VRDS-T1 z takim samym napędem, rozpadły mi się obie. Laser to KSS-240A ale możesz zapomnieć o zamiennikach, przeszukałem masę playerów z KSS-240A i zębatki były minmalnie inne, może 1-2mm większe/mniejsze ale nie pasowały za nic. Niestety skończyło się na zakupie w Hanex service i kwocie 95 euro z wysyłką za obie zębatki, jedna zębatka to coś koło €40, poważnie. TEAC dobrze wyczuł sprawę i kiedy zobaczyli że po paru latach nagminnie sypią się zębatki wyprodukowali małą partię nowych i windują kosmiczne ceny.

P.S

Uważaj na te sprężynki przytrzymujące tą prowadnicę bo wystrzeliwują na parę metrów :) Jedną zgubiłem ale lekko przycięta sprężynka z długopisu załatwiła sprawę.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Dzięki za radę, wysłałem maila z zapytaniem do Hanex Service - ciekaw jestem, czy jeszcze mają te części. Zważywszy na koszt ewentualnego zakupu innego transportu, te ok. 100 euro to jeszcze nie tragedia. A przy okazji: używasz swojego T-1 tak jak fabryka zrobiła, czy wprowadziłeś jakieś mody ? Też używam mojego VRDS-7 jako transport do DAC-a i interesują mnie w związku z tym możliwe ulepszenia.

Pozdrawiam

M.

Małe uzupełnienie: firma Hanex Service cały czas ma zapas tych części (nawet potaniały - obydwa koła A i B razem ok. 56 euro + 7 porto), ma też inną często psującą sie część - koło zębate napędu szuflady. zybkość odpowiedzi na maila rewelacyjna - ok. 11.30 wyslałem zapytanie, po pół godzinie już była odpowiedź. Kiedy nasze polskie serwisy nauczą się tak pracować ???

Potwierdzam, super sklep. Czesci doszly w 24h (mieszkam w Holandii). Przypomnialo mi sie teraz dlaczego zaplacilem ponad 90 euro, zamowilem 3 zebatki, 2 do mechanizmu lasera i wlasnie ta mniejsza do szuflady, rozsypała się w kawałki.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

• 5 tygodni później...

No i mogę napisać o szczęśliwym finale. Całość zajęła mniej niż tydzień (od zamówienia do części "w ręku". Poza kompletem kółek zamówiłem jeszcze laser (oryginalny, a nie chiński zamiennik) - też całkiem niedrogo. Po reanimacji CD-ek chodzi jak nowy.

Dzięki za dobrą radę :)

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.