Skocz do zawartości
IGNORED

Baffle step - sens wąskiej ścianki

szczesiu

Rekomendowane odpowiedzi

I cisza...pytanie zbyt trywialne?

A co sie dzieje z VOICE COIL INDUCTANCE (Lvc) (pewnie chodzi o parametr Le) (link do pliku w excelu) w przypadku glosnikow laczonych szeregowo lub rownolegle? Jak bedzie wypadkowa dla takich ukladow

Bardzo wszystkich przepraszam za off topic, ale widzę, że czyta ten wątek wielu kolegów którzy doskonale znają się na budowie kolumn a mój problem jest następujący:

Mam oryginalne gło¶niki i zwrotnice z kolumienek BBC LS3/5a, muszę zrobić skrzynki.

Mam pytanie do kolegów do¶wiadczonych w budowie i projektowaniu kolumn, czy muszę dokładnie! odtworzyć kształt i wygl±d (paskudny bez maskownicy a maskownic nie lubię;) ) frontu tych kolumn żeby zachować brzmienie opisane w recenzjach?

Chciałem je zrobić na kształt Totem Mite, ale wła¶nie z tego forum dowiedziałem się że nawet wystaj±ca, (nie wpuszczona w wyfrezowanie) krawędĽ gło¶nika ma wpływ na brzmienie i wymaga uwzględnienia w projekcie zwrotnicy.

Czyli, wiem że muszę niestety zachować ten brzydki sposób mocowania "od tyłu" nisko¶redniotonowego, więc moje pytanie jest następujące: czy chociaż mogę nie stosować frontu wpuszczanego ?, z wystaj±cymi bocznymi krawędziami skrzynki i szmacian± maskownic± ?, czy front zlicowany z bocznymi krawędziami zmieni brzmienie kolumn?. Bardzo proszę o opinie.

Wygl±d słynnych oryginałów

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

namor

W skrócie , położenie głosników oraz wymiary ścianki powinny byc takie same jak w oryginale . To co mozna zmienic to wyfrezowanie otworów na głosniki i ,,wpuszczenie " ich w ścianki ( szczególnie wysokotonowego ) Jeżeli krawedzie ścianek są ostre ( kanty pod kątem 90 stopni ) to można je zafrezować/zaokrąglić - to wyrówna charakterystyke dla głosnika wysokotonowego. Jesli w oryginale głosnik średniotonowy nie był wpuszczony to nalezy go raczej tak zostawić . Wytłumienie mozna pozostawic takie samo ale zawsze warto ścianki wytłumic wewnątrz mata bitumiczną.

...there is no spoon...

Ups,

Po ogledzinach załączonego linku stwierdzam ,że uprościłem temat . Zaokrąglenie kantów ścianek i zlicowanie ścianek bocznych z frontowa da totalna zmianę charakterystyki głośnika wysokotonowego...

Sorka ale bez pomiarów nie podjąłbym sie modyfikacji .

PS

ale moim zdaniem powinienes rekonstruowac klasyka . Zbuduj go takim jaki był w oryginale. To jest dopiero gratka . Wrócic życie czemus co kiedyś było hi endowym monitorem. Obudowa z MDF ale piękny fornir , maskownica oczywiście jak w oryginale ale moze czarna anie taka ,,bździana " , solidne terminale i dobre podstawki . Poezja.

Ale jedno bym zmienił - elementy zwrotnicy i kable wewnętrzne na ,, dzisiejszy standard "- to z pewnościa poprawi dźwięk .

...there is no spoon...

>arturp

bardzo dziękuję za odpowiedzi

niestety potwierdziłeś moje obawy że będę musiał zrekonstruować oryginały :( które jednak mi się nie podobają chociaż z opisu brzmienia we wszystkich recenzjach wydają się optymalne dla moich upodobań.

Za dwie kompletne ścianki przednie, z głośnikami i zwrotnicami, które ktoś wymontował (nie wiadomo dla czego) ze skrzynek zapłaciłem (jakiemuś facetowi ciemnej karnacji ;-) ) na flohmarkt w Berlinie 3 €! :-D więc warto je odtworzyć nawet jak nie będą się podobały :-)

Czy ktos wie jakiemu charakterowi filtra elektrycznego odpowiada spadek baffle step.

Chodzi mi o zamodelowanie wychodzac od charakterystyki glosnika zmierzonego w odgrodzie nieskonczonej charakterystyki w sciance o okreslonych wymiarach a wiec o konkretnej charakterystyce i czestosci wystepowania baflle step.

R+C połączone równolegle i wstawione w szereg z głośnikiem (czy rezytorem w przyp. symulacji) dadzą spadek efektywności odpowiadający efektowi baffle step. Stos. wielkościtycg rezytancji określa jego wielkość (1 + R/R'), a częstotliwość iloczyn RC.

W symulatorach najpierw wybiera się typ obudowy, a potem liczy charakterystykę SPL , która może być wyślwietlana dla otwru b-r, głośnika i/lub łącznie jako ich wypadkowa.

Ale chodzi mi konkretnie o speaker workshopa...

Tam mozna zaimportowac charakterystyke ale czy mozna nia pozniej manipulowac?

Z drugiej strony mozna polaczyc dwie charakterystyki glosnika i obudowy ... po prstu dodac (oczywyscie tak jak decybele ;)

• 2 tygodnie później...
Gość cadam

(Konto usunięte)

Włączenie cewki z rezystorem, w celu likwidacji efektu baffle step powoduje wzrost impedancji dla wyższych częstotliwości. taki skok impedancji utrudnia zaprojektowanie zwrotnicy. Żeby zlikwidować ten problem poeksperymentowałem w programie elektrosym i wykombinowałem, że jeżeli głośnik ma stałą impedancję (jest skompensowana indukcyjność cewki głośnika) to wzrost impedancji można zlikwidować dołączając dwójnik z kondensatora i rezystora jak na rysunku.

Rk = Rg * (Rb + Rg) / Rb

Ck = Lb / (Rg * Rg)

Ck = C komp

Rk = R komp

Rg = R głośnik

Rb = R baffle

Lb = L baffle

• 4 miesiące później...

czy gdybym podał, wymiary scianki i srednice glosnikow znalazlby sie wsrod was ktos madry i powiedzial "teoretycznie" jaką dobrocią i o ile decybeli pomieszac na jakiej czestotliwosci w ch-ce przetornikow?

Ukryta Zawartość

Ten program symuluje i podobno calkiem dobrze efekt BS - moze sie przyda

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.