Skocz do zawartości
IGNORED

Karta dźwiękowa USB

k.sikora

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Zabieram się za budowę układu który od conajmniej roku leży w moich planach. Główną motywacją jest teraz dostęp do sprzętu pomiarowego i wytworzenia profesjonalej PCB w ramach przedmiotu na uczelni.

Założenia to wejście USB i udostępnienie analogowych wejścia i wyjścia stereofonicznego.

Po przeglądnieciu ofert producentów i przemyślenia wszystkiego wybory kształtują się następująco:

Wejście USB będzie izolowane poprzez ADuM3160, dalej kostka PCM2902B w roli odbiornika z USB i przetwornika na SPDIF. Konwersję z SPDIF na I2C będzie zrealizowana na kostkach WM8804.

Układy dac i adc to WM8741 i WM8786. Wstępnie wybrane op ampy na filtr wyjściowy do OPA2134. Docelowo planuję jeszcze dobudowanie do wspólnej obudowy wzmacniacz słuchawkowy na bazie projektu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale nie wiem czy pozwolą na to finanse.

Aktualnie jestem na etapie projektowania układu, na początku przyszłego tygodnia będe składał zamówienie na części i projektował PCB. Szacowny czas ukończenia to koniec kwietnia.

Sporo uwagi poświęciłem na wybór dac, wahałem się pomiedzy AK4341, AD1955 i wybranym WM8741. Czynnikiem decydującym było dla mnie brzmienie CD playera ARCAM FMJ CD37 opartego własnie na tej kostce. Zdaje sobie sprawę że równie ważne, a może nawet ważniejsze od samej kostki biorąc pod uwage wymienione przez mnie jest zasilanie i projekt PCB, ale to dla mnie swego rodzaju wyzwanie i możliwośc nauczenia się czegoś nowego. Brzemienie układu AK4341 w karcie E-MU0404 oceniam jako bardzo analityczne i suche, ja szukam czegoś równie analitycznego ale bardziej muzykalnego, takiego jak zagrał wspomniany odtwarzacz cd. Nie miałem możliwości posłuchania implementacji AD1955. Na pewno nie będzie to jedyny taki projekt z mojej strony, a jedynie wstęp do dalszych prac. Przyglądam się od pewnego czasu implementacji transportu usb na TAS1020 jaką robi JarekC. Ja wstępnie będe miał możliwośc zajęcia się takim zagadnieniem w ramch pracy inżynierskiej w oparciu o dsp analog devices, niedawno na uczelnie dotarły zestawy ewaluacyjne dsp analoga z wbudowanym "sprzęgiem" usb.

Póki co chciałbym prosić Was o opinie szczególnie odnośnie wybranego przez mnie układu dac. Szczególnie intersują mnie opinie o AD1955 w konfrontacji z WM8741.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/81208-karta-d%C5%BAwi%C4%99kowa-usb/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.