Skocz do zawartości
IGNORED

system dbs a wygrzewanie kabli

esforty

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry!

Mam taką zagwozdkę, choć nawet nie jestem pewny czy temat w rubryce hi-end znaleźć się winien.

Ale do rzeczy.Co szanowne grono myśli o systemie dbs stosowanym w niektórych kablach Audioquest.

Dowiedziałem się, że system wśród wielu zalet ma też i tę, że nie wymaga wygrzewania przewodów!!!

Wypożyczyłem Audioquest Columbia wyposażony w ów dbs, sprzedawca uprzedził, iż egz.jest nie wygrzany i potrzeba mu kilku dni.

I to jest zgodne z prawdą, jako wart swojej ceny zagrał dnia czwartego,wcześniej w trzech interwałach czasowych(4-5 godz. każdy) prezentował chaos w średnicy i ogólną nijakość w górze pasma.

Ale rzekomo ten dbs ma przed takim stanem rzeczy chronić użytkownika od początku.Co Wy na to?

Dodam jeszcze, że chwilowe odłączenie baterii, na moje ucho, niczego nie zmienia.Ukłony,esforty

https://www.audiostereo.pl/topic/81325-system-dbs-a-wygrzewanie-kabli/

Do wygrzewania kabli służy raczej tego typu urządzenie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...
Gość romekxxx

(Konto usunięte)

a może to ucho uczy sie danej konfiguracji a Tobie wydaje się że to kabel się wygrzewa? nie pisze tego złosliwie. Przechodizłem to już ze sto razy - włacznie z topowymi modelami kabli xlo, nordosta i mit. wyglada na to że słuchacz koncentruje się na tym co inne za każdym razem - kiedy już się przyzwyczai szuka czegoś nowego.

Romekxxx, a jednak wrażenie, iż kabel wykonał swe zadanie lepiej po kilkudniowym odsłuchu nie chce mnie opuścić.Tymczasem testowałem jeszcze Nordosty Red Dawn i Baldura oba egzemplarze ,,wygrzane" albo inaczej, mające swych właścicieli.Oba zagrały lepiej niż Audioquest.Zaś pomiędzy nimi lekko wyżej cenię sobie Baldurę.Wspomnę, że wpinałem to do Vk60 i C.E.C.-ów przetwornik dx71+transport TL51XR.Ukłony, esforty

Dzień dobry!

Mam taką zagwozdkę, choć nawet nie jestem pewny czy temat w rubryce hi-end znaleźć się winien.

Ale do rzeczy.Co szanowne grono myśli o systemie dbs stosowanym w niektórych kablach Audioquest.

Dowiedziałem się, że system wśród wielu zalet ma też i tę, że nie wymaga wygrzewania przewodów!!!

Ten kabel nie ma żadnych innych zalet.

Każdy kabel należy wygrzać.

Temat jak najbardziej do zakładki hi-end.

a może to ucho uczy sie danej konfiguracji a Tobie wydaje się że to kabel się wygrzewa? nie pisze tego złosliwie. Przechodizłem to już ze sto razy - włacznie z topowymi modelami kabli xlo, nordosta i mit.

Adaptacja "ucha" do zmian dzwieku nie wyklucza mozliwosci istnienia zjawiska wygrzewania sie calkiem nowego urzadzenia.

wyglada na to że słuchacz koncentruje się na tym co inne za każdym razem - kiedy już się przyzwyczai szuka czegoś nowego.

Kazdy zestaw ma swoje charakterystyczne cechy oraz ograniczenia. Jest to nie do przeskoczenia chociazby miec nieograniczony budzet. Warto zdawac sobie z tego sprawe zanim wpadnie sie w spirale wymiany kabli, itp.

a może to ucho uczy sie danej konfiguracji a Tobie wydaje się że to kabel się wygrzewa? nie pisze tego złosliwie. Przechodizłem to już ze sto razy - włacznie z topowymi modelami kabli xlo, nordosta i mit. wyglada na to że słuchacz koncentruje się na tym co inne za każdym razem - kiedy już się przyzwyczai szuka czegoś nowego.

Pamiętaj, że niektórzy zostawiają kabel żeby się wygrzewał i np. jadą do pracy, po kilku dni również słyszą różnice, czasem z dnia na dzień.

Gość romekxxx

(Konto usunięte)

No tak, ale wtedy działa nieco inny mechanizm ;-)

a ja myślę ze po paru dniach nie zmienia się nic w kablu , tylko zmienia się jego percepcja przez słuchacza- taki zestaw - oczekiwania-kreacja. ja myślę ze to nie wygrzewanie kabla tylko swoista sinusoida percepcji. czym innym jest zimny wzmacniacz tranzystorowy w którym są elektrolity, a czym innym jest kabel. moim zdaniem to miły dla ucha i świadomości relikt czasów lampowych tv - kiedy jak się nagrzał to dobrze odbierał. oczywiście każdy ma prawo do swojej religii. Kiedyś wykonałem eksperyment - zamieniłem w zwrotnicach wszystkie kondensatory na hovlandy zamiast mantów - i wiecie co? i nic. totalnie nic.

w krytycznych odsłuchach znaczenie ma pora dnia, poziom oświetlenia etc....ciężko traktować mózg jako doskonały sprzęt pomiarowy - bo nim po prostu nie jest. psychoakustyka to też obszerny zakres tematów.

Kurde eksperci od kabli!

Zjedźcie sobie ziemniaczki gotowane 10 sekund a później porozmawiamy sobie czy w metalach też pod wpływem prądu-czytaj dostarczonej energii nic się tak jak i w ziemniakach nie zmienia.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

A jakaż to potężna energia sie w takim interkonekcie wydziela? Jakieś konkretne wartości?

I jakie procesy to wygrzewanie powodują?

Chyba ktoś kto takie sprzęty wytwarza powinien to wiedzieć, czyż nie?

Polecam trochę wiedzy o metalografi, budowie metali, przepływie prądu w przewodnikach i wszystko się wyjaśni.Każdy ma jakąś wiedzę szczątkową na dany temat i polecam ją sobie poszerzyć.Ci co wytwarzają takie sprzęty też się uczą cały czas i Tobie polecam to samo.Tu nie chodzi o bezkrytyczną wiarę tylko o obserwację zjawisk zachodzących w naszym otoczeniu.Widziałeś kiedyś elektron? a jednak z obserwacji zjawisk wokół wynika że jest.

Nie zechcę, nie pochwalam osób ściągających od innych idących w życiu na skróty albo na grzbietach innych;polecam się samemu pouczyć i zebrać razem wiedzę rozproszoną!

Tego się własnie spodziewałem, jak trzeba konkretów (zwłaszcza niewygodnych),to zawsze znajdzie sie wymówka.

P.S.

Na marginesie - postęp wymaga wymiany informacji, a nie blokowania dostepu do niej, a rzetelna dyskusja to wymiana argumentów, a nie uniki. Taka sytuacja sprzyja powstawaniu róznego rodzaju mitów, niewiele majacych wspólnego z rzetelna wiedzą.

Ad 1. odnośnie wymówek;pod włos to jeża!

ad.2 postęp wymaga zdobywania informacji, ich przetworzenia i wykorzystania właściwych narzędzi do tworzenia nowych informacji oraz uzyskania przewagi nad innymi (to nie Caritas).Co do mitów: rozum ma to niech go używa.

Co do samych kabli i wygrzewania to: Uszka ma? to niech używa!

Przewagi w czym? W sprawnym oszukiwaniu? I mitomanii?

Uszka ma i używa!

Dalsza dyskusja nie ma sensu, bo jak ktos sie uprze, to i ufoludka usłyszy ;)

Oj poważny zarzut oszukiwanie! Masz szczęście że nie przyczepiłeś się np. do cudownego poczęcia bo byś był zjedzony przez wierzących.Nie wiem czy zaskoczyłeś porównanie ale pewnie zaraz coś wykombinujesz w tym swoim wąsko ukierunkowanym widzeniu (można powiedzieć wyznaniu).Tak w ogóle rozumiesz co to jest mitomania? Wątek jest o tym co osoby zauważyły osobiście a nie o tym w co mają wierzyć! Nikt tu nie pisze o religii po prostu na lepszym sprzęcie dużo więcej zmian w torze audio można zauważyć, dużo rzeczy może lepiej czytelniej zagrać niż na tym co mamy na stanie.Nie na darmo wpinam swoje kable do urządzeń za wiele Kzł żebym nie mógł z tego wyciągnąć istotnych dla mnie wniosków i zrobieniu niezbędnych korekt. Ostatnio udało mi się dzięki lepszemu sprzętowi-czytaj lepszej aparaturze diagnostycznej zrobić bardzo dobre niedrogie kable.Gdybym nie miał dostępu do topowego sprzętu w ogóle nie poczynił bym żadnych postępów. No ale przecież Twoim zdaniem to mity :)

Nie wiedziałem ze oszukiwanie to zawijanie kabelków w sreberka

Ty nie pisałeś o religii Ty ja uprawiasz :)

Po świętach może jakoś przeżyjesz, najwyżej ktoś beknie z przejedzenia na Twój widok

Kiedyś na Forum ktoś stwierdził, że kabel spawalniczy (używany) nie działa...

Postanowiłem to zbadać. Tak. Oprócz innych przymiotów na działeczce mam odpowiedni sprzęt. Podpiąłem więc najgrubszy dostępny kabel w hurcie (żyła 6mm2) i poprzepuszczałem trochę prądu w jednym kierunku (spawarka inwertorowa o prądzie stałym). Prądy na poziomie 100A.

W domu podpinałem kabel w obu kierunkach aby stwierdzić ewentualną kierunkowość.

Testowałem jako głośnikowy.

I co stwierdziłem. Brak różnic.

Kable są do dyspozycji dla chętnych do prób w Szczecinie. Odcinki 2 razy 2,5m (dwie żyły po 6mm2). Wyglądają zajebiście z konfekcją złotą (izolacja niebieska).

Na życzenie mogę dowolne kable potraktować prądem stałym w granicach 30-160A.

Poniżej widać fragment tego kable z widełkami z litego złota ;) podczas przygotowania do jakichś innych testów.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Problem polega na metodologi testów, nie wszystkie kable są "podatne" na wygrzewanie możesz je mieć w systemie i pół roku non stop i dalej będzie to samo. Istotna jest budowa struktury przewodnika. Taka analogia do stali są stale kowalne jak i np. Hadfielda tu i tu żelazo a jednak małe dodatki, inna obróbka i różne właściwości.

Kable to nie tylko drut, jego budowa, zastosowany splot,przekrój,etc ale to co po drodze łączy współpracujące urządzenia. Czyli wiele zmiennych. To tak jak byśmy się wybrali w podróż i najpierw szli na piechotę, później coś tam przepływali a na koniec jeszcze podlecieli kawałek.Zależy czym i jak będziemy po drodze transportowani taki będziemy mieli komfort podróżowania. Dobre kable to po prostu ułatwienie życia prądowi w dotarciu w formie nie zniekształconej do celu. Niby tylko tyle ale aż tyle.

W domu podpinałem kabel w obu kierunkach aby stwierdzić ewentualną kierunkowość.

Testowałem jako głośnikowy.

I co stwierdziłem. Brak różnic.

Kable są do dyspozycji dla chętnych do prób w Szczecinie. Odcinki 2 razy 2,5m (dwie żyły po 6mm2). Wyglądają zajebiście z konfekcją złotą (izolacja niebieska).

Na życzenie mogę dowolne kable potraktować prądem stałym w granicach 30-160A.

Poniżej widać fragment tego kable z widełkami z litego złota ;) podczas przygotowania do jakichś innych testów.

Dlaczego prąd stały a nie zmienny? Dlaczego taka jednostajność? dlaczego tak duże napięcie i natężenie? Skąd ten pomysł ze spawarką ?:)))

Grzesiu najwyraźniej ...przegrzałeś kable:(

Takie kawały "litego złota" to większość posiada przy kablach ;)

Patrząc jeszcze na te Twoje przełączniki Grzegorzu7 przypomina mi się historia pewnego odsłuchu. Urządzenie było podobnie skonstruowane ( chodzi o cele testu nie o budowę)i wszyscy stwierdzili ze miedzy całymi systemami nie ma różnicy :). Efektem tego stwierdzenia było to ze urządzenie było nieprawidłowo skonstruowane i działało jak filtr.Najlepszy przykład jak coś takiego ciężko dobrze zrobić są przedwzmacniacze pasywne, niby nic tam w środku poza przełącznikiem i skręconymi parami kabli nie ma a jednak dalej degradują dźwięk :(

Dlaczego prąd stały a nie zmienny? Dlaczego taka jednostajność? dlaczego tak duże napięcie i natężenie? Skąd ten pomysł ze spawarką ?:)))

Grzesiu najwyraźniej ...przegrzałeś kable:(

>Dlaczego prąd stały a nie zmienny?

Aby ktoś nie powiedział, że przemienny to raz w jedna, raz w drugą i niczego nie uporządkuje.

>dlaczego tak duże napięcie i natężenie?

Natężenie. Aby w sposób jednoznaczny wymusić dużą gęstość prądu. Ktoś na Forum kiedyś stwierdził arbitralnie, że po takim eksperymencie w jedna stronę zagra a w druga ni hu hu...

>Skąd ten pomysł ze spawarką ?:)))

Nie mam innego źródła prądu o ta dużej wartości :).

>Grzesiu najwyraźniej ...przegrzałeś kable:(

Nie. mają się dobrze. Ale celem było spowodowanie gorszych parametrów w ogóle lub w jednym kierunku. Nic takiego nie miało miejsca.

Jeśli ktoś ma jakieś namiary na eksperyment potwierdzający jakiekolwiek efekty starzeniowe, proszę o namiary. Chętnie powtórzę badanie.

Grzesiu,

Jeszcze jedna kwestia do uwzględnienia oprócz mocy i du...nięcia w przewody. Sygnał do wygrzewania powinien pulsować i zmieniać się cyklicznie od najniższych niskich częstotliwości do najwyższych wysokich (20-20kHz)...Mam wrażenie, że spawarka nie zapewni takich parametrów sygnału:(

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

Oj poważny zarzut oszukiwanie! Masz szczęście że nie przyczepiłeś się np. do cudownego poczęcia bo byś był zjedzony przez wierzących.Nie wiem czy zaskoczyłeś porównanie ale pewnie zaraz coś wykombinujesz w tym swoim wąsko ukierunkowanym widzeniu (można powiedzieć wyznaniu).Tak w ogóle rozumiesz co to jest mitomania? Wątek jest o tym co osoby zauważyły osobiście a nie o tym w co mają wierzyć! Nikt tu nie pisze o religii po prostu na lepszym sprzęcie dużo więcej zmian w torze audio można zauważyć, dużo rzeczy może lepiej czytelniej zagrać niż na tym co mamy na stanie.Nie na darmo wpinam swoje kable do urządzeń za wiele Kzł żebym nie mógł z tego wyciągnąć istotnych dla mnie wniosków i zrobieniu niezbędnych korekt. Ostatnio udało mi się dzięki lepszemu sprzętowi-czytaj lepszej aparaturze diagnostycznej zrobić bardzo dobre niedrogie kable.Gdybym nie miał dostępu do topowego sprzętu w ogóle nie poczynił bym żadnych postępów. No ale przecież Twoim zdaniem to mity :)

Chłopie,to już poprostu jest niesmaczne,albo załóż sobie wątek sponosorowany ,albo uczciwie przywdziej szaty-branża i przestań pod płaszczykiem "wymiany doświadczeń: kręcić lody.

P

kabel spawalniczy to ja.obrosl juz mitami.Byl autentyczny przypadek w firmie naprawiajacej spawarki kiedy to po zamianie kabla w druga strone kierunku przewodzenia prad spadl do zera.Kabel podczas dlugiego czasu uzytkowania wyrobil sobie strukture jakby jednokierunkowa.Ale to byl kabel wadliwy juz na etapie produkcji ktoremu sie pogorszylo przez lata uzytkowania.Cos sie zrobio na styku walcowanych ziaren co przypominalo prostownik cuprytowy.I tyle.Historie te opowiadaja jako ciekawostke.zdarzylo sie raz.wygrzewanie kabli to jeszcze jeden nosny..... idiotyzm.

Też mi się tak wydaje.

Miałem kiedyś nieco tylko podobny przypadek z kablem do rozrusznika... W jedną już słabo kręcił. W drugą się "rozsypał"... Wewnętrzna korozja i zjawiska "półprzewodnie" ;) na złączach. Trudno uwierzyć? A jednak.

Tym bardziej, że wiedza dosyć marna.

Błyśnij wiedzą bumku i napisz nam co dokładnie dzieje się np. pomiędzy kablem a wtyczką!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.