Skocz do zawartości
IGNORED

Przełącznik z opóźnieniem - co z nim nie tak

Tomek 1685

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

próbuję zmajstrować układ opóźnionego załączenia przekaźnika, według projektu zamieszczonego w wątku "różne kostki do wzięcia" str. 187.

Wykonałem go na płytce uniwersalnej, elementy jak w projekcie, tylko zamiast rezystora 220k wmontowałem potencjometr 500k ustawiony na 220k, przekaźniki zamiast 5v dałem 12 v (układ zasila transformator nie 6,3v tylko 9,5v więc dałem przekaźnik na 12v). Przy wartościach i typach elementów jak w projekcie przekaźnik powinien zadziałać po około 1 minucie.

Po podłączeniu napięcia układ nie działa (ani przed upływem minuty ani po, po prostu nie działa), układ nie podaje napięcia na cewkę przekaźnika.

Czy w tym układzie jest błąd?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-16625-0-91787600-1302288438_thumb.png

post-16625-0-89482400-1302288490_thumb.jpg

post-16625-0-87480500-1302288512_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rysunki nie są zbyt czytelne, ale obstawiam odwrotne wlutowanie tranzystora mocy.

W układzie oryginalnym (rysunek PCB) obudowa narysowana jest odwrotnie i sygnał z emitera tranzystora sterującego idzie na emiter tranzystora mocy - zamiast na bazę.

Osobiście dodałbym jeszcze jakieś 22uF/16V za diodą prostującą, bo nie lubię bzyczących przekaźników ;)

Dzięki za zainteresowanie.

Zgodnie z notą katalogową BD139, wlutowując go w płytkę jak na załączonym widoku, czyli stroną z napisami do przekaźnika, noga emitera wchodzi właśnie na przekaźnik.

Wydaje mi się, że na projekcie odwrotnie jest raczej usytuowany BC547, tutaj noga bazy BD139 wchodzi na emiter BC547, a wydaje mi się, że powinna na kolektor. Wg noty dla BC547 patrząc od góry i gdy jest skierowany napisami do BD139 to od góry mamy E, B, C.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wylutuj kondensator.

Przy prawidłowo zmontowanym układzie przekaźnik powinien zadziałać w momencie włączenia zasilania - chyba że właśnie zasilanie jest niewystarczające.

Czy przy zwartym C-E tranzystora mocy przekaźnik się załącza?

Proponuję taki schemat,

Poprzedni może nie działać z powodu zbyt małego prądu płynącego przez bazę 1 tranzystora. w schemacie który zamieściłem prawdopodobnie wystarczy sam Darlington wstawiony zamiast BD139 ale wpięty na diodę D1, Led można pominąć ale jak jest to informuje że układ zadziałałi załączył.

.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki za zainteresowanie.

Zgodnie z notą katalogową BD139, wlutowując go w płytkę jak na załączonym widoku, czyli stroną z napisami do przekaźnika, noga emitera wchodzi właśnie na przekaźnik.

Wydaje mi się, że na projekcie odwrotnie jest raczej usytuowany BC547, tutaj noga bazy BD139 wchodzi na emiter BC547, a wydaje mi się, że powinna na kolektor. Wg noty dla BC547 patrząc od góry i gdy jest skierowany napisami do BD139 to od góry mamy E, B, C.

tranzystory są dobrze połączone, układ tranzystorów nazywa się

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Czy przy zwartym C-E tranzystora mocy przekaźnik się załącza?"

Tak załącza się,

"a zmierzyłeś napięcia w jakimkolwiek punkcie tego układu? Np. na tranzystorach czy przekaźniku?"

mierzyłem, wszędzie jest, a na przekaźniku nie ma.

No i chwilowo koniec kombinowania, bo spaliłem któryś z tranzystorów w układzie.

Cała tajemnica prostych opóźnień to taka że dobrze działają na ogól z krótkimi czasami,i jeśli chcemy uzyskać czasy minut to mamy kłopot z wysterowaniem przekaźnika . Tranzystory bipolarne potrzebują trochę prądu by mogły zapewnić odpowiedni prąd który przełączy przekaźnik. A w momencie gdy chcemy uzyskać długi czas , ograniczamy prąd ładowania kondensatora w tym przypadku R3 ma 220k Dlatego dobrze jest użyć darlingtonia o sporym wzmocnienia który da odpowiedni prąd i przełączy przekaźnik , inna sprawa to zasilanie zawsze mamy spadek napięcia na złączach ,diod i tranzystorów a kolega przestraszył się napięcia po wyprostowaniu i użył przekaźnika nie na 5V a na 12V i przy takim układzie pewnie napięcie na przekaźniku jest za niskie by go wysterować .I ostatnia uwaga tranzystor Q2 powinien dołączać przekaźnik to masy a nie podawać napięcie na przekaźnik wtedy mamy leprze wzmocnienie Q2 bo jest większe napięcie B-E i może popłynąć większy prąd przez bazę. A przekaźnik na 12V ma już spory opór.

Pozdrawiam Bodo

Z tego co widzę na Twoim zdjęciu masz przekaźnik typu HFD27/005-S. Według danych katalogowych jest to przekaźnik na napięcie 5V a nie 12V. Jego maksymalne napięcie zasilania wynosi 11,5V, a więc na pewno nie jest za niskie. Ponad to tranzystory BC i BD już tworzą układ Darlingtona. Chyba, że to nie są zdjęcia Twojego układu.

Mnie się wydaje, że rezystancja 200 kOhm to za dużo. Zmniejsz rezystancję potencjometru do 20 kOhm i zobacz czy to działa.

Kuzyn murzyna

Na zdjęciu jest rzeczywiście przekaźnik 5v, bo zdjęcie było zrobione przed zmianą przekaźnika (z 5v też nie działało)

Co do samego układu Darlingtona, to może zrobić go na BC550 i BD140?

BD140 jest pnp, potrzebujesz BD135, 137 lub 139.

I tak jak pisałem - uruchamiaj bez kondensatora. Wtedy od razu bedziesz widział efekt (brak opóźnienia).

Potem dobierzesz odpowiednią wartość pojemności.

Na alee...są układy nazywające się 'Układ opóźnionego załączania głośników".Jeśli walka z tym układem Ci się znudzi,możesz w końcu zainwestować te 25 zł w działający układ.No chyba,że te próby mają na celu cos innego,niż tylko zbudowanie własnej konstrukcji..

Na alee...są układy nazywające się 'Układ opóźnionego załączania głośników".Jeśli walka z tym układem Ci się znudzi,możesz w końcu zainwestować te 25 zł w działający układ.No chyba,że te próby mają na celu cos innego,niż tylko zbudowanie własnej konstrukcji..

"Jeśli walka z tym układem Ci się znudzi,możesz w końcu zainwestować te 25 zł w działający układ"

Co masz na myśli?

Ogólnie to chciałbym zrobić układ (dwa układy), który bedzie w DAC-u:

1. opóźniał załączenie napięcia anodowego,

2. jeszcze bardziej opóźniał załączenie wyjść RCA lampowego stopnia analogowego.

"Jeśli walka z tym układem Ci się znudzi,możesz w końcu zainwestować te 25 zł w działający układ"

Co masz na myśli?

Ogólnie to chciałbym zrobić układ (dwa układy), który bedzie w DAC-u:

1. opóźniał załączenie napięcia anodowego,

2. jeszcze bardziej opóźniał załączenie wyjść RCA lampowego stopnia analogowego.

pewnie chodzi o:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.