Skocz do zawartości
IGNORED

LEHMANN KLON + Velleman Preamp ECC82

MariuszElektronik

Rekomendowane odpowiedzi

To zostanie zmienione.PCB jest zaprojektowana, tak jak widać. Pozostała jeszcze kosmetyka i zmiana rezystorów ustawiające punk pracy lampy. Będzie można wlutować rezystory 1W. Jeszcze myślę nad zmianą miejsca kondensatorów filtrujących napięcie dla opampa. Pozostał tylko zaprojektować zasilacz.

Oto mozaika PCB:

Nie odbierz tego co napisze jako atak lub docinki bo nie mam takich intencji.

Mozaika to dobra nazwa.

Nie znam punktów pracy dla ecC82 i napięcia anodowego ale 1W dla rezystorów ustalających punkt pracy to nieco za mało. Trzeba policzyć i sprawdzić.

Czym się kierowałeś ustalając centralny punkt masy w takim, a nie innym miejscu?

aaa i brakuje jeszcze żarzenia, a dokładnie ścieżek doprowadzających napięcie do pinów lampy.

Henryk Kwinto

Rozumiem, nie gniewam się. Wszystko spokojnie rozwiązujmy a praca nad wzmacniaczem będzie przyjemna.

Co do napięć i prądów można wyliczyć z prawa Oma. Moc rezystorów tez można policzyć. Podaje schemat przedwzmacniacza. Myślę, że Ci odpowiedziałem na zadane przez Ciebie pytania.

Co do żarzenia. Nie będę prowadził ścieżek bo to wykonany przewodami pod PCB.

gaballus Dzięki za info.

Polecam Ci zapoznać się z tym, co było pisane w tym wątku:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Co do napięć i prądów można wyliczyć z prawa Oma. Moc rezystorów tez można policzyć. Podaje schemat przedwzmacniacza. Myślę, że Ci odpowiedziałem na zadane przez Ciebie pytania.

Co do żarzenia. Nie będę prowadził ścieżek bo to wykonany przewodami pod PCB.

R18 może zostać 1W ale R11 proponuje 2-3W, a najlepiej miejsce na 2 równolegle po 2W.

Z żarzeniem dobre rozwiązanie bo w tej mozaice nie ma możliwości na inne. Oj długa musiałaby być lista poprawek odnośnie prowadzenia ścieżek, masy i całej reszty. Nie każdy ładny samochód dobrze się prowadzi i ma dobre osiągi.

Muzg

Śledzę ten wątek.

Henryk Kwinto

R18 może zostać 1W ale R11 proponuje 2-3W, a najlepiej miejsce na 2 równolegle po 2W.

Z żarzeniem dobre rozwiązanie bo w tej mozaice nie ma możliwości na inne. Oj długa musiałaby być lista poprawek odnośnie prowadzenia ścieżek, masy i całej reszty. Nie każdy ładny samochód dobrze się prowadzi i ma dobre osiągi.

Ok. Zmienię to w projekcie.

Ostateczny wygląd PCB: ( pozostało mi tylko poprowadzić odpowiednio ścieżki masy )

Hehehe. I znów oglądamy ładne obrazki, a ścieżki jak zwykle pociągnięta zgodnie z zasadami?

Panowie spokojnie, pan Mariusz przecież jest elektronik i pewnie wie co robi.

Może ścieżki dorysuje później, jak już wszyscy napiszą, że im się podoba.

Mi się podoba. Ładne toto. (:

Henryk Kwinto

Napisałem, że mi pozostało zaprojektować ścieżki masy. Jak to zrobię na pewno dam wygląd płytki. Tak jak to zrobiłem wcześniej.

jeremy To może jesteś chętny pomóc?....

Robertinus Tak, jestem elektronikiem. 12 lat siedzę w elektronice. Dziękuje za słowa uznania :)

Myśle że wszyscy powinni uzbroić się w cierpliwość. Projekt się rozwija i może być jeszcze wiele niejasności które rozwieje dalsza współpraca;)

Osobiście jestem Kolegą Mariusza i wiem że codziennie pracuje nad tym wzmacniaczem.

A jakby kto nie wierzył to nie chwaląc się:

II Miejsce w II Małopolskim Konkursie Własnych Prac Technicznych w kat. Elektronika/robotyka.

Ukryta Zawartość

Gdy Jego projekt się spodoba można zrobić forumowe zamówienie PCB u osoby która zadeklaruje ich zrobienie.

Ukryta Zawartość

Henryk Kwinto

Napisałem, że mi pozostało zaprojektować ścieżki masy. Jak to zrobię na pewno dam wygląd płytki. Tak jak to zrobiłem wcześniej.

jeremy To może jesteś chętny pomóc?....

Robertinus Tak, jestem elektronikiem. 12 lat siedzę w elektronice. Dziękuje za słowa uznania :)

Ja jestem chętny pomóc ale przy takiej komunikacji i ukrywaniu projektu nie mam ani nikt nie ma na to żadnych szans.

Sposób komunikacji świadczy o tym, że Mariusz czuje się na tyle mocny w tym temacie, że nie oczekuje pomocy, współpracy tylko jest jedno ale, po zamieszczeniu wyglądu wcześniejszego PCB nie wygląda na to.

To tyle i bez urazy proszę.

Sposób komunikacji świadczy o tym, że Mariusz czuje się na tyle mocny w tym temacie, że nie oczekuje pomocy, współpracy tylko jest jedno ale, po zamieszczeniu wyglądu wcześniejszego PCB nie wygląda na to.

Również jestem zainteresowany projektem, ale - niestety - mam podobne odczucia jak Henryk Kwinto.

Henryk Kwinto Robertinus

Potrzebuje czasu na projektowanie PCB. Nie dam rady z dnia na dzień zrobić płytek :) Niczego nie ukrywam Koledzy! ;) Teraz wrzucam mozaikę PCB i schemat zasilacza. Co Wy na to?

Tak na szybko - późno już:

Czemu ma służyć regulacja R49?

Tranzystor Q1 może być chyba mniejszej mocy, możesz zastosować też Darlingtona, np. BC517.

Jeśli chodzi o PCB to raczej nie opłaca się robić dwustronnej dla dwóch zworek, można je zrobić jako przewlekane.

Zastanawiam się czy nie lepiej radiatory końcówek mocy dołączyć do masy.

W jakim celu chcesz obejmować końcówkę mocy NFB?, nie lepiej zostać tu bez pętli?

Mozaika jak mozaika, nie będę komentował jak nie jest skończona. Myślałem, że jak napisałeś Ostateczny wygląd PCB to skończyłeś. Dla mnie ostateczny wygląd = skończonej PCB ale pewnie mam jeszcze za mało doświadczenia aby wpierw rozlokować elementy i potem prowadzić ścieżki.

Robertinus Ten układ zasilacza stosuje zawsze do przedwzmacniaczy. Wytestowany kilkadziesiąt razy. Otóż potencjometr R49 służy do ustawienia napięcia wyjściowego równego np. 230V DC. Oczywiście wtedy diody Zenera należy użyć 230V. Z praktyki wiadomo, że nie otrzymamy równego napięcia ( rozbieżność parametrów ). Można użyć też rezystora.

Obliczenia wykonujemy: Napięcie między emiterem a masą - napięcie Zenera / 2mA.

Wykonałem taki zasilacz w poprzedniej wersji hybrydy na ECC88 w temacie: Hybrydowy wzmacniacz słuchawkowy klasa A.

PCB jest jednostronna. Tak dokładnie, zworki można zrobić jako przewlekane.

Zastanawiam się czy nie lepiej radiatory końcówek mocy dołączyć do masy.

Tak powinienem to zrobić. Zobaczę co się da zrobić.

Henryk Kwinto PCB już jest skończone. Możesz sprawdzić ją.

Masy WO, radiatorów, przedwzmacniaczy zostaną połączone w zasilaczu. Nie mam możliwości innego połączenia tego wszystkiego. Jak masz pomysł na połączenia to słucham Cię.

Oczywiście PCB wykonam i wytestuje. W niedziele jadę po części elektroniczne.

Masy WO, radiatorów, przedwzmacniaczy zostaną połączone w zasilaczu. Nie mam możliwości innego połączenia tego wszystkiego.

W którym zasilaczu? Proszę o precyzje, szybciej się dogadamy.

Czyli masa lewego i prawego kanału, punkty centralne masy, też mają być połączone na zewnątrz PCB?

Zasilacz jeszcze nie jest zaprojektowany, jutro będę projektował do niego PCB. Schemat ideowy jest.

Czyli masa lewego i prawego kanału, punkty centralne masy, też mają być połączone na zewnątrz PCB?

Tak, dokładnie.

Zasilacz jeszcze nie jest zaprojektowany, jutro będę projektował do niego PCB. Schemat ideowy jest.

Tak, dokładnie.

O jakim zasilaczu piszesz. Please!!! Nie mam zdolności paranormalnych i nie czytam w Twoich myślach.

Popatrz na posty wcześniejsze tam jest schemat ideowy zasilacza.

Nie posądzaj mnie o lenistwo. Wiem, że są 3 zasilacze na schemacie: anodowy do lampy, symetryczny do WO i układu wyjściowego i VDD 5V.

No to w którym zasilaczu chcesz umieścić ten punkt centralny masy całego układu?

A wystarczyło napisać o który zasilacz chodzi!

Mozna obrucic kondensatory c4 i c6 tak zeby pady x1 i x5 wyprowadzic na krawedz plytki ?

pady x3, x4 wisza w powietrzu, c13 mozna obrucic o 180st i mase pociagnac w podobny sposob jak do c7.

To tak na szybko, ale trzeba jeszcze dokladnie przeanalizowac co i jak.

Z tymi masami trzeba jeszcze pomyslec, moze wylewka masy ? ...glosno mysle :-)

Nie chcemy zeby uklad dzialal poprawnie, chcemy zeby dzialal i brzmial dobrze :-)

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.