Skocz do zawartości
IGNORED

dobór wzmacniacza do Magnat Quantum 605

tom7tom

Rekomendowane odpowiedzi

Mam dylemat w doborze odpowiedniego wzmacniacza do kolumn Magnat Quantum 605. W grę wchodzi jedynie sprzęt używany ze względu na budżet (do 1500 zł).

Moje typy jeśli chodzi o wzmacniacz:

1) Marantz PM-75 - większość dobrych opinii, jednak strach przed kupowaniem tak "poczciwego" sprzętu

2) Marantz PM-17 MK II - niezbyt dużo opinii i cena często przekraczająca budżet (czy warto?)

3) NAD 306 - trudno go aktualnie dostać ale opisy właścicieli zachęcają

4) ONKYO A-8870 lub A-8690 - który lepszy i czy w ogóle brać je pod uwagę (cena kusząca i dostępność też większa)

5) inne modele wyżej wymienionych marek albo Rotel...

Słucham muzyki bardzo zróżnicowanej, często typu smooth jazz ale lubię też rock. Wiem, że najlepszy byłby odsłuch ale ze względu na brak czasu i trudną dostępność powyższych modeli nie mam takiej możliwości.

W późniejszym czasie mam zamiar dokupić DAC'a - najprawdopodobniej Arcam rDAC, a do tego kartę muzyczną Esi Juli@.

Może ktoś z Was ma doświadczenie z tymi kolumnami, który wzmacniacz będzie pasował najlepiej, czy może warto poszukać czegoś zupełnie innego.

Widzę że gustujesz w jasno, "agresywnie" grających wzmacniaczach. Samo w sobie to nie jest złe. Ale taki wzmacniacz + tanie kolumny z supermarketu = straszny dźwięk. On pokaże każdą ich niedoskonałość jak na dłoni. Do tego chcesz dodać jasno grającego Arcama - i masz dźwięk typu "krew z uszu". Powiedz jeszcze że w pokoju odsłuchowym nie ma mebli - i jest masakra.

Na Twoim miejscu zacząłbym od kupienia dobrych kolumn (używane do 1200 zł). Do tego wzmacniacz (uż. 800 zł) i odtwarzacz CD (uż. 350 zł). I w tym samym budżecie możesz mieć bardzo przyzwoity dźwięk.

Te kolumny nie graja jasno wiec zestawienie je z takim wzmacniaczem to dobre polaczenie. Wbrew pozorom graja przyzwoicie i sa jednym z najlepszych wyborow w swojej klasie cenowej. tom7tom > ja uzywalem do 605 marantza PM7000 i sprawdzil sie swietnie. One maja dosc przytlumiona srednice i troche niezdyscyplinowany bas wiec swietnie sie zgrywaja z tym marantzem. Ew PM7200, 8000. Albo nieco starsze i moim zdaniem brzydsze PM68 lub 78. Do 1500zł równiez kupisz jeszcze lepsze Sony TA-F770ES lub TA-F707ES, ale to bedzie troche maly przerost nad trescia. Ten wzmak jest za dobry do tych kolum, tylko w sumie to nic nie szkodzi, bo zawsze bedziesz mial juz jakas podstawe gdy bedziesz chcial zmienic kolumny na lepsze.

?👈

Niestety kolumny kupiłem zanim zacząłem bardziej interesować się sprzętem stereo (cena też była sprzyjająca). Jednak czytając forum lub testy te quantum'y zbierają całkiem niezłe opinie (po przejściu z "tanich" JBL'i na swoim amplitunerze onkyo słyszę nieporównywalną różnicę). Pokój odsłuchowy to 25 m2, częściowo umeblowany.

Mam dylemat w doborze odpowiedniego wzmacniacza do kolumn Magnat Quantum 605. W grę wchodzi jedynie sprzęt używany ze względu...

Zdecydowanie PM 17MK II

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Tylko ze PM17 to wydatek ponad 2tys.

Wlasnie konczy sie aukcja jednego z nich. Narazie jest 1625zł. Jezeli jestes zainteresowany to licytuj, bo to jedna z szans gdzie moglbys wyrwac go taniej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A jezeli nie bedziesz mial zamiaru dalej zmieniac kolumn i isc w gore to lepiej zainteresuj sie tym:

Ukryta Zawartość

Zostanie ci jeszcze na przyzwoity IC. Mysle ze inwestowanie wiekszej sumy na wzmak do Quantum 605 jest troche nie na miejscu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

?👈

Jak można do nowych kolumn za kilkaset złotych kupować używany wzmacniacz za 1500 zł ??? To jest wyrzucanie pieniędzy w błoto. Wzmacniacz za 700 zł będzie powyżej ich klasy ! Po co przepłacać ?

Jak można do nowych kolumn za kilkaset złotych kupować używany wzmacniacz za 1500 zł ??? To jest wyrzucanie pieniędzy w błoto. Wzmacniacz za 700 zł będzie powyżej ich klasy ! Po co przepłacać ?

Znasz te kolumny czy tylko ogladales na obrazkach w sieci???

Kupujac dobrej jakosci wzmacniacz w przyszlosci bedzie mogl zmienic kolumny na wyzszy model. Ludzie graja na Krellach KAV 300, 400 i do tego Dynaudio Audience 42 lub taniutkie Ushery S 520 czy wyrzucili pieniadze w bloto???

Mogli przeciez kupic Yamahe za 500 zl.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Znasz te kolumny czy tylko ogladales na obrazkach w sieci???

Kupujac dobrej jakosci wzmacniacz w przyszlosci bedzie mogl zmienic kolumny na wyzszy model. Ludzie graja na Krellach KAV 300, 400 i do tego Dynaudio Audience 42 lub taniutkie Ushery S 520 czy wyrzucili pieniadze w bloto???

Mogli przeciez kupic Yamahe za 500 zl.

Wiem. Ludzie mieszkają w 17 metrowych kawalerkach i jeżdżą Bentleyami. A że to nierozsądne ? Przecież w przyszłości będą mogli dokupić sobie do tego Bentleya duży dom ...

Twój tok rozumowania jednak mnie nie przekonuje.

PS. Znasz Bentleya czy tylko oglądałeś na obrazkach w sieci ?

ech geniusz, one gdy byly produkowane (ponad 1 rok temu) mialy cene 1500-1800 zk za komplet

autorowi watku polecam sprawdzenie amplitunera rx-797 yamahy, ewentualnie A-S700, komplet gra bardzo zacnie

Wiem. Ludzie mieszkają w 17 metrowych kawalerkach i jeżdżą Bentleyami. A że to nierozsądne ? Przecież w przyszłości będą mogli dokupić sobie do tego Bentleya duży dom ...

Ale bzdury.

?👈

Nie wspominalem nic o bentleyu moze zbyt wiele czasu spedzasz w sieci i zakladki badz tez fora Ci sie pomylily.

Rozluznij posladki, wyjdz w koncu z domu, przejdz sie. Odetchnij od komputera. a pozniej wroc i zapodaj kilka rupieci z allegro za pare setek m.in. kolumny z powgniatanymi kopulkami itp.

Justas32 najwyraźniej dostaje kasę z serwisu allegro, bo każdemu poleca tylko używane i tylko od nich po tym to wnioskuje. A do tego wie wszystko o sprzęcie nowym. A co wie ano to że każdy jest do dupy. W tym temacie nie mógł się wykazać bo autor sam wybrał wzmacniacz używany. No ale kolumny kupił do dupy. Nie widzi tego że autor zrobił jak najbardziej dobrze czyli dobiera wzmacniacz do kolumn.

Nie twierdze że używany sprzęt jest be, ale trafianie co chwile na justas32 i jego choinkę z linkami do miliona aukcji z allegro zaczyna budzić u mnie odruch wymiotny. I nie nazwał bym tego chęcią pomocy, a tylko nakazem kupowania używanych rzeczy.

Stary "nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu". Wyluzuj trochę.

Czy Ty chłopie masz jakieś kompleksy?.

Powiedz nam proszę czy Ty wszystko kupujesz na allegro i wszystko używane?

Autora przepraszam że nie na temat.

Nie to dobre co jest dobre, tylko co się komu podoba.

Sorry panowie ale J ma trochę racji. To kolumny mają być w zestawie najlepsze/najdroższe. Rozłożenie budżetu 1500 wzm, 500 klmn jest błędem.

S ty też nie jesteś obiektywny bo sprzedajesz nowy sprzęt.

Akurat audio idealnie nadaje się na zakup z drugiej ręki - postęp jest w miarę powolny (w porównaniu np do komputerów) i nie zużywa się szybko (15 letni samochód to prawie wrak - a wzmacniacz ok).

I nie zapomnij kupić wzmacniacza z regulacją basu przy 80-100Hz - te kolumny mają duże podbicie w tych okolicach - trzeba będzie odjąć ze 6 dB.

Audiophools - goo.gl/NJkF8

Panowie nie róbcie kabaretu...w Audio niema pojęcia ''za dobry'' istnieje tylko ryzyko nie zgrania poszczególnych elementów. Jak można stwierdzić , że kolumny za 2000 zł nie zagrają ze wzmakiem za 4000? Przecież do ich budowy stosuje się inną technologię i podzespoły, a cena końcowa jest umowna.

Poza tym wiele kolumn w których zastosowano dobre głośniki gra znacznie lepiej z dużo droższą elektroniką ;)

Tak jest właśnie z Dynaudio 42 itp - z takim Krellem dopiero pokazują na co jest stać:)

Teraz pytanie - czy Justas słuchał Quantumy? Pewno jak większość linków które wrzuca, telepatycznie z obrazka???

?

Odnosnie 2giego posta:

Onkyo 8850/8870 w zadnym wypadku nie graja ostro! PM75 tez nie, PM-17 juz bardziej. Osobiscie stawiam na PM17 rowniez ze wzgledu na "mlody" wiek.

Na allegro jest teraz klika ciekawych wzmacniaczy, wszystkie niestety grubo pelnoletnie np. NEC A-10II czy Technics SU-V8.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Sorry panowie ale J ma trochę racji. To kolumny mają być w zestawie najlepsze/najdroższe. Rozłożenie budżetu 1500 wzm, 500 klmn jest błędem.

Akurat audio idealnie nadaje się na zakup z drugiej ręki - postęp jest w miarę powolny (w porównaniu np do komputerów) i nie zużywa się szybko (15 letni samochód to prawie wrak - a wzmacniacz ok).

I nie zapomnij kupić wzmacniacza z regulacją basu przy 80-100Hz - te kolumny mają duże podbicie w tych okolicach - trzeba będzie odjąć ze 6 dB.

U mnie to wzmacniacz jest droższy niż kolumny i jakoś nie widzę problemu.

Z tego co wiem to dużo kolumn,żeby pokażać na co je stać potrzebują dużo droższej elektroniki.

Dziękuje za opinie. Kolumn póki co nie chce zmieniać, bo kupiłem niedawno (nowe w okazyjnej cenie). Nie wiem dlaczego kilka osób twierdzi, że kosztują kilkaset złotych, skoro aktualnie najtaniej w sieci znalazłem komplet za 1700 zł. Kiedy pojawiły się na rynku kilka lat temu cena oscylowałą wokół 2200 zł.

Ale przede wszystkim nie chodzi o cenę, na dziś podobają mi się jak grają (w testach wypadają ponad przeciętną w tym przedziale cenowym), a pewnie za jakiś czas zachce mi się czegoś z wyższej półki.

Aktualnie za Waszą radą poluję na PM-17 ale trudno go dostać za mniej niż 2000, wygrałem aukcje licytując 1650 ale minimalna cena nie została osiągnięta i sprzedający nie chciał finalizacji. Dlatego zastanawiam się nad czymś tańszym. Może proponowany przez Was PM 7000 lub 7200... a jak się one mają do Onkyo 8870 i czym się różni od 8690 (który lepszy). Może ktoś ma bezpośrednie doświadczenie z tymi kolumnami...

Proszę o adres sklepu ,gdzie są za kilkaset zł

Kolumny owszem powinny być najlepsze, ale nie oznacza to że wzmacniacz musi być za jedną trzecią ceny kolumn. Jeżeli budżet pozwala to warto kupić dobry wzmacniacz a wtedy w przyszłości można zmienić tylko kolumny a nie cały system.

A co 15 letnich i starszych samochodów to nie uogólniał bym tak. Wszystko zależy w jakich rękach się znajdowało.

A dlatego to pisze bo handluje również starym sprzętem.

Nie to dobre co jest dobre, tylko co się komu podoba.

Postanowiłem wybrać pomiędzy MARANTZ PM-7000 (ew. PM-7200) a ONKYO Integra A-8850 (ew. A-8870). Czy ktoś ma doświedczenie z odsłuchem na quantum'ach 605? Który będzie lepszy?

Jeszcze pytanie odnośnie ONKYO A-9911, czy warto w porównaniu do powyższych ONKYO?

Justas32 chyba alergicznie reaguje na słowo "Magnat". Dla niektórych nazwa sprzętu i jego cena wystarczają do wydania jedynego słusznego werdyktu.

BTW. O ile dobrze pamiętam w recenzjach Quantum 605 często padało stwierdzenie, że kolumny sporo zyskują po podłączeniu do drogiej elektroniki.

Żeby była jasność, nie mam zamiaru obrażać Justas32. Rozumiem, że Quantumy nie są idealne, ale nazywanie ich po prostu tanimi kolumnami z supermarketu jest trochę nie fair. Oczywiście nie jestem obiektywny bo sam posiadam te kolumny ;) Ano i wiem że Magnaty faktycznie spotkać można w supermarketach więc troszkę sobie strzelam w stopę... będę się jednak upierać, że te wszystkie opinie różnych forumowiczów którzy mieli okazję ich posłuchać oraz recenzentów (nie tylko polskich) to głos, z którym należy się liczyć.

Postanowiłem wybrać pomiędzy MARANTZ PM-7000 (ew. PM-7200) a ONKYO Integra A-8850 (ew. A-8870). Czy ktoś ma doświedczenie z odsłuchem na quantum'ach 605? Który będzie lepszy?

Jeszcze pytanie odnośnie ONKYO A-9911, czy warto w porównaniu do powyższych ONKYO?

Bierz PM7000, 7200. Masz pewnosc ze to dobre połączenie.

?👈

Mam okazję dostać A-8850 za 700 zł albo PM-7000 za 900 zł. Oba w niezłym stanie. Chętnie porównałbym czym różnią się w odsłuchu z 605'tkami.

Dziękuję za opinię rafal735r odnośnie Marantza. Czy ktoś słuchał te kolumny z Integra A-8850?

Jesli jeszce mialbys okazje to poszukaj starszej wersji Audiolaba 8000A za 600-750 zl mozna trafic,a gra to zestawienie bardzo fajnie dynamicznie, audioab dobrze prowadzi bas, przy tym nie tracac na szczegolowosci.

Po długich polowaniach (allegro i ebay) udało się - kupiłem Onkyo Integra A-9911. Pierwsze wrażenia odsłuchowe pozytywne. Stan wizualny praktycznie idealny, technicznie trudno mi się wypowiadać bo mam za małą wiedzę na ten temat. Sprzedający twierdził, że nie naprawiany, jedynie przerobiony kabel zasilający (be NEEL).

Mam jednak pytanie odnośnie ustawień balansu. Czy jest możliwe, że pokrętło w skrajnym położeniu nie wycisza całkiem jednej kolumny? Nie ma znaczenia czy w położeniu "L" czy "P" zawsze grają obie (nieznacznie wyciszając daną stronę).

Znalazłem w service manual - balans wycisza daną kolumnę maksymalnie o 5dB.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.