Skocz do zawartości
IGNORED

Karta dźwiękowa i kolumny do laptopa

pawel2208

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Niedługo planuję sobie zakupić laptopa i w związku z tym planuje budowę systemu audio do niego. Mój budżet to 1000 zł. Chcę te pieniądze spożytkować na kartę dźwiękową na USB oraz kolumny + wzmacniacz lub monitory aktywne. Główne przeznaczenie sprzętu to słuchanie muzyki (hip hop, rock, jazz, soul, funk, blues z naciskiem na to pierwsze). Poza słuchaniem muzyki będę używał sprzętu do home recordingu na bardzo amatorskim poziomie (jakiś wokal nagrać, ew. jakąś gitarkę, mix i mastering dźwięku, vsti). Kolumny będą rozstawione blisko komputera i stać na biurku tworząc trójkąt równoboczny o boku 1m. Jako, że bardzo lubię miękkie brzmienie, wymyśliłem sobie takie cudo:

Karta dźwiękowa: E-MU 0204 USB

Kolumny + wzmacniacz: Manta V3 lub V5

Co do wyboru między V3 a V5 to bardzo ciężko mi się zdecydować. Z jednej strony bardziej podoba mi się V5, bo jest w pełni lampowe, ale z drugiej strony zawsze mam obawę, że te V5 może pierdolnąc, dodatkowo V3 ma 3 wejścia (a chciałbym móc podłączyć odtwarzacz cd i ew. gramofon do systemu) oraz pilot. Czy ktoś kto słuchał obu systemów mógłby się wypowiedzieć odnośnie różnicy w brzmieniu obu zestawów?

Jak skomentujecie moje wybory? Czekam na wasze sugestie, oceny i propozycje. Z góry dzięki za odpowiedzi.

Pozdrawiam

Nie, nie bierz Manty czy innych przeciętnych głośników. Jakość karty dźwiękowej E-MU Creative Professional 0204 USB znacznie przewyższy jakość wzmacniacza, więc usłyszysz dźwięk uszczuplony, przytłumiony i przybarwiony... Coś takiego nadaje sie do zwykłych kart dźwiekowych i plików MP3 mocno skompresowanych.

Ty znów wybierz profesjonalne monitory studyjne firmy ESI - o nazwie nEar05 eXperience. Myślę, że w sklepie Sound Import uda Ci się trafić na promocję, czy jeśli blisko mieszkasz, to nawet będziesz mógł ich posłuchać. To jest dopiero profesjonalny sprzęt i do dobrej muzyki i tworzenia dźwięku - jak najbardziej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.