Skocz do zawartości
IGNORED

Prośba o pomoc w doborze kina.

lorddwade

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Po pierwsze chciałbym zaznaczyć, że jestem raczej laikiem jeśli chodzi o sprawy związane z tematem.

Mam zamiar zakupić kino domowe. Ściślej mówiąc chodzi mi o amplituner i głośniki. Nie potrzebuję żadnego odtwarzacza, ponieważ większość filmów, czy muzyki słucham i oglądam podłączając do TV laptopa.

Zestaw będzie podłączony do LCD TV: LG LH3000, schemat złącz zamieszczę w dalszej części posta. Na chwilę obecną upatrzyłem sobie amplituner Yamaha RX-V 367, oraz głośniki Koda F-51F/C/S, na razie bez SW, który z czasem mam zamiar dokupić. Zestaw ma grać w pokoju o pow. 18 m kw. Pokój jest częściowo połączony z kuchnią, a dokładniej w ścianie łączącej pomieszczenia znajduje się łukowaty otwór (a'la bar). Zastanawiam się czy będzie to miało wpływ na akustykę pomieszczenia, a jeśli tak to jak duży. Tak jak w opisie mój budżet zamyka się w kwocie 1500zł. Zdaję sobie sprawę, że jest zbyt mała kwota na dobrej jakości zestaw kina domowego, ale tylko na to mnie stać w tej chwili.

Więc tera pytania do Was drodzy fachowcy.

1. Czy wogóle da się podłączyć to wszystko tak, by zestaw odtwarzał dźwięk 5.1 z laptopa podłączonego do TV (przez HDMI)?

2. Czy przypadkiem ten amplituner nie jest zbyt mocny do tych głośników (przy głośnikach podają info, że wzmacniacz powinien mieć moc od 10-90W)?

3. Czy w tej kwocie można zakupić coś lepszego/tańszego?

Zamieszczam również schemat złącz TV i rysunek pokoju z zaznaczonym rozstawieniem głośników.

Proszę o wszelkie opinie i sugestie i z góry serdeczne dzięki za pomoc!

Schemat złącz TV:

89_1253474765.jpg

Rysunek pokoju:

drawing1model.png

https://www.audiostereo.pl/topic/81817-pro%C5%9Bba-o-pomoc-w-doborze-kina/

Czy wogóle da się podłączyć to wszystko tak, by zestaw odtwarzał dźwięk 5.1 z laptopa podłączonego do TV (przez HDMI)?

da sie podlaczyc . wiele sie da jak nie wszystko ;] . ale po 1 . laptop i kino domowe .. nie obrazajac to niewyobrazalne /. rozumiem ze karta dzwiekowa z laptopa zintegrowana czyli dzwiek (...... ) a nie jakosc . pewnie lepsza jakosc byla by w mp3 jakims do kieszeni . co do obrazu to podobnie troche

Czy przypadkiem ten amplituner nie jest zbyt mocny do tych głośników (przy głośnikach podają info, że wzmacniacz powinien mieć moc od 10-90W)?

znalazlem takie cos w danych technicznych tego ampli

5-kanałowy dźwięk przestrzenny o mocy (600W=120W x 5 dla Europy)

nie czytaj nawet tego bo to zwyczajne naciaganie klijenta . " popatrz ile ma mocy ^^ . lepszego nie znajdziesz "

to niskiej klasy amplituner . szau zadnego nie robi . nie wiem jak w kinie i w stereo ale sluchajac modeli 4xx stwierdzam ze kupa ;/ w stereo to szkoda gadac

czy za mocny ? napewno nie za mocny . dane sa nadciagniete a pozatym napewno nie za mocny jest bo lepiej miec wzmacniacz czy ampli z wiekszym potencialem i zeby nie bylo przesterow niz jakias popoerdawke co ledwo ciagnie kolumny i slychac przestery a co za tym idzie niszczy kolumny

Czy w tej kwocie można zakupić coś lepszego/tańszego?

mozna . pewnie ze mozna . ale po co ? jak nie wiem czy opcja za 1500 zl ma sens a co dopiero za mniej

te koda tez sa niskobudzetowym " kinem domowym "

napisze tak

jesli juz chcesz sie uprzeć na kino domowe w tej kwocie to uzywany amplituner , fajnie bylo by uzywane kolumny ale w tej kwocie to nie wiem czy juz nie lepiej takie koda . i do tego proste dvd chociaz . uwiez mi ze bedzie lepiej niz laptop . nagrasz sobie plyte z filmami na dvd i jechana . z dvd hdmi czy cyfrowo do ampli i z ampli przerobiony obraz na tv a dzwiek na kolumny . proste i owiele lepsze

poszukaj na allegro uzywane kolumny kina domowego i uzywany amplituner .a jesli nie podolasz to moze koledzy pomoga cos wynalesc w tych kwotach bo ja sie nie podpisuje pod to ;]

apropo kuchni to napewno akustyka bedzie inna i obawiam sie ze na gorsze ;/

Lampa jest jak wino . Czym starsza tym lepsza

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.