Skocz do zawartości
IGNORED

Rudi-Clone

Luiis

Rekomendowane odpowiedzi

Macie wzbudzenia jak nic.

Prosta sprawa. Dobre odsprzęganie zasilania powinno załatwić problem.

Wzbudzenia najlepiej wykryć oscyloskopem właśnie, ale jeśli częstościomierz wykrywa kilkadziesiąt kHz to już sprawa w pełni jasna.

Skupcie się na walce ze wzbudzaniem.

Proponuję następującą filtrację:

- pomiędzy + i _ zasilania kond non polar 10uF i równolegle z nim jakiś MKT z 2,2nF, można też dołożyć do nich równolegle MKSE 47nF.

- pomiędzy zarówno + zasilania a masę jak i - zasilania a masę po 47 - 100nF MKT i po jakimś elektrolicie, np. 100uF.

Te wszystkie kondy im bliżej nóg każdego ze scalaków tym lepiej.

Dodatkowo idealnie by było przeciąć ścieżki zasilania op-ampów i całą tą filtrację razem z op-ampami zasilić przez rezystory np. 22 - 47 ohm.

Tak wykonana filtracja zasilania sprawdza się nawet przy bardzo podatnych na wzbudzenia op-ampach.

W dalszej części nie zapomnijcie też o tych podwójnych kościach - OPA2134 - one też są gołe na zasilaniu.

Zrobiłem na szybko szkic:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Robertinus - BARDZO DZIĘKI. Mam pytanie (laik jestem) czy te elementy mają wpływ na jakość dźwięku? rozumiem, że nie są w torze, jednak takie teoretyczne wątpliwości mnie naszły. Przydałoby się PCB od nowa zrobić:)

Wczoraj (albo już dzisiaj) w nocy dołożyłem dwa foliowe blisko zasilania jednego z IC i napięcie na wejściu zmniejszyło się z 1,2 do ~ 0,5 mV. Więc coś jest na rzeczy.

Na wyjściu było nadal 0,65 V. Mowa o uA741. Swoją drogą to szumią one jak cholera. Po włożeniu 134 szumu zdecydowanie mniej.

Ukryta Zawartość

PC+DAC PCM1795/NUDA+TELEFUNKENS600/KHOZMO+ALEPH J 2xMONO+HURRICANE=DIY

https://www.audiostereo.pl/topic/81941-rudi-clone/page/17/#findComment-2265245

Mam pytanie (laik jestem) czy te elementy mają wpływ na jakość dźwięku? rozumiem, że nie są w torze, jednak takie teoretyczne wątpliwości mnie naszły.

Tak, mają wpływ na jakość dźwięku, jak każdy kondensator na szynie zasilania układu audio. Zastosuj dobre, uznane elementy i oceń rezultaty. Nie stosuj kondensatorów smd.

Co do zmiany napięcia to pewnie wpływ filtracji, ale dalej masz wzbudzenie - walcz.

https://www.audiostereo.pl/topic/81941-rudi-clone/page/17/#findComment-2265269

Tak, mają wpływ na jakość dźwięku, jak każdy kondensator na szynie zasilania układu audio. Zastosuj dobre, uznane elementy i oceń rezultaty. Nie stosuj kondensatorów smd.

Co do zmiany napięcia to pewnie wpływ filtracji, ale dalej masz wzbudzenie - walcz.

DZIEKI ZA MOTYWACJĘ, będę walczył!!!

Właśnie miałem pytać o smd, taka mała, maleńka płyteczka, ale dobra, kupię wimy, kz muse itp. Jutro zrobię próbę z tego co mam.

pytanie - ten kondzior obok elektrolita N/P ma wartość 2,2 mikro czy nano, nie mogę się doczytać?

pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/81941-rudi-clone/page/17/#findComment-2265277

Nie będę miał dostępu do Rudiego przez 2-3 dni, więc sam nie pomogę, ale Wam kibicuję :)

Ferb nie baw się na razie w jakość, tylko wstaw co masz pod ręką i sprawdź co się dzieje.

Jak będziemy pewni, że to właśnie stanowiło problem, to każdy się wybierze na zakupy ;)

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/81941-rudi-clone/page/17/#findComment-2265284

Nie będę miał dostępu do Rudiego przez 2-3 dni, więc sam nie pomogę, ale Wam kibicuję :)

Ferb nie baw się na razie w jakość, tylko wstaw co masz pod ręką i sprawdź co się dzieje.

Jak będziemy pewni, że to właśnie stanowiło problem, to każdy się wybierze na zakupy ;)

Pozdrawiam

Dokładnie, na próbę można wstawić elementy mniej - nazwijmy to - markowe.

kondensator to 2,2nF.

https://www.audiostereo.pl/topic/81941-rudi-clone/page/17/#findComment-2265328

Dokładnie, na próbę można wstawić elementy mniej - nazwijmy to - markowe.

kondensator to 2,2nF.

Nie mam dobrych wiadomości

Zbudowałem układ, jak z załącznika.

Nie miałem dokładnie tych wartości, co wymienione, tzn. kond n/p - 47uF, zamiast 2,2nF miałem 10nF foliowy,a zamiast 47nF miałaem dobre 100nF vimy. Pozostałe mieściły sie w zakresie podanym wyżej. Nie wiem na ile te odstępstwa mają wpływ na działanie filtru.

Układ zrobiłem na pająka, niestety stosunkowo duże gabaryty uniemożliwiają bardzo bliskie lutowanie, jednak zrobiłem to jak się dało blisko.

Wykonałem w.w. tylko dla jednej gałęzi (ic4) pozostałe wyjąłem z podstawek.

Napięcia na pin2 i pin 3 nie uległy istotnym zmianom. Dla uA741 wynosiły 1,2mV (2) 0V (3).

Chcąc zbadać zachowanie samego opampa wylutowałem TIP, BC oraz LM. W tym przypadku napiecie na wejściach opampa wyniosło około 0V (0,1mV), jednak napięcie na wyjściu (pin6) wynosiło około 8V. Wlutowałem LM pojawiło się duże napięcie na pin 2 - około 3,5V.

Następnie wlutowałem Nowe Tip'y i BC (ale z tego samego zamówienia) pomiary wyglądają podobnie jak przed zmianami.

Wszystkie pomiary bez układów wejściowych.

Dziwne to wszystko. Może Wy wyciągniecie jakieś wnioski.

Szkoda, że Luiis nie zabierze zdania w temacie.

https://www.audiostereo.pl/topic/81941-rudi-clone/page/17/#findComment-2266292

Moja zabawa z Rudi'm

Montowałem sukcesywnie tylko drugą cześć: tzn. OPA134P i dalej.

Zmontowany tylko jeden kanał IC5. Offset na Wy do masy 0.4mV.

Zmontowany drugi kanał IC3.

Offset na Wy do masy = 0.6V, zaś na kanale IC5 = 1.2V

U mnie bez offsetu (0.4mV) chodzi tylko jeden kanał, obojętnie który.

Dołożenie dalszych kanałów zwiększa wyraźnie offset we wszystkich

Sprawdzałem na dwóch rożnych PCB i Tip'ami rożnych firm. To samo.

Dlaczego występuje tak silna, negatywna interakcja innych kanałów ?

https://www.audiostereo.pl/topic/81941-rudi-clone/page/17/#findComment-2266334

Moja zabawa z Rudi'm

Montowałem sukcesywnie tylko drugą cześć: tzn. OPA134P i dalej.

Zmontowany tylko jeden kanał IC5. Offset na Wy do masy 0.4mV.

Zmontowany drugi kanał IC3.

Offset na Wy do masy = 0.6V, zaś na kanale IC5 = 1.2V

U mnie bez offsetu (0.4mV) chodzi tylko jeden kanał, obojętnie który.

Dołożenie dalszych kanałów zwiększa wyraźnie offset we wszystkich

Sprawdzałem na dwóch rożnych PCB i Tip'ami rożnych firm. To samo.

Dlaczego występuje tak silna, negatywna interakcja po uruchomieniu innych kanałów ?

Scalaki masz z forumowego zamówienia? próbowałeś z innymi opampami? zastosowałeś filtr w zasilaniu?

https://www.audiostereo.pl/topic/81941-rudi-clone/page/17/#findComment-2266340

Scalaki masz z forumowego zamówienia? próbowałeś z innymi opampami? zastosowałeś filtr w zasilaniu?

Filtru w zasilaniu nie stosuję.

Opa134AP nie z forumowego.

Dałem OPA228P (pochodzenie niepotwierdzone)

Zasada taka sama. Jeden kanał: offset 12mV

Dołożony 2-gi kanał offset w obu wyraźnie wzrasta.

Sprostowanie, gdyż jeden OPA228 miałem "walnięty"

Sprawdziłem kilka OPA 228

Uruchomiony kanał IC5, offset = 10 mV

Uruchomiony kanał IC5 i IC3 wtedy: offset na IC5 = 16mV, na IC3= 8 mV

Dla OPA228 interakcja jest niewielka, ale istnieje !

https://www.audiostereo.pl/topic/81941-rudi-clone/page/17/#findComment-2266357

Sprostowanie, gdyż jeden OPA228 miałem "walnięty"

Sprawdziłem kilka OPA 228

Uruchomiony kanał IC5, offset = 10 mV

Uruchomiony kanał IC5 i IC3 wtedy: offset na IC5 = 16mV, na IC3= 8 mV

Dla OPA228 interakcja jest niewielka, ale istnieje !

...ale Ty i tak masz ten offset minimalny (jeżeli mówimy o offsecie wyjściowym, pin 6) - spróbuj go zlikwidować helitrimem, taki zakres musi się udać skasować. U mnie na uA741 też jest w dziwny sposób zależny od ilości wpiętych opaampów, jednak mam w stosunku do Ciebie jest on wysoki, na poziomie 0,6V, na opa134 kilku z nas miało ...6V!

Wykonałem ponownie, na mniejszych, gorszych elementach filtr przy jednym z torów, wykonując krótsze połączenia, niestety zmian na lepsze to nie przyniosło.

Jeszcze jedno - wyjąłem OPAMPY z podstawek - dlaczego na pin 2 jest napięcie ok. 300-430mV???

https://www.audiostereo.pl/topic/81941-rudi-clone/page/17/#findComment-2266379

...ale Ty i tak masz ten offset minimalny (jeżeli mówimy o offsecie wyjściowym, pin 6) - spróbuj go zlikwidować helitrimem, taki zakres musi się udać skasować. U mnie na uA741 też jest w dziwny sposób zależny od ilości wpiętych opaampów, jednak mam w stosunku do Ciebie jest on wysoki, na poziomie 0,6V, na opa134 kilku z nas miało ...6V!

Wykonałem ponownie, na mniejszych, gorszych elementach filtr przy jednym z torów, wykonując krótsze połączenia, niestety zmian na lepsze to nie przyniosło.

Jeszcze jedno - wyjąłem OPAMPY z podstawek - dlaczego na pin 2 jest napięcie ok. 300-430mV???

Offset mierzyłem na wyjściach słuchawkowych ( względem masy): R44 i R16

Tylko ta wartość ma znaczenie praktyczne.

Na wyjściu (pin 6) opa134 też mam wysoki.

https://www.audiostereo.pl/topic/81941-rudi-clone/page/17/#findComment-2266398

Offset mierzyłem na wyjściach słuchawkowych ( względem masy): R44 i R16

Tylko ta wartość ma znaczenie praktyczne.

Na wyjściu (pin 6) opa134 też mam wysoki.

Hm, a ja się zatrzymałem na szukaniu problemu wokoło OPA:)

W takim razie masz niewielki offset na wyjściu słuchawkowym. OPA134 z zamówienia od początku dawały bardzo duży offset. Kupiłem zwykłe uA741 - offset był 10xmniejszy. Zamówiłem do zabawy jeszcze kilka OPA 227 i tanie NE5534, zobaczymy co wniosą do sprawy. Obecnie na wyjściu słuchawkowym mam ~60 mV do masy, na symetrycznym 2mA i 10 mA (mierzone względem siebie w poszczególnych kanałach))

https://www.audiostereo.pl/topic/81941-rudi-clone/page/17/#findComment-2266449

Panowie, macie cały czas problem ze wzbudzaniem się op-ampów, jeśli filtracja zasilania nie pomaga - zakładam, że stosując na próbę kondensatory filtrujące zadbaliście też o to, by puścić zasilanie na te filtry i na op-ampy przez rezystory po kilkadziesiąt ohm - to może problem jest z prowadzeniem ścieżek.

Niech ktoś użyje wreszcie oscyloskopu.

FERB, na pin 2 masz napięcie po wyjęciu op-ampa z podstawki - przeanalizuj układ, skąd to napięcie?, biorąc pod uwagę np. pierwszy od góry na schemacie tor audio zmierz napięcie po drugiej stronie R9 - czyli od strony masy, zrób to również po drugiej stronie R7 - czyli od strony emitera Q3.

Zmierz i napisz co namierzyłeś.

https://www.audiostereo.pl/topic/81941-rudi-clone/page/17/#findComment-2266594

Uruchomione dwa kanały. OPA134

Wstawiłem kond C=220pF między pin 6 a pin 2 układów OPA134.

Dość brutalna metoda eliminacji wzbudzeń.

Offset Wy względem masy na R44 = -0.4mV zaś na R16 = +0.9mV . Na razie jest stabilne.

Jak to wpłynie na walory soniczne - nie wiem!!!

Nierównowaga wynika trochę z nierównowagi napięć zasilających: -10.6V i 10.0V

Przedstawiony sposób eliminacji wzbudzenia sugeruje jedynie wystąpienie pojemności pasożytniczych w topologii Clona i nie może być rozwiązaniem docelowym.

Pytanie: w których miejscach topologia ścieżek w Clonie odbiega od oryginału ?

https://www.audiostereo.pl/topic/81941-rudi-clone/page/17/#findComment-2266683

Panowie, macie cały czas problem ze wzbudzaniem się op-ampów, jeśli filtracja zasilania nie pomaga - zakładam, że stosując na próbę kondensatory filtrujące zadbaliście też o to, by puścić zasilanie na te filtry i na op-ampy przez rezystory po kilkadziesiąt ohm - to może problem jest z prowadzeniem ścieżek.

Niech ktoś użyje wreszcie oscyloskopu.

FERB, na pin 2 masz napięcie po wyjęciu op-ampa z podstawki - przeanalizuj układ, skąd to napięcie?, biorąc pod uwagę np. pierwszy od góry na schemacie tor audio zmierz napięcie po drugiej stronie R9 - czyli od strony masy, zrób to również po drugiej stronie R7 - czyli od strony emitera Q3.

Zmierz i napisz co namierzyłeś.

1.Jak pisałem wyżej - zastosowałem układ filtru zaproponowany przez Ciebie, łącznie z rezystorami w zasilaniu. Przeciąłem ścieżki zasilające. Miałem tylko nieco inne wartości C. Wykonałem ten filtr dla jednego z 4 kanałów. Sprawdzałem U we (2) jak i offset na (6), a także na wyjściu słuchawkowym. Nie zmieniło to napięć w wspomnianych punktach układu.

3.Zmierzyłem, jak sugerujesz, napięcie na R9 od strony masy i wynosi 0V, natomiast na R7 od strony emitera Q3 napięcie wynosi -75mV z IC3 i 920mV bez IC3, na pin 2 napiecie z IC3 to 1,2mV, bez układu 410mV.

4.Bez pomocy Luisa nie dowiemy się jak wyglądało PCB w oryginale. Można jeszcze wrócić do pierwszej wersji, jaką Luis zaproponował i sprawdzić czy różni się w stosunku do finalnej, bo pierwsza może być najbliżej oryginału.

5.Nie podważam absolutnie Waszego tropu dotyczącego wzbudzania i pojemności pasożytniczych, zastanawia mnie jednak cały czas jak Jerememu udało się w takim razie odpalić wzmak na tym samym PCB,z takim samym układem ścieżek

prawdopodobnie bez dodatkowych filtrów...W oryginale też pewniakiem filtrów nie ma , bo Luiis by je powielił. Chciałbym kupić opampy w jakimś pewnym źródle - znacie takowe, może tu tkwi problem. Nie jestem elektronikiem, dlatego mogę tylko taką hipotezę sprawdzić.

Panowie - cieszę się że włączyliście się do dyskusji. Dziękuję.

https://www.audiostereo.pl/topic/81941-rudi-clone/page/17/#findComment-2266779

Sprawdzałem dwa kanały na scalakach z pewnego źródła: OPA627, OPA228, OPA604, AD797

Sprawdzałem na dwóch PCB, dla TIP'w z zamówienia forumowego i ST.

W każdym przypadku wystąpił nieakceptowalnie wysoki offset na Wy słuchawkowym, różny dla różnych scalaków.

Dopiero kondensator w sprzężeniu scalaka (piny:6 - 2) zlikwidował problem wzbudzania dając stabilny offset na wyjściu słuchawkowym na poziomie 0.9 - 0.2 mV

Kondensator 20 pF nie wystarczył.

Kondensator ok. 200 pF zlikwidował problem.

Być może 80 - 100pF też wystarczy (nie miałem na stanie).

--------------------------

Nie tak dawno był identyczny problem wzbudzania się scala NE5534 na doskonale zaprojektowanym analogu do DAC'a WM_DAC MKII.

Część forumowiczów nie miała problemu inni mieli i był niedopokonania.

Jedynym rozwiązanie było doklejenie w otoczeniu scalaka kondensatora ok.60 pF - problem zniknął.

Eksploatuję ten analog - gra doskonale.

https://www.audiostereo.pl/topic/81941-rudi-clone/page/17/#findComment-2266805

Sprawdzałem dwa kanały na scalakach z pewnego źródła: OPA627, OPA228, OPA604, AD797

Sprawdzałem na dwóch PCB, dla TIP'w z zamówienia forumowego i ST.

W każdym przypadku wystąpił nieakceptowalnie wysoki offset na Wy słuchawkowym, różny dla różnych scalaków.

Dopiero kondensator w sprzężeniu scalaka (piny:6 - 2) zlikwidował problem wzbudzania dając stabilny offset na wyjściu słuchawkowym na poziomie 0.9 - 0.2 mV

Kondensator 20 pF nie wystarczył.

Kondensator ok. 200 pF zlikwidował problem.

Być może 80 - 100pF też wystarczy (nie miałem na stanie).

--------------------------

Nie tak dawno był identyczny problem wzbudzania się scala NE5534 na doskonale zaprojektowanym analogu do DAC'a WM_DAC MKII.

Część forumowiczów nie miała problemu inni mieli i był niedopokonania.

Jedynym rozwiązanie było doklejenie w otoczeniu scalaka kondensatora ok.60 pF - problem zniknął.

Eksploatuję ten analog - gra doskonale.

OK.Super, ze masz doświadczenie w temacie. DAC Was przećwiczył:)

Twoja wypowiedź wiele wyjaśnia.

W takim razie jaki typ kondensatora należy zastosować do tego celu by osiągnąć najlepszy efekt?

Zastanawiają mnie też dwie rzeczy:

1.Napisałeś wyżej "Przedstawiony sposób eliminacji wzbudzenia sugeruje jedynie wystąpienie pojemności pasożytniczych w topologii Clona i nie może być rozwiązaniem docelowym.

a z drugiej strony stwierdzasz, że analog z kondensatorem przy IC w DAC'U gra doskonale - czy we wzmacniaczu może taki kondensator mocniej degradować dźwięk niż w DAC? (nie myśl, że chwytam Cię za słowa!)

2. Planuję docelowo używać tylko wyjścia symetrycznego, gdzie offset pomiędzy wyjściami jest na poziomie kilku (ew. 10) mV - jak sądzisz - czy wówczas użycie tego konda (zakładając, że ma negatywny wpływ na dźwięk)jest celowe?

Domyślam sie,że pewniakiem tak, bo wzbudzenie musi zostać wyeliminowane...

ps...właśnie kurier przywiózł słuchawki:) (BD DT880 250ohm)

https://www.audiostereo.pl/topic/81941-rudi-clone/page/17/#findComment-2266880

1.Napisałeś wyżej "Przedstawiony sposób eliminacji wzbudzenia sugeruje jedynie wystąpienie pojemności pasożytniczych w topologii Clona i nie może być rozwiązaniem docelowym.

a z drugiej strony stwierdzasz, że analog z kondensatorem przy IC w DAC'U gra doskonale - czy we wzmacniaczu może taki kondensator mocniej degradować dźwięk niż w DAC? (nie myśl, że chwytam Cię za słowa!)

Scalaki w analogu DAC'a są stosowane jako filtry oraz bufory, i kondensatory występują w sprzężeniach aby kształtować charakterystyki. Dodanie jeszcze jednego (gdy nie można inaczej) jest do przyjęcia aczkolwiek może zmieniać subtelne składowe dźwięku.

----------------

Aplikacja scalaka w RUDI'm nie przewiduje kondensatorów w sprzężeniu, stąd nie potrafię powiedzieć jak wpłynie dodanie go na dźwięk.

Włączanie konda w sprzężenie ujemne standardowo likwiduje wzbudzenia, natomiast wpływ na spektrum dźwiękowe może być różny w zależności aplikacjach scalaka.

----------------------------

Jeżeli już to kondy typu: MKS, MKS2

--------------------

Źródło pewnych scalaków to tylko sklepy w USA i to te, które sprzedają dla Tubulców.

1. Forumowicz Jeremy kupował w USA i nie ma problemów ze wzbudzaniem,

2. W przypadku analogu WM_DAC MK2 osoby które sprowadzały z USA NE5534 też nie miały problemu ze wzbudzeniem. Kupione w Farnelu już sie wzbudzały w tej aplikacji.

https://www.audiostereo.pl/topic/81941-rudi-clone/page/17/#findComment-2266977

Scalaki w analogu DAC'a są stosowane jako filtry oraz bufory, i kondensatory występują w sprzężeniach aby kształtować charakterystyki. Dodanie jeszcze jednego (gdy nie można inaczej) jest do przyjęcia aczkolwiek może zmieniać subtelne składowe dźwięku.

----------------

Aplikacja scalaka w RUDI'm nie przewiduje kondensatorów w sprzężeniu, stąd nie potrafię powiedzieć jak wpłynie dodanie go na dźwięk.

Włączanie konda w sprzężenie ujemne standardowo likwiduje wzbudzenia, natomiast wpływ na spektrum dźwiękowe może być różny w zależności aplikacjach scalaka.

----------------------------

Jeżeli już to kondy typu: MKS, MKS2

--------------------

Źródło pewnych scalaków to tylko sklepy w USA i to te, które sprzedają dla Tubulców.

1. Forumowicz Jeremy kupował w USA i nie ma problemów ze wzbudzaniem,

2. W przypadku analogu WM_DAC MK2 osoby które sprowadzały z USA NE5534 też nie miały problemu ze wzbudzeniem. Kupione w Farnelu już sie wzbudzały w tej aplikacji.

Dziękuję za cierpliwe i dogłębne wyjaśnienia. Teraz trzeba poszukać wujka w Stanach:)

https://www.audiostereo.pl/topic/81941-rudi-clone/page/17/#findComment-2267176

Teraz trzeba poszukać wujka w Stanach:)

:)) No to najlepsze rozwiązanie, ale imho w tym wypadku nie pomoże. Scalaków które sprawdzałem jestem absolutnie, 100% pewien, zarówno OPA134 jak i OPA627. Są ze starych czasów, bezpośrednio od producenta, a mimo wszystko na nich tez występuje offset, czyli wzbudzają się. Więc w tym wypadku nie ma co kupować wiadra scalaków i dobierać takie które się nie wzbudzą tylko trzeba zwalczyć powód wzbudzania.

https://www.audiostereo.pl/topic/81941-rudi-clone/page/17/#findComment-2267211

Uruchomiłem 2 kanały z kondami 220pF w sprzężeniu.

Offset na wyjściu słuchawkowym stały: -0.4 mV i 0.9mV i od 24 g. nie zmienia się.

Podałem sygnał z YAMAHA CDX-E200 poprzez jakiś archaiczny potek i GRA.

Słuchawki Ultrasone Pro 550.

Pominąłem OPA2134.

Gra o klasę lepiej niż Dziurka w E200

Nie słychać aby kondy wprowadziły wyraźne zniekształcenia.

Sa to pierwsze wrażenia ale wielce budujące.

Warto wstawić kondy dobierając od 200pF do 60 pF (zależy od scalaka) i samemu przekonać się czy wnoszą kondy wyczuwalne zniekształcenia.

Moje testowanie jest niestety prowizoryczne (ale pozytywne), gdyż nie mam ALPS'a 4 x 50 (chętnie kupię), a nie jestem wielbicielem potków elektronicznych.

https://www.audiostereo.pl/topic/81941-rudi-clone/page/17/#findComment-2267243

....

Sa to pierwsze wrażenia ale wielce budujące.

Warto wstawić kondy dobierając od 200pF do 60 pF (zależy od scalaka) i samemu przekonać się czy wnoszą kondy wyczuwalne zniekształcenia.

Moje testowanie jest niestety prowizoryczne (ale pozytywne), gdyż nie mam ALPS'a 4 x 50 (chętnie kupię), a nie jestem wielbicielem potków elektronicznych.

Mac miał "dojście" do alpsa, nawet chciał zrobić forumowe zamówienie, wychodził~80-90 zł.

Szukam kondów MKS, ale widzę przede wszystkim od 1nF wzwyż (VIMA) Poniżej są czasem MKSE, ew,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - były swego czasu polecane "gdzieś" do audio...

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/81941-rudi-clone/page/17/#findComment-2267279

Mac miał "dojście" do alpsa, nawet chciał zrobić forumowe zamówienie, wychodził~80-90 zł.

Szukam kondów MKS, ale widzę przede wszystkim od 1nF wzwyż (VIMA) Poniżej są czasem MKSE, ew,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - były swego czasu polecane "gdzieś" do audio...

Kondy najlepiej firmy WIMA - mogą być też typu FKP2.

Sporo kondów ma Andrzej Tomkiewicz:

Ukryta Zawartość

Co do silver Mica to jedni stosują w sprzężeniach zwrotnych, inni natomiast dziwią się i nie zalecają.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/81941-rudi-clone/page/17/#findComment-2267301

Witam.

Na szybko polutowałem zasilacz i jeden kanał. Wejście do masy (tak jakby potencjometr był maksymalnie ściszony). Tak jak można było się spodziewać. Offset na wyjściu w granicach 1V. Jeżeli czas na to pozwoli, to jutro popróbuję z kondensatorem w sprzężeniu.

Teraz mam inne pytanie. Jak bardzo grzeją Wam się LM317? Mój jeden wlutowany parzy:-) Nie powinno być na nich jakichś radiatorów?

https://www.audiostereo.pl/topic/81941-rudi-clone/page/17/#findComment-2267544

Witam po kilku dniach nieobecności..

Widzę, że dyskusja mocno się rozwinęła i dobrze:) To na początek dobra wiadomość, mam znów oryginalnego rudiego więc zrobiłem kilka pomiarów.

Tak więc to co najbardziej was niepokoi, napięcie stałe na wyjściach OPA134 jest - w każdym niezmiennie ok 1,2V bez względu na wzmocnienie układu (i z tym bym raczej nie walczył).

Natomiast na wyjściach symetrycznym i zbalansowanych jest pomijalnie małe (od 0,003V do - 0,0015V).

Za spliterem (w oryginale sygnał asymetryczny jest "produkowany" z wejścia symetrycznego i jednego bieguna wejścia XLR) nie pojawia się ŻADNE napięcie stałe i oczywiście nie ma tam nawet jednego kondensatora!!! co mnie nawet nieco zdziwiło o czym za chwilę...

Elementy bierne w większości rezystory, są o tolerancji 1% natomiast niskoomowe aż 5%. Co ciekawe wzmak zasilany jest z trafa o napięciu uzwojeń (pod obciążeniem) 9,938V i 10.45V (rozbieżność spora!) - a napięcia stałe obu gałęzi mierzone na tranach końcowych wynoszą odpowiednio 9,34V i 9,45V. Zatem pobór mocy z trafa spory i elementy (TIPy i LMy) mają prawo mocno się nagrzewać. Całość ma więc prawo się "rozjeżdżać w czasie, i konsekwencją tego zjawiska jest zazwyczaj offset na wyjściu wzmaka, a jednak o dziwo tam go nie ma...

Mój zasilacz bez końcówki mocy podawał napięcie na poziomie ok. 14V, ale już po zamontowaniu LMów to napięcie spadło dość znacznie. Więcej prób na swoim wzmaku jeszcze nie robiłem, gdyż nadal czkam na TIPy... Postaram się niebawem przeprowadzić więcej prób na "oryginale".

Tymczasem pewne zawirowania w pracy mocno ograniczają mój czas, który mogę poświęcić na nasze hobby.... niemniej jednak śledzę z napięciem postępy kolegów w uruchamianiu kolejnych egzemplarzy :)

Dzięki Robert za włączenie się do dyskusji, Twój głos w tym temacie na pewno nam pomoże:))

https://www.audiostereo.pl/topic/81941-rudi-clone/page/17/#findComment-2267658

Luiis,

mogę Ci podrzucić komplet Tipów do Rudiego. Niestety, 2/6 mocno skróciłem nóżki, ale do testów pewnie by wystarczyły.

Ewentualnie mogę Ci dać swojego klona. Będziesz zorientowany jak to wygląda na częściach z forumowego zamówienia.

Sam nie będę zaglądał do Rudiego w ciągu najbliższych dni, a jak mi zniknie na dłuższy czas to jeszcze lepiej, bo mnie mocno jego temat dekoncentruje, a ciężki okres przede mną.

https://www.audiostereo.pl/topic/81941-rudi-clone/page/17/#findComment-2267716

Na szybko wlutowałem 1uF (taki najmniejszy miałem pod ręką) miedzy piny 2 i 6 i napięcie z 1,8V spadło jak za dotknięciem magicznej różdżki do 1,2mV :-) Coś musi być na rzeczy.

220 pikoFarada pF

100 pikoFarada pF

60 pikoFarada pF

40 pikoFarada pF

Dobierać indywidualnie, im mniejszy tym lepiej.

!!!1uF w sprzężeniu zje muzykę !!!

---------------

Aktualnie gram na 100pF WIMA i o dziwo gra bez widocznych artefaktów. Sygnał podałem z CD Sony 228ESD z wyjścia regulowanego

https://www.audiostereo.pl/topic/81941-rudi-clone/page/17/#findComment-2268290

Jeszcze przez Rudiego nie puszczałem muzyki. Na razie mam zlutowany jeden kanał. Może jutro będę miał czas na więcej. Może uda mi się zrobić regulację głośności. Ten 1uF to tak z czystej ciekawości, czy pomoże:-) Dzięki Rogalaf za podpowiedzi.

https://www.audiostereo.pl/topic/81941-rudi-clone/page/17/#findComment-2268303
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.