Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  39 członków

Klub SACD
IGNORED

Klub miłośników SACD

Rekomendowane odpowiedzi

Arton, nie lepiej było sobie kupić oryginalną płytę CD? Choć ta też jest kiepsko nagrana, ale na pewno mniej cyfry w niej jest. Jak wysłuchasz to napisz jak to wygląda.... A ta ostatnia pozycja to co to jest?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Nieźle się zapowiada.Ma ktoś z kolegów?

Warto zabulić?Słuchy chodzą,że problemy są jakieś z odtwarzaniem

wish you here pink floyd immersion

Disc 1 - CD - 2011 Remaster (44:18)

CD1-1 Shine On You Crazy Diamond (Parts 1-5) 13:32

CD1-2 Welcome To The Machine 7:31

CD1-3 Have A Cigar 5:07

CD1-4 Wish You Were Here 5:34

CD1-5 Shine On You Crazy Diamond (Parts 6-9) 12:29

Disc 2 - CD - Unreleased Tracks (66:54)

CD2-1 Shine On You Crazy Diamond (Live At Wembley 1974) 20:22

CD2-2 Raving And Drooling (Live At Wembley 1974) 12:35

CD2-3 You've Got To Be Crazy (Live At Wembley 1974) 18:12

CD2-4 Wine Glasses (From 'Household Objects' Project) 2:16

CD2-5 Have A Cigar (Alternative Version) 7:11

CD2-6 Wish You Were Here (With Stéphane Grappelli) 6:13

Disc 3 - DVD - Multi-Channel Audio Mixes

DVD1-1 5.1 Surround Mix (2009) 448kbps 44:18

DVD1-2 5.1 Surround Mix (2009) 640kbps 44:18

DVD1-3 LPCM Original Stereo Mix (1975) 44:18

DVD1-4 4.0 Quad Mix (1975) 448kbps 44:18

DVD1-5 4.0 Quad Mix (1975) 640kbps 44:18

Disc 4 - DVD - Audio-Visual Material (75:00)

Concert Screen Films, 1975 LPCM Stereo 48kHz/24 Bit (20:00)

DVD2-1 Shine On You Crazy Diamond (Part I) 4:56

DVD2-2 Shine On You Crazy Diamond 7:47

DVD2-3 Welcome To The Machine 7:41

Storm Thorgerson Short Film, 2000 LPCM Stereo 48kHz/24 Bit (6:00)

DVD2-4 Storm Thorgerson Short Film, 2000 6:00

Concert Screen Films, 1975 (5.1 Surround Sound) Dolby Digital @ 448 Kbps (20:00)

DVD2-5 Shine On You Crazy Diamond (Part I) 4:56

DVD2-6 Shine On You Crazy Diamond 7:47

DVD2-7 Welcome To The Machine 7:41

Disc 5 - Blu-ray - High Resolution Audio And Audio - Visual Material

Audio

5.1 Surround Mix (2009) 96kHz/24 Bit (44:18)

BD-1-1 Shine On You Crazy Diamond (Parts 1-5) 13:32

BD-1-2 Welcome To The Machine 7:31

BD-1-3 Have A Cigar 5:07

BD-1-4 Wish You Were Here 5:34

BD-1-5 Shine On You Crazy Diamond (Parts 6-9) 12:29

Original Stereo Mix (1975) 96kHz/24 Bit (44:18)

BD-2-1 Shine On You Crazy Diamond (Parts 1-5) 13:32

BD-2-2 Welcome To The Machine 7:31

BD-2-3 Have A Cigar 5:07

BD-2-4 Wish You Were Here 5:34

BD-2-5 Shine On You Crazy Diamond (Parts 6-9) 12:29

4.0 Quad Mix (1975) 96kHz/24 Bit (44:18)

BD-3-1 Shine On You Crazy Diamond (Parts 1-5) 13:32

BD-3-2 Welcome To The Machine 7:31

BD-3-3 Have A Cigar 5:07

BD-3-4 Wish You Were Here 5:34

BD-3-5 Shine On You Crazy Diamond (Parts 6-9) 12:29

Audio-Visual

Concert Screen Films, 1975 LPCM Stereo 48kHz/24 Bit (20:00)

BD-4-1 Shine On You Crazy Diamond (Part I) 4:56

BD-4-2 Shine On You Crazy Diamond 7:47

BD-4-3 Welcome To The Machine 7:41

Storm Thorgerson Short Film, 2000 LPCM Stereo 48kHz/16 Bit (6:00)

BD-5-1 Storm Thorgerson Short Film, 2000 6:00

Concert Screen Films, 1975 5.1 Surround Sound 48kHz/24 Bit (20:00)

BD-6-1 Shine On You Crazy Diamond (Intro) 4:56

BD-6-2 Shine On You Crazy Diamond 7:47

BD-6-3 Welcome To The Machine

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

• 3 tygodnie później...

Na ebay'u płyta już w astronomicznych sumach

http://www.ebay.com/itm/PINK-FLOYD-WISH-YOU-WERE-HERE-LIMITED-EDITION-HYBRID-SACD-5-1-Surround-/130609365228?pt=Music_CDs&hash=item1e68ecc0ec

Mam nadzieję, że można będzie ją wkrótce dostać na amazonie, w bardziej przystępnej cenie...

_MG_6573_edited-1.jpg

Edytowane przez audioholik
  • 6 miesięcy później...
Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

No to się dopiszę do klubiku.

Słucham również płyt w formacie SACD.

Słuchałem kilku starszych i nowych i różnica w jakości dżwięku jest porażająca - piszę tutaj o różnicy pomiędzy SACD i SACD bo różnica pomiędzy CD i SACD jest oczywista.

Mam do sprzedania aktualnie 2 płyty SACD:

1. Michael Jackson - Thriller

2. Toto - IV

Obie płyty stan jak ze sklepu.

Jak ktoś chce zalicytować podaję link:

http://allegro.pl/thriller-michael-jackson-jak-nowa-i2378124211.html

;

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Nie sprzedaję całej kolekcji.Sprzedaję tylko niektóre płyty.

Thriller już sprzedany.

Pytasz o pliki.

Przejdę na pliki jak już nie będę miał innego wyjścia lub jak streaming osiągnie chociaż porównywalną jakość dżwięku do zwykłych (nowych) płyt CD, bo do SACD to chyba nie dożyję tego faktu.

Jak na razie to dżwięk nowo nagranych płyt SACD jest nie osiągalny dla innych formatów.Oczywiście piszę tutaj o dżwięku stereo bo 5.1 nie słucham.

Dobry odtwarzacz SACD to podstawa no i oczywiście cała reszta też jest ważna.

Niestety w płytach SACD jest nie wiele tytułów , które mnie interesują :(

To , że tak mało wydanych jest płyt w formacie SACD myślę , że jest po prostu kwestią ceny ich nagrania. A szkoda.

Edytowane przez jarek&ania

Witam!

Ja rowniez jestem zagorzałym fanem SACD (ale tylko pure stereo). Slucham rocka, i udalo mi sie do tej pory zdobyc 44 albumy.

Czy wiecie moze co jest powodem tak wygorowanych cen tych plyt? Czy chodzi tu o bardzo niskie naklady?

Ciekawym zjawiskiem na rynku audio jest pojawienie sie coraz wiekszej ilosci SACD playerow. Niestety ceny i dostepnosc plyt sa wrecz zaporowe. Na przyklad dosyc niedawno pojawila sie cala dyskografia Queen w cenie okolo 80€. To jest po prostu chore.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Cena płyt SACD to chyba kwestia kosztów ich wytworzenia - mam tu na myśli nie samą płytę tylko nagranie utworu w tym formacie.

Co do ceny dyskografii Queen za 80 euro to można powiedzieć ,że jest to cena okazyjna.

Jak ktoś lubi i słucha tego zespołu nie powinien się zastanawiać.

Ja sprzedałem wczoraj na Allegro SACD Thriller/M.Jackson za 300,00 pln (1 płyta a nie cała dyskografia) i była to cena atrakcyjna.

Poza płytami SACD są jeszcze takie wynalazki jak pozłacane płyty Gold CD i temu podobne.

Słuchałem takich - jedna wielka ściema. Cena kosmiczna a jakość nagrania niestety już nie.

Generalnie nie kupię już żadnych remasterowanych płyt wydanych i nagrywanych kiedyś na jakiś taśmach magnetycznych a potem zwalanych na CD. Jakość nagrań w porównaniu do nowo nagranych CD w wersji cyfrowej to przepaść.

Szkoda sprzętu na takie słuchanie :(

CD jako nosnik umiera i jest ochydny, polowa informacji nagranych w studio na nim ginie ,pliki Hires to jedyny ratunek dla muzyki ,wiadomo Vinyl tez, a wieksza polowa sacd to kpina jakosc ich nagrania jest jeszcze gorsza niz zwykle cd ,najwieksza siec sklepow na swiecie HMV zapowiedziala ze bedzie zamykac swoje placowki .....

Edytowane przez Amores999

CD jako nosnik umiera i jest ochydny, polowa informacji nagranych w studio na nim ginie ,pliki Hires to jedyny ratunek dla muzyki ,wiadomo Vinyl tez, a wieksza polowa sacd to kpina jakosc ich nagrania jest jeszcze gorsza niz zwykle cd ,najwieksza siec sklepow na swiecie HMV zapowiedziala ze bedzie zamykac swoje placowki .....

Nie ma takiej mozliwosci aby SACD byl gorszy od CD. To jest 'BS".

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Nie ma takiej mozliwosci aby SACD byl gorszy od CD. To jest 'BS".

Jest taka możliwość a nawet trzy:

1.SACD został kupiony na bazarze w Albanii

2.Odtwarzacz SACD został kupiony na bazarze w Albanii

3.Oba produkty z poz . 1 i 2 zostały kupione na bazarze w Albanii :)

sluchalem płyt SACD na T+A D10 no to nie wiem czy to taki zły odtwarzacz no moze nie najwyzszych lotow ale porzadny

panowie sacd moze grac gorzej i to sa fakty, niektore wydania DM sa wrecz skandalicznie zmiksowane i zmasterowane, warstwy sacd nie da sie sluchac ,potwierdzam to bo robilem testy pod wplywem artykulu na Musical Fidelity, tez nie chcialo mi sie w to wierzyc ale niestety tak jest, CD gralo duzo lepiej :-(

Jarek&Ania pamietasz twoja ostatnia wtope z Tara Labs ? :-) jak tam koledzy z USA?

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

sluchalem płyt SACD na T+A D10 no to nie wiem czy to taki zły odtwarzacz no moze nie najwyzszych lotow ale porzadny

panowie sacd moze grac gorzej i to sa fakty, niektore wydania DM sa wrecz skandalicznie zmiksowane i zmasterowane, warstwy sacd nie da sie sluchac ,potwierdzam to bo robilem testy pod wplywem artykulu na Musical Fidelity, tez nie chcialo mi sie w to wierzyc ale niestety tak jest, CD gralo duzo lepiej :-(

Jarek&Ania pamietasz twoja ostatnia wtope z Tara Labs ? :-) jak tam koledzy z USA?

Ja mam również odtwarzacz T+A D10-2 (nowszą wersję) i na nim płyty SACD grają dużo lepiej niż CD.Oczywiście piszę tutaj o płytach nagrywanych już techniką cyfrową a nie remasterowanych bo te (tak jak piszesz) i masz rację grają gorzej niż nowo nagrane płyty CD.

Co do moich kolegów z TaraLabs to zamówiłem kable z MIT -a (ORACLE MA-X) , przyjdą do mnie w przyszłym tygodniu.

Spróbuję wtedy Tarę vs. MIT i zobaczymy co się wydarzy?

• 3 tygodnie później...
http://www.amazon.co.uk/Ultra-DVD-Depeche-Mode/dp/B000KN9G52/ref=sr_1_9?s=music&ie=UTF8&qid=1340975650&sr=1-9 Mam prośbę do znawców tematu,czy warto ten tytuł zakupić a może polecalibyście coś innego,ale chodzi mi tylko o DM,za wszystkie podpowiedzi wielkie dzięki.
  • 1 miesiąc później...

Są leprze ich tytuły ale i droższe. Cena adekwatna do jakości.

1.SACD został kupiony na bazarze w Albanii

2.Odtwarzacz SACD został kupiony na bazarze w Albanii

3.Oba produkty z poz . 1 i 2 zostały kupione na bazarze w Albanii :)

Nie ma tam takiego bazaru.

• 1 miesiąc później...

Przyszłość DSD w plikach - niekoniecznie jako SACD ? Bardzo interesujący wątek.

http://dsd-guide.com/dsd-new-addiction-andreas-koch

http://www.audiostream.com/content/so-whats-big-deal-about-dsd-brief-listening-note

http://www.audiostream.com/content/mytek-stereo-192-dsd-dac-0

I jeden ciekawy cytat:

"Conclusion

While DSD continues being used on every SACD, it may also have an additional new growth life as a separate download format. Its sonic performance makes it competitive with any high resolution PCM format, many listeners would argue it is even superior. Its bit efficiency alone almost guarantees a success in that application. Yesterday any audio format was strongly married to some type of hardware carrier (i.e. vinyl, CD, SACD etc.) and that hindered the evolution of the encoding formats, be that in PCM or DSD. But today we are entering an era where the hardware does not impose the same limitations. It is becoming flexible and upgradeable thanks to software control and computer platforms. This is not only true for storage, processing, simple playback functionality, but also for physical links (i.e. USB) all the way to the place where music is made, in the DAC. When yesterday the encoding format had to adapt to the hardware carrier (packaged media), today the table is being turned: the hardware adapts to the encoding format. In other words today’s computer technology can grow with whatever format we may choose for today or tomorrow. Today it may be a combination of high rate PCM and DSD, tomorrow it may be mostly DSD."

• 4 miesiące później...

Czekam na tę płytę. Ostatnio przymierzam się do plików HD FLAC. Przewaga płyt SACD to, że mamy stereo i wielokanałówkę razem na płytce. W przypadku plików musimy płacić osobno czyli podwójnie.

• 2 tygodnie później...

Gdzie mogę kupić płytę płacąc paypalem "JONA LORDA-beyond the Notes"?

Sadzac po cenach plyta jest juz Out of Print .... :-(

http://www.sa-cd.net/showtitle/2434

PaypAL -to musisz sie rozgladac poEbayu , moze ja ktos kiedys wystawi na sprzedaz...

• 1 miesiąc później...
  • 1 rok później...

Chodziło mi o to, ze wydali cala dyskografie na SACD i KAZDA plyta kosztuje około 80€, a nie cała dyskografia.

Przy Rolling Stones-ach to mały pikuś :) http://sa-cd.net/showtitle/1637

,za wszystkie podpowiedzi wielkie dzięki.

Ultra, jest moim zdaniem dosyć dobrze zrealizowana, czy warto ja kupić za tą cenę, wszystko zależy od nastawienia do tego tytułu,

i portfela.Masz link do sklepu gdzie możesz jeszcze kupić jedną pozycję D.M. SACD, w normalnej cenie, oczywiście jak Ci ten album

odpowiada.Pozdrawiam.:)

http://www.rockserwis.pl/serwis.do?menu=main&pid=64363&cat=12&mcat=12&l=1

Edytowane przez kiza

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

Było tak, pamiętam, bo często tam zamawiałem.Od jakiegoś czasu ofertę SACD, uporządkowali,

i nie miałem z nimi żadnych problemów.Ten album D.M. co podałem w linku to właśnie od nich. :)

Jeszcze jedno na obronę Rockserwis, nie ma żadnych komplikacji finansowych, bo płacisz dopiero po zrealizowaniu zamówienia.

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.